Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η ιστορία μαρτυράει την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου

Νίκος Θ. Υφαντής 

Ολόκληρη την περιοχή από τον Αμβρακικό κόλπο, πέρα από την Ακροκεραύνια και την Αχρίδα, κατά τους αρχαίους χρόνους την κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί, μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και είχαν αναπτύξει ελληνικό πολιτισμό.

Από το Μαντείο της Δωδώνης, που βρισκόταν στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, εκπέμπονταν δεήσεις προς τους θεούς. Στα Ακροκεραύνια οι αρχαίοι ελληνικοί πληθυσμοί υπερασπίζονταν τα ιερά των πατέρων τους από τους ξένους λαούς.

Την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου ενισχύουν πολλά εθνολογικά στοιχεία, όπως είναι τα τοπωνύμια, η γλώσσα, η θρησκεία, η ενδυμασία, οι παραδόσεις, η λαϊκή τέχνη και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Βορειοηπειρώτες προς Αθήνα: Αναγνωρίζετε το Κοσσυφοπέδιο και δεν διασφαλίζετε τα δικαιώματά μας

H Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου εξέδωσε Δελτίο Τύπου, μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς ταυτοχρόνως να έχει εξασφαλίσει την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου αναφέρει τα ακόλουθα:

Αναγνώριση για το Κόσοβο – απαξίωση για την Βόρειο Ήπειρο από την ελληνική κυβέρνηση;

Ἡ Ἑλλάς ἀναγνωρίζει τό Κόσοβο ἡ Σερβία ἀναγνωρίζει τό ψευδοκράτος

Δένδιας: Ἄλλο Κύπρος καί ἄλλο Κόσοβο σύμφωνα μέ τό Διεθνές Δικαστήριο τῆς Χάγης καί τά ψηφίσματα τοῦ ΟΗΕ

ΚΑΘΩΣ ἡ Ἑλλάς μελετᾶ τό ἐνδεχόμενο ἀναγνωρίσεως τῆς ἀνεξαρτησίας τοῦ Κοσσυφοπεδίου, λαμβάνοντας ὑπ’ ὄψιν τίς συνολικές ἐξελίξεις στά Βαλκάνια, ἡ Σερβία ἑτοιμάζεται γιά «ἀντίποινα», δηλαδή γιά ἀναγνώριση τοῦ τουρκοκυπριακοῦ ψευδοκράτους. Αὐτή θά εἶναι μία κίνησις ἀπελπισίας ἤ καί ἀδικαιολογήτου ὀργῆς, καθώς τό Βελιγράδι ἔχει δεχθεῖ τήν συνολική σχεδόν ἀναγνώριση τοῦ Κοσσυφοπεδίου, περιορίζοντας τήν ἀντίδρασή του σέ κάποιες δηλώσεις διαμαρτυρίας. Καί τοῦτο ἀπέναντι σέ χῶρες γενικῶς ἐχθρικές ἀπέναντί του, σέ ἀντίθεση μέ τήν Ἑλλάδα, ἡ ὁποία ἀπό τήν ἀρχή τῆς γιουγκοσλαβικῆς κρίσεως, τό 1989, τηροῦσε στάση συμπαθείας πρός τούς Σέρβους ἐπί τῇ βάσει κυρίως τοῦ ὅτι εἶναι ἕνας λαός ὀρθόδοξος καί ὡς ἐκ τούτου «ὁμόδοξος».

Μιμή Ντενίση: Δεν νοιάζονται να κρατήσουν το πιστό αντίγραφο της προκυμαίας της Σμύρνης - Φτιάχτηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου, αγαπημένη»

(Πηγή: Facebook / Mimi Denissi)

Μια φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή είναι σε εξέλιξη διά χειρός Μιμής Ντενίση, η οποία αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το Σμύρνη μου, αγαπημένη. Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται τώρα στη Λέσβο· στην Αθήνα, όμως, στο Νέο Φάληρο δημιουργήθηκε και μια «προκυμαία της Σμύρνης», προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση της καταστροφής του 1922.

Μάλιστα, η κινηματογραφική εταιρεία Tanweer και η Μιμή Ντενίση συγκέντρωσαν 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηθούν τα σκηνικά σε όλους τους χώρους των γυρισμάτων.

Λιβύη: «Έξω φρενών» η Άγκυρα με τον ατιμασμό της τουρκικής σημαίας

Την εξοργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν το περιστατικό και οι απίστευτες εικόνες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προχθές Δευτέρα, σε κεντρικό δρόμο του Τομπρούκ στην Λιβύη, όπου αμάξια περνούσαν κορνάροντας πάνω από μια τουρκική σημαία, με τους περαστικούς να «πανηγυρίζουν».

Όπως σας ενημέρωσε πρώτα το OnAlert, την περασμένη Δευτέρα, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει μια τουρκική σημαία στη μέση κεντρικής λεωφόρου έξω από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με τα περαστικά αμάξια να περνούν από πάνω της, με αποτέλεσμα να την κάνουν «κουρέλι», ενώ το βίντεο έκανε το γύρο του Διαδικτύου.

Tουρκικά προϊόντα διακινούνται ευρέως σε τουριστικά μαγαζιά – ΠΡΟΣΟΧΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ

Μια ιδιαίτερη επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα μαγαζιά που πουλούν διάφορα αναμνηστικά, τα λεγόμενα Gift shops. Οι επισκέπτες πάντα θα πάρουν κάτι ενδεικτικό της περιοχής και της εποχής ως ενθύμιο των διακοπών τους, είτε αυτό είναι κάποιο τοπικό προϊόν ή κάτι ευρύτερης χρήσης, όπως πχ τα σφουγγάρια.
Όσο πιο τουριστική είναι μια περιοχή τόσο μεγαλύτερος και ο αριθμός των μαγαζιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Στην σελίδα μας έχουν φθάσει καταγγελίες, πολλές μάλιστα, που ενημερώνουν ότι το νησί της Κρήτης είναι μια περιοχή στην οποία τα τουρκικά προϊόντα διακινούνται ευρέως σε καταστήματα πώλησης