Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Αρχαϊκός ναός πλατείας Αντιγονιδών: Ένα πολύπαθο μνημείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Επί πολλά χρόνια ήταν σκουπιδότοπος ενώ ακόμη και σήμερα μένει αναξιοποίητος χωρίς να έχει αναδειχθεί και να είναι προσβάσιμος στο ευρύ κοινό. Ο λόγος για τον αρχαϊκό ναό της πλατείας Αντιγονιδών, ένα μνημείο για το οποίο χύθηκε πολλή μελάνη, ενώ δόθηκαν αγώνες προκειμένου να διατηρηθεί και να μην καταχωθεί, αφού μάλιστα υπήρχε μια περίοδος που συζητιόταν στο οικόπεδο όπου βρίσκεται να οικοδομηθεί ολόκληρο παρκινγκ.

Ημέρα της Μητέρας: Η υπέρτατη θυσία των Ποντίων κατά τη Γενοκτονία


(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Λίγα χρόνια αφότου στις ΗΠΑ ξεκίνησε να γιορτάζεται, με αίτημα τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας

Σύμφωνο της Βαρσοβίας: Η ίδρυση, η διάλυση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των κρατών-μελών


Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 1955 , ιδρύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (επίσημα Συνθήκη της Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας) και ένα μήνα μετά, στις 14 Ιουνίου, υπογράφηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Από το woke της αποδόμησης στο σοκ της εφηβικής βίας

του Κωνσταντίνου Χολέβα

Διάβασα με  ενδιαφέρον την αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο αποδομητικό κίνημα Woke

Τα Σκοπιανά

 

Καθώς πλησιάζει η πέμπτη επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (17 Ιουνίου 2018), τα προβλήματα που προκύπτουν αντί να αμβλύνονται δυστυχώς οξύνονται με την προκλητική παραβίαση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

LIVE/ Ερντογάν Vs Κιλιτσντάρογλου - Tα αποτελέσματα των εκλογών


Στις 17:00 ώρα Κύπρου έκλεισαν οι κάλπες των σημαντικότερων ίσως προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τις τουρκικές αρχές να διαβεβαίνουν ότι εξελίχθηκα όλα ομαλά.

Εκλογές στην Τουρκία και ο ρόλος του «βαθέος κράτους»


Είναι διατεθειμένος να αφήσει ο Ερντογάν την εξουσία;

Του Δημ. Σταθακόπουλου Δρα Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανολόγου/ Τουρκολόγου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πα.Πει.

Εκλογές στην Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα τουρκικά κανάλια.

Πολεμικό Ναυτικό: Κωδικός «ΥΔΡΑ fully upgraded» – Τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ εν αναμονή του μεγάλου deal


Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο πλοίο της κλάσης, η φρεγάτα «’ΥΔΡΑ» την οποία παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό από τα ναυπηγεία Blohm & Voss στο Αμβούργο το 1992 έχει υπερβεί κατά πολύ σε πλόες τα 400.000 μίλια

Fincantieri “S-800”, ένα υποβρύχιο 800 τόνων για παράκτια και ρηχά νερά.

 

Η Fincantieri μας, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Pierroberto Folgiero, παρουσίασε πρόσφατα το υποβρύχιο "S800" στην IDEX 2023, βελτιστοποιημένο για παράκτια και ρηχά νερά.

Σταθμός οπλισμού NIMROD 300 και περισσότερα στοιχεία για την αναβάθμιση ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 της EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο περίπτερο της EODH κατά την DEFEA 2023, βρισκόταν όπως είχε ανακοινωθεί ο πρόσφατης σχεδιάσεως Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού (RWS) τύπου NIMROD 300 της σλοβένικης εταιρείας Valhalla. 

Το crash test των Γερμανών για τα επόμενα σχέδια, είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και η έγκαιρη παράδοση τορπιλών: Χρονοβόρος ο διάλογος…


Σημαντική παράμετρο στην υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ αποτελεί και το περιορισμένο budget το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 600 εκ και δεν αφήνει περιθώρια για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλα τα συστήματα των τεσσάρων πλοίων. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HellasJournal

Σε στενή επιτήρηση θέλει να έχει το πολεμικό ναυτικό τους Γερμανούς ώστε ότι γίνει στις φρεγάτες ΜΕΚΟ, αυτό να συμβεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με ιδιαίτερη ταχύτητα.

«DEFEA 2023»: Η KMW επιδεικνύει το Leopard-2A7 στο οποίο θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leopard-2Α4


Γιάννης Νικήτας

Με ελληνικό ενδιαφέρον το περίπτερο της γερμανικής KMW στη διεθνή έκθεση «DEFEA 2023». Η γερμανική εταιρία παρουσίασε το άρμα μάχης Leopard-2A7, έκδοση στην οποία αναμένεται να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leopard-2A4. 

Ο Κιλιτσντάρογλου “κλείνει το μάτι” στην Ουάσινγκτον πονηρά… και θα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει


Απέχουμε ώρες, πλέον, από τις εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας. Είναι αλήθεια ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη σταθερότητα στο πέρασμα των δεκαετιών, τουλάχιστον όσον αφορά την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη διακαναλική συνέντευξη, για τις εκλογές στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω προτίμηση για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος».

FT: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας: «Aπό τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα»


Πάνω από μια δεκαετία αφότου τα προγράμματα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας τράβηξαν την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη, η χώρα ανέκαμψε και βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας.

Όθων Ηλιόπουλος: Η αριστεία χάθηκε στη μετάφραση


Δέσποινα Κονταράκη

Ηταν θέμα χρόνου να προσγειωθεί με αναταράξεις στην Ελλάδα. Οχι επειδή οι δημοσιογράφοι θα τον ρωτούσαν με σχολαστική επιμονή αν είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως καλή ώρα είναι το Χάρβαρντ στο οποίο διδάσκει, αλλά επειδή εκείνος θα έπρεπε να απαντήσει.

Το τετράγωνο του διαβόλου: Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης, Βελόπουλος


Θα πάει και με τον Ανδρουλάκη και με τον Βαρουφάκη και με τον Βελόπουλο: αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές στην Τουρκία: Οργή για τη λογοκρισία στο Τwitter


Εκλογές στην Τουρκία: Οι πολίτες ψήφισαν την ώρα που το Twitter είχε περιορίσει την πρόσβαση στο περιεχόμενό του

Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Σχεδόν 65 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν για την επόμενη 5ετία


Η συμμετοχή εκτιμάται στο 90%

Αλβανία: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στον δήμο Χειμάρρας, στη σκιά της προφυλάκισης Μπελέρη


Ομαλά εξελίσσεται έως αυτή την ώρα η ψηφοφορία στον δήμο Χειμάρρας με κύριο χαρακτηριστικό την προσέλευση απ' όλη την Ελλάδα πολλών συμπολιτών του προφυλακισμένου, πλέον, υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι Έλληνες να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό στους θεσμούς μας


Σε συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για τον χειρισμό της υπόθεσης της σύλληψης και προφυλάκισης υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, λίγες ώρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, προέβη η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Αλβανία: Καταγγελίες για εκφοβισμό στις εκλογές στη Χειμάρρα - "Με πήγαν στο τμήμα για να καταθέσω κατά του Μπελέρη"


Μαρτυρία κατοίκου Χειμάρρας - ''Με άρπαξαν εμένα και τον γιο μου αστυνομικοί για να καταθέσουμε κατά του Μπελέρη''

Αλβανικό δημοσίευμα: Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ράμα-Απαράδεκτο αυτό που συνέβη στον Μπελέρη, θα υπάρξουν συνέπειες

 

Μάιος 14, 2023. Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ακόμη αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση και στον Έντι Ράμα για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Πασινιάν: Εάν η Ρωσία χάσει από την Ουκρανία «η Αρμενία θα αντιμετωπίσει την επανάληψη των γεγονότων πριν από εκατό χρόνια και την απώλεια της ανεξαρτησίας»

Οπρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα τι θα μπορούσε να συμβεί στην Αρμενία εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hraparak.

G7 και ΕΕ κόβουν εισαγωγές αερίου από ρωσικούς αγωγούς


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών εμποδίζεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σολτς: «Θα σας στηρίζουμε για όσο χρειάζεται», δήλωσε στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πριν από λίγο ότι εργάζεται για τη δημιουργία «συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του χρειάζεται «περισσότερα όπλα».

Με Μακρόν συναντάται στο Παρίσι ο Ζελένσκι


Στο Παρίσι αναμένεται να φτάσει το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις επισκέψεις του στην Ρώμη και την Γερμανία, έγινε γνωστό από πληροφορημένες πηγές.

Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία από τις 18 Μαΐου για τη σύνοδο κορυφής της G7


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 από την Πέμπτη 18 Μαΐου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το reuters.

ΒΙΝΤΕΟ – Αφιέρωμα του Great Big Story στον αρματοποιό Δημήτρη Κατσίκη: “Σφυρηλατώντας την Ξεχασμένη Αρχαία Ελληνική Πανοπλία”

Ο Δημήτρης Κατσίκης είναι ο μοναδικός αρματοποιός της Ελλάδος, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τις πολεμικές ενδυμασίες από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και της βυζαντινής περιόδου.

Ηλιόπουλος Τζανακόπουλος δίνουν άλλα νούμερα για το πόσο κοστίζει το αφορολόγητο για όλους


Για να καταλάβετε τι κοστολόγηση έχουν κάνει.

ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΚΑΛΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;


Τον τουρκολόγο Βασίλειο Κυρατζόπουλο έχει προσκεκλημένο σήμερα η Ομάδα των Ανιχνεύσεων. Ο π. Πρέσβης Νίκος Κανέλλος, ο Γεωπολιτικός Αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης και ο Διεθνολόγος-Οικονομολόγος Θρασύβουλος Ευτυχιδης, θα σχολι'ασουν την επικαιρότητα και θα θέσουν ερωτήσεις στον προσκεκλημένο. Συντονίζει ο Παντελής Σαββίδης

Ο Σ. Λίβας: «Ο Ερντογάν θέλει να είναι επικεφαλής της Τουρκίας, τώρα που συμπληρώνει 100 χρόνια»

Φιλοξενούμενος στο newshub.gr είναι ο κ. Σωτήρης Λίβας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Εκλογές Τουρκία: «Δεν έχει σημασία ποιος ψηφίζει αλλά ποιος καταμετρά τους ψήφους»


Εκλογές Τουρκία: «Δεν έχει σημασία ποιος ψηφίζει αλλά ποιος καταμετρά τους ψήφους»

Μάνος Καραγιάννης, Η Ελλάδα δεν είδε ποτέ άσπρη μέρα με τους Κεμαλιστές. Ο ρόλος των ΗΠΑ


Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται να ψηφίσουν σήμερα σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας,

Η Αλβανία εξευτελίζει την Ελλάδα (13-5-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: Η Αλβανία εξευτελίζει την Ελλάδα

Τουρκία: Στις 20:00 η πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα | Οι Δεκατιανοί | 14/05/2023


1. Τουρκία: Με πόλωση και διαξιφισμούς μεταξύ Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου άνοιξαν οι κάλπες
2. Τούρκικες προεδρικές & βουλευτικές εκλογές: Όλες οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας
3. Προφυλακίστηκε ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φ. Μπελέρης
4. Τουρκία: Εκλογές με τον πληθωρισμό στα ύψη και την τούρκικη λίρα στα τάρταρα
5. Τουρκία: Στις 20:00 η πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα
6. Οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας στις τούρκικες εκλογές
7. Οι τούρκικες εκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
8. Ψηφίζει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
9. Ο παρουσιαστής του TGRT και συγγραφές, Φερχάτ Ουνλού, μιλάει αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ
10. Ψηφίζει ο Ταγίπ Ερντογάν 

Οι Τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες | Τώρα μαζί 14/05/2023 | OPEN TV


1. Καλεντερίδης, Σταθακόπουλος και Ζαμπάς για τις τουρκικές εκλογές
2. Η γραμματέας της Ομόνοιας για την σύλληψη του Φρέντη Μπέλερη
3. Οι Τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες
4. Ο Ιωάννης Εγκολφόπουλος για τις τουρκικές εκλογές και τον Ερντογάν
5. Ερντογάν: Ο βίος και η πολιτεία του σουλτάνου και η ελληνική καταγωγή του

Αλεξανδρούπολη: Υψώνεται στα σύνορα ελληνική σημαία 600τ.μ. | Καλημέρα | 14/05/2023


1. Αλεξανδρούπολη: Υψώνεται στα σύνορα ελληνική σημαία 600τ.μ.
2. Διπλό μπλόκο! Ούτε "προοδευτική κυβέρνηση" ούτε κυβέρνηση συνεργασίας!
3. Ο Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ
4. Σε 7 ημέρες εκλογές!
5. Ξεκίνησαν οι πιο κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία
6. Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ