Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

12 Οκτωβρίου 1944: Η Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς (Εικόνες)

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν...

12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κοιμήθηκα…

Κοιμήθηκα….

Κι όταν ξύπνησα η Β. Ηπειρος ήταν Αλβανικη.
Σιωπή μου είπαν…. μη μιλήσεις…. έτσι έπρεπε, να γίνει. 

Κοιμήθηκα… 
Κι όταν ξύπνησα η μισή Κύπρος ήταν σκλαβωμενη.
Σιωπή μου είπαν….μη μιλήσεις….κάτι έπρεπε, να θυσιαστει…

Κοιμήθηκα κι όταν ξύπνησα είχαν πουλήσει το όνομα Μακεδονία. 
Σιωπή μου είπαν… μη μιλήσεις…μην είσαι μονοφαγας.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλεί την ασφάλεια στα Βαλκάνια

«Η θέση περί αναγκαιότητας της "εξάλειψης των συνόρων" μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία»

Οι προσπάθειες της Πρίστινα και των Τιράνων να προωθήσουν την πολιτική της «μεγάλης Αλβανίας» απειλούν την ασφάλεια στην Βαλκανική χερσόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κοινή συνεδρίαση ης κυβέρνησης της Αλβανίας και της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσόβου.

«Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο

Ν. Αναστασιάδης: Να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης στους Ευρωπαίους οι νέες τουρκικές προκλήσεις

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε:

«Θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες

Mπορέλ: Aναστροφή απόφασης για Βαρώσια - Λυπηρή η νέα Navtex

Την αναστροφή του ανοίγματος των Βαρωσίων ζήτησαν σήμερα οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων νωρίτερα στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και τo νέo τουρκικό navigational telex (Navtex), ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι 27 διεξήγαγαν συζήτηση και άκουσαν τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής το Oruc Reis - Πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Kινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Το ερευνητικό σκάφος εισήλθε στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 17.00 περίπου της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.