Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Η Μάχη της Χαιρώνειας

Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

Πότε επιτέλους θα εμβολιαστούμε με αυτό το εμβόλιο;

Ελένη Σιούφτα
Από το tourkikanea 

Κανένας δε νοιάστηκε αν έκανες ή όχι αυτό το εμβόλιο…
Κανένας δεν σου έδωσε κίνητρα για να το κάνεις…
Τρέμουν τις παρενέργειές του γιατί βλέπεις αυτό θα σε έκανε να σκέφτεσαι , να στοχάζεσαι, να κρίνεις, να αποφασίζεις υπό καθεστώς γνώσης και όχι προπαγάνδας…
Αυτό είναι ένα εμβόλιο που θα σε έκανε καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο Έλληνα, σοφότερο, ηπιότερο κι όχι γενναίο καναπεδομάχο.
Οι ουσίες του είναι άκρως επικίνδυνες για εκείνους που σε θέλουν να βγάζεις τον σκασμό, για εκείνους που η σιωπή σου είναι το μαξιλάρι στον θρόνο τους.

Ανακαλύφθηκε είσοδος στο ναό του Δία, στους Αιζανούς της Κιουτάχειας

Απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Χριστοφορίδης
Από το infognomonpolitics 

Η γη εκδικείται τους Τούρκους εθνικιστές

Έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στους Αιζανούς, στην περιοχή του Çavdarhisar δυτικά της Κιουτάχειας , ανακαλύφθηκε η είσοδος του ναού του Δία μαζί με τη σκάλα που οδηγεί σε αυτόν.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο της Κιουτάχειας στην αρχαία πόλη, η οποία το 2012 συμπεριλήφθηκε στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και απέχει 50 χιλιόμετρα από το σημερινό κέντρο της πόλης.

Ρεκόρ μηνιαίων εξαγωγών της Τουρκίας προς την Ελλάδα…

Το Συμβούλιο Εξαγωγέων Τουρκίας ανακοίνωσε τα μηνιαία στοιχεία εξαγωγών.
…..
…..
Οι εξαγωγές Χημικών Υλικών από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα αυξήθηκαν επτά φορές φτάνοντας σε αξία τα 80 εκ. $
……
……
Ο Γκιουλέ περιέγραψε πως οι 3 χώρες με τις περισσότερες μηνιαίες εξαγωγές ήταν η Γερμανία με 1,4 δις $, οι ΗΠΑ με 1 δις $ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 983 εκ. $ και είπε : “Σε επτά χώρες μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Πορτογαλία υπήρξε ρεκόρ μηνιαίων εξαγωγών….”

Το γαλλικό ναυτικό θα δοκιμάσει νέο οπλικό σύστημα λέιζερ εναντίον drone στη θάλασσα(Βίντεο)

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA), η εταιρεία CILAS και το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) θα δοκιμάσουν το οπλικό σύστημα λέιζερ HELMA-P

Τα drone έχουν τα τελευταία χρόνια ενσωματωθεί για τα καλά στις ένοπλες δυνάμεις αρκετών χωρών και είναι γεγονός ότι αλλάζουν ουσιαστικά το «θέατρο επιχειρήσεων» σε μία ενδεχόμενη αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης. 

Στη «γειτονιά» μας η Τουρκία διατυμπανίζει την πρόοδό της στο μέτωπο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων που είτε χρησιμοποιούνται για περιπολίες, συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση των συνόρων, είτε ακόμα και για να επιφέρουν πλήγματα σε  εχθρικούς στόχους. 

10 λόγοι που ο ΜΗ εκσυγχρονισμός των παλιών F-16 της ΠΑ είναι αυτοκαταστροφική για την εθνική άμυνα επιλογή…

Στην αιτιολόγηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού των παλιών εκδόσεων του μαχητικού F-16 που εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται επιχειρησιακά η Πολεμική Αεροπορία, έχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές στο DP κατά περιόδους. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το ημίμετρο του εκσυγχρονισμού 84 μαχητικών του τύπου, των νεότερων εκδόσεων (Block 52+ και Block 52+ Advanced), για τα παλιότερα Block 30 και Block 50 υπάρχουν ενδείξεις ότι η οδός της απαξίωσης μέχρι την απόσυρση δεν απέχει πολύ…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point


Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ποιον ακριβώς νέο