Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Περί Νομοσχεδίου θέσπισης ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε άμεσα και επί του πρακτέου, το θέμα της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αναφέρθηκαν σε αυτήν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μέσω πρωθυπουργού, υπουργών, προέδρων και βουλευτών. Αυτό είναι η απόδειξη ότι έχουμε όντως φθάσει σε μια πολιτική ωριμότητα που επιτρέπει να εξετάσουμε και σε αυτό το πλαίσιο το Νομοσχέδιο θέσπισης ΑΟΖ. Με άλλα λόγια πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και στο τεχνοκρατικό επίπεδο της ΑΟΖ. Προτείνουμε ήδη ως υπόδειγμα, για να μιλάμε συγκεκριμένα, θέσπισης ελληνικής ΑΟΖ, την τροποποίηση θέσπισης της Κυπριακής ΑΟΖ του 2004. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα που λειτουργεί εδώ και χρόνια και είναι βέβαια αποδεκτό από τον ΟΗΕ. Έτσι γίνεται αντιληπτό από όλους ότι δεν αναζητούμε ούτε μια ριψοκίνδυνη θέσπιση, όπως λένε οι μη ειδικοί του θέματος, ούτε μια νομική καινοτομία.

Το ουρλιαχτό


Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου  


«Τραβήξτε πίσω τις άκρες των φορεμάτων σας κυρίες μου, περνάμε στην κόλαση», λέει κάπου ο ποιητής William Carlos Williams, και ίσως η φράση αυτή μπορεί να περιγράψει τα τρέχοντα βιώματα των συμπολιτών μας.

Οι εκδηλώσεις βίας και αγανάκτησης τείνουν να γίνουν κανόνας στην τρομαγμένη ελληνική κοινωνία: προπηλακισμοί, γιαουρτοπόλεμος, χειροδικίες, μαχαιρώματα, ενδοκοινωνικη διαμάχη, κονιορτοποίηση άγραφων και γραπτών κοινωνικών συμβολαίων.

Φορολογικός παράδεισος η Κρήτη για το ΝΑΤΟ-Κατάπτυστη, μυστική συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ


Φορολογικός παράδεισος η Κρήτη για το ΝΑΤΟ
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Τέτοια εποχή πέρυσι, στις 26 Ιουλίου 2011, όταν η Ελλάδα πλέον άρχισε να σπαράζει από τα αμείλικτα μέτρα της τρόικα και μέσα στην καλοκαιρινή χαλαρότητα της Βουλής, ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για την εγκαθίδρυση της προωθημένης βάσης διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά με τις υπογραφές των τότε αρμόδιων υπουργών Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Βενιζέλου, Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσα και Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδη.

Xρυσή Αυγή - Ανεξάρτητοι Έλληνες «Να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση»

Με το «καλημέρα» της Δευτέρας, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση νόμου στη βουλή για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση εύκολης ιθαγένειας στους μετανάστες.

Σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: « Η Χρυσή Αυγή, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου και ώρα 9 π.μ. πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου 3838/2010, του περίφημου λαθρονομοσχεδίου Ραγκούση. Αναμένουμε την έλευση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, προς ψήφιση, από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα φανεί ξεκάθαρα ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές, που έχουν εσκεμμένα μετατρέψει τη χώρα σε σκουπιδότοπο της γης».

Ινδοί και Πακιστανοί βίασαν 16χρονη

Ένα 16χρονο κορίτσι , χρησιμοποιήθηκε για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ορέξεις 4 ανδρών, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου που πλέον ερευνούν μια νέα υπόθεση σωματεμπορίας στην περιοχή.
 Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλθηκε από την 16χρονη από τη Βουλγαρία, δύο Πακιστανοί και μια γυναίκα, συμπατριώτισσα της, την ανάγκασαν να συνευρεθεί σεξουαλικά με τέσσερις αλλοδαπούς άνδρες από την Ινδία και το Πακιστάν επίσης.
Η ανήλικη κοπέλα σύμφωνα με τα όσα η ίδια είπε στους αστυνομικούς μεταφέρθηκε σε σπίτι στην περιοχή Καλονύχτη όπου υπέκυψε στις σεξουαλικές ορέξεις και των 4 ανδρών.

Ο Γερμανοβιετναμέζος ξαναχτυπά... Ρέσλερ: «Η υπομονή μου εξαντλείται!»

Νέο αυστηρό μήνυμα στέλνει το Βερολίνο για τις μεταρρυθμίσεις, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Οικονομίας.
''Πάντα έλεγα ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό παραμένει ως έχει'' επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ρέσλερ σημειώνει ότι ειδικά για την ελληνική περίπτωση ''η καθυστέρηση εξαιτίας των εκλογών έχει ήδη σημειωθεί, αλλά δεν είναι θέμα λίγων ακόμη εβδομάδων. Είναι το να παρουσιάσεις απόδειξη της υλοποίησης πραγματικής εξοικονόμησης και προόδου στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις''.

Πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε σημείο κλειδί για την πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων μηνών αναδεικνύεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών. Η μετωπική ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πλέον δεδομένη, ενώ το κλίμα είναι ήδη πολεμικό, μετά τα όσα αντηλλάγησαν στη βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση θεωρεί την πώληση ή την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιων πόρων, περιουσίας και επιχειρήσεων ως απόλυτη αναγκαιότητα, τόσο για να αλλάξει το κλίμα στους δανειστές για την Ελλάδα, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες και οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στο στόχαστρο τα ειδικά μισθολόγια

Μαχαίρι 12% στις αποδοχές 200 χιλιάδων ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, επισκόπων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων καλείται να βάλει η κυβέρνηση. Αν επιλέξει δε να μη θίξει τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκ. ευρώ!

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να βρει ισοδύναμα μέτρα, αλλά οι επικεφαλής της  ήταν κατηγορηματικοί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο και έχουν υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοια κ. Νίκος Νικολόπουλος
 Με επιστολή του ο κ. Νικολόπουλος εκφράζει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να έχουν τεθεί υα εργασιακά θέματα, κάνοντας μάλιστα λόγο σημαντικές στρεβλώσεις.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Νικολόπουλου:

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ναι μεν αλλά…για την Αμμόχωστο - Μετά το Γ.Γ του ΟΗΕ, τώρα και η Μ. Βρετανία επανατοποθετείται

ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΡΡΟΟΥΣ

Μόνο ως ανησυχητική μπορεί να θεωρηθεί η θέση που εξέφρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε επιστολή του, ημερ. 29.6.12, που αποκαλύπτει σήμερα «Η ΜΑΧΗ», προς τον Βρετανό βουλευτή, και καλό φίλο της Κύπρου, Ντέιβιντ Μπάρροους, ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να διευθετηθεί οριστικά μέσω μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισπανία στη βαριά ατζέντα του Eurogroup

Βρυξέλλες: Μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης που υπέβαλε η Κύπρος θα πραγματοποιηθεί στην αποψινή συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο` Κόνορ, εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου για το Ευρώ Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Κομισιόν σχετικά με το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης για χρηματοδοτική στήριξη και από τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν είπε πως δεν έχει να κάνει «κανένα σχόλιο».

Ανοδικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Ανοδικές τάσεις καταγράφει τη Δευτέρα η κυπριακή χρηματαγορά, με κύριους πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές.

Στις 13:16, ο Γενικός Δείκτης του κυπριακού χρηματιστηρίου, υπό τη σκιά της σημερινής συνεδρίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το θέμα της αίτησης της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, βρισκόταν στις 131,84 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 3,63%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 3,30% και βρισκόταν στις 50,02 μονάδες. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν σε 133.785,38 ευρώ.

Με χαμηλό τζίρο "πιάνει" ξανά τις 650 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Εκ νέου πάνω από το επίπεδο των 650 μονάδων "σκαρφαλώνει" τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με χαμηλό ωστόσο συναλλακτικό όγκο και τζίρο.

Ξεχωρίζουν ανοδικά στον FTSE20 οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ενώ από τη σύνθεση του δείκτη των τραπεζών, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται έως 3,75%, ξεχωρίζουν τα ποσοστιαία κέρδη έως 7,20% της Τρ. Κύπρου. Η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται ενισχυμένη στα 1,41 ευρώ.

Η εγχώρια αγορά δείχνει ανθεκτική ως προς τη διατήρηση των παρόντων επιπέδων, σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης διανύει τέσσερις εβδομάδες θετικών αποδόσεων, στοιχείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες πιέσεις τροφοδοτώντας πωλήσεις.