Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα και ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς δίδει τούτες τις κρίσιμες ώρες για το Ελληνικό Έθνος ζωηρό το παρόν του με τα μηνύματα που περικλείονται στην δράση του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Γόνος αστικής οικογένειας, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, γαλουχήθηκε από νωρίς με τα εθνικά ιδανικά που χάραξαν την πορεία του στην ένταξη στον ένδοξο ελληνικό στρατό. Πήρε τον δύσκολο δρόμο για την ευόδωση των πόθων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων και την εθνική ολοκλήρωση του Γένους. Δεν υπολόγισε μήτε ανέμελη καριέρα μήτε την πεισιθάνατη ηρεμία του ράθυμου κράτους του καιρού του.

Ο ατυχής πόλεμος του 1897 είχε φέρει βαριά απελπισία στους αδελφούς μας της Μακεδονίας που παρέμεναν στην σκλαβιά και την αδημονία στον Παύλο Μελά ώστε να αναβιώσει ο αγώνας φέροντας αίσιο αποτέλεσμα. Ο Εθνομάρτυρας δεν συμβιβάστηκε ποτέ με εκείνη την οδυνηρή ήττα. Και φυσικά ούτε λόγος μήτε για συνομιλίες μήτε για συμβιβασμούς με τους εχθρούς μας Βούλγαρους και Τούρκους όπως κάνουνε σήμερα οι γραικύλοι πολιτικάντηδες. Ο Παύλος Μελάς είχε αποφασίσει να κληρονομήσει στα παιδιά του ένα ένδοξο όνομα κι όχι μια θέση στο καθεστώς με πλούτη και διαφθορά.

Η Μακεδονία μας, μία και ελληνική


Από το eikonografies 


Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Ο ΕΘΕΛΟΘΥΤΟΣ ΑΜΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Ο Υπέρμαχος της Ελευθερίας και των Δικαίων της Ελληνικής Μακεδονίας
Επέτειος Μνημοσύνης 110 ετών από τον ηρωικό θάνατό του (1904-2014)
Περήφανος Έλληνας, έντιμος αξιωματικός και γνήσιος πατριώτης, 

Ο πολύς περί τη Δημοσιογραφία και την ιστορία της Μακεδονίας Νικόλαος Μέρτζος, γόνος της ελληνομακεδονικής Νέβεσκας (Νυμφαίον) σε εμπνευσμένη ομιλία του για το επετειακό γεγονός της συμπληρώσεως 100 ετών από τον ηρωϊκό θάνατο του Μακεδονομάχου, του Παλικαριού της Μακεδονίας Παύλου Μελά (+1904), έγραφε: «Το ιερόν σφάγιον της Ελευθερίας, ο αμνός της Μακεδονίας, είχε πια προετοιμαστεί για τη μεγάλη θυσία, όπως και στην αρχαία τραγωδία. Η θυσία του γέμισε τα πανιά, το εθνικό σκάφος απέπλευσε, η ιστορία κινήθηκε μπροστά.

Καραμπάχ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία ενώ προσπαθεί να αποβάλει τον πρόεδρο Ερντογάν

Του Τιερί Μεϊσάν ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ | ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ) | 13 OCTOBRE 2020

Στον πόλεμο του Καραμπάχ, το σύγχρονο δίκαιο είναι αντιφατικό ανάλογα με το εάν ερμηνεύεται με όρους ιδιοκτησίας της επικράτειας ή της αυτοδιάθεσης του λαού. Εκμεταλλευόμενος αυτή την ασάφεια, ο τουρκικός λαός (δηλαδή τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν) μόλις επιτέθηκε σε αυτή τη αυτοαποκαλούμενη ανεξάρτητη επικράτεια (Αρτσάχ) αν και de facto συνδεδεμένη με την Αρμενία. Η Ρωσία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι, ανάλογα με τις Συνθήκες, θα υπερασπιστεί την Αρμενία εάν επιτεθεί, αλλά η εθνική της ασφάλεια δεν επηρεάζεται από αυτό που συμβαίνει στο Καραμπάχ. Επομένως, το μόνο ερώτημα είναι να εξακριβώσουμε εάν η Τουρκία ενήργησε σύμφωνα με τις εντολές των Δυτικών, ή εάν ανέλαβε μια πρωτοβουλία την οποία οι ίδιοι οι σύμμαχοί της είναι δυνατόν να την αντιστρέφουν εναντίον της.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις"

Σαφής θέση κατά της Τουρκίας από Ουάσινγκτον

Σαφή θέση κατά της Τουρκίας παίρνει η Ουάσινγκτον, καθώς το Στέιτ Ντιπαρτμεντ δείχνει την Άγκυρα για την κλιμάκωση κατά Ελλάδας και Κύπρου, μετά τις μονομερείς ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση έναντι της Τουρκίας, σχετικά με την νέα Navtex που εξέδωσε. Μάλιστα, καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις νέες έρευνες του Oruc Reis, τις οποίες αποκαλεί «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Τσαβούσογλου: Εκνευρίστηκε με την Σουηδή ΥΠΕΞ – «Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνετε; Γιατί δεν ασκείτε κριτική στην Ελλάδα;»(Βίντεο)

Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα - Η δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε έντονο διάλογο με την ομόλογό του από την Σουηδία, Αν Λίντε, όταν εκείνη ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία αλλά και να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Hurriyet κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Τσαβούσογλου απάντησε εκνευρισμένος στην Αν Λίντε.

Egypt Today: Οκτώ Ευρωπαίοι πρέσβεις κατά τουρκολιβυκού μνημονίου

Οκτώ Ευρωπαίοι πρέσβεις, και μεταξύ αυτών ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ την άποψη των χωρών τους ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία τον Δεκέμβριο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με την το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταγράφει η αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today».

Τουρκικό ταχύπλοο επιχείρησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος στο Καστελλόριζο – Ανοίξαμε πυρ

Τουρκικό ταχύπλοο επιχείρησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος μεταξύ Μεγίστης και Στρογγύλης. Αναχαιτίστηκε με βολές πολυβόλου. Εντός του σκάφους που ακινητοποιήθηκε από τις ελληνικές Αρχές βρέθηκαν 11 αλλοδαποί και ο 33χρονος χειριστής του.

Ειδική επιχείρηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων δοκιμής των ανακλαστικών της ελληνικής άμυνας μεταξύ Μεγίστης (Καστελλόριζου) και Στρογγυλής, αναχαιτίστηκε εν τη γενέσει της με την έναρξη πυρών από ελληνικής πλευράς.