Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Οδυσσέας Ανδρούτσος 1788 – 1825

Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιος του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας. Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του. Εκεί βαφτίστηκε το 1792 από τη γυναίκα του Κατσώνη, Μαρουδιά, που για τον ίδιο λόγο είχε ζητήσει κι αυτή άσυλο στο νησί. Προς τιμή του ομηρικού ήρωα, του δόθηκε το όνομα Οδυσσέας. Ο ίδιος, όμως, πατρίδα του θεωρούσε την πατρίδα του πατέρα του, τις Λιβανάτες της Λοκρίδας.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του Λιμενικού Σώματος «Άνοιξαν πανιά» στην Αστυπάλαια(Φωτο)

«Ανοίγουμε πανιά» Μια πρωτότυπη Δράση του Γραφείου Αθλητισμού του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αστυπάλαιας και το ναυτικό όμιλo με τους Παγκοσμιονίκες ιστιοπλοϊας αντιπλοίαρχο Αντώνη Μπουγιούρη και την υποπλοίαρχο Ευτυχία Μαντζαράκη.

Ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια στις 1-2-3 Ιουνίου
με τη συμμετοχή 40 παιδιών της Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης δημοτικού.
 
Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν να φωτογραφηθούν κ να διδαχθούν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας από έμπειρους διακεκριμένους παγκοσμιονίκες.

''Aπασφάλισαν'' οι Πολωνοί: ''Θα μεταφέρουμε τα Bayraktar δίπλα στα σύνορα με την Ρωσία''

Η Τουρκία θέλει να καταδείξει σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και στη Ρωσία, ότι έχει σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες

Η σύμβαση με την Τουρκία προβλέπει την παράδοση μεταξύ 2022 και 2024, 4 σετ Bayraktar TB2 UAV, που περιλαμβάνουν συνολικά 24 συσκευές, κινητούς σταθμούς παρακολούθησης, ανταλλακτικά, ραντάρ SAR, προσομοιωτές εκπαίδευσης και υπηρεσίες logistics. Σχεδιάζονται να βρίσκονται στη 12η βάση UAV στο Miroslavets, το οποίο βρίσκεται σε όχι και τόσο μακρινή απόσταση δυτικά της περιοχής του Καλίνινγκραντ.

"Ένα αποδεδειγμένo στη μάχη, πολύ αποτελεσματικό και αξιόπιστο οπλικό σύστημα θα παραδοθεί στην Πολωνία. Οι δυνατότητες αποτροπής μας στους τομείς της αναγνώρισης και της διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, θα ενισχυθούν", είπε ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak.

Η βιώσιμη ειρήνη θέλει δουλειά πολύ

Ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου αρθρογραφεί στο Newsbeast

Η Τουρκία χρειάζεται τις συνομιλίες, αλλά με τους δικούς της όρους. Αυτό, στην πραγματικότητα, σημαίνει η επαναλαμβανόμενη ρήση Τούρκων επίσημων ότι η χώρα τους «επιθυμεί μια άνευ όρων συζήτηση με την Ελλάδα».

Γράφει ο Κώστας Λάβδας*

Δυστυχώς η Τουρκία είχε και έχει σαφείς όρους: επιζητεί μια γενική, μη επικεντρωμένη και μη εστιασμένη συζήτηση για τις «διαφορές» μας, όπως τις έχει σταδιακά ορίσει εκείνη. Που αφορούν πολλά και κρίσιμα ζητήματα και, οι περισσότερες, αντανακλούν τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Το παρασκήνιο… οι δυο λίστες του ΠΝ που οδηγούν στον τελικό νικητή

«Ας μην δημιουργούνται σενάρια προς το παρόν κι ελπίδες προσμονής για την απόφαση που αφορά τις νέες φρεγάτες, δεν έχουμε ακόμη τελειώσει και ο δρόμος δείχνει μακρύς και βεβαίως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν κλείσει».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ.Σ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Αυτό διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι ετοιμάζουν τους φακέλους τους ώστε το Σάββατο να ενημερώσουν για μια σειρά θεμάτων και των πρωθυπουργό. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα και η «καυτή ατζέντα» των εξοπλιστικών, με φόντο της τέσσερις νέες φρεγάτες.