Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΣ – Ομόφωνα «ναι» σε μελέτες κατασκευής εξωτερικού κελύφους στον τύμβο Καστά Αμφίπολης(Βίντεο - Φωτο)

Επισκέψιμο το μνημείο σε ειδικές ομάδες κοινού από το 2022, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Εξωτερικό κέλυφος για την προστασία του θα αποκτήσει το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ο περιβάλλων χώρος του οποίου και θα αναδειχθεί. Επίσης, ο αρχαιολογικός χώρος θα αποκτήσει διαδρομές επίσκεψης.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε ομόφωνα για την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης κατασκευής εξωτερικού κελύφους του χώρου 1 -μεταξύ του περιβόλου και του πρώτου διαφραγματικού τοίχου που κοσμείται με τα γλυπτά των Σφιγγών- στο ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, καθώς και της προμελέτης ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, αλλά και των διαδρομών επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο. Οι μελέτες αποτελούν εξειδίκευση της εγκεκριμένης από τον Δεκέμβριο του 2019 αρχιτεκτονικής μελέτης του Τύμβου

Τελευταία ευκαιρία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ελλάδας

Χρήστος Κολώνας
Από το ot.gr

Τα μηνύματα της ΕΔΕΥ στην ετήσια έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων για το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Σαφή μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς στέλνει η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ως προς την τύχη του φιλόδοξου σχεδίου που άνοιξε πριν από μία δεκαετία για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι Βρετανοί έβαλαν μπροστά μονάδα άνθρακα για να εξισορροπήσουν την ακρίβεια από το φυσικό αέριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε μπροστά έναν παλιό σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια, μεταδίδει το BBC.

Τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν αρκετή ενέργεια εξαιτίας του ζεστού, ακόμα φθινοπωρινός καιρού, ενώ οι υψηλές τιμές καθιστούν πολύ δαπανηρό να βασίζεται η χώρα στο φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα, το National Grid ESO -το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο- επιβεβαίωσε ότι ο άνθρακας παρέχει αυτή τη στιγμή το 3% της εθνικής ενέργειας.

Τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα West Burton A, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής.

Πέρυσι, ο άνθρακας συνέβαλε στο 1,6% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Τουρκικά UCAV Akinci & Aksungur: Άλλο ένα βήμα στο ολιστικό σχέδιο AA/AD των φίλων και “συμμάχων”

UCAV Akinci και Aksungur – Άλλο ένα τουρκικό βήμα προς την πραγμάτωση της “Γαλάζιας πατρίδας”. Πρόκειται για πραγματικότητα που συνειδητοποιεί πλέον κάθε Έλληνας που ασχολείται έστω και στοιχειωδώς με τα της άμυνας. Η καθημερινή επικαιρότητα επιβεβαιώνει απλά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται σε κενές περιεχομένου επιθετικές δηλώσεις και απειλές. Προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επικράτησή της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τουλάχιστον στο τμήμα της που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, πρακτικά αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Σπαταλά πολύτιμο χρόνο και χρήμα, αποφεύγοντας στοχευμένες εξοπλιστικές επιλογές και αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού της σχεδιασμού δόγματος, προς αντιμετώπιση της νέας τουρκικής απειλής όπως αυτή διαμορφώνεται.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Μετά από την πρόσφατη (τέλη Αυγούστου 2021) επίσημη ένταξη του δικινητήριου UCAV Akinci

Κλείνουμε τις μονάδες μας για να αγοράζουμε ρεύμα από λιγνίτη από Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία ;

 Οι Λιγνιτικές Μονάδες είναι απαραίτητες

Σύμφωνα με το Σενάριο Εξέλιξης του Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής (ΕΣΕΚ) της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ (Πίνακες 1 & 2), θα ενταχθούν στο Σύστημα το χρονικό διάστημα 2020 έως 2028: 1 μονάδα λιγνίτη 660 MW, 4 μονάδες Φυσικού Αερίου συνολικής ισχύος 3.121 MW (με τον μετασχηματισμό της μονάδας Πτολεμαΐδα V) και 5 μονάδες ΥΗΕ συνολικής ισχύος 952 MW. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα θα αποσυρθούν 15 μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 4.564 MW, εξ ων έχουν ήδη αποσυρθεί οι μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου (6 μονάδες) συνολικής ισχύος 1.648 MW. Ήτοι, το 2028 θα αποσυρθεί και η τελευταία μονάδα λιγνίτη εκτός εάν μεταβληθεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα.

Bloomberg: «Πολύ δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη» – Αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας

Φωτ. AP/ Matthias Schrader
Τονίζεται πως οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη 

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοκ σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει εκτοξευθεί πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι και ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. 

TAZ: Τι δεν πάει καλά στις γερμανοελληνικές σχέσεις

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Από το dw

Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας εξακολουθούν να μην είναι απαλλαγμένες από στερεότυπα, υποστηρίζει γερμανός σχολιαστής. 

Η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου επιχειρεί σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων με βάση πρόσφατα γεγονότα που επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρει την ανοιχτή διπλωματική διαφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Βερολίνου - Αθήνας, επειδή η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ ήταν παρούσα η Τουρκία ή ακόμη και η Δημοκρατία του Κονγκό. Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία σε δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος όταν έγιναν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία παρατήρησε ότι επρόκειτο για "τιμωρία από τον Θεό σε κάποιους, οι οποίοι μας κούναγαν το δάχτυλο και μας έδειχναν σαν τριτοκοσμική χώρα".