Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Εμμανουήλ Παπάς: Ο ανιδιοτελής Αγωνιστής του 1821 που ήταν η ψυχή της Επανάστασης στη Μακεδονία(Βίντεο)

Πρωταγωνιστής του σημερινού μας επεισοδίου είναι ο μεγάλος αγωνιστής του 1821 από την Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπάς, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική. Υπήρξε μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές της Εθνεγερσίας, καθώς θυσίασε τα πάντα για την ενίσχυση του σκοπού της Ανεξαρτησίας του Έθνους. Με την κήρυξη της Επανάστασης στη Μακεδονία λαμβάνει τον τίτλο «Αρχηγός και Υπερασπιστής της Μακεδονίας» και ξεκινά τον ηρωικό του αγώνα, που ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς οι δυνάμεις του επί έξι περίπου μήνες απασχόλησαν μεγάλο αριθμό

Οι χιτλερικές μπλόφες του Ερντογάν και οι δέουσες απαντήσεις

Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τελευταίες ενορχηστρωμένες επιθέσεις του Τούρκου σουλτάνου και των συν αυτώ που επικεντρώνονται στην αμφισβήτηση της ελληνικής νησιωτικής κυριαρχίας με πρόσχημα τη δήθεν παράνομη στρατικοποίησή τους, καθώς και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδος και Κύπρου με την αποστολή ενός νέου ερευνητικού πλοίου ανακαλούν στη μνήμη μας τις μπλόφες, με τις οποίες ο Χίτλερ επεδίωκε να επεκτείνει την κυριαρχία του, απειλώντας με πόλεμο τα γειτονικά του κράτη. Δυστυχώς η κατευναστική πολιτική των Chamberlain και Daladier αποθάρρυνε κράτη, που είχαν ισχυρή αμυντική βιομηχανία, όπως η Τσεχοσλοβακία, να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς αποτελεσματικά και με την ηττοπαθή συμφωνία του Μονάχου αποδέχθηκε το νέο status στην Κεντρική Ευρώπη, επιβραβεύοντας έτσι τον ναζιστικό επεκτατισμό.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η Κύπρος

 Κώστας Βενιζέλος   

Η κατοχική Τουρκία προβάλλει την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επικαλείται διάφορους νομικούς ισχυρισμούς, αιτιάσεις, στοχεύοντας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Στοχεύει παράλληλα να διευρύνει την ατζέντα των ελλαδοτουρκικών διαφορών. Η Άγκυρα έτσι λειτουργεί. Εγείρει ζητήματα αμφισβητώντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, της Κύπρου και στη συνέχεια αξιώνει αυτές οι απαιτήσεις να περιληφθούν στην ατζέντα του διαλόγου.  Όσο παράλογες και παράνομες και να είναι. 

Τουρκία: Οι απτές αποδείξεις της τουρκικής φαιδρότητας

Τουρκία: Οι απτές αποδείξεις της τουρκικής φαιδρότητας, μέσα από αφηγήματα και πράξεις Τούρκων αξιωματούχων

Οι πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία πάντοτε χαρακτηρίζονταν από αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, χαρακτηριστική ένδειξη φαιδρότητας της πολιτικής της σκηνής.

Μια εικόνα που με το πέρασμα του χρόνου και με την ισχυροποίηση του καθεστώτος σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, προκαλώντας σκεπτικισμό και ανησυχία ακόμα και στους μέχρι πρότινος υποστηρικτές και συμμάχους της, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν τη σημαντική γεωγραφική της θέση, πλην όμως οι πολιτικές της σχοινοβασίες κλονίζουν και τους πιο καλόπιστους συνομιλητές που της έχουν απομείνει.

Τα λάθος μηνύματα της ελληνικής πολιτικής προς την απέναντι πλευρά έχουν κόστος

Μιχάλης Χριστοδουλίδης Ενεργειακός Σύμβουλος
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

Η συνεχιζόμενη ηττοπαθής και κατευναστική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι σε μία αναθεωρητική Τουρκία εδώ και δεκαετίες, την έχουν αποθρασύνει σε τέτοιο βαθμό που πλέον σήμερα θα λέγαμε ότι αγγίζει τα όρια της υστερίας με αρκετή δόση γραφικότητας.

Η Ελλάδα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη διαφορά που έχει με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έχει παγιδευτεί σε μία ατέρμονα και αναποτελεσματική προσέγγιση επίλυσης αυτής της διαφοράς, μέσα από ανούσιες επιτροπές (Μ.Ο.Ε),

Ότι δεν θέλει η Τουρκία, αυτό πρέπει να επιδιώκει η Ελλάδα

Οι Ακρίτες είναι πανέτοιμοι.

Της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

* Η Τουρκία είναι τόσο προβλέψιμη για τους ακρίτες που πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί η εκάστοτε ελληνική εξουσία εθελοτυφλεί. Τα βασικά συστατικά άσκησης της τουρκικής πολιτικής ώστε να παραμείνει ως κράτος ενιαίο και αδιαίρετο είναι η θρησκεία, η βία, η ανελευθερία και η επεκτατικότητα μέσω της κατάκτησης εδαφών. Να προβάλλει το οθωμανικό όραμα και τη στρατιωτική ισχύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι επεμβάσεις σε ξένα εδάφη βαπτίζονται με το ιδεολόγημα της προληπτικής προστασίας, έναντι πιθανής εξωτερικής επίθεσης προς το τουρκικό έδαφος. Έτσι έγινε η “μπούκα” στο Ιράκ.

Διπλωματία αλλά και ακαριαία – αποφασιστική απάντηση: Η Ελλάδα θέλει Ειρήνη, αλλά είναι έτοιμη για όλα

Ρεπορτάζ Hellas Journal Γ.Σ. 

Απέναντι στο κρεσέντο διαρκείας από την Άγκυρα, η Αθήνα προτάσσει τα διπλωματικά της όπλα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βέβαιο προς στιγμή είναι ότι η ρητορική των απειλών δεν ακολουθείται από ανάλογες πράξεις στο πεδίο.

Ωστόσο οι Επιτελείς στις αναλύσεις που κάνουν δηλώνουν πως όλο αυτό το διάστημα εκείνο που δημιουργείται είναι το κλίμα, πάνω στο οποίο χτίζει το δικό της προκλητικό αφήγημα η Τουρκία, με μοναδικό στόχο κάποιου είδους ρήξη στο πεδίο.

Σήμερα η πρώτη πτήση στον ελληνικό ουρανό αναβαθμισμένου F-16 VIPER - Την Πέμπτη 16/6 η πτήση ενός ακόμα - Στις ΗΠΑ συνεχίζονται τα τεστ του πρωτότυπου

Μέχρι αύριο θα είναι έτοιμα δύο νέα αναβαθμισμένα F-16 VIPER! Ήδη το ένα από τα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά αεροπλάνα έκανε σήμερα την πρώτη του πτήση και όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκειά της, όλα κύλησαν ομαλά.

Το δεύτερο από τα δύο F-16 VIPER θα κάνει αύριο, Πέμπτη 16/6, την πρώτη του πτήση.

Να θυμίσουμε ότι ήδη στις ΗΠΑ βρίσκεται το πρωτότυπο F-16 VIPER που αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και περνάει τα αυστηρά τεστ από τους πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

DNV: Επιβεβαίωση σκοπιμότητας και ωριμότητας του Εastmed… Νέα ώθηση

Στις 10 Ιουνίου 2022, ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV, επιβεβαίωσε περαιτέρω τη σκοπιμότητα του Έργου Aγωγού EastMed βάσει της αξιολόγησης που διενεργήθηκε επί των εγγράφων FEED (Βασικός Σχεδιασμός σε Προχωρημένο Στάδιο) και των δεδομένων έρευνας που παρείχε ο Φορέας Υλοποίησης IGI Poseidon S.A. Αυτή η ανεξάρτητη αξιολόγηση επιβεβαίωσε την τεχνική ωριμότητα του Έργου και τα πλεονεκτήµατα της έγκαιρης συµµετοχής των υπεράκτιων κατασκευαστικών εταιρειών στις δραστηριότητες σχεδιασµού, χάρη στον ανταγωνιστικό διάλογο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Γεωπολιτικό power game μέσω των επενδύσεων - Η κυβέρνηση κρατά «ζεστό» το ενδιαφέρον των αραβικών κρατών

Κώστας Παπαχλιμίντζος

Τον Ιούλιο ανακοινώνεται νέα επένδυση στην Ελλάδα από αμερικανική τεχνολογική εταιρεία – Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με πολλαπλά οφέλη

Μεγάλες οικονομικές και επενδυτικές συμφωνίες αλλάζουν το προφίλ της χώρας και καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό, τεχνoλογικό και διαμετακομιστικό κόμβο, ενισχύοντας έτσι τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τη σοβαρή διεθνή ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται για τη xώρα μας μια μεγάλη ευκαιρία για σημαντικές επενδύσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, καθώς την καθιστούν περιφερειακό κόμβο «μεγάλων συμφερόντων».

Η δημιουργία πέντε νέων FSRU, δηλαδή πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (δύο στην Αλεξανδρούπολη, μία στη Θεσσαλονίκη, μία στον Βόλο και μία στους Αγίους Θεοδώρους), η κατασκευή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ (μέσω της Κύπρου) και από την Αίγυπτο, καθώς και τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα -σύντομα και υπεράκτια- προσελκύουν πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θράκη: Βουλευτής τῆς μειονότητος καταγγέλλει τόν Τοῦρκο πρόξενο γιά ἀνάμειξη στά ἐσωτερικά μας!

Ὑποστηρίζει σέ τηλεοπτική του συνέντευξη ὅτι ἀπειλήθηκε μέ φυσική ἐξόντωση

Τό τί ἀκριβῶς κάνει τό τουρκικό προξενεῖο τῆς Κομοτηνῆς, τό γνωρίζουμε ὅλοι πολύ καλά. Πρωτίστως τό γνωρίζουν τά μέλη τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος, πού ὑφίστανται μέ ἀμεσότητα τίς προσπάθειές του νά ἐπηρεάζει τίς ζωές τους. Ὑφίστανται ἀκόμη ἀσφυκτική πίεση γιά «εὐθυγράμμιση» μέ τούς στόχους τῆς Ἄγκυρας. Τώρα ἔχουμε μία καταγγελία τῆς καταστάσεως αὐτῆς ἀπό κάποιον πού τήν γνωρίζει καλύτερα ἀπό τόν καθένα. Ἀπό κάποιον πού ὑφίσταται τήν πίεση τῆς Τουρκίας συνεχῶς. Ὁ λόγος γιά τόν Θρακιώτη βουλευτή τῆς μειονότητος Ἰλχάν Ἀχμέτ (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ), ὁ ὁποῖος εἶχε τήν παρρησία νά μιλήσει καθαρά γιά τήν κατάσταση καί νά καταγγείλει τόν Τοῦρκο πρόξενο τῆς Κομοτηνῆς Μουράτ Ὀμέρογλου γιά ἀνάμειξη στά ἐσωτερικά τῆς Ἑλλάδος, γεγονός πού ἔχει ὁδηγήσει στό νά δέχεται ἀπειλές γιά φυσική του ἐξόντωση. Δέν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία, γιά νά ἀντιληφθεῖ κανείς ἀπό ποῦ προέρχονται αὐτές οἱ ἀπειλές.

Το «νταούλι» του Πούτιν και Ερντογάν κτυπά, ΝΑΤΟ και Στόλτενμπεργκ χορεύουν

Νίκος Μελέτης

Έρμαιο στις διαθέσεις και στις επιδιώξεις της Τουρκίας κινδυνεύει να καταστεί ολόκληρο το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία όχι μόνο υπονομεύει την ενότητα της Συμμαχίας δημιουργώντας πολεμικό μέτωπο με την Ελλάδα, αλλά επιμένει στο βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας 15 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Αργά χθες το βράδυ υπήρξε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου - Στόλτενμπεργκ καθώς η επιμονή της Τουρκίας να προβάλει ταπεινωτικούς όρους στις δυο σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη τους στη Συμμαχία, απειλεί να εκτροχιάσει μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών αποτελεί επιλογή ιστορικής σημασίας για τη Συμμαχία, την οποία όμως η Τουρκία δεν διστάζει να υπονομεύσει απειλώντας ακόμη και με αναβολή της απόφασης για μερικούς μήνες.

Κύριε Ερντογάν, διεκδικούμε 22 νησιά που "παράνομα" κατέχει η Τουρκία!

 Του Θοδωρή Γιάνναρου

Αρκετές είναι οι μέχρι σήμερα προκλήσεις και οι απειλές του σουλτανάτου του Ερντογάν κατά της Ελλάδος και παρά τα χαστούκια που σε καθημερινή πλέον βάση δέχονται οι γείτονές μας από Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμερική, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, είναι καιρός να δεχθούν και ένα ακόμα από εμάς -ένα ηχηρό χαστούκι ως απάντηση στην επιθετικότητα τους και ως προς αυτό, η χώρα μας διαθέτει πληθώρα ντοκουμέντων, που επιβεβαιώνουν με τη συνδρομή χαρτών το εθνικό μας δίκαιο και κατοχυρώνουν νομοτελειακά θα έλεγε κανείς, την ελληνική κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, και με απόλυτη σαφήνεια καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας! Εκεί -στους παλαιούς Ιταλικούς χάρτες γίνεται ξεκάθαρο, πως οι Τούρκοι έχουν καταπατήσει παράνομα πάνω από είκοσι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές τους! Αυτά τα νησιά έχουμε δικαίωμα να τα διεκδικήσουμε, αν βέβαια κάποια στιγμή αποφασίσουμε να σοβαρευθούμε και από τη ανούσια άνευ αποτελέσματος διπλωματική άμυνα κατευνασμού, να προχωρήσουμε κλιμακωτά σε διπλωματική επίθεση, κρατώντας όμως στα χέρια αδιάσειστες αποδείξεις και ντοκουμέντα!

Βρετανικό Μουσείο: «Ανοικτοί σε μία συμφωνία για να μοιραστούμε τα μάρμαρα με την Αθήνα»

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο κέντρο μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», δήλωσε στο ραδιοσταθμό LBC ο Τζορτζ Όσμπορν.

Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα -Αν επιμείνει στο παιχνίδι εναντίον μας, θα πάθει ό,τι και στο παρελθόν

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP Photo / Burhan Ozbilici

Νέα βέλη κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Τουρκία: «Δεν ξεχνάμε τη Μεσόγειο», λέει ο Φατίχ Ντονμέζ

 

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο (φωτογραφία αρχείου / Associated Press)

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός ΕνέργειαςΦατίχ Ντονμέζ, ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Γενί Σαφάκ» ότι παρότι η προσοχή έχει στραφεί στο φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, δεν έχουν παραμελήσει τη Μεσόγειο.

«Σκωτσέζικο ντους» από Γερμανία: Ανησυχία για τουρκικές παραβιάσεις και επιθετική ρητορική – Μεσοβέζικη θέση για αποστρατιωτικοποίηση

 

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση ο Ερντογάν – Οι δύο κινήσεις που σχεδιάζει

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σχεδόν καθημερινά πλέον στην Ελλάδα. Τι πρωτοβουλίες έχει στο «συρτάρι» του.

Η "μυστική" συνάντηση στο Βερολίνο με τους συμβούλους Ερντογάν και Μπάιντεν - Τι είπαν για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

 

Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων Τουρκίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερολίνο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα.

Ο Ερντογάν ζήτησε άδεια από τη Βουλή για στρατιωτική επέμβαση όπου και όποτε επιλέξει

 

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του Nordoc Monitor για τις προθέσεις του Ερντογάν
Νατάσα Παυλοπούλου
Ο Ερντογάν ζητάει το «πράσινο φως» από την Eθνοσυνέλευση της Τουρκίας για τη δράση στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο και χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει, αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Τουρκία: Τι ζητά για να άρει το βέτο της για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

Γιώργος Καπόπουλος: Νατοϊκός θεσμικός κατευνασμός

 

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Αν όπως δείχνουν όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στην Γερουσία, τότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μενέντεζ θα αντικατασταθεί από Ρεπουμπλικάνο.

ΝΑΤΟ: Νέα συνομιλία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν – Τι συζήτησαν

 

Συζήτησαν για τις «θεμιτές» ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Μία τουρκική επιχείρηση στη Συρία δεν θα διευκόλυνε τη σταθερότητα

 

"Η επικοινωνία είναι ουσιώδης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον", λέει το Κρεμλίνο

UkraineX: Πώς οι διαστημικοί δορυφόροι του Έλον Μασκ άλλαξαν τον πόλεμο στο έδαφος

 

Από προσβολές  πυροβολικού μέχρι κλήσεις Zoom,η υπηρεσία διαδικτύου του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας έχει γίνει σωσίβιο στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Από τους Christopher Miller, Mark Scott και Bryan Bender

8 Ιουνίου 2022 9:00 π.μ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΡΚΟΒΟ, Ουκρανία

Κάθε φορά που ο Oleksiy και οι συνάδελφοί του πυροβολικού χτυπούν έναν ρωσικό στόχο, έχουν ένα άτομο να ευχαριστήσουν: τον Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Ο Μενβέντεφ «καρφώνει» τον «μείχιο πόθο» του Πούτιν: «Σε δύο χρόνια η Ουκρανία δεν θα υπάρχει στον παγκόσμιο χάρτη»

 

Από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί μια πανσπερμία απόψεων για το τι οδήγησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην απόφασή του.

Ρωσία: Ζήτησε από τους αμυνόμενους του Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ να παραδοθούν

 

Η Ρωσία ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στην εμπόλεμη ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ να καταθέσουν τα όπλα τους νωρίς την Τετάρτη.

ΟΗΕ: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να κάνουμε διαπιστώσεις

 

Η επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία έχει συγκεντρώσει πολλές κατηγορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις σ' αυτή τη χώρα, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της.

Ο πόλεμος των 3 ημερών γίνεται 113 ημερών

 

Πηγή Φωτογραφίας: SKYNEWS/kyivindependent

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

Οι λόγοι που η σύντομη - όπως προέβλεπε ο Πούτιν - πολεμική επιχείρηση, αντί της διάρκειας των τριών ημερών, κλείνει ήδη εκατόν δεκατρείς ημέρες σφοδρών πολεμικών αντιπαραθέσεων με βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε στρατιωτικό εξοπλισμό

Παρέμβαση Macron: Η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

 

Να μπει ένα τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Την θέση πως πρέπει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία και στη Μολδαβία.

Γυρίζει την πλάτη του το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Μπορεί οι Ελληνες να μην τρέφουν- στην πλειονότητά τους- και τα καλύτερα αισθήματα για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λόγω των φιλο-τουρκικών του θέσεων, αλλά μια πρόσφατη δήλωσή του πέρασε απαρατήρητη σε μεγάλο βαθμό: Ο Στόλτενμπεργκ- στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία- απέρριψε κατηγορηματικά την στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το Λονδίνο θα αποστείλει «άμεσα» πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει «άμεσα» πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία ζητά αυτού του τύπου τα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας.

Στόλτενμπεργκ: Νέα στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία αναμένεται να ανακοινώσουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ

 

«Οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να παρέχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία, μεταξύ άλλων με βαρύ οπλισμό και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο ΣτόλτενμπεργκAP (Φωτογραφία Αρχείου)

Συνεδριάζουν Τετάρτη και Πέμπτη οι υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το μηχανισμό άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας για την κατάκτηση κι άλλων λαών

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά άλλων χωρών μετά την εισβολή στην χώρα του.

Ρωσικά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν μεταξύ Ιονίου και Τάραντα

 

Το ιταλικό Μέσο ανάλυσης τέτοιων δεδομένων ItaMilRadar έγραψε ότι το «Βαριάγκ» ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος RCAF Lockheed CP-140 έκανε ασυνήθιστες κυκλικές πτήσεις πάνω από το Ιόνιο, στα δυτικά της Ζακύνθου.

Ειδικό εκπρόσωπο του υπουργείου για τα Δυτικά Βαλκάνια όρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

 

Ιούνιος 15, 2022. Ελλάδα.

 

Ειδικό απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια όρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά από απόφαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μεταδίδει το MIA από την Αθήνα.

Ευρωπαϊκό μπρα-ντε-φερ για ενέργεια και κλίμα – Ποια είναι τα στρατόπεδα

 

Δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, κυρίως από τον Βορρά, προειδοποιούν για τις υποχωρήσεις από το σχέδιο της Κομισιόν με τίτλο «Fit for 55», μετά την απόρριψη από την Ευρωβουλή σημαντικών πλευρών του.

Η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς την «απειλή ή πρόκληση» της Κίνας

 

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο Νταβός, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να ανταλλάσσουν την ασφάλεια με οικονομικό κέρδος, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη διατήρηση στενών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα. [EPA-EFE/BALLESTEROS]

Το χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων των Αμερικανών και των Ευρωπαίων σχετικά με το αν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Κίνα ως «απειλή» ή «πρόκληση» για την ασφάλεια άρχισε να κλείνει, καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να συμφωνήσουν στο νέο μακροπρόθεσμο στρατηγικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, το οποίο για πρώτη φορά θα αναφέρει το Πεκίνο.

Το σοκ από την ισοτιμία δολαρίου με ευρώ – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

 

Εάν σήμερα θεωρούμε ότι πληρώνουμε ακριβά τα καύσιμα στην αντλία, καθώς και μια σειρά άλλα προϊόντα τα οποία εισάγουμε από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για ένα ισχυρότατο σοκ σε περίπου ένα μήνα από τώρα, στην περίπτωση που οι αναλύσεις και οι προβλέψεις σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών για την ισοτιμία δολαρίου με ευρώ, επαληθευτούν.

Πώς διαμορφώνεται στην αγορά η τιμή του σιταριού;

 

Στα ύψη η τιμή σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο

Η τιμή του σιταριού διπλασιάστηκε και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πώς διαμορφώνεται η τιμή του και ποιος είναι ο ρόλος των αγορών εμπορευμάτων;

Ενίσχυση δεσμών Κίνας- Ρωσίας σε ενέργεια και οικονομία συμφώνησαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στην επέκταση της συνεργασίας σε ενέργεια, χρηματοοικονομικά και βιομηχανία, καθώς Μόσχα βρίσκεται μπροστά σε κυρώσεις άνευ προηγουμένου για την Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Χαλίφα Χάφταρ: Παρά τις νίκες επί των τζιχαντιστών δεν καταφέραμε ακόμα κράτος σε συνταγματικά θεμέλια

 

Ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Al-Karama» (Επιχείρηση «Αξιοπρέπεια») της Λιβύης «ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και να επιτραπεί ελεύθερα στον λιβυκό λαό να οικοδομήσει ένα κράτος».

Ο ελληνικός στρατός θα είχε διαλύσει την Τουρκία! | ZOOM (14-6-2022)

 

Επιτέλους ξυπνήσαμε! Ο Ισραηλινός πρέσβης μαρτυρά, ότι τα βρήκαν με Τουρκία και μας λέει, ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους για την ασφάλειά μας. Πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ, ο μεγαλύτερος εξευτελισμός. Να σταματήσουν οι Τούρκοι την καραμέλα με το 1922. Ο ελληνικός στρατός δεν έχασε ποτέ από τους Τούρκους. Να ντρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την έκθεση της Frontex.

Μάζης: Αν ο Ερντογάν τολμήσει θα το μετανοιώσει και θα "κοσμήσει" τους φανοστάτες της πλατείας Γκεζί

 

Μάζης: Αν ο Ερντογάν τολμήσει θα το μετανοιώσει και θα "κοσμήσει" τους φανοστάτες της πλατείας Γκεζί

Παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Απειλούν και ετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο

 

Παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Απειλούν και ετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο

Λυγερός Ν.: Ο Ερντογάν ξεχνά ότι με τη Συνθήκη Παρισίων 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα

 

Ο στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα (14-06-2022).

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Φιλοτουρκική και απαράδεκτη η στάση του Γενικού Τραμματέα του ΝΑΤΟ

 

Είναι προβληματική η συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντενμπεργκ και δεν εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Διπλωματικές πηγές: Ψυχραιμία και ετοιμότητα για τις προκλήσεις |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων|OPEN TV

 

1. Διπλωματικές πηγές: Ψυχραιμία και ετοιμότητα για τις προκλήσεις

2. Θερμό επεισόδιο στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ – Έλληνες βουλευτές «στρίμωξαν» τον Ακάρ

3. Μήνυμα Καλίν για το Αιγαίο σε συνάντηση με αξιωματούχους ΗΠΑ και Ευρώπης

Προκλήσεις από Τσελίκ: «Ειρηνευτική» η επιχείρηση στην Κύπρο- Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας

 

1. Προκλήσεις από Τσελίκ: «Ειρηνευτική» η επιχείρηση στην Κύπρο- Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας

2. Ο Ερντογάν αλλάζει το όνομα της Τουρκίας και διεκδικεί δικαιώματα και στο διάστημα

Μπαχτσελί: Η Τουρκία να ορίσει την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο | Ώρα Ελλάδος 15/6/2022 | OPEN TV

 

1. Μπαχτσελί: Η Τουρκία να ορίσει την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο

2. Γιάννης Μάζης: Η ένταση αρχίζει από τώρα στην Κύπρο