Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Αρχαία Παλμύρα: Η «Βενετία της Άμμου» και η βασίλισσα Ζηνοβία(ΦΩΤΟ)

«Το τελευταίο βλέμμα της βασίλισσας Ζηνοβίας στην Παλμύρα», πίνακας του Χέρμπερτ Γκούσταβ Σμαλτς

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Από το news.in.gr
 

Ταυτισμένη με την βασίλισσα Ζηνοβία, τη λεγόμενη Κλεοπάτρα της Συρίας είναι η ιστορία της αρχαίας Παλμύρας, της μυθικής πόλης των Φοινίκων, την οποία πολλοί αποκαλούν και «Βενετία της Άμμου».

Η αρχαία Παλμύρα απειλείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εμπλακεί σε μάχες με συριακά στρατεύματα για τον έλεγχό της.

ΗΠΑ: Νέα παρέμβαση Μενέντεζ για τα Βαρώσια

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη
Από το ertnews 

Την ανάληψη δράσης εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν για να ανακοπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ζητεί ο Γερουσιαστής Μενέντεζ με επιστολή που θα επιδοθεί στον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες. Η επιστολή έχει ήδη προωθηθεί στην Γερουσία όπου εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει την στήριξη αρκετών νομοθετών.

Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο (κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζει θριαμβευτική εμφάνιση στα κατεχόμενα) ο κ. Μενέντεζ και άλλοι κορυφαίοι γερουσιαστές ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής και να ανακόψει την επιθετικότητα και τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Kίνηση κλιμάκωσης από Αγκυρα - Έρευνες σε τμήμα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ

Βασίλης Νέδος
Από το kathimerini

Ως πρώτο βήμα προς μια πιο προσεκτική αλλά ουσιαστική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται αντιληπτό στην Αθήνα το πρόσφατο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προς το υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στα ανοιχτά της Σελεύκειας Ισαυρίας (Σιλιφκέ) στη νότια Τουρκία. Πρόκειται για περιοχή στην οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο τμήματα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, αλλά και σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Η ενέργεια αυτή λογίζεται, επίσης, ως τμήμα από τα «προεόρτια» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και της φιέστας που προετοιμάζεται στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, κατά τη θλιβερή επέτειο του Αττίλα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα Βαρώσια.

Το φιλόδοξο τέχνασμα Ερντογάν για να ελέγξει ολόκληρη την Κύπρο

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας της ιστορικής μνήμης για τον Κυπριακό Ελληνισμό. 9 Ιουλίου 1821, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, θανατώθηκαν μαρτυρικά ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, όλοι οι Επίσκοποι και ηγούμενοι και 400 πρόκριτοι. Τον Ιούλιο του 1974 το Πραξικόπημα και η εισβολή οδήγησαν στη δραματική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Μεγαλόνησος. Και φέτος πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, διότι ο Ερντογάν μέσω της Συνομοσπονδίας θέλει να έχει πλήρη έλεγχο στον Βορρά και δυνατότητα παρεμβάσεως στον Νότο.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Θυμίζω ορισμένα χρήσιμα και κρίσιμα στοιχεία: Στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα

Η Γερμανία απαγορεύει το συνέδριο της μεγαλύτερης κουρδικής οργάνωσης στην Ευρώπη

ROJINFO
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
Από το infognomonpolitics

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση του ετήσιου συνεδρίου του KCDK-E που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην πόλη της Κολωνίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κουρδική διασπορά στην Ευρώπη.

Η απόφαση απαγόρευσης της Γενικής Συνέλευσης του Κογκρέσου των Δημοκρατικών Κοινοτήτων του Κουρδιστάν στην Ευρώπη (KCDK-E, κεντρική οργάνωση των κουρδικών ενώσεων στην Ευρώπη) ανακοινώθηκε στους συμπροέδρους της με ένα απλό τηλεφώνημα το βράδυ.

Ούτε λέξη για εξορύξεις φυσικού αερίου στον “στρατηγικό διάλογο” με ΗΠΑ;

Οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνάντηση της Ομάδας «Ενέργεια» του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ηγήθηκε ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη του Γραφείου Ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών, Βιρτζίνια Πάλμερ. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Δένδιας: Τι είπε για γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία, casus belli και προσφυγή στη Χάγη(Βίντεο)

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό ιστότοπο, όπου και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους τι θα κριθεί.