Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΟΖ, Στρατηγική και Καστελλόριζο

Του Ν.Λυγερού

Δεν είναι πια ανάγκη να αναδείξουμε το κοινό πεδίο της ΑΟΖ, της Στρατηγικής και του Καστελλόριζου, με την έννοια του συμπλέγματος βέβαια, αφού όλοι ξέρουμε τη μέγιστη σημασία και της Στρογγύλης. Καθώς, το 2012 θα είναι το έτος της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να υπολογίσουμε από τώρα τα επόμενα βήματα. Διότι η θέσπιση είναι το πρώτο αλλά παραμένει στην ουσία συμβολικό ενώ οι διμερείς υπογραφές έχουν ένα πρακτικό χαρακτήρα. Είναι, λοιπόν, καλό όχι μόνο να ακολουθήσουμε στρατηγικά αυτά τα βήματα αλλά και να υπολογίζουμε και παράλληλες κινήσεις που αφορούν ειδικά την περιοχή του Καστελλόριζου, λόγω της επαφής της ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή. Επιπλέον, σε αυτό το σημείο πρέπει να υπολογίσουμε και τις απελπισμένες κινήσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο για να προκαλέσει ένα δεδικασμένο στην περιοχή, αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της δεν επαρκούν για να φοβίσουν τους κατοίκους του νησιού και την ελληνική κυβέρνηση, όποια και να είναι εκείνη τη στιγμή !

Ποιήματα του Ν. Λυγερού για τον Nikola Tesla

                                                                   Φωτεινά φαινόμενα

 Μέσα στο μυαλό του,
τα φωτεινά φαινόμενα
μεταφραζόταν σε ιδέες,
ενώ οι άλλοι κοίταζαν
μόνο τον ηλεκτρισμό
και τον μαγνητισμό,
που δεν καταλάβαιναν
την ώρα που το τόξο
έκαιγε την ατμόσφαιρα
και τις προκαταλήψεις.

Αυξάνεται τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία

Αυξάνεται τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία
Αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες θα ανακοινώσει εντός του Ιανουαρίου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να αυξηθεί η θητεία από τους 9 στους 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς και από τους 12 στους 15 μήνες σε Ναυτικό και Αεροπορία, λόγω της μη πρόσληψης ΕΠΟΠ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο η τελικά απόφαση αναμένεται από το υπουργείο, στο οποίο μετέχουν στελέχη και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες.

Το σχέδιο αρπαγής της Ελλάδας

Το σχέδιο αρπαγής της Ελλάδας
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Το σχέδιο αρπαγής της Ελλάδας για ένα κομμάτι ψωμί από διάφορους «επενδυτές» και «οίκους» (από την Κίνα μέχρι τη Γερμανία και από την Αμερική μέχρι την Ουκρανία) είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Γι' αυτό και δεν βγάζουν τις ελληνικές τράπεζες από την ασφυξία που τις έχουν καταδικάσει διεθνώς, καθώς δεν μπορούν να δανειστούν πλέον ούτε από τις περίφημες «Αγορές» ούτε από άλλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Και πεθαμένες τράπεζες σημαίνει πεθαμένη αγορά και παραγωγή. Και πεθαμένη αγορά σημαίνει πεθαμένη χώρα.
Όταν οι τράπεζες δεν δίνουν -γιατί δεν έχουν να ρίξουν ζεστό χρήμα στο εμπόριο και στην παραγωγή για να κινηθεί η μηχανή της ανάπτυξης- επέρχεται ο δια της ασφυξίας θάνατος, όπως λένε οι γιατροί.

«Τορπίλη» Καμμένου για τα υποβρύχια

Στοιχεια για την υποθεση των υποβρυχιων δινει ο Πανος Καμμενος με νεα παρεμβαση του, μεσα απο την προσωπικη του σελιδα στο Facebook.

«Τορπίλη» Καμμένου για τα υποβρύχια
Ο βουλευτής αναφέρεται σε στοιχεία μέσα από τη συμφωνία και ζητεί εξηγήσεις, θέτοντας και τον πρωθυπουργό προ των πολιτικών ευθυνών του να ενεργήσει άμεσα και να προσβάλει τόσο τη σύμβαση, όσο και αυτούς που τη σύναψαν. Παράλληλα δίνει λαβή στον κ.Παπαδήμο να χρησιμοποιήσει διαπραγματευτικά όπλα έναντι των Γερμανών. Θα το κάνει;
Η ανάρτηση του Π. Καμμένου στο Facebook.

ΧΑ: Στο -7% οι τράπεζες με το "βλέμμα" στις διαπραγματεύσεις του PSI

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Οι πιέσεις στους τίτλους των τραπεζών, με φόντο τα αλλεπάλληλα ξένα δημοσιεύματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI, ξεχωρίζουν στο ταμπλό του ΧΑ την Τρίτη.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά, χαμηλότερα των 670 μονάδων, ενώ στη σύνθεση του FTSE20 τα υψηλότερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των Τιτάν, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus και οι συζητήσεις με την Τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να εγκριθεί το νέο δάνειο με την Ευρωζώνη θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα» σχολιάζει στο πρωινό της report η Marfin Analysis, τονίζοντας ότι η χθεσινή πτώση στο Χ.Α. συνοδεύτηκε από ρεκόρ χαμηλού τζίρου δύο δεκαετιών (11,3 εκατ. ευρώ).

«Μάλλον υπερβολική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τα δεδομένα του συναλλακτικού όγκου η χθεσινή πτώση, η οποία αφορούσε κυρίως την αύξηση της προσφοράς σε τραπεζικούς τίτλους υπό την φημολογία μιας μεγαλύτερης περικοπής στην αξία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων» σχολιάζει από την πλευρά της η Beta Securities.

Κατρακυλά ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Κύπρου

Λευκωσία: Σημαντικές ζημιές καταγράφει το κυπριακό Χρηματιστήριο, το οποίο δέχεται έντονες πιέσεις από τους τίτλους των Τραπεζών, Κύπρου και Μαρφίν.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, στις 13:07, τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 281,87 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 4,68%.

Σημαντική πτώση σε ποσοστό 4,38% παρουσιάζει και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 99,7 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 368.805,11 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις πυρκαγιές του 1995 στο πεντελικό όρος Αποζημίωση ζητά ο Δήμος Πεντέλης από την Τουρκία

Αποζημίωση από την Τουρκία για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών προσανατολίζεται να ζητήσει ο Δήμος Πεντέλης.

Έπειτα από πρόταση του δημάρχου της Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, το απόγευμα της Τρίτης συγκαλείται εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Μελισσίων, Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Τουρκία για τους οργανωμένους εμπρησμούς ελληνικών δασών.

Τα... λεφτά της πίσω ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα!

Την επιστροφή, εντόκως, 424,8 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν την περίοδο 2008-2009 σε αγρότες μέσω ΕΛΓΑ ως κρατικές ενισχύσεις, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγησή τους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του τότε υπουργού, Σωτήρη Χατζηγάκη και του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Λέγκα, στις οποίες δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.