Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Πλαταιές 2024: Βιωματικές – εκπαιδευτικές δράσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο των Πλαταιών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ» σας προσκαλούν στην εβδομάδα βιωματικών δράσεων που συνδιοργανώνουν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Πλαταιών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Θωμάς Σκαμπαρδώνης, αντιπτέραρχος ε.α.: Ιούλιος 1974, μια άγνωστη κατάρριψη – «Ο φόβος δεν υπήρχε ανάμεσά μας»


Ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης (πηγή: ertnews.gr)

Η συγκλονιστική περιγραφή ενός συμβάντος που έμεινε στην αφάνεια «για να μην ενοχληθεί η Τουρκία»

Κύπρος 1974 - 2024 Kocatepe: Η άγνωστη ιστορία του τουρκικού αντιτορπιλικού μία ημέρα μετά την εισβολή του «Αττίλα»


Κωνσταντίνος Βλάχος

Το ερχόμενο Σάββατο (20/07), συμπληρώνεται μισός αιώνας από τη βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, με άμεση συνέπεια την παράνομη κατοχή του 36,3% του νησιού από την Τουρκία, και τον εκτοπισμό 120.000 Κυπρίων από τα κατεχόμενα εδάφη προς τις ελεύθερες περιοχές. 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε DPA: Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε λύση δύο κρατών


«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Νέα τουρκική «απόβαση» στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου


Μαρία Ζαχαράκη

Μια νέα απόβαση, πολιτική αυτή τη φορά, προετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με τους εορτασμούς της 50ής επετείου της εισβολής να παίρνουν χαρακτήρα υπερεθνικό. 

Με ένα 5,56 και ένα Red Dot στα 135 μέτρα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, έγινε γνωστός για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου.

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Τέταρτο μέρος η αντιαεροπορική άμυνα.


Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Φρεγάτες MEKO: Ο εκσυγχρονισμός αρχίζει από το πανίσχυρο πυροβόλο των 5 ιντσών

*Του Κώστα Σαρικά 

Στο πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό αρχίζοντας από την αναβάθμιση του πανίσχυρου πυροβόλου FMS MK45 των 5 ιντσών.

Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές η πρώτη γαλλική Belh@rra, οι διαφορές οπλισμού με τις ελληνικές


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Shepard Media» η φρεγάτα «Amiral Ronarc’h», η πρώτη Belh@rra του Γαλλικού Ναυτικού, θα ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι δοκιμές και οι αξιολογήσεις του πλοίου θα είναι εκτεταμένες και θα διαρκέσουν περί τον ένα χρόνο. Συνολικά το Γαλλικό Ναυτικό ναυπηγεί πέντε Belh@rra. 

Το παρασκήνιο και ένα πρόβλημα που καίει για τις φρεγάτες Constellation με ορίζοντα ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό μετά το 2035: Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

 
Φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολής με αντιαεροπορικό πύραυλο ESSM. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με το μέλλον του στόλου φαίνεται ότι ξεκίνησαν για τα καλά ανάμεσα σε στελέχη του ναυτικού επιτελείου και της αμερικανικής πλευράς.

To Ισραήλ πούλησε τα τελευταία F-16 Block 30 – Η Ελλάδα ψάχνει να δώσει τα δικά της


Το Ισραήλ απέσυρε και τα τελευταία εναπομείναντα μαχητικά F-16 block 30, που είχε αποκτήσει την δεκαετία του ’80. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο μαχητικών που ψάχνει να πουλήσει και η Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο λιγνίτης σώζει την κυβέρνηση, κυρίως όμως… εμάς τους πολίτες


Χθες, ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων για την επιδότηση των καταναλωτών αλλά και την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική, με την τιμή να φτάνει στα 218,77 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις βραδινές ώρες μάλιστα η τιμή έσπασε τα κοντέρ φτάνοντας μέχρι και τα 759,92 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μητσοτάκης: Η Κύπρος είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή (video)


«Συναντιόμαστε εδώ σήμερα και ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική ψηφοφορία γίνεται στο Στρασβούργο. Ελπίζω ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αντώνης Φώσκολος: Επιμένει στις εκτιμήσεις για ελληνικά κοιτάσματα-έκπληξη


Επιμένει με άρθρο του στο SLpress ο Αντώνης Φώσκολος, ότι ο ελληνικός χώρος περιλαμβάνει πολύ πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θεωρητικά, την άποψη αυτή ενισχύει η συμπεριφορά της Τουρκίας που κλιμακώνει την πίεσή της, παρά τη συγκυριακή ύφεση στο στρατιωτικό σκέλος των πιέσεων, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών, ενώ και με δηλώσεις δεν κρύβει το ενδιαφέρον της.

Υπουργείο Εξωτερικών: Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μετά από σχετική συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Amy Pope.

ΕΕ: Με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, είχε ο Φρ. Μπελέρης


Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρης, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, η υποχώρηση του κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Φρέντης Μπελέρης στη HuffPost: Η Αλβανία ανήκει στην ΕΕ αλλά ο Ράμα την κρατάει μακριά


16 Ιουλίου 2024 Ο Φρέντη Μπελέρης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗΣ FB
Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής με καταγωγή από την Χειμάρρα, απαντά στον Δημοσθένη Γκαβέα, για την ευθύνη που αισθάνεται έναντι του ελληνισμού, τον Ράμα και το μέλλον της Αλβανίας.

Δημοσθένης Γκαβέας

Προσπαθεί η Ρωσία να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο μέσω της Σερβίας;


Ανώτατοι αξιωματούχοι του Κοσόβου προειδοποιούν ότι η Σερβία προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση ή πρόκληση κατά του Κοσόβου. Πόσο πραγματικός είναι όμως ο κίνδυνος;

Γεωπολιτική – Μέση Ανατολή: Προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας για αντιμετώπιση της ‘Κουρδικής Αυτονομίας’


Ιούλιος 18, 2024. Ελλάδα.

Φωτο: Οι Κούρδοι της Σουλεϊμανίγια στο βόρειο Ιράκ φωνάζουν
να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας στο βορρά- Euronews/arabic

Οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για (δήθεν) επιστημονικές έρευνες του τουρκικού σκάφους «Akdeniz Apastirma-1»: Σε μια περιοχή στο Καστελόριζο, όπου η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα


FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στο πλαίσιο Ασκήσεως «ΛΟΓΧΗ », στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού Αιγαίου και νήσων Κυκλάδων, με συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης και Αεροπορίας Ναυτικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής περιοχής ευθύνης έκδοσης NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία με την θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας είναι και πάλι σε εξέλιξη.

Λιβύη: Ανώτερη τουρκική αντιπροσωπεία συζητά στην Τρίπολη για στρατιωτική συνεργασία


Ιούλιος 18, 2024. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Μουχάμαντ αλ Μένφι, υπό την ιδιότητά του ως Ανώτατος Διοικητής του Λιβυκού Στρατού, συζήτησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, Αντιστράτηγο Μετίν Γκοράκ και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Έστελναν από Ισπανία και Γερμανία εξαρτήματα για drones στη Χεζμπολάχ


Τα υπολείμματα των drones που έριξε η Χεζμπολάχ και βρέθηκαν στο Ισραήλ ταιριάζουν με τον τύπο των εξαρτημάτων που κατέσχεσε η αστυνομία στην Ισπανία και τη Γερμανία 

Οργή στο Λονδίνο για τον Τζέι Ντι Βανς: «Με τους Εργατικούς η Βρετανία μπορεί να γίνει η πρώτη ισλαμιστική χώρα με πυρηνικά» δήλωσε


Ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος απέρριψαν κατηγορηματικά τα σχόλια του Βανς, ο οποίος δήλωσε ότι υπό το Εργατικό Κόμμα, η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη «πραγματικά ισλαμιστική χώρα» οπλισμένη με πυρηνικά

Ουκρανία: Ο στρατός κρατάει το προγεφύρωμα Κρίνκι στην κατεχόμενη όχθη του Δνείπερου παρά τις φήμες για υποχώρηση


Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να «κρατά» το προγεφύρωμα Κρίνκι στην κατεχόμενη όχθη του Δνείπερου, στη νότια Ουκρανία, εν μέσω φημών για υποχώρηση από την περιοχή αυτή λόγω των επαναλαμβανόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Ο Ζελένσκι ζητά άδεια για πλήγματα με δυτικά όπλα σε μεγάλο βεληνεκές στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Βρετανία (AP Photo/Kin Cheung, Pool)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα, Πέμπτη 18/07 από τους συμμάχους του να επιτρέψουν πλήγματα με δυτικά όπλα σε μεγάλο βεληνεκές στη Ρωσία, ιδιαίτερα σε στρατιωτικά αεροδρόμια.

Φον ντερ Λάιεν: Έκανε «δώρο-έκπληξη» σε όλες τις ευρωομάδες τρεις νέες θέσεις επιτρόπων στην επόμενη Κομισιόν


Παραχωρήσεις προς όλες τις ευρωομάδες με τη μία ή την άλλη μορφή περιλάμβανε το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επόμενη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή για το μέλλον της Γερμανίδας πολιτικού.

Πρόεδρος της Κομισιόν ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Με 401 ψήφους εξασφάλισε δεύτερη θητεία. Οι Πράσινοι βουλευτές συμφώνησαν να την υποστηρίξουν, μετά τη δέσμευσή της να παραμείνει στην πορεία της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης.

Κρεμλίνο: Η πρόταση για Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, ένδειξη στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης εφόσον κερδίσει μια δεύτερη θητεία αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση και την αντιπαράθεση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει το «θανάσιμο κουαρτέτο» των παγκόσμιων αντιπάλων


Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα όπου τέθηκε θέμα απειλής και «συστημικών προκλήσεων» από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, γεωπολιτικοί και αμυντικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η Δύση πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους αντιπάλους.

Τζο Μπάιντεν: Σοκάρει η εικόνα του Αμερικανού προέδρου- Αδύνατον να περπατήσει- Σταμάτησε πολλές φορές πριν κατέβει από το Air Force One

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στο Ντέλαγουερ το βράδυ της Τετάρτης αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19 ενώ βρισκόταν στην εκστρατεία στο Λας Βέγκας.

Κίνα: Ενισχύθηκε η ηγετική της θέση στην ναυπήγηση πλοίων παγκοσμίως


Η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχύοντας την ηγετική θέση της, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής (MIIT).