Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η Μάχη των Πλαταιών

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ. (στις 27 Αυγούστου, κατά μία εκδοχή) οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο.
Ο Περσικός στρατός υπό τον Μαρδόνιο, αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία, ετοιμάσθηκε την άνοιξη του 479 π.X. να επιτεθεί εκ νέου κατά της Αθήνας. Προτού όμως ξεκινήσει, ο Μαρδόνιος έστειλε στην Αθήνα το σύμμαχό του και υποτελή βασιλέα της Μακεδονίας, Αλέξανδρο Α', με συγκεκριμένες προτάσεις ειρήνης. Πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του κι αυτός θα αναλάμβανε όχι μόνο να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη πόλη και τους ναούς της, αλλά θα τους καθιστούσε ηγεμόνες της Ελλάδας.

Κτίριο του 4ου μ.Χ. έφεραν στο φως ανασκαφές στο Κούριο - Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Κύπρο

Τα ερείπια ενός μεγάλου κτιρίου, που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είχε ανεγερθεί πριν το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ, αμέσως δυτικά της Οικίας του Σεισμού, στην ακρόπολη του Κουρίου έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ερευνητικής περιόδου 2018 του προγράμματος «Kourion Urban Space Project», (KUSP).
Οι έρευνες αυτές αποτελούν μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως μέχρι σήμερα πιθανότατα τους δυτικούς και ανατολικούς εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, και αρκετούς τοίχους που χωρίζουν το κτίριο εσωτερικά. Η ομάδα του «Kourion Urban Space Project» έχει εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά εσωτερικά δωμάτια, μια πιθανή στεγασμένη αυλή, και ένα εξωτερικό χώρο που περιλαμβάνει πρόσβαση σε πηγάδια που θα περιείχαν νερό.

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Κούκλατζης: «Δεν φοβηθήκαμε ούτε στιγμή – Εσβηνα στο ημερολόγιο την κάθε μέρα που περνούσε»

Δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Δημήτρης Κούκλατζης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κράτησή του και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κούκλατζης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς κατάφερε να μην χάσει την ελπίδα του μέχρι την αποφυλάκιση, ενώ οι γονείς του μιλούν για τις ημέρες αγωνίας μέχρι την επιστροφή του.

Ο στρατός είναι η επιλογή να υπερασπίζεσαι την πατρίδα

ΗΠΑ: Αναστάτωση από φωτιά κοντά στο Άγαλμα της Ελευθερίας - Εκκενώθηκε το νησί (Βίντεο)

Απομακρύνθηκαν οι τουρίστες από τη νησίδα Liberty Island

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενές προπανίου στο Άγαλμα της Ελευθερίας, που δεσπόζει στην νησίδα Liberty Island, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
Γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα, η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώθηκε ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε τρεις δεξαμενές προπανίου, στον χώρο όπου είναι υπό κατασκευή οι νέες εγκαταστάσεις ελέγχου ασφαλείας του νησιού.

«Deal» ανάμεσα σε Μεξικό και ΗΠΑ για το διμερές εμπόριο - Η συμφωνία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, ενώ έπονται διαπραγματεύσεις με τον Καναδά

Το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για το διμερές εμπόριο, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών και οι συνομιλίες με τον Καναδά για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα NAFTA αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η νέα συμφωνία θα αποκαλείται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού» και ότι «θα ξεφορτωθούμε» την ονομασία NAFTA. Λίγο αργότερα εξήγησε ότι «τερματίζει» την ισχύουσα NAFTA και θα προχωρήσει με τη νέα συμφωνία που σύναψε με το Μεξικό.