Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Φησατίδης: Στο Καζακστάν θυμούνται και τιμούν τον Έλληνα ήρωα, ανιχνευτή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Γράφει ο Βασίλης Τσενκελίδης

Στο Καζακστάν θυμούνται τον Έλληνα ήρωα τους Βασίλη Φησατίδη, ο οποίος δεν καταγόταν από αυτή τη μακρινή χώρα της Ασίας, όμως πρόσθεσε αξία στον τόπο αυτό με την επιλογή του να μείνει για σχεδόν 40 έτη δίπλα στην οικογένειά του που ήταν εξορισμένη εκεί από το σταλινικό καθεστώς.

Το Καζακστάν εκσυγχρονίστηκε ραγδαία στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, μερικές μέρες πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Δημοκρατία του Καζακστάν διακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η 30ή επέτειος του ιστορικού γεγονότος γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τόσο στην πρωτεύουσα Αστάνα όσο και στις περιφέρειες της χώρας. Οι εκδηλώσεις για την ημέρα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Καζακστάν συνεχίζονται και το 2022.

1909-1922: Ελληνισμός και ελλαδισμός

Του Γιώργου Καραμπελιά από το liberal.gr

Ο Εθνικός Διχασμός του 1909-1922 αποτέλεσε στην πραγματικότητα συνέχεια και κορύφωση της διαμάχης «ελληνισμού»-«ελλαδισμού» που εξελισσόταν ήδη από το 1830, σχετικά με την πορεία και τον ρόλο του ελληνικού κράτους, και η οποία διατρέχει μέχρι σήμερα ολόκληρη την ελληνική ιστορία. Ο ελλαδισμός αντιστρατευόταν συστηματικά τις όποιες απελευθερωτικές κινήσεις, εμμένοντας διαχρονικά στα «κεκτημένα», όποια και αν ήταν αυτά. Για παράδειγμα, από το 1830 έως την ενσωμάτωση των Επτανήσων, το 1864, ανακήρυσσε την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο ελληνικό κράτος της Ιστορίας (!) συγκρίνοντάς την με την έκταση της… αρχαίας Αθήνας.

Άλλωστε, οι δύο εναλλακτικές στρατηγικές, η ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνισμού

Η θανάσιμη βόμβα της 17Ν στην κλούβα των ΜΑΤ – σαν σήμερα το 1985

Σαν σήμερα, στις 26 Νοε 1985, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», επιτίθεται με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1985, στις 21.40, έγινε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος δίπλα σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, κοντά στα ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Κάραβελ». Αποτέλεσμα αυτής ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυφύλακα Ιωάννη Γεωργακόπουλου και ο τραυματισμός ακόμη 14 αστυνομικών.
Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”.  Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Mελίστα.

Συνεκπαίδευση ελληνικών Rafale, F-16 και F-4 με Μονάδες του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE

Από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στην θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, Ανατολικά και Νότια της Πελοποννήσου και Νοτίως της νήσου Κρήτης.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση

Φρεγάτες- ΜΕΚΟ – Ραγδαίες εξελίξεις για τον εκσυγχρονισμό τους: Το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και η εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων

Κώστας Σαρικάς 

Φαίνεται ότι το κόστος του εκσυγχρονισμού και των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, προσεγγίζει περίπου τα 550 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ‘’κύβος ερρίφθη’’ για ένα από τα ζητήματα που ‘’καίνε’’-πλέον της δεκαετίας-το Πολεμικό Ναυτικό. Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες “κλείδωσε” με το πρόγραμμα να περνά σήμερα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και να ανακοινώνεται εντός του Δεκεμβρίου

Ο εκσυγχρονισμός των πιο ισχυρών Μονάδων επιφανείας που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιο του ο Στόλος-έως την παραλαβή της πρώτης FDI τους πρώτους μήνες του 2025-καταλήγει στη

Στον Στόλο τα πρώτα Spike N’LOS, λύνεται ο γόρδιος δεσμός και για τον Στρατό Ξηράς: Νέα ασπίδα για Έβρο, Αιγαίο

 ΦΩΤΟ:Οκτώ είναι τα “κομμάτια” που θα παραλάβει πρώτο το πολεμικό ναυτικό. Τέσσερα θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους και άλλα τέσσερα θα βρίσκονται στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων. Πηγή εικόνας: Rafael 

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Η μονογραφή στον φάκελο «Spike N’ LOS» για το Πολεμικό Ναυτικό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τελευταίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τα πλοία επιτήρησης του στόλου τα οποία θωρακίζονται από τη μια και μετατρέπονται σε ένα επιπλέον όπλο αποτροπής στην οριογραμμή των συνόρων.

Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ: Πρώτη φορά στην Ιστορία ξεκινά προμήθεια πλοίων 80 μέτρων!

To πιο φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του, βρίσκεται επί θύραις για το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ./ΕΛ. ΑΚΤ.)!

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η διενέργεια ανοικτών και δημόσιων ενημερωτικών συναντήσεων, μη δεσμευτικής συμμετοχής οικονομικών φορέων (διαβούλευση – τεχνικός διάλογος), με σκοπό την ενημέρωση του Λ.Σ. / ΕΛ. ΑΚΤ., «για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τη συλλογή πληροφοριών που κρίνονται ουσιώδεις στο πλαίσιο κατάρτισης τεχνικών απαιτήσεων / προδιαγραφών για την “Προμήθεια δυο (02) πλοίων ανοικτής θαλάσσης άνω των 80 μ.” συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ».

Δένδιας: Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου»

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεών της, καθώς και την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με όλα τα νόμιμα μέσα, τόσο ατομικά όσο και σε συντονισμό με τους στρατηγικούς συμμάχους της, καθώς και ότι στόχος της είναι η στήριξη των θέσεων της, που βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και η αποδόμηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Protagon.gr.

Επίσης, υπογραμμίζει πως «απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και των παράνομων ενεργειών, έχουμε επιδοθεί σε μια έντονη προσπάθεια».

Λιβύη: Ο εμφύλιος συνεχίζεται πίσω από τα κλειστά γραφεία των ελίτ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Λιβύη: Ενώ μια επισφαλής κατάπαυση του πυρός έχει επικρατήσει οριακά στη Λιβύη από το τέλος του τρίτου εμφύλιου πολέμου το 2020, η χώρα δείχνει όλο και περισσότερο σημάδια ενδεχόμενης νέας υποτροπής σε πολεμική σύγκρουση. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έσπευσαν να χαιρετίσουν ως σημαντική εξέλιξη το διορισμό του Σενεγαλέζου διπλωμάτη Abdoulaye Bathily ως ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (SRSG) για τη Λιβύη, ως και επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη πριν 8 εβδομάδες. Μετά από δύο μήνες στη θέση του, ο SRSG Bathily μπορεί να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης δεν τελείωσε ποτέ και ότι τώρα απλώς συνεχίζεται με άλλα μέσα στις αίθουσες του ΟΗΕ και στους διαδρόμους των ξένων πρωτευουσών που έχουν τεράστια συμφέροντα στην πλούσια χώρα.

To τουρκικό μαχητικό TF-X και τα… παραμύθια της Χαλιμάς

Την Τετάρτη οι Τούρκοι παρουσίασαν το κουφάρι ενός μαχητικού, το οποίο υποστηρίζουν ότι θα είναι εφάμιλλο του F-22, το ιερό δισκοπότηρο των ΗΠΑ .

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Τούρκοι επιχειρούν από το 2010 να φτιάξουν το δικό τους μαχητικό 5ης γενιάς. Ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος που όπως λένε θα αποτελέσει την ραχοκοκκαλιά της πολεμικής τους αεροπορίας, αντικαθιστώντας το μονοκινητήριο F-16.

Ο Κυριάκος δουλεύει και ο Αλέξης μάς δουλεύει

 Σάκης Μουμτζής

Μέσα σε μια ημέρα είχαμε τις εξής κορυφαίες ειδήσεις: 

1.Μπήκε το πρώτο πλοίο προς επισκευή στα ναυπηγεία Ελευσίνας και χαμογέλασε επιτέλους το χειλάκι των εργαζομένων. Ο εφοπλιστής Παπάς προτίμησε το συγκεκριμένο ναυπηγείο δίνοντας δουλειά και εισόδημα σε ελληνικά χέρια. 

2.Εγκρίθηκε η β΄δόση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. Το τι δεν ακούσαμε γι΄αυτή τη δόση, που οι μαινάδες της Αριστεράς διαλαλούσαν, δεξιά και αριστερά, πως δε θα εκταμιευθεί. Μέχρι και τις υποκλοπές ανέμειξαν σε αυτή την υπόθεση.

Νέα NAVTEX: Eπεκτείνονται οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης Νέα NAVTEX: Eπεκτείνονται οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης

Την επέκταση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης σηματοδοτεί και επίσημα η Navtex που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό το Σάββατο.

Το πλοίο SANCO SWIFT ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο «ALEXANDER 3», από σήμερα 26 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, επεκτείνοντας το πεδίο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει, σύμφωνα με τις παλαιότερες εκδοθείσες NAVTEX.

Οι Έλληνες στη Λιβύη: Ο αποικισμός της Κυρήνης από τους Θηραίους

 

Πηγές - βιβλιογραφία:

Οι Έλληνες της Δύσης, Valerio M. Manfredi (μετάφραση Βανέσσας Λάππας), Λιβάνη, 1997

Γ. Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Ελλάδα,Τουρκία, ΗΠΑ & Ευρώπη- Η κρίσιμη παρτίδα

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στην Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την  Ευρώπη- Η κρίσιμη παρτίδα.

Κωνσταντίνος Φίλης: Η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν βγαίνει, η Ελλάδα γίνεται κόμβος , η ΕΕ σε σύγχυση

 

Κωνσταντίνος Φίλης: Η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν βγαίνει, η Ελλάδα γίνεται κόμβος , η ΕΕ σε σύγχυση

Δημήτρης Αγάδης: Ο Πούτιν δίνει προεκλογικό αγώνα για τον Ερντογάν, αλλά τον σπρώχνει στον Άσαντ...

 

Δημήτρης Αγάδης: Ο Πούτιν δίνει προεκλογικό αγώνα για τον Ερντογάν, αλλά τον σπρώχνει στον Άσαντ...

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Η Τουρκία και η κινούμενη άμμος της Μέσης Ανατολής

 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας αναφέρθηκε στην Τουρκία και η κινούμενη άμμος της Μέσης Ανατολής

Σάββας Καλεντερίδης: Θα προσγειωθούν ανώμαλα | LIVE ZOOM (26-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Θα προσγειωθούν ανώμαλα | LIVE ZOOM (26-11-2022)

Τουρκία: Βγάζει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εγκολφόπουλος και Τριανταφύλλου για τουρκικές προκλήσεις | Τώρα μαζί 26/11/2022 | OPEN TV

 
Ο Ιωάννης Εγκολφόπουλος αντιναύαρχος ε.α. και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου καθηγητής διεθνών μίλησαν για τις τουρκικές προκλήσεις. 

Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι... και εκτίθενται διεθνώς | Καλημέρα | 26/11/2022

 
Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς επιστρέφει πρώτος στις οθόνες μας, για τη δική του, ουσιαστική «Καλημέρα».