Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου - Κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά στρατιωτικά κοιμητήρια «Ζέιτενλικ»

Με πατριαρχικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου και με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, αλλά και ακολούθως με κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά στρατιωτικά κοιμητήρια «Ζέιτενλικ» στη Σταυρούπολη, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην ομιλία του στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον Α'ΠΠ και στο Μακεδονικό Μέτωπο του, στους αντιμαχόμενους και στα δεινά του πολέμου, στα εκατομμύρια θύματα, τους νεκρούς και τους τραυματίες,

Μπορεί ο ΟΗΕ να ανατρέψει την κατοχή;

Από το philenews

Για μιαν ακόμη χρονιά, διαπιστώθηκε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Οι εργασίες της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ανέδειξαν ξανά το μεγάλο χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στα ισχυρά κράτη του πλανήτη, στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, στον Βορρά και τον Νότο. 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πρόσφατα ότι «οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή», σημειώνοντας «αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν τα περισσότερα από τα προβλήματα του κόσμου χωρίς τις ΗΠΑ». Ο κ. Γκουτέρες αγνοεί όμως το γεγονός ότι η επιρροή και η συμβολή του Οργανισμού που εκπροσωπεί υποβαθμίζεται συνεχώς, έχοντας ευθύνη κατά κύριο λόγο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας και αποστολής του ΟΗΕ.

Αστεροσκοπείο: Σε ποιες περιοχές έπεσε το περισσότερο νερό - ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (Εικόνες)

Οσα καταγράφει ο δορυφόρος, meteo.gr
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo.gr από το Σάββατο λόγω του μεσογειακού κυκλώνα.
Από τα μεσάνυχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Εύβοια.
Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής (ώρα 10:30) τα μεγαλύτερα ύψη έχουν καταγραφεί στον Θεολόγο Φθιώτιδας (205 χιλιοστά) και στη Ζαγορά Πηλίου (170 χιλιοστά).

Δημοψήφισμα Σκόπια: Δεν παραιτείται ο Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή - «Δεν πάμε σε εκλογές»

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Το ενδεχόμενο των εκλογών απέκλεισε κατηγορηματικά ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνοντας πως θα συνεχίστει να ηγείται των Σκοπίων ώστε η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. παρά την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών - «Θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα, η πλειοψηφία επέλεξε "ναι"», τόνισε.
Το μεγάλο στοίχημα του Ζόραν Ζάεφ ήταν η συμμετοχή και όπως όλα μαρτυρούν δεν το κέρδισε...
Mιση περίπου ώρα πριν από το κλείσιμο της κάλπης (20:00), το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

Η πλανητική στρατηγική - Ο Πρόεδρος των Σκοπίων στα Ηνωμένα Έθνη

Η πλανητική στρατηγική
Του Ν. Λυγερού

Το επίτευγμα της έννοιας της στρατηγικής δηλαδή της ικανότητας να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό πιο ισχυρό από σένα, είναι πιο αξιόλογο από ό,τι θα περίμενε κανείς διότι έχει την ικανότητα να ξεπεράσει την έννοια της απόστασης με την Τοποστρατηγική και της εποχής με τη Χρονοστρατηγική. Έτσι η εμβέλεια δεν χωρά σε μια χώρα μόνο γι’ αυτό εξελίσσεται την ώρα της ανάγκης σε υψηλή στρατηγική, όπως φάνηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους όταν έπρεπε να αντισταθούμε στη φρίκη της βαρβαρότητας που είχε οδηγήσει στη γενοκτονία και πάλι γιατί οι προηγούμενες δεν είχαν καταδικαστεί.

Τοποστρατηγική και Χρονοστρατηγική Ιστορία - Επαφές, Σχέσεις και Δεσμοί Στρατηγικής

Τοποστρατηγική και Χρονοστρατηγική Ιστορία
Του Ν. Λυγερού

Οι ιστορικοί μελετούν την ιστορία του παρελθόντος και οι στρατηγιστές την ιστορία του μέλλοντος. Η πρώτη είναι στατική και η δεύτερη δυναμική εκ φύσης, γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται περισσότερα τεχνικά εργαλεία για τη μελέτη των γεγονότων που θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Δύο από αυτά τα εργαλεία είναι η Τοποστρατηγική για τις σχέσεις που ξεπερνούν τις επαφές της γεωστρατηγικής, και η Χρονοστρατηγική για τους δεσμούς που είναι διαχρονικές σχέσεις. Η πρώτη επιτρέπει συνδέσεις μεταξύ μακρινών δεδομένων και η δεύτερη διασύνδεση μεταξύ γεγονότων άλλων εποχών που τελικά επηρεάζουν μέσω στρατηγικού μείγματος συμπεριφορές του μέλλοντος.

Έξυπνη Στρατηγική Ιστορία - Όταν μιλάς στους Ομογενείς της Αμερικής

Έξυπνη Στρατηγική Ιστορία
Του Ν. Λυγερού

Η Τοποστρατηγική και Χρονοστρατηγική Ιστορία είναι το πρώτο στάδιο της Έξυπνης Στρατηγικής Ιστορίας όπου δίνουμε τα θεμελιακά στοιχεία και εργαλεία για την ανάλυση δεδομένων και για τη σύνθεση γεγονότων. Οι επαφές, σχέσεις και δεσμοί στρατηγικής είναι η κατηγοριοποίηση ακμών μεταξύ κορυφών που αποτελούνται από ιεραρχίες, ηγεσίες και κράτη. Οι Θεμελιακές Ιστορικές Συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη Βερολίνου 1878, η Συνθήκη Σεβρών 1920, η Συνθήκη Λωζάνης 1923, η Συνθήκη Παρισίων 1947 και η Συνθήκη Ρώμης 1957 είναι αυτές που μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε το παρόν με βαθύ παρελθόν. Μέσω των βαλκανικών ιστορικών συνθέσεων της Ιστορίας μπορούμε να μελετήσουμε τις συμπεριφορές κρατών, όπως είναι τα Σκόπια, η Σερβία, η Αλβανία σε σχέση με την Ελλάδα.