Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Μετά την καταστροφική μάχη του Πέτα για τους έλληνες επαναστάτες (4 Ιουλίου 1822), ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, κατήλθαν χωρίς αντίσταση στην κοιλάδα του Μεσολογγίου, την οποία απέκλεισαν από ξηράς (25 Οκτωβρίου). Μαζί τους βρέθηκαν και οι οπλαρχηγοί Βάλτου και Ξηρομέρου, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες. Ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του συμπλήρωνε τον αποκλεισμό της πόλης από τη θάλασσα. Το Μεσολόγγι εκείνα τα χρόνια ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας (σημερινής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ

Για να παραστήσουν τους αριθμούς οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα 24 γράμματα του αλφαβήτου. Τα γράμματα αυτά τα χώριζαν σε τρεις ομάδες (α - θ, ι - π και ρ - ω) και σημείωναν μια κεραία προς τα επάνω Kat δεξιά για τις μονάδες, δεκάδες ή εκα­τοντάδες.

 Από τις τρεις αυτές ομάδες η πρώτη χρησίμευε για την παράσταση των απλών μονάδων (α - I, β' = 2, γ'= 3 κτλ.), η δεύτερη για την παράσταση των δεκάδων (ι' = 10, κ' = 20, λ' - 30 κτλ.) και η τρίτη για την παράσταση των εκατοντάδων (ρ' = 100, σ' = 200, τ' = 300 κτλ.). 

Αυτός είναι ο μόνος άνθρωπος που είναι θαμμένος στο… Φεγγάρι Ο επιστήμονας της NASA, η τέφρα του και μια ειδική αποστολή σαν καμιά άλλη

Την ώρα που πολλοί γήινοι έχουν βαδίσει πια στη Σελήνη, υπάρχει ένας και μόνο ένας που συνεχίζει να διεκδικεί την τιμή να την έχει μετατρέψει σε τελευταία του κατοικία.
Ο επιστήμονας Eugene Shoemaker δηλαδή, τα απομεινάρια του οποίου στάλθηκαν στο Φεγγάρι. Το όνομά του θα θυμίζει στους ερασιτέχνες αστρονόμους τον ομώνυμο κομήτη Shoemaker-Levy (πλέον είναι συντρίμμια) που είδε να συγκρούεται με τον Δία το 1994, ως η πρώτη ποτέ φορά που αντίκρισαν ανθρώπου μάτια σύγκρουση διαστημικών αντικειμένων.

Συγκίνηση κατά την επίσημη τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας(Βίντεο)

Ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας Παρκ Γι-Σουνγκ ήταν, τιμής ένεκεν, ο δεύτερος κατά σειρά λαμπαδηδρόμος.
Πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠιονγκΤσανγκ 2018» στην Αρχαία Ολυμπια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λι Νακ Γιον.

Χωρίς μετρό την Πέμπτη -Απεργούν οι μηχανοδηγοί - ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Oι μηχανοδηγοί του ΜΕΤΡΟ τραβάνε «χειρόφρενο» την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση με την ένταξη τους στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «οι εργαζόμενοι στο Μετρό αντιστεκόμαστε στο χάος που οδηγεί τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η επικείμενη ιδιωτικοποίηση με την ένταξη τους στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων».
Παράλληλα τονίζουν πως, «ο χάος αυτό που εκτός από τους εργαζόμενους το βιώνουν πλέον και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιβατών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διάσκεψη για το Κυπριακό με τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλει η Μόσχα Η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ρωσία επιθυμεί και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμμετάσχουν σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν διεθνείς κρίσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε, στο Κρεμλίνο, με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Ο Φιλελεύθερος».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε επιδιαιτησία ή την επιβολή οποιωνδήποτε τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επεσήμανε πως είναι οι δυο πλευρές στο νησί που πρέπει να λάβουν τις όποιες αποφάσεις, χωρίς να τους επιβληθεί οτιδήποτε από τις εγγυήτριες δυνάμεις ή άλλες τρίτες χώρες.