Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Τα «αλεξίσφαιρα γιλέκα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μπορεί το κέβλαρ να μην είχε εφευρεθεί τότε αλλά οι λινοθώρακες των Ελλήνων είχαν αντίστοιχη αντοχή για τα όπλα της εποχής.

Δυστυχώς το λινό δεν αντέχει στο χρόνο και οι γνώσεις μας είναι ελάχιστες για τις τεχνικές κατασκευής των θωράκων που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας.

Γνωρίζουμε όμως πως όταν έφτασε στην Ινδία ο Μέγας Αλέξανδρος παρέλαβε 25.000 νέες πανοπλίες και έκαψε τις παλιές πράγμα που φυσικά αποδεικνύει πως δεν ήταν από μέταλο.

"Ξηλώνεται" το πουκάμισο! Από τα Σκόπια ξεκινά η αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών-Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Κύμα σκοπιανού εθνικισμού σαρώνει το κρατίδιο μετά τις τοπικές εκλογές....

Τώρα αποδεικνύεται τι μεγέθους εγκληματική ενέργεια ήταν η υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών απο την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η αφέλεια σε συνδυασμό με τα δόλια σχέδια των Σκοπιανών εθνικιστών, φέρνουν εξελίξεις ακόμα χειρότερες μετά τις προχθεσινές τοπικές εκλογές και την παραίτηση Ζάεφ.

Όσοι διακήρυτταν ότι αν έρθει στην εξουσία το VMRO θα έχουμε ξανά σκέτο “Μακεδονία” είχαν δίκιο
Ο σκοπιανός τύπος σήμερα δημοσιεύει την αποκαλούμενη “πανηγυρική διακήρυξη” του δημοτικού συμβουλίου των Σκοπίων, με τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εκδήλωση: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μετά την ελληνογαλλική συμφωνία(Βίντεο)

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 19:00 το περιοδικό ResPublica διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την ιστορικής σημασίας συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία. Στη συζήτηση θα αναλυθούν τα επιμέρους συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις δυο συμφωνίες, με την Γαλλία και στη συνέχεια με τις ΗΠΑ, ενώ θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα και οι δυνατότητες για τη χώρα, τόσο από γεωπολιτική και θεωρητική σκοπιά, όσο και από τεχνική (επιχειρησιακή).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ

Π.Ι.Καραφωτιάς τ. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, συγγραφέας
Από το elisme

Είναι γνωστή η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της σύγχρονης - χρονικά - αλλά ουσιαστικά όχι εκσυγχρονισμένης και εκδημοκρατισμένης Τουρκίας, που (το «βαθύ κράτος») φιλοδοξεί να «αναστήσει» την προγονή της, να μεταλλαχθεί σε «αυτοκρατορία» σε εποχή που τέτοιες οντότητες αποτελούν θλιβερό παρελθόν και είναι ανύπαρκτες και απεχθείς.

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να εγείρω το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την πρόθεσή του να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να θίγει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση που είχε χθες Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Ρώμη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν «κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», καθώς και «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ολλανδός πρωθυπουργός : ¨Είπα στον Ερντογάν πώς η Ολλανδία έχει το δικαίωμα να τονίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ…¨

Ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ολλανδία Ρούτε : ” Οι πρεσβευτές μας δεν έκαναν βήμα πίσω, τις ίδιες προειδοποιήσεις θα κάνουμε και στο μέλλον”.
……

Ο Ρούτε δήλωσε :

“Περιέγραψα στον Ερντογάν πώς η Ολλανδία διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να τονίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.  

Πιστεύουμε πως αυτό συνιστά επιβεβαίωση των οικουμενικών αξιών και όχι παρέμβαση στα εσωτερικά.

Η Ρωσία ενδέχεται να απαντήσει σύντομα στη χρήση τουρκικών UAV από την Ουκρανία

Η Ρωσία μπορεί να μην περιοριστεί σε σκληρά λόγια προς την Ουκρανία μετά τη χρήση του drone Bayraktar στο Ντονμπάς, γράφει ο αρθρογράφος Μαρκ Επίσκοπος σε άρθρο του  στο αμερικανικό περιοδικό The National Interest. 

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα τουρκικής κατασκευής επιθετικό drone Bayraktar στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με το αρχηγείο, το drone με κατευθυνόμενες βόμβες «κατέστρεψε πυροβόλα του εχθρού».

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η απάντηση του Κρεμλίνου σε αυτές τις υποτιθέμενες «προκλήσεις» μπορεί να ξεπεράσει τα σκληρά λόγια», είπε ο Επίσκοπος.