Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Στρατηγός Ιφικράτης : Ο εμπνευστής της ιδέας των πρώτων καταδρομέων

Ο Ιφικράτης υπήρξε από τους κορυφαίους και ευφυέστερους στρατιωτικούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος συνέλαβε και εφήρμοσε ποικίλους νεωτερισμούς, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξέλιξη της ελληνικής πολεμικής τέχνης. Οι «ιφικράτειοι» πελταστές ήταν οι πρώτοι καταδρομείς.

Ο Ιφικράτης ήταν Αθηναίος στρατηγός καταγόμενος από πτωχή οικογένεια, εκ του δήμου Ραμνούντος. Έζησε στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Διακρίθηκε όχι μόνο για τη γενναιότητά του και την πολεμική του ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο, για την επιτυχή εφαρμογή στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων τακτικής και οπλισμού, τις οποίες επέβαλε ύστερα από την αποκτηθείσα εμπειρία και ανάλυση των διδαγμάτων του Πελοποννησιακού πολέμου.

Μαρτυρίες Ελληνοαρμενίων για τη Γενοκτονία, τις θηριωδίες των Ναζί και την επιβίωση στην έκθεση «Ζωές ξεχωριστές»

ΦΩΤΟ:Τμήμα της αφίσας της έκθεσης «Ζωές ξεχωριστές» (φωτ.: Copyright: ETH-Bibliothek Zurich, Bildarchiv)

Από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωές Ξεχωριστές που διοργανώνουν από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου, το περιοδικό Αρμενικά στην Αθήνα και ο Σύλλογος «Χουσαμαντιάν» από το Βερολίνο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Μαρτυρίες Ελληνοαρμενίων για τη Γενοκτονία, τις θηριωδίες των Ναζί και την επιβίωση αποκαλύπτονται στην έκθεση που γίνεται με την υποστήριξη του ιδρύματος EVZ (Remembrance, Responsibility, Future Foundation) /«Μνήμη, ευθύνη και μέλλον» στο Βερολίνο.

Ενθυμού, Πρόεδρε: Θα σε σπρώξουν στην παγίδα ενός νέου Κραν Μοντανά

Η φόρμουλα της τουρκοποίησης των κατεχομένων μέσω των συγκλίσεων και ποιες στρατηγικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν - Πώς ο Ετζεβίτ έγινε πατέρας της ισότιμης κυριαρχίας τον Φεβρουάριο του ’74, πώς φτάσαμε στα δύο κράτη και οι εναλλακτικές επιλογές λύσης και συστήματος εγγυήσεων

Έχουμε νέο Πρόεδρο και Κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία, την οικονομία και στο Κυπριακό παραμένουν άλυτα. Κυρίως στο Κυπριακό έχει στρωθεί ένα πραγματικό ναρκοπέδιο, εντός του οποίου πολύ θα ήθελαν οι Βρετανοί, αλλά και ημέτεροι (ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) να σπρώξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη υπό τη σημαία της επανέναρξης των συνομιλιών για να φτάσουμε σε νέο Κραν Μοντανά. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής:

Α/ΓΕΑ: Η ατζέντα της επίσκεψης του Αντιπτεράρχου Μπουρολιά στη Σαουδική Αραβία(ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, από τη Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της άσκησης «Spears of Victory 2023», στην οποία συμμετείχαν ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις με τέσσερα μαχητικά Αεροσκάφη τύπου F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης.

Η ατζέντα της συνομιλιών

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον ομόλογό του, HRH Prince Lieutenant

Τακτικές ιπτάμενων μη-επανδρωμένων οπλικών συστημάτων αυτοκτονίας για τις στρατηγικές του μέλλοντος

Γράφει ο Theodoros Kostis

Ο Δρ Θεόδωρος Γ. Κωστής είναι στρατηγικός σύμβουλος σε θέματα άμυνας, γεωπολιτικής, ναυτιλίας και ανώτατης εκπαίδευσης με τεκμηριωμένη προϋπηρεσία σε σχετικά εθνικά & ευρωπαϊκά έργα καθώς και ως διδάσκων σε στρατιωτικές σχολές. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο του συγγραφέα https://greendoor19.wordpress.com

Σήμερα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι κάθε είδους ιπτάμενες μη-επανδρωμένες πλατφόρμες για κρούση και για επιτήρηση, έχουν καταλυτικά επηρεάσει τον χαρακτήρα των στρατιωτικών τακτικών σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων. Σε αυτή την ανάλυση θα ασχοληθούμε με τα ιπτάμενα μη-επανδρωμένα οπλικά συστήματα κρούσης, που είναι περισσότερο γνωστά ως kamikaze drones. Επιπροσθέτως τα κύρια κριτήρια της παρουσίασης των δυνατοτήτων τους σε τακτικό και σε στρατηγικό πεδίο θα είναι η εμβέλεια, ο χρόνος παραμονής στο πεδίο της μάχης, η ταχύτητα και η ποσότητα της εκρηκτικής γόμωσης.

Το δράμα και οι ευθύνες για τα C-130

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 8 Φεβρουαρίου, το συμβάν ματαιώσεως αποστολής μεταφοράς της 2ης ΕΜΑΚ στην Τουρκία λόγω βλάβης στο C-130 που την μετέφερε, έφερε στην επιφάνεια το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία με τα αεροσκάφη τακτικών μεταφορών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο ΥΠΕΘΑ να εξεταστούν άμεσες λύσεις, όπως η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροπλάνων. Η αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το θέμα ενώ μερίδα του Τύπου και των διαφόρων μέσων, κατά την προσφιλή τελευταίως τακτική, χρέωσαν το πρόβλημα στην στρατιωτική ηγεσία. Τα στοιχεία όμως, παρουσιάζουν αδιάψευστα μια διαφορετική εικόνα.

Πονηριές δεκαετιών επιστρατεύει η Άγκυρα: Η “εξίσωση” των ελληνοτουρκικών μετά τον σεισμό…

 ΦΩΤΟ:Από την ημέρα του σεισμού η Τουρκία κρατά τα μαχητικά της στο έδαφος και ότι παραβάσεις- παραβιάσεις κάνει, είναι μέσω των UAV και CN-235. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Ακόμη δεν «κρύωσε» η αγκαλιά Δένδια Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Άδανα και τις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές και ο Τούρκος ομόλογό του, με ευρύ διπλωματικό «πνεύμα» άγγιξε ήδη ευαίσθητες χορδές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Featured - Βιομηχανία & Τεχνολογία - Ελλάδα - Κύπρος Πανίσχυρο όπλο για Ελλάδα! Σπάνιες Γαίες κι όχι μόνο, η πλούσια Θράκη

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για την έλλειψη των μετάλλων στην Ευρώπη και δη σπάνιων μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή όλων των προϊόντων σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί σημαντικό κοίτασμα μολυβδαινίτη στη Θράκη, όπου εντοπίζεται μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε ρήνιο, ένα από τα ακριβότερα βιομηχανικά μέταλλα, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητάς του και της υψηλής ζήτησής του, ιδιαίτερα στη διαστημική τεχνολογία.

«Περνάμε σε μία εποχή που χρειαζόμαστε μέταλλα. Το λίθιο και οι σπάνιες γαίες (σ.σ. ομάδα 17 μετάλλων που περιλαμβάνουν, τις 15 λανθανίδες, το ύττριο και το σκάνδιο) θα είναι σύντομα πολύ πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς για να μπορέσουμε να περάσουμε στη νέα εποχή χρειαζόμαστε αυτές τις πρώτες ύλες. Άρα υπάρχει ένα θέμα.

50 νέα ταχύπλοα σκάφη θα αποκτήσει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, στα € 105,5 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός

Στην διάθεση χρηματοδότησης ύψους € 105.500.000 με σκοπό την απόκτηση 50 νέων σκαφών, από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ, με πρόσκληση που εξέδωσε, με τίτλο «Προμήθεια ταχύπλοων περιπολικών πλοίων και σκαφών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ» καλεί το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να υποβάλει Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του «Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027».

Στην Αθήνα σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν - Τα τρία κρυφά σημεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

 Αλεξία Τασούλη

Τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα γίνουν σήμερα στην Άγκυρα περιμένει να ακούσει η Αθήνα

Κι αυτό γιατί αυτές θα διαμορφώσουν ως ένα σημείο και το κλίμα στις συνομιλίες που θα έχει απόψε και αύριο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της αμειρκανικής διπλωματίας.

Κι αυτό γιατί σε αυτές τις συναντήσεις, οι διατυπώσεις έχουν σημασία. Θα επαναλάβει για παράδειγμα τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδονται κατά καιρούς όταν αναφέρονται στα ελληνοτουρκικά που είναι γενικόλογες και ισορροπημένες, στη λογική «βρείτε τα»;

«Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί»

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποστήριξη μέχρι τέλους στην Ουκρανία από τη Δύση. Τι είπαν Καμάλα Χάρις, Σολτς, Μακρόν και Σούνακ για στρατιωτική βοήθεια και εγκλήματα πολέμου

Την πλήρη, συνεχή και μέχρι τέλους υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά διακήρυξε το τελευταίο τριήμερο το σύνολο των ηγετών της Δύσης από το βήμα της ιστορικής, διαχρονικής, ετήσιας και κορυφαίας Διάσκεψης του Μονάχου για την παγκόσμια ασφάλεια. Ενώ αυτή την εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, το μήνυμα όλων των ηγετών του δυτικού κόσμου ήταν ότι

Μετά τις ΗΠΑ, ισραηλινή… απόβαση στη Θράκη(Βίντεο)

Mια νέα σελίδα ξεκίνησε στη συνεργασία με Ισραήλ, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κατέφθασαν χθες Κυριακή 161 άτομα από το Ισραήλ, εκ των οποίων οι 117 θα πάρουν μέρος στην Θρακική Συνεργασία στο Πετροχώρι Ξάνθης. Εκεί όπου ήδη συνεκπαιδεύονται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Αμερικανοί με ουλαμό αρμάτων, πυροβολικά και ΤΟΜΑ, με 383 άτομα.

Οι Ισραηλινοί στην συνέχεια θα μεταβούν στο Κιλκίς, στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) για εκπαίδευση στο πεδίο βολής που προσομοιάζει κατοικημένους τόπους με την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Δένδια: Έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, θα έχει αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατόπιν, θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Το ψυχόδραμα της αντιπολίτευσης

 Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Εδώ και μερικούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη από τους «επικοινωνιακούς βραχίονες» της Κουμουνδούρου μια εκστρατεία δυσφήμησης με στόχο την ηθική εξόντωση του πρωθυπουργού: το Μαξίμου παρουσιάζεται ως μια εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες, υπουργούς, πολιτικούς, την ηγεσία του στρατεύματος, φιμώνει τον Τύπο, ενώ παράλληλα απεργάζεται σχέδια νόθευσης των εκλογών! Το μόνο που δεν ακούστηκε είναι ότι η covid… σχεδιάστηκε στα υπόγεια του Μαξίμου.

 Κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με παράφρονες που έχουν χάσει τα λογικά τους. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση έχουμε να κάνουμε με απελπισμένες παραστατικές ηγεσίες που τα έχουν χαμένα και γι’ αυτό τα… δίνουν όλα.

Συνάντηση Ν. Χαρδαλιά και Κ. Φλώρου με αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με επικεφαλής την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Celeste Wallander υποδέχθηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, στο χαιρετισμό του, κατά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην έδρα της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε :

-Στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την αρχιτεκτονική άμυνας και

Μπρα-ντε-φερ Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου για τη Σουηδία - Ο Μπλίνκεν ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη γίνει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έθεσε το θέμα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγκυρα, όπου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.

ExxonMobil - Helleniq Energy: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης

 Περί τα τέλη του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης

Την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Το επόμενο βήμα είναι η ερμηνεία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει και η διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών ή -το πιθανότερο αυτή τη στιγμή- η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης περί τα τέλη του 2023.

Ο Ερντογάν υπόσχεται να χτίσει 200.000 κατοικίες για τους σεισμοπαθείς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

"Κανένα από τα κτίρια αυτά δεν θα ξεπερνά τους τρεις-τέσσερις ορόφους", είπε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 118.000 κτίρια.

Στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν -Στις 19:30 στο Μαξίμου για συνάντηση με Μητσοτάκη

Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:30, προερχόμενος από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Αμέσως μετά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχώρησε από το αεροδρόμιο για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου στις 19.30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η άφιξη Μπλίνκεν στην Αθήνα:

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Μολδαβία για τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι αρχές της Μολδαβίας θα πρέπει να είναι προσεκτικές για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία, μετά τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού Ντόριν Ρετσάν.

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο « Interfax ».

Στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Ρετσάν είπε ότι η Υπερδνειστερία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού Μπάιντεν στο Κίεβο – Το μήνυμα προς τον Πούτιν

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Κίεβο τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δείχνοντας με δραματικό προσωπικό τρόπο τη δέσμευσή του στη χώρα και τον αγώνα της καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια αβέβαιη νέα φάση.

Η εξαιρετικά μυστική επίσκεψη – η οποία πραγματοποιήθηκε καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν στο Κίεβο, ενώ ο Μπάιντεν περπατούσε στο πλευρό του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ – έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της 12μηνης σύγκρουσης, με τη Ρωσία να προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη εαρινή επίθεση και την Ουκρανία να ελπίζει να ανακαταλάβει σύντομα το έδαφος.

Γρίβας Κ.: Ευκαιρία να πάμε στα 12 ν.μ ή πισώπλατη μαχαιριά στην Τουρκία; / Ενημέρωση & Σκέψη

 
Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό (14-02-2023).

Δ. Σταθακόπουλος: Οι μετασεισμικές εξελίξεις στην Τουρκία

 
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διδάκτωρ του Παντείου, Οθωμανολόγος - Νομικός μιλάει στο NaftemporikiTV

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Dream FM 90.6fm. 20/02/2023

 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Dream FM 90.6fm. 20/02/2023

Σ. Σέρμπος: Ασκήσεις ισορροπίας Μπλίνκεν, στο νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 
Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκριτειου Πανεπιστημίου Κρήτης, Σωτήρης Σέρμπος μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: "Το δις εξαμαρτείν" του κ. Δένδια (19-2-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: "Το δις εξαμαρτείν" του κ. Δένδια

Με διευρυμένη ατζέντα στην Αθήνα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 20/02/2023 | OPEN TV

1. Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο
2. Με διευρυμένη ατζέντα στην Αθήνα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ
3. Χωρίς χρονοδιάγραμμα για τα F-16 η συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου
4. «Κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ η παράδοση όπλων από την Κίνα στη Ρωσία 
5. Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Ο Δ. Καιρίδης στην εκπομπή "Ημερολόγιο" του Π. Τσίμα για την επίσκεψη Μπλίνκεν (ΣΚΑΪ 100.3, 20.02)

 
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Τι συζήτησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών με Ερντογάν και Τσαβούσογλου | Αταίριαστοι | 20/02/2023

 


1. Ξαφνική επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία: Συναντάται με τον Ζελένσκι
2. Τι συζήτησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών με Ερντογάν και Τσαβούσογλου 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Άγκυρα και Αθήνα | Ώρα Ελλάδος 20/2/2023 | OPEN TV

 

1. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Άγκυρα και Αθήνα
2. Τουρκία: Ο διάλογος με την Ελλάδα – Οι εκλογές
3. Ευάγγελος Αποστολάκης: Είναι η στιγμή να επεκταθούμε στα 12 μίλια
4. Ευάγγελος Αποστολάκης: Νομίζω ότι από τις πρώτες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση

Επίσκεψη Αμερικανού Υπ. Εξ. Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία | Σήμερα | 20/02/2023

 


1. Επίσκεψη Αμερικανού Υπ. Εξ. Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία
2. Φήμες για διέλευση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων - Διαψεύδει ο Ακάρ
3. Φόβοι για τον μεγάλο σεισμό στην Κων/πολη - Εκνευρισμένος ο Ερντογάν για τις φήμες για τις εκλογές
4. Μετά την Τουρκία στην Ελλάδα ο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ