Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Και οι αντοχές έχουν όρια του Ν.Λυγερού

Η ΑΟΖ και οι εχθροί της πατρίδας

Του Ν.Λυγερού

Ένα από τα πρώτα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν καν υπάρξει θεσμικά, είναι ο εντοπισμός των εχθρών της πατρίδας. Όσοι κατάφεραν να καθυστερήσουν με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους την θέσπιση της ΑΟΖ μας, αναγκάστηκαν να εκδηλωθούν όλο και πιο έντονα. Διότι τώρα βλέπουν ότι το θέμα έχει προχωρήσει και δεν μπορεί να πάει πίσω, όπως θα το ήθελαν μέσα στην απόγνωσή τους. Είχαν συνηθίσει να το θάβουν και να παραμένει άγνωστο στους περισσότερους, είχαν καταφέρει να πείσουν ακόμα και πολιτικούς ότι είναι ανούσιο και μάλιστα επικίνδυνο, ενώ είναι απλώς το δικαίωμά μας λόγω του Δικαίου της Θάλασσας.

Ευχές που λάβαμε για τα Χριστούγεννα

ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΜΕΝΕΛΑΟΥ

Τα Άλφα της Κρίσης



 Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Για πολλούς ήταν λέξεις άγνωστες μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τις γνώριζαν μόνο από τα λεξικά. Η οικονομική κρίση μας έκανε να τις ανακαλύψουμε και πάλι. Πολλές από αυτές έχουν κάτι κοινό. Ξεκινούν από το άλφα, το στερητικό, λες και βάλθηκαν όλες μαζί σε ένα συρτό χορό να απεικονίσουν τις ελλείψεις μας: ανασφάλεια, ανεργία, ανημποριά, ανέχεια, αδικία, αβεβαιότητα, αγανάκτηση, απαξίωση, απογοήτευση. Αυτές κι άλλες λέξεις που αρχίζουν από άλφα έχουν γίνει αχώριστοι σύντροφοι, σκιές μας στο πρωτόγνωρο εγχείρημα της επιβίωσης των τελευταίων χρόνων.

ΑΟΖ και διαπραγματεύσεις

Του Ν.Λυγερού

Μετά τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να ασχοληθούμε εντατικά με το θέμα της οριοθέτησης μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό. Σε εθνικό διότι δείχνει σε όλους την αξία και την ικανότητα της ομάδας που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Σε πρακτικό διότι το πεδίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές στην ΑΟΖ. Επιπλέον σε αντίθεση με την θέσπιση, οι οριοθετήσεις γίνονται πάντα με διμερείς σχέσεις, κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες. Σε αυτή τη φάση πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά και πάντα βέβαια στο πλαίσιο που προβλέπουν τα άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας.

"ΚΑΘΑΡΟ" ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Έρχονται οι "κόκκινοι" - Άσκηση στο Αιγαίο στις 28/12 - Ο πιο ισχυρός στόλος από το 1990

To Αιγαίο στις τρεις ημέρες από σήμερα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη άσκηση του ρωσικού Ναυτικού από το 1990, αν επιβεβαιωθεί η ανταπόκριση του RIA Novosti που αναφέρει ότι ο στολίσκος του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής θα έχει στις 28/12 μείζονα άσκηση με τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το  καταδρομικό Moskva και την  φρεγάτα Smetlivy, αλλά και τα αποβατικά NIKOLAY FILCHENKOV (Νο 152) και AZOV εν αναμονή και του Novocherkassk κλάσης Ropucha-I που αναμένεται να εισέλθει στο Αιγαίο την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Ενιαία στρατιωτική διοίκηση αποκτούν οι Άραβες του Κόλπου - Ευκαιρία για την Ελλάδα

Μια απόφαση που αποτελεί πρόκριμα για την στρατιωτική ενοποίησή τους έλαβαν οι αραβικές χώρες του Κόλπου με σχετική απόφαση του  Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council): Συγκεκριμένα το Συμβούλιο αποφάσισε την ενοποίηση των στρατιωτικών τους Γενικών Επιτελείων σε ένα ενιαίο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας
Είναι η πρώτη κίνηση εδώ και εκατοντάδες χρόνια (από την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης) που τα αραβικά κράτη του Κόλπου (πλην Ιράκ) αποκτούν ενιαία στρατιωτική διοίκηση.

Ξεπερνούν τις προσδοκίες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη

Επιτέλους καλές ειδήσεις για την Ελλάδα, αλλά και δικαίωση του αγώνα που δίνει από το 2010 το defencenet.gr (όταν ο Γ.Παπανδρέου έλεγε ότι πετρέλαιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα): Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού σκάφους της νορβηγικής εταιρείας PGS (Petroleum Geo-Services) που εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει έρευνες στις σφόδρα πιθανές για ύπαρξη ενεργειακών πεδίων υδρογονανθράκων θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης "υπόσχονται" ακριβώς αυτά που έλεγαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

ΕΙΠΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ… "Βόμβα" από Πάνο: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άοπλοι – Ξεκινάμε νέο ΕΜΠΑΕ»

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης και αφού η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1974 η πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι με τη φωτιά μπορεί  και να μας κάψει:
Πριν λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πανος Παναγιωτόπουλος έθεσε επίσημα έναρξη προγράμματος επανεξοπλισμού των ΕΔ μιλώντας στους δημοσιογράφους και σημειώνοντας ότι:
-  Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζει το ΣΑΜ για να καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ αλλά και σε ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Εξοπλιστικών Στόχων.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "152 νησιά της Ελλάδας είναι τουρκικά - Για 16 από αυτά γίνονται διαπραγματεύσεις"!"

Αποδεικνύεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η δήθεν "οικονομικού περιεχομένου" παρατήρηση-προσβολή προς την Ελλάδα ότι δήθεν "πουλάει τα νησιά της" του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
Σύμφωνα με τον Celalettin Yavuz, αντιπρόεδρο του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), το οποίο είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την τουρκική κυβέρνηση "Το ιδιοκτησιακό καθεστώς 152 νησιών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι ... αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης". Μάλιστα ο Yavuz προωρά και πιο πέρα: "Το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα," είπε δηλώνει ο Yavuz στη Zaman.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες

Ενώ στην Ελλάδα η συζήτηση για την ΑΟΖ έχει λάβει πλέον καθαρά βερμπαλιστικό χαρακτήρα, η Άγκυρα προχώρησε παραμονή Χριστουγένων σε μία αναμενόμενη μεν, αλλά "εκρηκτική" κίνηση που θέτει ολόκληρη την περιοχή από το Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές του ελληνικού FIR  σε κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων από την Τουρκία σε αυτή την περιοχή: Ανήγγειλε την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Α.Μεσόγειο, επί των περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Πικραμένος δηλώνει ότι αποχωρεί από την προεδρία ο Δημήτρης Χριστόφιας

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι αποχωρεί πικραμένος από την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί δέχτηκε «σκληρές και άδικες επιθέσεις, τόσες όσες δεν δέχτηκε ποτέ κανένας προηγούμενος πρόεδρος».

Σε συνέντευξή του ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ήταν τόσο μεγάλο το ταξικό, ιδεολογικό, παραταξιακό και κοινωνικό μίσος σε βάρος του, που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο Πρόεδρος είναι δολοφόνος.

Κληρονομιά στο νέο Πρόεδρο θα είναι το Μνημόνιο

Λευκωσία: Κληρονομιά στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι τελικά, όχι μόνο η εφαρμογή της μνημονιακής σύμβασης με την Τρόικα, αλλά καθώς φαίνεται ακόμα και η υπογραφή του Μνημονίου. Η παρούσα Κυβέρνηση θα προλάβει να συμφωνήσει τους όρους του Μνημονίου, αλλά είναι ορατή πλέον η πιθανότητα να μην προλάβει να το υπογράψει και να παραδώσει την ευθύνη στον νέο Πρόεδρο.

Αυτό είναι το πολιτικό σενάριο που εξελίσσεται τώρα και το οποίο ακόμα και ημερολογιακά εξυπηρετεί τον νυν Πρόεδρο Χριστόφια να μην υπογράψει, αλλά εξυπηρετεί και την Τρόικα, που δεν θέλει να υπογραφτεί συμφωνία με μια Κυβέρνηση που αποχωρεί αμέσως μετά.

Στους -60 Κελσίου στη Σιβηρία Δεκάδες οι νεκροί από το πολικό ψύχος στη Ρωσία

Μόσχα: Στους 123 ανέρχονται μέχρι σήμερα οι νεκροί -κυρίως άστεγοι- από το κύμα ψύχους που πλήττει τη Ρωσία το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό των αρχών. Το θερμόμετρο στη Μόσχα έφτασε ακόμη και στους -30 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Σιβηρία πλησίασε του -60.

«Από την αρχή του κύματος ψύχους 123 άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία και από κρυοπαγήματα» ανέφερε νοσοκομειακή πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Μήκους 2.298 χιλιομέτρων Σε λειτουργία το μεγαλύτερο τρένο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα

Πεκίνο: Η Κίνα έδωσε στην κυκλοφορία τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας στον κόσμο, από το Πεκίνο προς την πόλη Γκουανσχού.

Το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας στη συγκεκριμένη γραμμή μήκους 2.298 χιλιομέτρων, ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την πρωτεύουσα της χώρας, με κατεύθυνση την μεγαλούπολη στη νότια Κίνα, κοντά στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η απόσταση αυτή θα διανυθεί σε περίπου οκτώ ώρες.

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε διάστημα δύο ετών βλέπει ο Μπαγίς!!!

Άγκυρα: Αν αρθούν όλα τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέφερε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει στο 70% τα βήματα που πρέπει να γίνουν για ένταξη και ότι σε διάστημα έως και δύο ετών μπορεί να καταστεί το νέο μέλος της Ένωσης.

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο Βενιζέλειο

Νέα επίθεση κατά γιατρού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Άγνωστος τον χτύπησε με μπουνιές και κλωτσιές και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Άλλο ένα περιστατικό ξυλοδαρμού σε βάρος γιατρού καταγράφηκε, το βράδυ των Χριστουγέννων, στα ΤΕΠ του Βενιζέλειου νοσοκομείου.
Ενώ, λοιπόν, 45χρονος γιατρός που είναι επιμελητής της Νευροχειρουργικής Κλινικής κλήθηκε στο παθολογικό τμήμα για ένα έκτακτο περιστατικό, εντελώς ξαφνικά, ο γιος ενός ηλικιωμένου που βρισκόταν υπό εξέταση, του επιτέθηκε!
Με μπουνιές στο πρόσωπο, του προκάλεσε τραύματα και μώλωπες στο μέτωπο, τον έριξε κάτω και άρχισε να τον χτυπάει με κλωτσιές στο σώμα και τα πλευρά...

Deutche Welle: «Θλιβερά Χριστούγεννα στην Ελλάδα»

Deutche Welle: «Θλιβερά Χριστούγεννα στην Ελλάδα»
Η κρίση, τα άδεια καταστήματα και η θλίψη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. 
Ένα εκτενές ρεπορτάζ στα Χριστούγεννα στην Ελλάδα κάνει το Deutche Welle και αναφέρεται στην κρίση που πλήττει την χώρα μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στα δεκάδες κλειστά καταστήματα και τα άδεια εμπορικά κέντρα που δεν κατάφεραν να πάρουν μια "οικονομική ανάσα" σε αυτές τις γιορτές.
Επιπλέον τονίζει τη σπουδαιότητα των οικογενειακών σχέσεων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αναφέροντας ότι τα καθιερωμένα δώρα στα παιδιά και τα εγγόνια είτε δόθηκαν με δυσκολία είτε καθόλου.

Οι Γερμανοί δε θέλουν μόνο τα κλειδιά... Τα θέλουν όλα!

Οι Γερμανοί δε θέλουν μόνο τα κλειδιά... Τα θέλουν όλα!
Αποφασισμένοι να επιβάλλουν τη θέληση και τους σχεδιασμούς τους για τη δημόσια περιουσία, εμφανίζονται οι Γερμανοί.
Θέλουν να είναι αυτοί που θα ελέγχουν απόλυτα τη οικονομική και παραγωγική δομή της χώρας τα επόμενα χρόνια, ασκώντας ασφυκτικό έλεγχο στη διακυβέρνηση και τις στρατηγικές επιλογές της χώρας.
Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί και συμπεριφέρεται ως όργανο των δανειστών που λογοδοτεί μόνο σε αυτούς. Συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχει ούτε κυβέρνηση ούτε αρμόδιοι υπουργοί.
Ουσιαστικά η λειτουργία του, όπως επισημαίνουν θεσμικοί παράγοντες και καθηγητές συνταγματικού δικαίου, κινείται στα όρια της νομιμότητας και της συνταγματικής εκτροπής.

Ερεύνα μετά την προσπάθεια υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ

Την τελευταία στιγμή, κι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού, αποφεύχθηκε η υπεξαίρεση 147.000 ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ, μετά την αποκάλυψη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο, έδωσε εγκαίρως εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, όπως, σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, ήταν η κίνηση που «μπλόκαρε» τη δραστηριότητα των συλληφθέντων.

Οι αποκαλύψεις για τις «ΜΚΟ» ταράζουν και το πολιτικό σύστημα

Ως «κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΔΟΕ τα όσα αποκαλύφθηκαν για την ΜΚΟ «Κύκλο της Πάτμου» καθώς εκτιμούν πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας μπαίνουν όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνο που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις είναι η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε αυτές ή ακόμα η ευκολία που εκταμιεύονταν οι κρατικές επιχορηγήσεις. Στελέχη του ΣΔΟΕ υποστηρίζουν πως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα δοθούν στην δημοσιότητα και νέα στοιχεία.

Η ώρα της αλήθειας για την «λίστα Λαγκάρντ»

Η εκ νέου παραλαβή της «λίστας Λαγκάρντ» από τις γαλλικές αρχές ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης που έχουν πλέον και τις δύο λίστες στα χέρια τους αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχουν καταλήξει αν υπήρξαν αλλοιώσεις και διαγραφές ονομάτων ή ακόμα και ποσών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την έλευση της νέας λίστας πέρασε στην επίθεση και όπως αποκάλυψε το Real.gr ετοιμάζεται να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.