Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Αρχαία Αμφίπολη: Τα νέα ευρήματα στην ακρόπολη και η σημασία τους

Xρόνο με τον χρόνο, η ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης αποκαλύπτει τα «μυστικά» της, δίνοντας την ευκαιρία σε αρχαιολόγους και ιστορικούς να λάβουν σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις γι' αυτή τη φημισμένη αρχαία πόλη, που όπως φαίνεται έχει πολλά ακόμη να μας αποκαλύψει.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στη διάρκεια της περσινής ανασκαφικής περιόδου, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα νέο γλυπτό θωρακοφόρου κορμού, που αποδίδεται σε Ρωμαίο αξιωματικό ή και αυτοκράτορα.

Χάρτης:Βρέθηκε ο χαμένος κατάλογος άστρων του Ιππάρχου, η πρώτη καταγραφή στην ιστορία

Η σπάνια ανακάλυψη αποδεικνύει ότι ο Ίππαρχος, που θεωρείται ο σημαντικότερος αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας, πράγματι είχε φτιάξει πρώτος έναν χάρτη του ουρανού, πριν το επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε.

Μια μεσαιωνική περγαμηνή στην ελληνορθόδοξη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη: κάτω από το χριστιανικό κείμενο ανακαλύφθηκε ένα μέρος από τον θεωρούμενο χαμένο κατάλογο άστρων του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ιππάρχου, την πρώτη στον κόσμο προσπάθεια για μια πλήρη «χαρτογράφηση» του νυχτερινού ουρανού.

Η Θεσσαλονίκη λάτρεψε τους Αιγύπτιους θεούς, αλλά τους έθαψε στα έγκατα της Διοικητηρίου

Τέσσερις ναοί, στοές και μια κρύπτη για μυστηριακές τελετές συγκροτούν το μεγαλύτερο μακεδονικό ιερό για τη λατρεία Αιγύπτιων θεών στον ελλαδικό χώρο.

Το ονόμασαν Σαραπιείο, από τα αγάλματα του Αιγύπτιου θεού Σάραπι που βρέθηκαν εντός του, στην πραγματικότητα όμως τα αγάλματα των θεών του Ολύμπου είναι πολλά περισσότερα. Το όνομα έδωσε το 1921 ο αρχαιολόγος-ανασκαφέας του, Ευστράτιος Πελεκίδης, καθώς έτσι αναφέρονταν σε μια επιγραφή που βρέθηκε εκείνη τη χρονιά.

Αυτός ο λατρευτικός χώρος με τους τέσσερις ναούς και τα άλλα κτήρια διαφόρων χρήσεων, αποτελεί το μεγαλύτερο μακεδονικό κέντρο λατρείας των Αιγύπτιων θεών και ταυτόχρονα ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα στον χώρο του Αιγαίου, δεύτερο σε σημασία μετά το αντίστοιχο ιερό της Δήλου.

Γιώργος Φίλης, Πίσω από τις εξελίξεις τρέχει η Ελλάδα. Δεν μας υπολογίζουν οι Τούρκοι

 

Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η ενδεικτική των περιπτώσεων ότι τρέχουμε ως επιμηθείς και όχι ως προμηθείς δηλώνει ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης.

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ

 

Τον Πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Καραγιάννη προσκάλεσε για τον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των Ανιχνεύσεων.

Γιώργος Καραμπελιάς: Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Μεταξύ συνομοσπονδίας & διάλυσης- Η Γερμανική "νόσος"

 

Γιώργος Καραμπελιάς: Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Μεταξύ συνομοσπονδίας & διάλυσης- Η Γερμανική "νόσος"

Κωνσταντίνος Φίλης, Τα δώδεκα ναυτικά μίλια, η Λιβύη, η Αλβανία και οι Τουρκικές απειλές

 

Ασκούνται τελικά πιέσεις στην Τουρκία από την Δύση; Τελικά είναι χρήσιμη η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και τί γίνεται με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει τα δεδομένα

Άγγελος Συρίγος και Κώστας Ιατρίδης για την προκλητικότητα της Άγκυρας | Τώρα μαζί 23/10/2022 | OPEN TV

 

«Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ στη συνέχεια ο Αντιπτέραρχος ε.α Κώστας Ιατρίδης είπε «ο Ερντογάν ακολουθεί την τακτική των πολλαπλών κρίσεων για να μας φέρει σε αδιέξοδο».

Ελληνοτουρκικά: Ο Μανώλης Κωστίδης μεταφέρει κλίμα από την Κωνσταντινούπολη – Τι αναφέρει ο τύπος | Καλημέρα | 23/10/2022

 

Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς 

ΗΠΑ: Υποψήφιος για το Κογκρέσο «άνθρωπος» του Ερντογάν

 

Προ των πυλών οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του Κογκρέσου, με «φαβορί» τον «άνθρωπο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Το κερί του ψεύτη καίει μέχρι να νυχτώσει | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 22/10/2022 | OPEN TV

 

1. Εργαλειοποιεί και τη δυτική Θράκη ο Ερντογάν – Νέα χυδαία επίθεση Σοϊλού
2. Νέες χυδαίες δηλώσεις Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες χρειάζονται κλινικό ψυχίατρο
3. Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Το κερί του ψεύτη καίει μέχρι να νυχτώσει

Χυδαία επίθεση στην Ελλάδα από τον Τσαβούσογλου–Μιλούν ξανά για τρομοκράτες από το Λαύριο οι Τούρκοι | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 22/10/2022

 

1. Χυδαία επίθεση στην Ελλάδα από τον Τσαβούσογλου–Μιλούν ξανά για τρομοκράτες από το Λαύριο οι Τούρκοι
2. Με πρόταση για εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων έρχεται στην Ελλάδα ο Σολτς 
3. Μ. Καραγιάννης: Δεν θεωρώ πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να περάσει το κατώφλι του πολέμου