Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλες απώλειες γνώρισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street


  Dow11.955,01-276,10 -2,26%  



  Nasdaq2.684,41-52,74 -1,93%  

Η Wall Street σήμερα

Από το capital.gr
Μεγάλες απώλειες γνώρισαν στις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street διευρύνοντας αισθητά στο τέλος τις απώλειες τους με τον Dow Jones να κλείνει στα χαμηλά της ημέρας και κάτω από τις 12.000 μονάδες, ωστόσο σε μηνιαία βάση η εικόνα είναι θετική. 

Ο βιομηχανικός Dow Jones για τον Οκτώβριο σημείωσε άνοδο 9,5%, ενώ S&P 500 και Nasdaq Composite ενισχύθηκαν σε ποσοστό 11%. 

Οι κινήσεις αποκόμισης κερδών κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση μετά το ισχυρό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές επέλεξαν να παραμείνουν στο περιθώριο ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G-20) αργότερα αυτή την εβδομάδα και εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών για τον τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων από τα συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για το EFSF και το ελληνικό χρέος.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις κυριαρχεί σήμερα η MF Global μετά την απόφαση της εταιρείας να υποβάλει σε πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11.

Αρνητικά τα μάκρο της ημέρας με τον δείκτη Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΕΑ/31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011.ΒΡΑΔΥ.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΕΑ/31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011.ΒΡΑΔΥ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr
 
*ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ UNESCO. ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΛΟΣ ΜΕ 107 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ.
*ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ-ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ-ΡΩΣΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ.
*ΟΙ ΗΠΑ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ.
*ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΩΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.
*ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
*ΑΠΕΙΧΑΝ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ.
*ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.

«Απάτη» χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα οι Βρυξέλλες




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ real

Εξοργισμένοι είναι στην Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων - ακόμα και άνθρωποι που είναι κανονικά ήπιων τόνων, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει. «Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr.
Πρόσθεσαν επίσης ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».

Το Πακιστάν διώχνει ευγενικά το ΔΝΤ… και τις ΗΠΑ;


Από το defence-point

Το Πακιστάν θα προχωρήσει τελικά με το δικό του πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω του ότι οι όροι που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την λήψη και των υπολοίπων δόσεων είχαν γίνει πολύ σκληροί.
Το τελευταίο δάνειο αφορούσε 8,1 δις ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι πάρα πολύ υψηλοί και υπάρχει αδυναμία συλλογής των φόρων!
Οι διαφωνίες της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην ακύρωση λήψης της τελευταίας δόσης των 2,65 δις ευρώ, είχαν να κάνουν με τη δημοσιονομική διαχείριση, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Αμπντούλ Χαφίζ Σαΐχ, δήλωσε στους Financial Times, ότι η χώρα του θα μπορούσε να κινηθεί με βάση το δικό της πρόγραμμα, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5%, οπότε δε χρειάζεται το δανεισμό από το ΔΝΤ, καθώς θα μπορούσε να βρει άλλες πηγές.

Επίσκεψη-σκάνδαλο Τούρκου αρχηγού Στόλου – Λίγη τσίπα δεν υπάρχει;


Aπό το defencenet

Επίσκεψη-σκάνδαλο του Τούρκου αρχηγού Στόλου από σήμερα στην Ελλάδα  -επίσκεψη η οποία επιβλήθηκε «άνωθεν» στο ΓΕΝ- την ίδια ώρα που ο τουρκικός στόλος προβαίνει σε μείζονες προκλήσεις σε Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο.
Σημειώνουμε όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα του ΓΕΕΘΑ ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 168 παραβιάσεις(!) των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφη του τουρκικού Στόλου τον διοικητή του οποίου η κυβέρνηση σκέφτηκε να φέρει στην Ελλάδα!
Image
Ο αντιναύαρχος  Nusret Guner θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι και τις  3 Νοεμβρίου. Ο Τούρκος επίσημος έρχεται στη χώρα σε μια στιγμή όπου τα τουρκικά πολεμικά σκάφη συνοδεύουν ερευνητικά σκάφη για την εκτέλεση παράνομων ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιούν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκδίδουν παράνομες NAVTEX για ασκήσεις αλωνίζοντας πρακτικά όλο το Αιγαίο.

Γελάνε οι Ελβετοί με τον Ε.Βενιζέλο και τις ... φορολογήσεις των καταθέσεων

Από το defencenet

Καμία περίπτωση δεν υπάρχει, ούτε να δοθούν στοιχεία λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, ούτε να φορολογηθούν βέβαια αυτές οι καταθέσεις, ούτε να υπάρξει κάποια διερεύνησή τους από ελληνικής πλευράς. Γελάνε οι Ελβετοί με όσα ανακοίνωσε ο Ε.Βενιζέλος σήμερα περί δήθεν άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας. 
Στέλεχος μεγάλης ελβετικής τράπεζας με τον οποίο επικοινώνησε το defencenet.gr τόνισε σχετικά
"Αυτά (σ.σ.: ή παροχή στοιχείων για καταθέτες) γίνονται μόνο κατά περίπτωση και μόνο αν προσκομιστούν αποδείξεις ότι έχουν τελεστεί εγκληματικές πράξεις ή πρόκειται να τελεστούν εγκληματικές πράξεις. Μόνο τότε οι ελβετικές τράπεζες δίνουν στοιχεία για τους ιδιώτες καταθέτες τους. 

Το HΛΙΟΣ "καίει" την κυβέρνηση - Δεύτερο κατοχικό δάνειο!

Aπό το defencenet


Ανατριχίλα προκαλεί το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στο πως θα εξοφληθεί το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά ένα ελεύθερο (τυπικά τουλάχιστον) κράτος δέχεται να εκχωρεί όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στους δανειστές του, να έχουν οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!
Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.

Επιστροφή στη δραχμή. Αλλά με ποιους;

Toυ Μενέλαου Τασιόπουλου από το newscode


Εάν το πολιτικό σύστημα ήταν συγκροτημένο και σοβαρό, κατά κύριο λόγο στα κόμματα εξουσίας, τον τελευταίο χρόνο και άσχετα με τις επίσημες δηλώσεις σκοπιμότητας, θα είχε κατανοήσει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος όπως εξελισσόταν είχε πάψει να είναι βιώσιμο. Άρα θα είχε δουλέψει για τη διαγραφή μέρους του χρέους, θα είχε επεξεργασθεί σενάρια, με haircut, PSI, ανασυγκρότηση με χρονική επέκταση, διάφορα επιτόκια, δυνατότητες επαναγοράς μέχρι κάποιου ποσού από τρίτες χώρες κ.λ.π
Ξέχωρα από το ποιό σενάριο θα κρινόταν πιο επωφελές ή σε ποιο σενάριο θα δημιουργείτο μεγαλύτερη δυναμική ή συναίνεση από το Βερολίνο και το Παρίσι για να ισχύσει, ο ελληνικός παράγων θα ήταν παρών. Θα έπαιρνε μέρος στο διεθνές παρασκήνιο εντός και εκτός Ευρώπης και τελικά δε θα συνέβαινε αυτό που συνέβη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός της Σόιμπλε, να εκβιάζουν όλη νύχτα τη διεθνή των Τραπεζιτών, ότι είτε θα δεχθούν το haircut ως εθελοντικό είτε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε απόλυτα και όχι ελεγχόμενα και θα έχαναν όλα τα δάνεια τους, μόλις ξημέρωνε.

Κίνδυνος «κοινωνικής εξέγερσης» στην Ιταλία

Από το newsbomb

Ο Μαουρίτσιο Σακόνι είχε κάνει λόγο χθες για «τρομοκρατικό κίνδυνο». Σήμερα επανήλθε με αναλυτικότερη παρέμβαση.
Σύμφωνα με τον Σακόνι «τα όσα συνέβησαν στην Ρώμη (στην διαδήλωση των Αγανακτισμένων, με τους κουκουλοφόρους, πριν δυο εβδομάδες) αποτελούν σύμπτωμα έλλειψης ικανοποίησης των νέων, αλλά παράλληλα, μας δείχνουν ότι έχουν δραστηριοποιηθεί οργανωμένοι πυρήνες που θέλουν να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια σε εξέγερση».
Ο Ιταλός υπουργός, σε γραπτό του ανακοινωθέν, προσθέτει ότι «σήμερα, στην Ιταλία, δεν υπάρχει, ακόμη, ένα βίαιο κίνημα από το οποίο να μπορεί να προέλθει τρομοκρατική ισχύς συγκρίσιμη με εκείνη των τελευταίων τριάντα ετών του περασμένου αιώνα».

Στρατιές τροϊκανών στην Αθήνα

Από το newscode

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, αναμένονται στην Αθήνα τα στελέχη της νέας ομάδας επιτηρητών της τρόικας, τα οποία θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας.
Για την ακρίβεια, θα πρόκειται για την αποστολή εκείνη, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο κάθε υπουργείου ξεχωριστά, αρχής γενομένης από αυτό των Οικονομικών.
Σε πλήρη ανάπτυξη, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα θα αποσταλούν από την τρόικα περίπου 150 στελέχη, τα οποία θα πιάσουν αμέσως δουλειά.
Προηγουμένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ευκρινώς οι αρμοδιότητες τους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται ότι θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς πλέον οι όροι του παιχνιδιού είναι διακριτοί.
Σημαντική διευκρίνιση: αυτοί οι ελεγκτές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μέλη της task force, που θα δουλεύουν υπό τις διαταγές του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, σχεδόν παράλληλα στην Ελλάδα.

"Ένα πραξικόπημα θα σώσει την Ελλάδα"

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος ως λύσης στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι θα μας έβγαζε εκτός Ευρωζώνης και θα αποτελούσε τη λύση για την ελληνική μιζέρια.
Μετά από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που εξέφραζε φόβους για δικτατορία στην Ελλάδα, άρθρο του περιοδικού Forbes αναφέρει ότι ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, καθώς θα την οδηγούσε εκτός Ευρωζώνης.
Ο Tim Worstall αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία, σύμφωνα με αυτό, αντί να επιχειρεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ.
Συνεπώς ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.
"Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια", συνεχίζει.

Βαξεβάνης:Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για το λαό. Εσείς;



Από το koutipandoras

Μετά την πρώτη αναπάντητη ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη προς τον Ε. Βενιζέλο, ο δημοσιογράφος δημοσιεύει και δεύτερη ελπίζοντας αυτή τη φορά να πάρει κάποια απάντηση. Διαβάστε την αναλυτικά


Κύριε Βενιζέλο,
Σας έχω απευθύνει δημόσια, αρκετά ερωτήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για τον τρόπο που πολιτεύεστε. Δεν ήταν μια θεωρητική ανάλυση αλλά στοιχεία. Δεν μου απαντήσατε. Πίστευα πως ήταν η ενασχόλησή σας με την σωτηρία της χώρας που δεν σας επέτρεπε να απαντήσετε. Τελικώς δεν ισχύει. Απ ό,τι έμαθα, στείλατε απαντητική επιστολή στην Ελευθεροτυπία για άρθρο που αφορούσε την προίκα σας, όχι όμως απάντηση σε όσα σας έχω ρωτήσει. Και το κάνατε μία από τις πιο κρίσιμες μέρες των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Βρήκατε τον χρόνο. Άρα δεν ήταν θέμα χρόνου.

"Κόστισε" 32,6% ο Οκτώβριος στις τράπεζες του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η ανακούφιση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δίνει τη θέση της στον προβληματισμό για τις «γκρίζες ζώνες» όσων συμφωνήθηκαν.

Οριακές ωστόσο υπήρξαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, που βρήκε στηρίξεις στον FTSE20, στη σύνθεση του οποίου ξεχώρισαν τα κέρδη των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

«Η δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου φαίνεται να αφήνει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα και δεν δίνει άμεση λύση στην δυνατότητα δανεισμού με χαμηλότερο κόστος σε χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ρευστότητας» σχολίαζε σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities.

«Εκτιμούμε ότι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα παραμείνει στο προσκήνιο των ζυμώσεων της εγχώριας αγοράς» σημείωσε μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή.

Μετά από την ένταξη της Παλαιστίνης Σταματούν τη χρηματοδότηση της UNESCO οι ΗΠΑ

Από τη naftemporiki

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNESCO, του πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ, μετά από την ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισότιμου μέλους του.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Με αφορμή την νίκη του ισλαμικού κόμματος στην Τυνησία Γαλλική εφημερίδα κάνει τον Μωάμεθ «εκδότη» της!!!

Από το protothema

Η εβδομαδιαία γαλλική εβδομαδιαία Charlie Hebdo, η οποία μετονομάστηκε για την περίσταση "Σαρία Hebdo", αποφάσισε να κάνει τον Μωάμεθ "εκδότη" του επόμενου φύλλου της προκειμένου να "γιορτάσει τη νίκη" του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία.

"Με σκοπό να γιορτάσουμε τη νίκη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία και την υπόσχεση του προέδρου του CNT (Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου) ότι η σαρία θα είναι η κύρια πηγή νόμων στη Λιβύη, η Charlie Hebdo πρότεινε στον Μωάμεθ να είναι ο εκδότης του επόμενου φύλλου της", ανακοίνωσε η εφημερίδα.

Κοινό μέτωπο Κένυας-Σομαλίας κατά των Shebab

Από το real

H Κένυα και η Σομαλία συμφώνησαν να "πολεμήσουν μαζί" τους Σομαλούς ισλαμιστές Shebab, οι οποίοι είναι ο "κοινός εχθρός τους", ανακοίνωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στο Ναϊρόμπι.

"Η απειλή, που δημιουργούν οι Shebab, αποτελεί ένα κοινό εχθρό για την Κένυα και τη Σομαλία και πρέπει να καταπολεμηθεί από κοινού, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή αυτή ανακοίνωση έχει ως στόχο να διαλύσει την ανησυχία που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Σομαλίας Σαρίφ Σέιχ Αχμεντ, ο οποίος είχε επικρίνει την είσοδο σε σομαλικό έδαφος, στα μέσα Οκτωβρίου, του κενυατικού στρατού για την εξουδετέρωση των ανταρτών Shebab.

Τι δηλώνει για τις «ειδικές οικονομικές ζώνες» Προαναγγελία Ρεν για δραματικές αλλαγές στα εργασιακά ;

Από το protothema

Προαναγγελία αποφάσεων που θα αλλάξουν δραματικά το επιχειρηματικό και εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν!

Απαντώντας - και δη γραπτώς - σε ερώτηση Ευρωβουλευτών, ο αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο δημιουργίας στην Ελλάδα «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (!) στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ελληνική κυβέρνηση για την «βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών στη χώρα».

Οι περί ων ο λόγος «ειδικές ζώνες» αφορούν στη χωροθέτηση συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες θα τελούν υπό ειδικό καθεστώς και προσφέρουν στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί μια σειρά από προνόμια. Όπως ειδικό φορολογικό καθεστώς (φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις), απλοποιημένες διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας, πρωτίστως όμως … «ειδικό εργασιακό καθεστώς», όπερ σημαίνει διαφορετικά, δηλαδή ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ, επίπεδα αμοιβών των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις!

"Μπλόκο" από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους "Δεν πληρώνεις το ειδικό τέλος, δεν έχεις ρεύμα ..."

Από το protothema

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις για οφειλές προς τη ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων, έκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ύστερα από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το Ταμείο.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

Τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα

Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης μιλώντας πριν από λίγο σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πιθανότητα τον Ιανουάριο, καθώς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το άρθρο 44, δημοψήφισμα διενεργείται σε εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις:

«1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.

Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση

Από το protothema

Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας έτσι στην αμφισβήτηση των βουλευτών του, στην κριτική της αντιπολίτευσης και την κοινωνική ένταση.

“Οι πολίτες θα εκφραστούν δημοκρατικά και η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καλώντας τους πάντες να κινηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

“Ο πολίτης θα αποφασίσει αν θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή να την απορρίψουμε. Δεν είναι υπεκφυγή, γιατί αν δεν τη θέλει ο ελληνικός λαός δε θα υλοποιηθεί”, είπε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη είναι συλλογική για το μέλλον της χώρας

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραδώσει… προσωρινά μέρος της κυριαρχίας της!

Aπό το protothema

Μόλις τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει θέμα παράδοσης «μέρους της εθνικής κυριαρχίας» της Ελλάδας.

Στη συνέντευξή του  στην κυριακάτικη έκδοση τoυ Der Spiegel, o κύριος Σόιμπλε τονίζει πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν και θα είναι μοναδική για την Ευρωζώνη, η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κυρίως γιατί τα «ανταλλάγματα» που ζητούνται είναι αυστηρά και εν μέρει θα απαιτήσουν την «παράδοση από την Ελλάδα μέρους της εθνικής της κυριαρχίας, στο βαθμό που η οικονομία της και οι πολιτικές της επιλογές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών της».

Χαρακτηριστική η  αποστροφή του λόγου του κυρίου Σόιμπλε όπου εκτιμά πως «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα»!!!

Στις αρχές του 2012 η αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ




Από τη real
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη", που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications.

O υπουργός αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, ενώ σημείωσε την αισιοδοξία του ότι εντός τις εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που υπάρχει με την ΕΕ για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μίας ''μικρής ΔΕΗ'', είτε με ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων. Επίσης σημείωσε ότι έως τις αρχές του 2012 θα έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ ενώ παράλληλα προωθείται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Τι προβλέπουν οι εγκύκλιοι για το καθεστώς της εφεδρείας

Από τη real

Έτοιμες είναι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το καθεστώς εφεδρείας, όπου θα υπαχθούν σε πρώτη φάση 24.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Οι θέσεις τους καταργούνται, όπως και οι περίπου 150.000 κενές οργανικές θέσεις

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν συνταχθεί από τις διευθύνσεις προσωπικού των δημοσίων οργανισμών οι "λίστες" με τους 20.000 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας αντίστοιχα από την 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές εγκύκλιοι που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκτός ψηφιακών εξελίξεων η κυβέρνηση

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ, Από το isotimia

Η ΑΠΟΥΣΙΑ της κυβέρνησης από το εγχείρημα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, είναι η αιτία που η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει έξω από την ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επισήμανση έγινε, με δραματικό τρόπο, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο της Infocom. Όπου μετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών. «Δεν έχουμε συνομιλητή στην κυβέρνηση», ήταν το συμπέρασμα των φορέων της αγοράς. Που αναμένουν, δυο χρόνια τώρα, την υλοποίηση της δέσμευσης για τη διανομή του ψηφιακού φάσματος, και την τηλεοπτική αδειοδότηση. Η μόνη αισιόδοξη φωνή, ήταν αυτή του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Σωκράτη Κάτσικα. Ο οποίος επέμεινε ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός του 2013.

Master Class Νίκου Λυγερού - Λέρος 29/10/2011