Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Η Μάχη του Λάλα

Μία από τις πρώτες νικηφόρες μάχες των επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο.
Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Κατά γενική ομολογία ήταν τα «καλύτερα ντουφέκια του Μωριά».
Στην αρχή της Επανάστασης του '21, οι Λαλαίοι θεωρήθηκαν απειλή για την πορεία του Αγώνα. Γι' αυτό το λόγο, οι οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.
Στο στρατόπεδο των Ελλήνων επικρατούσαν δύο απόψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των Λαλαίων. Οι Επτανήσιοι, οι οποίοι αποτελούσαν την πιο οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, ήθελαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον τους, ενώ οι ντόπιοι προτιμούσαν να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία.

Σαφές μήνυμα Συμβουλίου της Ευρώπης προς Τουρκία για αγνοούμενους - Να ανοίξει αρχεία και στρατιωτικές ζώνες

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Λευκωσία: Στο κενό έπεσαν οι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας να ξεφύγει των υποχρεώσεών της, όπως απορρέουν και από τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ (στις υποθέσεις 4η Διακρατική και Βαρνάβα), στο θέμα των αγνοουμένων, τόσο σ' ό,τι αφορά στην πλήρη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης και θανάτου τους όσο και στην καταβολή αποζημιώσεων.

Στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υιοθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καλείται η Τουρκία:

Reuters: Το EuroWorking Group συζήτησε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Οι τεχνοκράτες που προετοίμασαν το ερχόμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου εξέτασαν το ενδεχόμενο αυτό - Για πρώτη φορά το παραδέχονται, επισημαίνει το πρακτορείο - Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση - Κίνδυνος ασφυξίας με «κόψιμο» του ELA και περιορισμό των Collateral
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν πλέον χωρίς να το κρύβουν το ενδεχόμενο να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Τσίπρας: Βιώσιμος συμβιβασμός, αλλιώς το μεγάλο «όχι»

«Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας» τόνισε ο πρωθυπουργός
Τελείως απορριπτικός σε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος εμφανίστηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πολύωρη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που συμμετέχουν στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

Το σχέδιο του Σόιμπλε για χρεοκοπία εντός ευρώ

ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέπεται να χρεοκοπούν εντός ευρώ, αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες αναζητά ο «σκληροπυρηνικός» υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Βρυξέλλες: Μάχη με το χρόνο για να «κλειδώσει» η συμφωνία

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε νέο γύρο «αναμέτρησης» με τους δανειστές μπαίνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που μετέβησαν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ελληνική πλευρά κομίζει νέα βελτιωμένη πρόταση ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία στο δρόμο προς το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης 18 Ιουνίου και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση.