Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ιωάννης Βαρβάκης 1745 – 1825

Ο Ιωάννης Βαρβάκης υπήρξε πλοιοκτήτης, έμπορος και εθνικός ευεργέτης.
Γεννήθηκε στα Ψαρά στις 24 Ιουνίου 1745 και ήταν γιος του Ανδρέα Λεοντίδη και της Μαρίας Μάρου. Σε ηλικία 17 ετών ήταν ήδη ένας έμπειρος ναυτικός με δικό του πλοίο («Άγιος Ανδρέας»). Ξόδεψε όλη του την περιουσία για να το μετατρέψει σε πολεμικό και το 1768 το ενέταξε στη δύναμη του ρωσικού ναυτικού, που μαχόταν τους Οθωμανούς (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος 1768-1774). Επέδειξε ιδιαίτερες οργανωτικές και πολεμικές ικανότητες κατά τη Ναυμαχία του Τσεσμέ (5 - 7 Ιουλίου 1770), με αποτέλεσμα οι συναγωνιστές του να του κολλήσουν το παρατσούκλι Βαρβάκης (από το αρπακτικό πουλί βαρβάκι). Του άρεσε και το χρησιμοποίησε ως επίθετο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μέσα στα τείχη της Αμμοχώστου (εικόνες)

Μαριλένα Παναγή
ΦΩΤΟ Γιάννης Νησιώτης 

Από το philenews

Ο Λαλά Μουσταφά, θριαμβευτής, έπειτα από 11 ολόκληρους μήνες πολιορκίας και ανελέητου κανονιοβολισμού, μπαίνει καβάλα στο άλογό του στη γονατισμένη και λεηλατημένη πόλη της Αμμοχώστου. Πίσω του εσύ με το αυτοκίνητό σου περνάς αργά-αργά τα τείχη της παλιάς πόλης και θέλεις δεν θέλεις χάνεσαι στον χώρο, τον χρόνο και την ιστορία του τόπου σου.

Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί είναι εκεί. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σού λένε το δικό τους κομμάτι ιστορίας. Ακόμα και ο Σαίξπηρ μπερδεύεται στο μυαλό σου και αναπόφευκτα ακούς την κραυγή του Οθέλλου λίγο πριν θέσει τέρμα στη ζωή του.

Eurobasket: Αυτές είναι οι 12 θεές που πάνε για το μετάλλιο

Δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν μέχρι τον τελικό και προετοιμάζονται για την κατάκτηση ενός μεταλλίου
Τριάντα χρόνια ακριβώς μετά το έπος του 1987 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, στις 14 Ιουνίου του 2017, τα κορίτσια της Εθνικής μας Ομάδας ξεκινούσαν το ταξίδι που τις οδήγησε σε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της μπασκετικής ιστορίας.
Η Εθνική Ομάδα γυναικών, την Τετάρτη καθήλωσε τους πάντες, με την εμφατική νίκη με 84 – 55 επί της Τουρκίας. Για πρώτη φορά η Εθνική Ομάδα μπάσκετ φτάνει στην τετράδα μιας τέτοιας διοργάνωσης. Οι 12 θεές του ελληνικού μπάσκετ δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν μέχρι τον τελικό και προετοιμάζονται για την κατάκτηση ενός μεταλλίου με το αποφασιστικό βήμα να γίνεται απόψε το βράδυ στις 21:30 με αντιπαλο τις Γαλλίδες.

Νέα επιτυχία της Ελληνικής ΑΟΖ

Tου Ν. Λυγερού

Με την επίσημη αποδοχή της αίτησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και της αίτησης της εταιρείας Energean Oil&Gas, η ελληνική ΑΟΖ περνά σ’ ένα νέο στάδιο που περιμέναμε τόσους μήνες μετά από χρόνια αγώνων. Έτσι υλοποιείται ένα μέρος του μεγάλου οράματος. Ο νέος Υπουργός ΥΠΕΝ αρμόδιος για τις αιτήσεις κατανόησε τις προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Η Energean Oil & Gas ενδιαφέρεται για το Ιόνιο και η κοινοπραξία για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.