Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Η Ναυμαχία της Σάμου

Ο Γεώργιος Σαχτούρης στη ναυμαχία της Σάμου (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.
Οι Σάμιοι υπό την αρχηγία του «Καρμανιόλου» Λυκούργου Λογοθέτη είχαν επαναστατήσει κατά των Οθωμανών το 1821 και είχαν εγκαταστήσει καθεστώς αυτονομίας στο νησί. Η θέση, όμως, της Σάμου, λίγα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, την καθιστούσε εύκολο στόχο για το ναυτικό του Σουλτάνου. Πράγματι, μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), ο Μαχμούτ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την απόβαση και την κατάληψη της νήσου.

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος εξωπλανήτης, 12 φορές μεγαλύτερος του Δία!

Έναν νέο, γιγαντιαίο πλανήτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ισχυρότατα μαγνητικά πεδία και βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Το εξωγήινο εύρημα εντοπίστηκε περίπου 20 έτη φωτός μακριά από τον ήλιο και το μέγεθός του είναι 12 φορές μεγαλύτερο του πλανήτη Δία. Παράλληλα, εκτιμάται πως είναι περίπου 200 εκατ. χρόνια γηραιότερο.
Ο νέος πλανήτης, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «SIMP J01365663+0933473», κατατάχθηκε στους λεγόμενους «άγριους πλανήτες», καθώς φαίνεται πως δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα, έχοντας μη καθορισμένη τροχιά.

Λευκωσία: Ανοικτή σε κοινή συνάντηση Γκουτέρες– ΠτΔ – Ακιντζί

Ανοικτή εμφανίζεται να είναι η Λευκωσία στο ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης μεταξύ Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη Γενική Συνέλευση, αν ζητηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται, αν προταθεί από τον Γενικό Γραμματέα, να γίνει και τέτοια συνάντηση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, «είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο».