Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο ήρωας της Ακρόπολης: Μύθος ή πραγματικότητα

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Ο φρουρός της σημαίας στην Ακρόπολη, αφού τυλίχθηκε με την ελληνική σημαία, έπεσε από τον ιερό βράχο και σκοτώθηκε.

ΦΩΤΟ:Μαίος 1941 - Η Ελληνική σημαία και δίπλα η σημαία της ναζιστικής Γερμανίας.
picture alliance via Getty Images

Όσοι έτυχε να ζούμε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής είχαμε ακούσει σαν θρύλο την είδηση που είχε μεταδώσει το B.B.C., ότι όταν στις 27-4-1941 οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα και ένα γερμανικό άγημα ανέβηκε στον ιερό βράχο για να υψώσει την γερμανική σημαία στον ιστό που βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του, ο εύζωνας φρουρός της σημαίας στην Ακρόπολη, αφού τυλίχθηκε με την ελληνική σημαία, έπεσε από τον ιερό βράχο στο γκρεμό προς τα Αναφιώτικα και σκοτώθηκε.

Σαν σήμερα πέθανε ο στρατηγός Μακρυγιάννης – Η πλούσια επαναστατική και πολιτική δράση του – Τα «Απομνημονεύματά» του

 Έγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας τα Απομνημονεύματά του «για να μην τρέχω εις τους καφενέδες και σε άλλα τοιούτα που δεν τα συνηθώ»

ΦΩΤΟ:Πορτρέτο του Μακρυγιάννη από τον Αιμίλιο Προσαλέντη. Στο φόντο, «Η πολιορκία των Αθηνών» του Παναγιώτη Ζωγράφου

ΥΠΠΟΑ: Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοϊου

Εργασίες σε εξέλιξη στο Ανάκτορο

Mε εντατικούς ρυθμούς και εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ. Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήμα. Όπως δήλωσε, «Η εξέλιξη των εργασιών στο π. βασιλικό κτήμα Τατοϊου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του

Ο Βαρουφάκης και η δραχμή

Παρατηρούμε, αλλά επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας (17 έως 26 ετών) θέλγεται πολιτικά από τον Γ. Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25. Αυτές οι ηλικίες, από την καταστροφική διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη το 2015, που μας οδήγησε σε ένα τρίτο χειρότερο και αχρείαστο μνημόνιο, λίγα πράγματα μπορούν να θυμούνται. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες θα αναδημοσιεύσουμε μια σειρά από κείμενα που γράφτηκαν από το 2015 έως το 2019 που αποκαλύπτουν τον άκρως αρνητικό ρόλο του Βαρουφάκη πριν και κατά τη διάρκεια του 2015, αλλά και το ποιες είναι οι θέσεις του ΜέΡΑ 25.

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη από την ιστοσελίδα  www.riskygames.gr (14 Ιουλίου 2015) 

Ένα προεκλογικό spot , τα «κόκκινα νησιά» του Αιγαίου και ένα παρ΄ολίγον πρωτοσέλιδο

Υπό τουρκική κατοχή το Ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το ΑΚΡ!

ΚΑΙ πολύ άργησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Στο νέο προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, του κόμματος του, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναδεικνύεται εκ νέου ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα. Το τηλεοπτικό σποτ εμφανίζει το σύνολο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή. Αυτή ήταν διαχρονική θέση της κατοχικής Τουρκίας, η οποία δεν άλλαξε ποτέ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτε όταν γινόταν λόγος για «νέα εποχή» και για «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα είχε δηλώσει πως διαφοροποιεί διαχρονικές θέσεις και επιδιώξεις της.  Όπως είναι γνωστό, το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την κατοχική δύναμη. 

Με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους: Στο επίκεντρο οι περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε, χθες, Τετάρτη 26 Απριλίου, στο γραφείο του με τον Αμερικανό στρατηγό ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους, πρόεδρο του KKR Global Institute.

Ο στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους υπηρέτησε πάνω από 37 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, κατέχοντας θέσεις υψηλής ευθύνης στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο U.S. Central Command, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην CIA.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και τις επιπτώσεις του σε ότι αφορά στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο ΓΕΕΘΑ ο Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων ΝΑΤΟ

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολη (Joint Force CommandNaples – JFC NAPLES) Admiral Stuart B. Munsch, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

            Κατά την συνάντησή τους, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητάς τους, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση ένταξης της Φινλανδίας στην Συμμαχία, και το νέο Μοντέλο Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» – NFM) τα οποία αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη Έκτακτη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO.

DEFEA 2023: Oι αμερικανικοί εξοπλισμοί που θα παρουσιαστούν στη φετινή έκθεση – Από τα HIMARS μέχρι τα ελληνικά M1117

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η 2η Διεθνής Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού και Ασφάλειας DEFEA 2023 θα ανοίξει τις πύλες της και θα διαρκέσει από 9 – 11 Μαΐου 2023. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει και φέτος το Αμερικανικό Περίπτερο – USA Pavilion στην Έκθεση, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

To USA Pavilion, θα καταλάβει περισσότερα από 1.000μ2, όπου 24 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας θα παρουσιάσουν υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, υπηρεσίες, οχήματα και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Με εντυπωσιακά εκθέματα όπως τα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS), τα UH-60M Blackhawk, τα M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), τα Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), τα Stryker combat vehicle, τα PLS HEMTT truck, FMTV truck και ένα όχημα M1117 του Ελληνικού Στρατού, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και της δημοσιότητας.

C-130 Hercules και C-27 Spartan: To Σουδάν «ανοίγει» τον φάκελο των μεταφορικών αεροσκαφών – Το παρασκήνιο και οι διαθεσιμότητες

 Κώστας Σαρικάς 

H χρονοβόρα συντήρηση των C -130 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ αποτελεί τροχοπέδη στην αύξηση των διαθεσιμοτήτων.  

Τα δραματικά γεγονότα στο Σουδάν η άμεση ανάγκη διάθεσης μεταφορικών αεροσκαφών για τον απεγκλωβισμό και επαναπατρισμό των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Αφρικανική χώρα έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη για διαθέσιμα αξιόπιστα μεταφορικά αεροσκάφη. Είχε προηγηθεί  στις αρχές Φεβρουαρίου το φιάσκο με την αδυναμία να διαθέσει μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταφέρει τη δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία ώστε να συνδράμει στους φονικούς σεισμούς.

Bayraktar: Οι Τούρκοι τους βάζουν μίνι πυραύλους κρουζ εμβέλειας 200 χλμ

Διονύσης Αντωνέλλος

 Έχει την ικανότητα «να επιτίθεται σε εχθρικά στοιχεία από πολύ μεγαλύτερη απόσταση».  

Bayraktar: Οι Τούρκοι τους βάζουν μίνι πυραύλους κρουζ εμβέλειας 200 χλμ και ταχύτητας 0,7 Mach.

Ο πύραυλος BAYRAKTAR KEMANKES, είναι, σύμφωνα με τους Τούρκους ένας μίνι ευφυής πύραυλος κρουζ που αναπτύχθηκε από την Baykar.

Ο KEMANKES, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar Teknoloji, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, θα εκτεθεί στην TEKNOFEST 2023.

Το ελληνικό UCAV SARISΑ “σκοτώνει” για πρώτη φορά με ρουκέτα Hydra 70 (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τρίτη 25-4-2023, η SAS Technology έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εναέρια βολή του UCAV SARISA με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ-90 κατασκευής της Thales Belgium. [https://www.fz.be/FZ90?lang=en]. Η βολή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής που ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια έχει και μια διεθνή πρωτιά αφού η ρουκέτα HYDRA 70, για πρώτη φορά διεθνώς, εβλήθη και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, από ένα μικρό σχετικά εύκολα μεταφερόμενο Drone. Το σύστημα αυτό, αποδεδειγμένα πια μπορεί να δώσει σημαντικές δυνατότητες οργανικής ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης), ακόμα και σε μικρές στρατιωτικές ομάδες.

Με απόλυτη επιτυχία η διάσωση Ελλήνων από το εμπόλεμο Σουδάν, το χρονικό της επιχείρησης

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε Αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην Εθνική προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες, με την συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού.

Σουδάν: Στην Ελλάδα φθάνουν οι Έλληνες εγκλωβισμένοι - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

 Αλεξία Τασούλη

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται να φτάσουν εντός της ημέρας οι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω του εμφυλίου που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Χθες το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί, όπου βρίσκονταν οι Έλληνες υπήκοοι. Τους παρέλαβε και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ασουάν για ανεφοδιασμό.

Τσούνης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο εμπορίου, logistics και ενέργειας

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Γιώργος Τσούνης. Η διμερής σχέση είναι μακρά και οι δύο πλευρές κατανοούν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό το πολύ ισχυρό γεγονός, τόνισε.

Περαιτέρω, διαμήνυσε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο εμπορίου, logistics και ενέργειας, αλλά και σε κόμβο για το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας πως γίνεται ο ενεργειακός προμηθευτής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η λύση λόγω της τοποθεσίας της, επισήμανε.

Εκλογές 2023: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου

 «Κόπηκε» το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Κωνσταντίνου Μπογδάνου – Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, λόγω συμβόλου και ονόματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Της Άννας Κανδύλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις βάρος του κατατέθηκε προσφυγή από το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ στην οποία υποστηρίχθηκε πως οι κύριοι Μπογδάνος- Εμφιετζόγλου του «έκλεψαν» το όνομα.

Ο ανήξερος Τσίπρας και ο κίνδυνος ενός νέου 2015

Γιάννης Τσαπρούνης

«Δεν ξέρω, δεν έχω ακούσει για το πρόγραμμα Βαρουφάκη» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 που προβλέπει έξοδο από το ευρώ, χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση χαρτονομισμάτων στο τυπογραφείο του Εθνικού Λαχείου!

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Βλέπει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. να ανοίγει. Το κόμμα του να μην μπορεί να αυξήσει άλλο τα ποσοστά του. Και τον έναν από τους δύο πιθανούς εταίρους σε μια υποθετική μετεκλογική συνεργασία, να μιλάει για όσα δεν έγιναν το 2015, τα οποία θέλει να τα υλοποιήσει τώρα.

Μαρινάκης: Κατάπτυστη η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που λέει ότι στη ΝΔ ''έχουν τη νοθεία στο αίμα τους''

Σε γραπτή ανακοίνωση προχώρησε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

«Tο αδιάβλητο των εκλογών αποτελεί κεκτημένο της Μεταπολίτευσης που κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητεί. Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με το κατάπτυστο σύνθημα "η νοθεία είναι στο αίμα τους" μαρτυρά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σέβεται ούτε καν τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Δημοκρατίας μας», ανέφερε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Ελληνοτουρκικά: Ο ρόλος του Βερολίνου και τα σχέδια της Ουάσινγκτον


 Κωνσταντίνος Φίλης

Ο ρόλος του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά θα ενισχυθεί. Η Γερμανία συνομιλεί σε σταθερή πλέον βάση με τις ΗΠΑ προκειμένου να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μετά τις εκλογές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι όπως το 2020 για να αποσοβηθεί η εξέλιξη μιας κρίσης σε ένοπλη αντιπαράθεση, αλλά για να ξεκινήσουν τα δύο μέρη ένα διάλογο, εφόσον καταστεί εφικτό. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η διαμεσολάβηση Μέρκελ το 2020 είχε θετικό αποτύπωμα και εμπιστεύονται περισσότερο τους Γερμανούς απ' ότι τους Γάλλους ως πιο αμερόληπτους και άρα πιο πιθανό να τους αποδεχτεί η Τουρκία.

Χρησμοί Ρουμπινί για μεγάλες κρίσεις, λαϊκισμό και… ελληνοτουρκικά

Από το Φόρουμ των Δελφών ο γνωστός οικονομολόγος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις. Πώς διαβάζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Πότε φοβάται τουρκική πρόκληση.

Η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με πολύ διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ρίσκα. 

Όπως ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης. 

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Η συνομιλία Σι Τζινπίνγκ-Ζελένσκι είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης

Η συνομιλία μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού ομολόγου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Σε μια συνάντηση της τέταρτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-Κεντρικής Ασίας στην πόλη Σιάν στη βορειοδυτική Κίνα, είπε: «Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατόπιν πρωτοβουλίας του τελευταίου, τα μέρη επικοινώνησαν Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που έκανε η Κίνα για να προωθήσει μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση - Γραμμές άμυνας 800 και πλέον χιλιομέτρων

 Καθώς η λάσπη του χειμώνα αρχίζει να ξεραίνεται, ο πόλεμος αναμένεται να περάσει προσεχώς σε νέα φάση, στην οποία το Κίεβο θέλει να αποκτήσει εκείνο την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Γραμμές άμυνας 800 και πλέον χιλιομέτρων, βάθους ενίοτε τριών γραμμών, μεγάλος αριθμός στρατιωτών για να τις κρατήσουν: η Μόσχα προετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση, η έκβαση της οποίας, κατά το Κίεβο και τη Δύση τουλάχιστον, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχεια του πολέμου, που διαρκεί πάνω από 14 μήνες.

Ξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα οι Τούρκοι της Γαλλίας - Το 2018 έδωσαν 63% στον Ερντογάν

Στις κάλπες αρχίζει να προσέρχεται από σήμερα Πέμπτη η τουρκική κοινότητα της Γαλλίας, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ζουν 330.000 Τούρκοι. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 63% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ του Ερντογάν.

Εκτός Τουρκίας ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στην Γερμανία. Ορισμένοι εξ αυτών αρχίζουν να ψηφίζουν από σήμερα στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου. Όπως υποστηρίζει στη γαλλική εφημερίδα Libération ο Ορελιέν Ντενιζό, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της τουρκικής διασποράς στη Γαλλία τάσσεται υπέρ του απερχόμενου προέδρου οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι Γαλλο-Τούρκοι "συχνά ψηφίζουν σύμφωνα με τις ρίζες τους". Σημειώνει δε ότι πολλοί προέρχονται από την Ανατολία, από όπου ήρθαν να εργαστούν στη Γαλλία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

CNNturk: Ο Ερντογάν ξαφνικά έγινε καλά και εμφανίστηκε σε τηλεδιάσκεψη - Συνομίλησε με Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στα εγκαίνια του Ακουγιού, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν από λίγο, σύμφωνα με το CNNturk.

Σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, μετά από ολιγόωρη αναβολή, ο Ερντογάν παρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού εμφανιστούν από κοινού, διαδικτυακά, στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού.

Κύπρος: Έκαψαν με μολότοφ το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο

Στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λευκωσία, ξέσπασε φωτιά στο κτίριο του Ρωσικού Κέντρου Πολιτισμού και Επιστήμης από βόμβα «μολότοφ» που πέταξαν σε αυτό.

«Υπήρχαν δύο δυνατές ρωγμές, ο τοίχος και η οροφή φλέγονταν», δήλωσε στο TASS η επικεφαλής του κέντρου, Αλίνα Ράντσενκο. Οι άνθρωποι έχουν εκκενωθεί. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο και στο σημείο εργάζονται πυροσβέστες», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν σημαντικές ζημιές.

Τα τοπικά κυπριακά κανάλια Telegram δημοσίευσαν βίντεο με αυτόπτες μάρτυρες που κινηματογράφησαν τη φωτιά στο κτίριο του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στο νησί.

Ζαχάροβα: «Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας με τα πυρηνικά»

 Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε προς τη Δύση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία τόνισε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να ακολουθήσει το μονοπάτι της πυρηνικής κλιμάκωσης, ωστόσο πρόσθεσε πως οι άλλοι δεν πρέπει να δοκιμάζουν την υπομονή της.

Οι δηλώσεις της γίνονται μετά από μια πλειάδα προειδοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους μιας καταστροφικής πυρηνικής σύγκρουσης.

Φίλης Γ.: Γενοκτονία των Αρμενίων - Δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, έχει να κάνει με το ...


Ο Δρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων (25-04-2023).

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος VI. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 22/04/2023

 

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος VI. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 22/04/2023

Εγκολφόπουλος Ι.: Τεράστια εθνική ήττα αυτό που συνέβη στο Καστελλόριζο.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος σχολίασε το περιστατικό με τον τραυματισμό 4χρονου στο Καστελλόριζο και την μεταφορά του στην Τουρκία για ιατρική βοήθεια (25-04-2023).

Εκλογές 2023: Δένδιας - Η ΝΔ δεν πρέπει να μπει σε συζήτηση σεναρίων | newsbomb.gr


Εκλογές 2023: Δένδιας - Η ΝΔ δεν πρέπει να μπει σε συζήτηση σεναρίων | newsbomb.gr

Τι σημαίνει για την Ελλάδα αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία (27-4-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία

Ινώ Αφεντούλη, Δύσκολα θα τερματιστεί η κρίση στο Σουδάν. Η θεωρία του ντόμινο που τρομάζει.

Δύσκολα θα τερματιστεί η κρίση στο Σουδάν και ακόμα και αν σταμτήσουν οι συγκρούσεις, πάλι δεν μιλάμε για μία ειρήνευση με κανονικούς όρους θα υπάρχει, ας πούμε, μία κατάσταση κατά τη γνώμη μου, η οποία θα εξακολουθεί να παραμένει ανασφαλής και ασταθής δηλώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κυρία Ινώ Αφεντούλη

«Ηνίοχος»: Σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή 10 χωρών | OPEN TV

 

1. «Ηνίοχος»: Σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή 10 χωρών
2. Βίντεο-ντοκουμέντο από απεγκλωβισμό Ελλήνων στο Χαρτούμ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων
3. Στη Λάρισα ο Γεραπετρίτης: Επιθεώρησε εργασίες στο σύστημα τηλεδιοίκησης

Πακέτο Μητσοτάκη: Αυξήσεις σε συντάξεις και 950 ευρώ κατώτατος μισθός


Πακέτο Μητσοτάκη: Αυξήσεις σε συντάξεις και 950 ευρώ κατώτατος μισθός

Τι υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον βασικό μισθό | Αταίριαστοι | 27/04/2023

1. Τι υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον βασικό μισθό
2. Ντογιάκος: Θα μπορούσε να εκπροσωπείται στην Βουλή ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία;

Ο οίκος S&P αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες - Σε πορεία εξομάλυνσης η ελληνική οικονομία


Ο οίκος S&P αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες - Σε πορεία εξομάλυνσης η ελληνική οικονομία

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την αδιαθεσία Ερντογάν | Ώρα Ελλάδος 27/04/2023 | OPEN TV

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την αδιαθεσία Ερντογάν | Ώρα Ελλάδος 27/04/2023 | OPEN TV

Η Τούρκικη προεδρία διαψεύδει τις φήμες για έμφραγμα του μυοκαρδίου- Ο Ερντογάν έχει απλό κρυολόγημα | Σήμερα | 27/04/2023


1. Η Τούρκικη προεδρία διαψεύδει τις φήμες για έμφραγμα του μυοκαρδίου- Ο Ερντογάν έχει απλό κρυολόγημα
2. Ο πρώην γιατρός του Ερντογάν αναφέρει πως έτρεχε να προλάβει δυσάρεστα αποτελέσματα 
3. Διακήρυξη ΗΠΑ - Ν. Κορέα: Υποβρύχια των ΗΠΑ με πυρηνικά στην Νότια Κορέα μετά από 40 χρόνια