Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Άποψη από αέρος του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Ηπείρου. Αν και, ως μνημείο, δεν συνιστά το θεμελιακό κέντρο του αρχέγονου Ιερού και μαντείου, έχει αναδειχθεί ως το κύριο σύμβολο της ιστορίας και αίγλης της ηπειρωτικής γης. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμπορεύτηκε με την ηπειρωτική ιστορία είτε ως χώρος άσκησης της θεατρικής πράξης και συνάθροισης γηγενών και απόδημων ηπειρωτών και επισκεπτών, είτε ως εργαλείο επίδειξης ακτινοβολίας και μεγαλείου αλλά και διαύλου σύνδεσης με το παρελθόν.

Κατά την αρχαιότητα, η ανίδρυσή του από τον βασιλέα Πύρρο συνδέθηκε με την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου οικοδομικού προγράμματος, που αποσκοπούσε στην προβολή του Ιερού,

Επίσκεψη στην έκθεση “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967). Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του” (2-4-23)

Κ. Παρθένης: Η αποθέωση του Αθανάσιου Διάκου

Η Ομάδα Πολιτισμού Άρδην διοργανώνει επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Λεωφ. Β. Κωνσταντίνου 50) και συγκεκριμένα στην περιοδική έκθεση “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967). Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του”. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, που αφιερώνεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης και αποσκοπεί στο να τιμήσει και να φωτίσει την σύνθετη, υψηλόφρονα και βαθιά ελληνική δημιουργία του. 

 Η επίσκεψη θα γίνει την Κυριακή, 2 Απριλίου, και σημείο συνάντησης θα έχουμε την είσοδο της Πινακοθήκης, στις 11:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη Κυριακή η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ ο κατάλογος της έκθεσης

Αναστάσης Παπαδόπουλος το λιοντάρι του Πόντου " Κοτζά Αναστάς "

 

Γράφει ο Θοδωρής

Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν οπλαρχηγός αντάρτικων σωμάτων του δυτικού Πόντου , και έμεινε γνωστός κυρίως με το παρατσούκλι Κοτζά Αναστάς. Γεννήθηκε στο χωριό Εντίκ Πινάρ της Έρπαας, το 1896. Ήταν υψηλόσωμος και με φωνή βροντερή. Ο παππούς του, ο παπα-Κυριάκος, ήταν ιερέας γνωστός στην περιοχή και έξαρχος του μητροπολίτη Αμάσειας. Ο Κοτζά Αναστάς ανέβηκε στο βουνό, στο Τόπσαμ (συγκεντρωμένα πεύκα) σε ηλικία 19 ετών . Το 1915 επιστρατεύεται στα «Τάγματα Εργασίας» ,αλλά δεν άργησε να αντιληφθεί ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «Τάγματα Θανάτου», καθώς ήταν ένα καλοστημένο εργαλείο μεθοδικής εξόντωσης των Ελλήνων.

Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στην Αυστραλία, παλεύουν για την αναγνώριση των γενοκτονιών από το 1914 έως το 1924

Άρχισε η πρώτη Εβδομάδα Υπεράσπισης της Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης

ΦΩΤΟ:Η πρόεδρος του Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών δρ Ομπράιαν, ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, γενοκτολόγος και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με εκπροσώπους των τριών κοινοτήτων. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Πίτερ Στεφανίδης και ο εκτελεστικός διευθυντής του ANC-AU Μάικλ Κολοκοσιάν (πηγή: twitter.com/DrMelOB)

Και μετά, ένα ξαφνικό μεγάλο κύμα φιλοπατρίας

 

Χρήστος Μιχαηλίδης   

Φίλος των παρελάσεων, ιδίως των στρατιωτικών, δεν υπήρξα ποτέ. Το έχω εξομολογηθεί πολλές φορές από αυτήν την στήλη, εξηγώντας και το «γιατί». Έχω όμως έναν φίλο ο οποίος, αντίθετα με μένα , αγαπά να πηγαίνει στις παρελάσεις των εθνικών μας επετείων. Δεν είναι πολεμοκάπηλος. Ούτε και εγώ, από την άλλη, είμαι του «τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά». Ας πούμε ότι έχουμε και οι δύο κάποιους ιδιαίτερους λόγους, που σίγουρα έχουν ρίζες στον ψυχισμό, στις παραστάσεις και τις εμπειρίες μας από χρόνια πριν…

> Προχθές, όμως, στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, οι αντιθέσεις

Στις 30 Μαρτίου η τελετή υπογραφής της στρατιωτικής συμφωνίας SPP Κυπριακής Δημοκρατίας-Εθνοφρουράς των ΗΠΑ

Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τελετή υπογραφής της συμφωνίας SPP (State Partnership Program) μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς του New Jersey.

Στην τελετή, πέραν των εκπροσώπων και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και ΗΠΑ, παρόντες θα είναι ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γιωργάλλας και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

Επίσης, θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της

DEFEA 2023: Ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους διοργανωτές για τις λεπτομέρειες της αμυντικής έκθεσης

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Αναστάσιο Ροζολή, τον πρόεδρο της εταιρίας οργάνωσης εκθέσεων ROTA A.E. κ Γεώργιο Τσαούσογλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αλέξιο Λαγουδάκη και τον Διευθυντή της Έκθεσης «DEFEA 2023» κ. Βασίλειο Μπάρκα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν δράσεις οργανωτικού και συντονιστικού χαρακτήρα, καθώς και ο προγραμματισμός ενεργειών αναφορικά με την διεξαγωγή της επικείμενης έκθεσης «DEFEA 2023» που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Μαΐου 2023 στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2021, η έκθεση DEFEA έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα.

32η Ταξιαρχία Π/Ν «ΜΟΡΑΒΑΣ»: Από τον Βόλο στο Ανατολικό Αιγαίο τα κομάντα JTAC – Ανοίγοντας δρόμους επίθεσης και αποτροπής

Τα τελευταία χρόνια Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν εκπαιδευτεί στα πρότυπα των Αμερικανών JTAC και εξασκηθεί-στο υψηλής δυσκολίας Ελληνικό τερέν

Η ομάδα JTAC των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» η οποία συμμετείχε στην εικονική κατάδειξη στόχου προς το βομβαρδιστικό B-52 της USAF στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα των εξειδικευμένων Στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων που κατευθύνουν «χειρουργικά» χτυπήματα ακριβείας.

Πυρά ακριβείας είτε στην πρώτη γραμμή κρούσης όπου μαίνεται η σύγκρουση, είτε στα μετόπισθεν και σε μεγάλο βάθος τα οποία αιφνιδιάζουν και προκαλούν ανασφάλεια στο προσωπικό.

Η AMS AERO για την συντήρηση των C-130 που εκτελεί για λογαριασμό της ΕΑΒ

 

Στις 21 Μαρτίου, η εταιρεία AMS AERO με δελτίο Τύπου ενημερώνει σχετικώς με τον “θόρυβο” που δημιούργησαν δημοσιεύματα γύρω από αυτήν και την συντήρηση αεροπλάνων τακτικών μεταφορών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εταιρεία ανέλαβε τον Μάιο του 2022 σύμβαση από την ΕΑΒ, για την εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως σε τρία από τα αεροπλάνα του τύπου που βρίσκονται στην Τανάγρα.

Το δελτίο Τϋπου, αναφέρει:

Η εταιρεία AMS AERO αισθάνεται υποχρεωμένη να απαντήσει στην ανοίκια επίθεση που δέχεται από μερίδα του Τύπου που αναπαράγει ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με το ζήτημα της συντηρήσεως και

Τι είπε η ελληνική Smart Flying Machines για το drone της που προκάλεσε χαμό στην Τουρκία

 Διονύσης Αντωνέλλος

Να σημειωθεί πως το drone της Smart Flying Machines χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους σαν Μπαϊρακταράκι.

Τι είπε η ελληνική Smart Flying Machines για το drone της, η δοκιμή του οποίου προκάλεσε χαμό στο διαδίκτυο στην Τουρκία.

Το Geostratigika μίλησε με την Smart Flying Machines, οι άνθρωποι της οποίας τόνισαν πως πρόκειται για «μια νέα startup με έδρα την Ελλάδα».

«Πιστευουμε οτι το μέλλον της πτήσης θα παρουσιάσει μια μετατόπιση από τα μη επανδρωμένα

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ επί θύραις για την αντιαεροπορική & αντιβαλλιστική άμυνα της Ελλάδας

Για τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη ήταν δεδομένη, με τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να απολαμβάνουν το μέρισμα της Ειρήνης που τους αναλογούσε. Αν και για περίπου μια δεκαετία η ευρωπαϊκή ήπειρος δοκιμάστηκε από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις που ξεκίνησαν με την ρήξη των Σέρβων με τους Κροάτες και τον πόλεμο στη Βοσνία, στο Κόσοβο και ακολούθως τον εμφύλιο στα Σκόπια, δεν προκάλεσαν την ανησυχία των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να αναστρέψουν την πολιτική μερικού αφοπλισμού που υιοθετήθηκε μετά την εξάλειψη της σοβιετικής απειλής.

Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ακόμη και η ρωσική εισβολή και κατοχή στην ανατ. Ουκρανία και Κριμαία το 2014, δεν σήμαναν συναγερμό στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών. Έπρεπε να έρθει η 22α Φεβρουαρίου του 2022

Εποχή δημιουργικού εκσυγχρονισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαβε με την έναρξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης μια ξεκάθαρη κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Οικοδομήστε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αυτό τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα το «Παρόν» ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίστηκαν αποφασιστικά εντός της προηγούμενης τετραετίας. Κρίσιμο σκέλος αυτής της προσπάθειας ήταν τα εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η προμήθεια είκοσι τεσσάρων υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belharra» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Μαζί με την επικείμενη παραγγελία μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, την αναβάθμιση των αρμάτων

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Τουρκίας; Μύθοι και πραγματικότητα

Αλεξία Τασούλη

Επί μήνες τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν συστηματικά συγκινητικές ιστορία αδελφοσύνης Ελλήνων και Τούρκων. Αλλά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συντήρησαν για αρκετό καιρό αυτό το καλό κλίμα.

Η προσέγγιση των δύο κρατών συνεχίστηκε με πολύ συχνές συνεργασίες και τηλεφωνικές επαφές

Τα τρία σημεία της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας – Κόμβος τα ναυπηγεία Ελευσίνας

 Κοντά στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με την Ιταλία βρίσκεται η Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε κέντρο παραγωγής πλοίων για όλη τη Μεσόγειο.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

H ελληνική διπλωματία όχι μόνο δεν επαναπαύεται στις συμφωνίες Αμοιβαίας Στρατηγικής Συνεργασίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, αλλά βρίσκεται κοντά στη σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ιταλία. Μάλιστα, φαίνεται ότι -ειδικά αυτή τη φορά- η νέα επιδιωκόμενη συμφωνία θα επιτευχθεί μετά από προσωπική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο. Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση για μία ώρα.

Θεοδωρικάκος: Άμεση προτεραιότητα η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

Σε δύο πυλώνες στηρίζεται η πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια, όπως επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Κατά την παρέμβασή του στη παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική, που λειτουργεί με διαφάνεια, που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους και παντού.

Συγκεκριμένα, η πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

Νέο σόου Τσίπρα: Δεν του “βγαίνει” η εργαλειοποίηση της τραγωδίας – Επιστρέφει στις παρακολουθήσεις

Επιστρέφει στην πεπατημένη των… παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας. Διαπιστώνοντας και δια των δημοσκοπήσεων, ότι όχι μόνο δεν κερδίζει από την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και των νεκρών του δυστυχήματος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξαναβγάζει μπροστά τις παρακολουθήσεις επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί και την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα του επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό έστησε ένα σόου, ανάλογο με

Η Ελλάδα πάει στο 2030, δεν γυρίζει στο 2012

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Υπάρχουν κόμματα, πολιτικοί, συμφέροντα, δημοσιολόγοι που θα ήθελαν να επιστρέψει η Ελλάδα στις ταραγμένες εποχές του 2012. Και δεν είναι μόνο ότι το θέλουν, αλλά κάνουν επίμονες προσπάθειες για να συμβεί. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, κάποια από αυτά πρόσφατα.

ΚΑΠΟΙΟΙ, λοιπόν, διακινούσαν πως θα υπάρξουν εντάσεις και επεισόδια στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Πως η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σκληρών αντιδράσεων, που θα θύμιζαν παρόμοια γεγονότα που είχαν συμβεί την εποχή των Mνημονίων. Την εποχή που χρυσαυγίτες και ακροαριστεροί, εκμεταλλευόμενοι την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για τα επώδυνα μέτρα της τρόικας, δημιουργούσαν μπάχαλα και κραύγαζαν «προδότες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες».

Αποκλειστικό iefimerida.gr-Τέμπη: Βγήκε το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 -Ποιοι έχουν τη βασική ευθύνη

 Στην ογκωδέστατη δικογραφία για το δυστύχημα στα Τέμπη συμπεριελήφθη η έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) του έργου «Ανάταξη και αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας» με αριθμό διακήρυξης 717.

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησαν δύο ελεγκτές-επιθεωρητές, τον Αύγουστο του 2021, με το τελικό τους πόρισμα, το οποίο αριθμεί 185 σελίδες, να συντάσσεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης στην καθηγήτρια Β. Νικολαΐδου ενάντια στο bullying

Στο πλευρό της καθηγήτριας και πρόεδρου του τμήματος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου τάσσονται όλο και περισσότεροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί καθώς και απλοί πολίτες, μετά τα περιστατικά bullying από μερίδα φοιτητών που ανήκει σε συγκεκριμένη παράταξη.

Συγκεκριμένα μέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βάλλουν εναντίον της κ. Νικολαΐδου. Μεταξύ άλλων περικυκλώνουν το γραφείο της, διακόπτουν το μάθημά της και αναρτούν πανό, στο οποίο αναγράφουν συνθήματα σύμφωνα με τα οποία, ζητούν να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν χαρακτήρισε «φασίστες» τους διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα συναντηθούν εντός του μήνα του Ραμαζανιού

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αντίστοιχα ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τηλεφωνικά για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, σημείωσε το πρακτορείο. Η προηγούμενη συνομιλία τους έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Ποιοι οι βαθύτεροι λόγοι της αναταραχής στο Ισραήλ

Του Κώστα Ράπτη

Από τη μια οι εκκλήσεις του Ισραηλινού προέδρου Γιτζάκ Χέρτσογκ να αποσυρθεί, χάριν της εθνικής ενότητας, το επίμαχο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της δικαιοσύνης, οι δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών σε Τελ Αβίβ και δυτική Ιερουσαλήμ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, η γενική απεργία που κήρυξε η εργατική συνομοσπονδία Histadrut, οι ανησυχίες της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις των ανθρώπων του ισραηλινού στρατού ότι η παρούσα κρίση διαβρώνει την αμυντική ικανότητα του Ισραήλ.

Η Νότια Κορέα θα καλύψει τις ελλείψεις όπλων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΦΩΤΟ:Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda (a) κατά την αποδοχή των πρώτων νοτιοκορεατικών αρμάτων μάχης K2 και των νοτιοκορεατικών οβίδων K9 για την Πολωνία τον Δεκέμβριο. The New York Times

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια κοινότητα είδε μια αυξανόμενη τάση για την παραγωγή όπλων, όπως πυραύλους και τανκς μέχρι πυροβολικό και πυρομαχικά.

Αν και υπάρχουν πολλές χώρες που υποφέρουν από έλλειψη όπλων, έχουν ενεργοποιηθεί για την ταχεία αύξηση παραγωγής όπλων λίγες χώρες. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Νότια Κορέα, η οποία αύξησε την παραγωγή και τις εξαγωγές της για να καλύψει την έλλειψη που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η διατήρηση του Μπαχμούτ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα», λέει Ουκρανός στρατηγός

Την ανάγκη να διατηρήσουν την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, εξέφρασε ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, λέγοντας ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να απωθούν σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι ενήργησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιλύσει «προβληματικά θέματα που αποτρέπουν την αποτελεσματική εκτέλεση μαχών» και έλαβε «επιχειρησιακές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να απωθούμε και να προκαλούμε ζημιά στον εχθρό».

Γιώργος Φίλης, Τι απαντώ στις απόψεις για Συμφωνία "στο Πνεύμα" των Πρεσπών στο Αιγαίο

 

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης μιλάει για τις απόψεις που ακούγονται για Συμφωνία "στο Πνεύμα" των Πρεσπών στο Αιγαίο με αφορμή την δήλωση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης στο Action24 (   • Ν. Φίλης: Νέα πολ...  ) σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο.

Α. Κλάψης: Πώς ερμηνεύεται η «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας στην 25η Μαρτίου

 
Α. Κλάψης: Πώς ερμηνεύεται η «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας στην 25η Μαρτίου

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ

 

Για τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Τουρκία και τις κυοφορούμενες αλλαγές στη Μέση Ανατολή θα μιλήσουν στον Καφέ της Κυριακής το πάνελ και ο προσκεκλημένος τους.

Λάμπρος Τζούμης, Άλλο ένα μορατόριουμ ή μια κρυφή συμφωνία στα Ελληνοτουρκικά

 

Έχουμε δει πολλές συμφωνίες που αφορούν μέτρα αποκλιμάκωσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν μπορούν να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα των δύο χωρών και εκτός αυτού η Τουρκία, αυτά τα θεωρεί μέτρα συγκυριαρχίας εμείς τα θεωρούμε μέτρα αποκλιμάκωσης και τα θέλουμε να είναι μέτρα αποκλιμάκωσης.

Χαστούκι της Κυβέρνησης στον Δένδια για Τουρκία - Αποκαλυπτικός χάρτης για την ναυτιλία

 

Χαστούκι της Κυβέρνησης στον Δένδια για Τουρκία - Αποκαλυπτικός χάρτης για την ναυτιλία

Σάββας Καλεντερίδης: Στρώνουν το χαλί για συνεκμετάλλευση (26-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Στρώνουν το χαλί για συνεκμετάλλευση

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα (27.03)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

O συμβασιούχος σταθμάρχης θα εξηγήσει γιατί έφυγε νωρίτερα και θα πει πως δεν χειριζόταν τον πίνακα | Αταίριαστοι | 27/03/2023

 

1. O συμβασιούχος σταθμάρχης θα εξηγήσει γιατί έφυγε νωρίτερα και θα πει πως δεν χειριζόταν τον πίνακα
2. Ε. Αποστολάκης και Δ. Καραϊτίδης σχολιάζουν την απρόσμενη «επίθεση φιλίας» του Ερντογάν στην Ελλάδα
3. Πολιτική κρίση και μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Σοζτζού: Τα σκανδαλώδη «χρόνια πολλά» της Πρεσβείας στην Αθήνα | Ώρα Ελλάδος 27/3/2023 | OPEN TV

 


1. Σοζτζού: Τα σκανδαλώδη «χρόνια πολλά» της Πρεσβείας στην Αθήνα
2. Δ. Σταθακόπουλος: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χάσει τις εκλογές
3. Βερολίνο: Ο Πούτιν τρομοκρατεί με τα πυρηνικά

Φωτογραφίες μπροστά στο μαχητικό «Kizil Elma» για τον Ερντογάν – Κριτικάρει η αντιπολίτευση | Σήμερα | 27/03/2023

 


1. Τουρκία: Νέο σόου από τον Ερντογάν - Έριξε... θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο
2. Ερντογάν: Από το «Μητσοτάκης γιοκ» και τις κατηγορίες, στο «εύχομαι προσωπική υγεία και ευημερία»
3. Ερντογάν: Με την Αγιά Σοφιά δείξαμε στον κόσμο την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία μας
4. Φωτογραφίες μπροστά στο μαχητικό «Kizil Elma» για τον Ερντογάν – Κριτικάρει η αντιπολίτευση
5. Καιρίδης και Φράγκος για την επίθεση αγάπης του Ερντογάν, τις τουρκικές εκλογές και τους εξοπλισμούς