Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

USA: “Mexicans Go Home”! Καλό! «Θείε Σαμ» να κάνουμε το ίδιο;




Του  Γιώργου Ανεστόπουλου


- Αμερικανικός Προτεσταντικός τύπος «πολυ-πολιτισμού»
- Το «Ευγονικό» Μεταναστευτικό Παρελθόν των ΗΠΑ
- Μια άγνωστη (και εξόχως ιντριγκαδόρικη – μέρες «Μεταναστευτικού Αυγούστου» που ζούμε) Πολιτικοκοινωνική Πτυχή του Κραχ του 1929

Τεχνικά δεδομένα της κυπριακής ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Για να μπορέσουμε ν’ αναπτύξουμε μια τεχνική στρατηγική για την Ελλάδα, αφού θεσπίσουμε την ΑΟΖ, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τα τεχνικά δεδομένα της κυπριακής ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθούμε μια ορθολογική μεθοδολογία που δεν έχει να κάνει με πολιτικές απόψεις γεμάτες φοβίες, αλλά με επιστημονικές γνώσεις. Αρχικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εκτιμήσεις για τη Λεκάνη Λεβαντίνη είναι για το πετρέλαιο 1,68 bbl και για το φυσικό αέριο 122 ΤCF. Για να έχουμε ένα πλαίσιο σύγκρισης, αρκεί να ξέρουμε ότι οι εκτιμήσεις για τη Λεκάνη του Δέλτα του Νείλου είναι για το πετρέλαιο 1,76 bbl και για το φυσικό αέριο 223 TCF.

Το στρατηγικό παράδειγμα της κυπριακής ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού
 Το στρατηγικό παράδειγμα της κυπριακής ΑΟΖ είναι απλό ως νοητικό σχήμα, αλλά όχι απλοϊκό. Η Κύπρος είναι νησί και αποτελεί ένα απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, αν δεν αξιοποιήσει την ΑΟΖ της. Επιπλέον έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση και κατά συνέπεια μεγάλο κόστος εισαγωγής. Οι αναλύσεις λοιπόν είναι ξεκάθαρες: η ενέργεια είναι απαραίτητη για το νησί και το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη του νησιού. Αυτά τα δεδομένα ανέλυσε πολύ προσεκτικά ο Σόλωνας Κασσίνης και κατάφερε να τα μετατρέψει πριν μερικά χρόνια σε επιχειρήματα για την προώθηση της εκμετάλλευσης της κυπριακής ΑΟΖ.

Αποδοκιμασίες στις φυλακές για τον «δράκο» της Πάρου

Αποδοκιμασίες στις φυλακές για τον «δράκο» της Πάρου
Αντιμέτωπος με τους ομοεθνείς του και όχι μόνο ο Πακιστανός - Ζητήθηκε να μεταφερθεί αλλούΘύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στις φυλακές Αυλώνα η μεταφορά του Πακιστανού, ο οποίος σόκαρε το πανελλήνιο κακοποιώντας βάναυσα την 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο.
Από την πρώτη στιγμή που ο «δράκος» της Πάρου πέρασε το κατώφλι των φυλακών οι κρατούμενοι, ακόμα και οι ομοεθνείς του, άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν έντονα.
Μάλιστα ζήτησαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να τον μεταφέρουν αλλού. Ο κατηγορούμενος φέρεται να αντιμετώπισε τις αντιδράσεις με ψυχραιμία και με σκυμμένο κεφάλι.

Πρώτο θέμα η ΔΕΗ στο Bloomberg

«Κλειδί» για τη διάσωση της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ευρωζώνη χαρακτηρίζει την πώληση του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του.

Η αξία του εν λόγω εργοστασίου υπολογίζεται σε 800.000.000 δολάρια. Πρόκειται για την πιο «σύγχρονη» από τις τέσσερις ηλεκτροπαραγωγές μονάδες της ΔΕΗ, το οποίο πρόκειται να βγει στο «σφυρί», στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εταίρων, μετά τον εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η νέα πολιορκία του Μεσολογγίου

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα δικαστήρια Μεσολογγίου κατά την προσαγωγή των τεσσάρων Ρομά που κατηγορούνται ότι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν κατοίκους του Αιτωλικού την περασμένη Παρασκευή.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Νωρίτερα, στο σημείο συγκεντρώθηκε ομάδα κατοίκων του Αιτωλικού με μέλη της Χρυσής Αυγής οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωπη με ομάδα Ρομά που ήταν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους ομοφύλους τους.

Der Spiegel: «Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση»

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία».
Στο εκτενές δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου «οι διαπαραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος», η Τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο «ναι» στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του ποσού.

"Δεν έχω,δεν πληρώνω"

Ζευγάρι από την Αχαϊα έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και με το έγγραφο που απέστειλε στο enikos.gr "αποδεικνύει" το παράλογο φορολογικό σύστημα της χώρας μας.

Τον θέλουν πίσω!!!

Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει αυτός να είναι ο υποψήφιός του για την θέση του πρωθυπουργού στις εκλογές του 2013, όπως επανέλαβε ο επικεφαλής του Αντζελίνο Αλφάνο σήμερα, λέγοντας ότι ο μεγιστάνας των ΜΜΕ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα το δεχτεί.

Ο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει την επάνοδό του τον περασμένο μήνα, αλλά η υποψηφιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. "Ο υποψήφιός μας, εάν το δεχτεί, είναι ο Μπερλουσκόνι", είπε ο Αλφάνο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI. "Δεν έχει πάρει ακόμα την απόφασή του", πρόσθεσε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουρανούπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την τοπική κοινότητα Ουρανούπολης του Δήμου Αριστοτέλη, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στο Άγιο Όρος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις τρεις χθες το μεσημέρι, σε δύσβατη περιοχή στη θέση Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους και κατά τη διάρκεια της νύχτας επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, απειλώντας τον οικισμό.

Νέο «κύμα» ανέργων

Σε 23,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2012, έναντι 22,6% τον Απρίλιο του 2012 και 16,8% τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.816.912 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.147.372 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.361.131 άτομα.

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Κύπρου

Λευκωσία: Άνοδο παρουσιάζει το κυπριακό Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

Στις 13:26, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 108,79 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,45%. Επίσης, κέρδη της τάξης του 0,57% κατέγραφε μέχρι εκείνη την ώρα και ο Δείκτης FTSE/CySE, ο οποίος βρισκόταν στις 42,65 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 91.427,65 ευρώ.

Σταθεροποίηση στο ταμπλό του Χ.Α. - Πτωτικά οι τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με εναλλαγές προσήμου και σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Μικτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στον FTSE20, όπου ξεχωρίζει η άνοδος του ΟΤΕ, μετά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος, και ακολουθούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Ελλάκτωρ, Eurobank, Τιτάν και MIG, ενώ επτά ακόμη μετοχές διαπραγματεύονται αμετάβλητες (METKA, ETE, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τρ. Πειραιώς και Cyprus Popular Bank).

Προσπάθεια σταθεροποίησης αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Beta Securities, όπως σημειώνει στο πρωινό της report, μετά τις χθεσινές απώλειες.