Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους και οι σχέσεις του με την Κύπρο


Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1776 στην Κέρκυρα[1]. Ήταν γόνος μεσαίας αριστοκρατικής οικογένειας, του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια και της Αδαμαντίνης Γονέμη, το γένος Γονέμη εκ Κύπρου[2]. Επτανήσιος στην καταγωγή, μεγάλωσε σε περιοχή με ευρωπαϊκή παρουσία, μακριά από την επιρροή της οθωμανικής κυριαρχίας[3]. Ως εκ τούτου ήταν εκτεθειμένος στους δυτικούς τρόπους διακυβέρνησης[4]. Δέχτηκε επιρροές από τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, αλλά και από τη μετέπειτα παρουσία των δημοκρατικών Γάλλων στα νησιά[5]. Το φθινόπωρο του 1795 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας στη Βενετία[6] στον κλάδο των artisti, όπου προείχαν τα μαθήματα ιατρικής και φιλοσοφίας[7].

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Μετά τις προκλήσεις δεν γινόταν η Τουρκία να συμμετάσχει στην άσκηση “NATO Tiger Meet 2022”

Τα γεγονότα που συνέβησαν την 24η Απριλίου ήταν γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φλώρος από την 116 πτέρυγα μάχης στον Άραξο

«Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας “NATO Tiger Meet 2022″, είναι απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην 116 πτέρυγα μάχης της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Αράξου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την συγκεκριμένη άσκηση.

Το ηχηρό μήνυμα της «Tiger Meet» στην απούσα Τουρκία - Έως και 40 μαχητικά καθημερινά «σαρώνουν» το Ελληνικό FIR - Εντυπωσιακό Air Show στον Άραξο

Το Νewpost βρέθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης και κατέγραψε τις αντιδράσεις των ξένων πληρωμάτων τα οποία από τις 9 Μαίου βρίσκονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο μεγάλο αεροπορικό event.

Θα ξεπεράσουν συνολικά τις 800 οι έξοδοι των Ελληνικών και Συμμαχικών μαχητικών τα οποία λαμβάνουν μέρος στη φετινή «Tiger Meet» με ορμητήριο την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Τα 60 αεροσκάφη και ελικόπτερα των κρατών που συμμετέχουν στην άσκηση όσο περνούν οι μέρες τόσο εμπλέκονται σε όλο και πιο δύσκολα σενάρια ενάεριας μάχης.

«Η Βρετανία δεν έδωσε την Κύπρο στον Βενιζέλο»: Το 1915 το Λονδίνο είχε προσφέρει την Κύπρο στην αντιβενιζελική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την έξοδο της χώρας στον πόλεμο

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πόσες φορές η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες για ένωση της Κύπρου; Πόσες φορές η Κύπρος δεν αξιοποίησε δυνατότητες για ένωσή της με την Ελλάδα; Απαντήσεις υπάρχουν και αυτές πρέπει να στηρίζονται στην ιστορική αλήθεια και μόνο. Γιατί αφηγήματα αναπτύσσονται πολλά, μερικά από τα οποία ενισχύουν, κάποιες φορές και την εκατέρωθεν καχυποψία.

Το βιβλίο «Μικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσεις», των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, των εκδόσεων Πατάκη, που κυκλοφορεί με αφορμή και τα 100 χρόνια από την καταστροφή, απαντά σε ένα ερώτημα, που αφορά και την Κύπρο και την ένωση με την Ελλάδα:«Γιατί ο Βενιζέλος δεν διεκδίκησε την Κύπρο στα Συνέδρια της Ειρήνης; Τι προέβλεψε για τα Δωδεκάνησια;

Αμφότεροι εξαιρετικοί επιστήμονες, απαντούν χωρίς υπερβολές, παραθέτοντας στοιχεία και τοποθετώντας τα γεγονότα μέσα στο χρονικό πλαίσιο της εποχής. Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον και τις δυνατότητες, τις προοπτικές που διανοίγονταν για τον Ελληνισμό ευρύτερα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο,

Ερντογάν - Σουηδία & Μητσοτάκης - Ουάσιγκτων

Λάζαρος Μαύρος 

ΟΥΔΕΜΙΑ έκπληξη θα έπρεπε να προκαλεί η δήλωση Ερντογάν εναντίον της αίτησης εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Είκοσι χρόνια μονοκράτορας στην (και) ΝΑΤΟϊκή Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνον αφελείς και αχάμπαροι δεν αντιλαμβάνονται και αυτόν τον εκβιασμό του. Διότι δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά μόνο ένα: Εκβιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος. Προκειμένου να εισπράξει τα κέρδη που επιδιώκει στον τζόγο που παίζει εδώ και χρόνια: Ως εκκρεμές, μεταξύ ΗΠΑ (Δύσης) και Ρωσίας.

- ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΕ μεν ο Ερντογάν, προφασιζόμενος τώρα την... φιλοξενία Κούρδων «τρομοκρατών» στη Σουηδία. Φρόντισε όμως προσεχτικά να μην ψιθυρίσει ακόμη κάποια απειλή τουρκικού βέτο στο ΝΑΤΟ.

Οι πρωτοβουλίες του HALC και τα κράτη Ελλάδος και Κύπρου

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ για την αποτροπή της παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι γνωστό πώς και από ποιους ξεκίνησε. Εκείνη η διαφήμιση στους New York Times, που έγινε με πρωτοβουλία της οργάνωση Hellenic Leaders, του HALC, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, έχει αποδώσει και ξεπέρασε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας εκείνης. Είναι, επίσης, γνωστό και πρέπει να αναφερθεί, ότι οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας εκείνης ήταν ο αείμνηστος Νίκος Μουγιάρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως η διαφήμιση, που δημιούργησε η Georgia Logothetis, παρουσίαζε ένα κατάμαυρο F-35, σοκάροντας τους αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας. Το μήνυμα ήταν το εξής: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία».

Χοροί και πανηγύρια της Τράμπζονσπορ με Μπακασέτα και Σιόπη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος(Βίντεο)

Να επισημάνουμε πως όλοι ξένοι παίχτες 

της Τράμπζονσπορ βγήκαν στους πανηγυρισμούς 

τους με την σημαία της χώρας τους.

Και όχι φυσικά μόνο ο Μπακασέτας….

Η Τραμπζονσπόρ και η ανησυχία του τουρκικού βαθέoς κράτους

Του Μανώλη Εγγλέζου-Δεληγιαννάκη

Η πρωταθλήτρια Τουρκίας Τραμπζονσπόρ, γιόρτασε χτες την κατάκτηση του πρώτου τίτλου μετά από 38 χρόνια, σπάζοντας το σερί των ομάδων της Κωνσταντινούπολης. Εδώ, το γεγονός χαροποίησε πολλούς Πόντιους συμπατριώτες μας, αφού η Τραπεζούντα και ο Πόντος εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Την αίσθηση της κοινής, Ρωμέικης βεβαίως, κληρονομιάς, έχουν και στον Πόντο οι τωρινοί του κάτοικοι, οι ίδιοι εδώ και αιώνες, που παρέμειναν στον Πόντο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών έχοντας εξισλαμιστεί. Οι παλιοί μιλούν ακόμα τα Ποντιακά, που στην Τουρκία ονομάζουν Romeyka, ενώ πολλοί συνειδητοποιούν πια την καταγωγή τους. Οι πιο προχωρημένοι διακηρύσσουν την Ελληνικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην τουρκική πραγματικότητα καταστολής και στοχοποίησης.

Ετοιμάζουν κρίση! – Συμβούλιο του Συλλόγου ”Τούρκων” Δ. Θράκης: ”Δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε όσους αποφεύγουν την «τουρκική» ονομασία στη Δ. Θράκη”

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στόχος της τουρκικής διπλωματίας, που προωθείται από το Προξενείο Κομοτηνής, είναι ο πλήρης εκτουρκισμός της μουσουλμανικής μειονότητας, ώστε να αποκτήσει τουρκική εθνοτική συνείδηση.

Το επόμενο στάδιο των τουρκικών σχεδίων είναι η απαίτηση καθεστώτος αυτονομίας, κατά το πρότυπο του Κοσσόβου, σε συνδυασμό με την πολυπληθή μουσουλμανική μειονότητα, που κατοικεί στη νότια Βουλγαρία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Oι λόγοι για τους οποίους μεταχειρισμένα LCS αποτελούν μια εθνικά επικίνδυνη επιλογή – Οι ενστάσεις των επιτελών του ΠΝ σχετικά με τις LCS παραμένουν αμετάβλητες

Γιάννης Νικήτας

Μια από τις κυρίαρχες θεματικές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι η αμυντική και συγκεκριμένα η εξοπλιστική διάσταση. Χθες το DefenceReview.gr ανέλυσε και πήρε θέση επώνυμα και τεκμηριωμένα αναφορικά με τη περίπτωση του F-35A για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Θα επανέλθουμε ξανά με νεότερο σχολιασμό.

Άλλη μια πτυχή είναι τα μεταχειρισμένα αμερικανικά πλοία LCS. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθότι μια τέτοια προοπτική θα υπονομεύσει και θα υποσκάψει το μέλλον της εθνικής μας ναυτικής ισχύος.

Ο Ερντογάν στο παζάρι του ΝΑΤΟ

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προσπάθησε με συντονισμένες κινήσεις να εξουδετερώσει κάθε απόπειρα αμερικανικής παρέμβασης υπέρ των Ελληνικών θέσεων: Εσπευσε από τη μία πλευρά να εκφράσει επιφυλάξεις στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να συντηρήσει τον μύθο του «ειρηνοποιού» μεσολαβητή στον Ουκρανικό πόλεμο, προσφέροντας την αποστολή σκάφους στην Μαριούπολη, για τον απεγκλωβισμό των Ουκρανών που παραμένουν οχυρωμένοι στα υπόγεια της χαλυβουργίας Azovstal.

Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής στo OPEN: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα πει «όχι» στην Τουρκία - Oι εκτιμήσεις για τη συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη(Βίντεο)

O Eλληνοαμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης μίλησε στο OPEN για τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη και για τον αγώνα των ελληνοαμερικανών βουλευτών και οργανώσεων να μην εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16.

«Θα είναι πολύ καλή η επίσκεψη Μπάιντεν - Μητσοτάκη γιατί είναι φίλοι, πρώτον και δεύτερον με το Κογκρέσο δε θα έχει πρόβλημα γιατί όλο το Κογκρέσο υποστηρίζει την Ελλάδα. Εμείς οι εκλεγμένοι έχουμε τονίσει από χθες με 22 υπογραφές εναντίον του πουλήματος F16 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία δε θα σταματήσει, κάθε μέρα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN o πολιτειακός γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης. 

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τουρκία: Δεν είναι ώρα για παζάρια -Περιμένω λύση στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην εκπομπή «Morning Joe», του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC, και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Καρφιά κατά της τακτικής της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον MSNBC.

Μητσοτάκης – Μπάϊντεν: Παρεμβάσεις «με «εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα»

 

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας), το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν - Η ατζέντα των επαφών με την Κάμαλα Χάρις και προβεβλημένα στελέχη του Κογκρέσου

Το νέο μοίρασμα: ΗΠΑ & Μ. Βρετανία στον Αρκτικό Κύκλο, Γαλλία στη Μεσόγειο

 

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Στις 23/6/2016 το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω δημοψηφίσματος βγήκε εκτός Ε.Ε.

Πόλεμος-Ουκρανία: Ρωσία σε αδιέξοδο και κίνδυνος λόγω αναξιοπιστίας της πυρηνικής απειλής;

 

Θιασώτες, εν πολλοίς, αλλά και όχι μόνο, της ρωσικής πολιτικής αναλύουν την σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας ως έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων της Δύσης με την Μόσχα. Προφανώς δεν έχουν άδικο εν μέρει, τουλάχιστον. Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήταν η Μόσχα που ξεκίνησε την πολεμική αναμέτρηση με ένα νεφελώδες, στην καλύτερη περίπτωση, ιδεολογικό υπόβαθρο από πίσω περί “αποναζιστικοποίησης”, το οποίο, ανάλογα με την εξέλιξη των επιχειρήσεων μεταβάλει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ

Ουκρανία: Ανατίναξε γέφυρες για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Λουγκάνσκ [vid]

 

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν σιδηροδρομικές γέφυρες που συνδέουν τις περιοχές Ρουμπίζνε, που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και Σεβεροντόνετσκ.

Σφοδρή ρωσική επίθεση στην ΕΕ: Έχασε την ιστορική ευκαιρία για τη διάσωση της ενιαίας Ουκρανίας – Τώρα έχουμε ελευθερία κινήσεων

 

«Εδώ και οκτώ χρόνια, προτείναμε την πιο ιδανική, συμβιβαστική επιλογή. Δεν ήταν μια απλή συμβολική επιλογή για να σωθεί το πρόσωπο αυτού του κράτους. Ήταν μια επιλογή για τη διατήρηση μιας ενοποιημένης χώρας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova

Απειλεί ο Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών σε Φινλανδία και Σουηδία θα οδηγήσει "φυσικά σε απάντηση"

 

Νέες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - "Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση".

Κρεμλίνο: Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια

 

«Έχουν δικαίωμα να μπουν στην Ατλαντική συμμαχία» λέει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

Σκανδιναβικές χώρες: «Εγγυήσεις ασφαλείας» σε Σουηδία και Φινλανδία μέχρι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

 

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις δύο χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

Σουηδοί και Φινλανδοί υπουργοί θα μεταβούν στην Τουρκία για συνομιλίες για το ΝΑΤΟ

 

Φωτό αρχείου Ap Images
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν «σύντομα» στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας ως προς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, επικαλούμενο το ΥΠΕΞ της χώρας.

Σουηδία: Επίσημο το αίτημα για ένταξη στο NATO - «Πράσινο φως» από το κοινοβούλιο

 

Με μεγάλη πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στο NATO.

Η θρυλική ουδετερότητα της Ελβετίας αλλάζει: Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ λόγω Ρωσικής εισβολής

 

File photo: Η ουδετερότητα, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, επιτρέπει στην Ελβετία το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το πεδίο εφαρμογής του τρόπου ερμηνείας των πολιτικών πτυχών της έννοιας που δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό. Photo via Pixabay.com/ David Peterson

Το θρυλικό ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανησυχία με την παραγωγή σιταριού. Από την Ινδία μέχρι την Ουκρανία

 

Ο καύσωνας της Ινδίας μειώνει την παραγωγή σιταριού. Φόβοι για επισιτιστική ανασφάλεια, ανθρωπιστική κρίση και κοινωνικές αναταραχές

Του Γιώργου Ατσαλάκη Αναπλ. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης - Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Ινδία: Ακραίος καύσωνας με 49,2 °C στο Δελχί – Ο πέμπτος μέσα σε δύο μήνες

 

Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ινδία, με την θερμοκρασία στο Δελχί να φτάνει στους 49,2 βαθμούς Κελσίου, και τους επιστήμονες να αποδίδουν τους πρώιμους καύσωνες στην κλιματική αλλαγή.

Η Ινδία λέει όχι στους G7 και βάζει stop στις εξαγωγές σιτηρών - Άλμα στις τιμές

 

- Νέα εμπλοκή στην παγκόσμια αγορά μετά από την απόφαση της κυβέρνησης στο νέο Δελχί.

Γυναίκα πρωθυπουργός μετά από 31 χρόνια; Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μακρόν

 

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει γυναίκαAP/Nicholas Garriga

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να  ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμάνουελ Μακρόν, την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ πιέζουν την Ουγγαρία να δεχθεί το σχέδιο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία σήμερα να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ "κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος μέλος".

Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία αποδέχεται την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας

 

Προτρέπει την ιεραρχία στη Βόρεια Μακεδονία «να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με άμεσο αδελφικό διάλογο με τις Ελληνόφωνες και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες»

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσκεψή του στα Σκόπια

 

Μάιος 15, 2022. Ελλάδα.

Η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια για τις 22 Μαΐου, ακυρώθηκε.

Γ. Φίλης: Πορεία χρήσης πυρηνικών, η Τουρκία και οι «καθαρές κουβέντες» της Ελλάδας στις ΗΠΑ

 

Γιώργος Σαχίνης

Ο κ. Φίλης, μιλάει ακόμη για αποθράσυνση της αναθεωρητικής Τουρκίας έναντι της Ελλάδας

Μέρος ΙΙ - Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση γεωπολιτικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά. G&P Lazarou.

 

Μέρος ΙΙ - Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση γεωπολιτικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά. G&P Lazarou.Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 12/05/2022

Ζαχ. Μίχας : Οι οπτικές ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας και η Ελληνική τοποθέτηση

 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Άμυνας και Ασφάλειας και συνεργάτης του defence-point.g Ζαχαρίας Μίχας, καταθέτει στον 98.4 την οπτική του για το πώς η δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας βλέπει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας, την Ρωσική αντίδραση και τα όρια της, τις επιδιώξεις της Τουρκίας αλλά και το πώς κατά την γνώμη του η Ελλάδα, πρέπει να τοποθετήσει τον εαυτό της στη δυτική αρχιτεκτονική, έχοντας πρωτίστως αποφασίσει στο εσωτερικό ης μια ενιαία αποφασιστική εθνική στρατηγική.

Θανάσ. Δρούγος: Πόσα και με ποιους παζαρεύει ο Ερντογάν για Σουηδία, Φιλανδία. Παύση Ρώσων Στρατηγών

Θανάσ. Δρούγος: Πόσα και με ποιους παζαρεύει ο Ερντογάν για Σουηδία, Φιλανδία. Παύση Ρώσων Στρατηγών

Καλαρρύτης Λ.: Ειλημμένη απόφαση για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 από την Ελλάδα/Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Λάμπρος Καλαρρύτης, δημοσιογράφος και αρθρογράφος, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (15-05-2022).

Η Ελλάδα να "βομβαρδίσει" ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση | ZOOM (15-5-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα να "βομβαρδίσει" ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση! Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας με την Τουρκία.

Γιάννης Μάζης, Τουρκικές απειλές και όχι Τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας

 

Ο ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μιλάει στον Τάκη Χατζή και την εκπομπή Ραντάρ στο ραδιόφωνο του Alpha 989, για τις εθνικές προτεραιότητες της χώρας μας με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό οίκο και την αυρανή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Κωνσταντίνος Φίλης, Το μεγάλο παζάρι του Προέδρου Ερντογάν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

 

Η πιθανή πλέον ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική των δύο χωρών δηλώνει ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης

Τα τέσσερα μεγάλα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη | Ώρα Ελλάδος | OPEN TV

 

Τα τέσσερα μεγάλα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη | Ώρα Ελλάδος |Στο τουρκικό «μικροσκόπιο» η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το βέτο στο ΝΑΤΟ | Ώρα Ελλάδος| OPEN TV

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 82η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά