Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ


 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)
ΑΠΟ ΤΟ egolpion


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

Εκπληκτικό βίντεο: Επτά αρχαία κατασκευαστικά «θαύματα» - Πώς είναι και πώς ήταν

Ένα ταξίδι 50 δευτερολέπτων από το σήμερα στην αρχαιότητα
Ένα εκπληκτικό βίντεο-animation παρουσίασε διάρκειας 50 δευτερολέπτων αρκούσε προκειμένου να αναδειχθεί η φθορά του χρόνου και της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω σε επτά αρχαία κατασκευαστικά «θαύματα», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Παρθενώνας, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στο βίντεο διακρίνει κανείς το πώς είναι τώρα τα αρχαία κτίρια και πώς ήταν όταν ανεγέρθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ερντογάν: Κατακτητής και τρομοκράτης ο Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι είναι «τρομοκράτης», μετά την απόρριψη από τον τελευταίο των «μαθημάτων ηθικής» της Τουρκίας σε σχέση με τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή κοντά στο τείχος, μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.
«Ε! Νετανάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεται σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σε ομιλία του στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικώς.

Έρχεται ευρωπαϊκό χαστούκι για την Τουρκία: «Μαστίγιο και καρότο» για Κύπρο και ελληνοτουρκικά

Τι αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν - «Χαιδεύουν» τον Ερντογάν για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και του αφήνουν ανοιχτή την πόρτα της Ε.Ε.
Διγλωσσία από τους Ευρωπαίους για τη στάση της Τουρκίας - Καμία καταδίκη για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες τακτικές που ακολουθεί σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
Στη δημοσιότητα βγήκε το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, το οποίο αποτυπώνει την γενικότερη... πρόοδο στην γειτονική χώρα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει ιδιαίτερες επικρίσεις αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Παυλόπουλος: Δεν παραχωρούμε τίποτα - Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν

ΝΕΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - «ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»

Στην πόλη του Μεσολογγίου βρέθηκε ο Πρώτος Πολίτης της χώρας για την 192η επέτειο εξόδου της Ηρωικής Φρουράς

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, στο επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμή του, τόνισε πως «Τα σύνορά μας και το έδαφός μας είναι σύνορα και έδαφος και κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό και το χρέος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο».