Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ

Από το el.wikipedia

Ο Πτολεμαίος Α’ ο Λάγου, ή Πτολεμαίος ο Λαγίδης (367 π.Χ. – 282 π.Χ.) ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και μέλος της σωματοφυλακής του, σατράπης (323 π.Χ.-305 π.Χ.) και βασιλιάς της Αιγύπτου (304 π.Χ.-283 π.Χ.), γνωστός με το χαρακτηρισμό «Σωτήρ», και ιδρυτής της Πτολεμαϊκής Δυναστείας των Λαγιδών (323 π.Χ.-30 μ.Χ.).
 

Ήταν γιος της της Αρσινόης της Μακεδονίας από ευγενή οικογένεια της Μακεδονίας της περιοχής της Εορδαίας, αγνώστου όμως πατρός. Εικάζεται ότι ίσως ήταν υιός ή θετός υιός του Λάγου ή ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου του Μέγα και υιός του Φιλίππου Β’ του Μακεδόνα.

Από την παιδική του ηλικία ήταν ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίον ακολούθησε σε όλες του τις εκστρατείες. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., έγινε κατανομή των επαρχιών στην Βαβυλώνα και ο Πτολεμαίος ανέλαβε τη διοίκησιν της Αιγύπτου.

Ως διοικητής στρατιωτικής μονάδας, διακρίθηκε από το 330 π.Χ. κατά την προέλαση του μακεδονικού στρατού στην Περσία.

Προεδρικό: Ενισχύει την Κύπρο η στάση ΗΠΑ για «Γιαβούζ»

Ενισχύει την Κύπρο η επισήμανση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξουσία να αποφασίζει για γεωτρητικές εργασίες και η έκκλησή του προς την Τουρκία να αποσύρει το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως «φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι η διεθνής κοινότητα, με αυτή την τοποθέτηση των ΗΠΑ, αποδοκιμάζει και είναι αντίθετη με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αποσταθεροποιητική δράση που έχει αναλάβει», και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα μηνύματα θα κάνουν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μέσα από διαφορετικό φακό τα πράγματα «και να επιτρέψει, μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού, πάνω από όλα, να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις νομιμότητας και συνεργασίας στο μέλλον».

ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΙΝΑ ΣΕ ΣΠΙΡΑΛ ΚΑΘΟΔΟΥ Αποκαλυπτική ανάλυση: Σε τροχιά ύφεσης οι 3 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου -Γιατί αυτή η κρίση είναι διαφορετική

Στο χείλος μιας οικονομικής ύφεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγούνται τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον σε μια εκτενή και εύληπτη ανάλυση ο Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του GPF (Geopolitical Future), μιας διαδικτυακής πύλης που αναλύει και προβλέπει παγκόσμια γεγονότα. Ο Φρίντμαν υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του Stratfor, μια άλλης πλατφόρμας γεωπολιτικής ανάλυσης με έδρα το Οστιν του Τέξας. Οπως περιγράφει ο Φρίντμαν, πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό και να βυθίσει στην αβεβαιότητα, τόσο τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία, τις οποίες αφορούν οι ανησυχίες, όσο όμως και μια σειρά από χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από αυτές.

Βάρβαρη θρησκεία και Γενοκτονία - Ο ζεόλιθος στην Ελλάδα

Βάρβαρη θρησκεία και Γενοκτονία
Του Ν. Λυγερού

Είναι απλοϊκό να θεωρεί κανείς ότι ο αθεϊσμός μπορεί να οδηγήσει σε μια γενοκτονία. Διότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι χαρακτηριστικά αυτής της θρησκείας χωρίς ιεροσύνη. Η ιδέα της προώθησης του μοναδικού κόσμου που υπάρχει δηλαδή του φυσικού δεν επαρκεί. Ξεχνά αυτή η προσέγγιση ότι μια θρησκεία είναι ικανή όταν είναι βάρβαρη να ορίσει ότι ο μόνος κόσμος που έχει σημασία είναι ο δικός της και είναι ικανή να αφανίσει οποιοδήποτε άλλο που θεωρεί εχθρικό. Επίσης το γεγονός ότι είναι μικρή η διάρκεια της ζωής επειδή δεν υπάρχει συνέχεια προκαλεί μια βιασύνη

Το πρόβλημα του Brexit - Ελληνική ΑΟΖ και Συμβάσεις

Το πρόβλημα του Brexit
Του Ν. Λυγερού

Έχει ενδιαφέρον, ειδικά στην Ελλάδα, να δούμε πόσα προβλήματα εμπεριέχει το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη ακόμα κι αν γίνει χωρίς συμφωνία. Το θέμα είναι ότι οι Άγγλοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο προβλήματα που θα προκαλέσει ένα άτακτο Brexit και δεν πρόκειται πια μόνο για τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία. Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν είναι μόνο θεαματικές αλλά και τρομαχτικές για τον Άγγλο

Ο νέος Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι της αριστεράς ούτε της δεξιάς - Δεν ξεχνάμε τις αιωνόβιες γενοκτονίες

Ο νέος Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι της αριστεράς ούτε της δεξιάς
Του Ν. Λυγερού

Ο νέος Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι της αριστεράς ούτε της δεξιάς. Είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον Ελληνισμό, όπου κι αν βρίσκεται πάνω στον πλανήτη. Δεν πρόκειται λοιπόν να ξεχάσουμε τη Μακεδονία, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί κυβέρνηση που να συμφωνεί με τον ελληνικό λαό. Αν είναι αυτή καλώς, αλλιώς θα πέσει και αυτή και θα πάμε στην επόμενη. Το θέμα της Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι κομματικό. Σίγουρα μερικοί το χρησιμοποίησαν για να γίνουν βουλευτές στη νέα Βουλή των Ελλήνων και καλά έκαναν. Αλλά τώρα θα είναι καλό