Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ο πολιτιστικός μας πλούτος σε ετοιμορροπία

Διάσπαρτα παντού και εγκαταλελειμμένα βρίσκονται ιστορικά κτίρια, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. [Credit: INTIME NEWS]

Η διατήρηση του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική περιβαλλοντική επιλογή, σύμφωνη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της προσαρμογής της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς στην κλιματική αλλαγή, στόχοι για τους οποίους παρέχονται στη χώρα μας ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Aνάκαμψης.

Ωστόσο, το υπό αναθεώρηση σήμερα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, «Ελλάδα 2.0», δεν προβλέπει δυστυχώς μέχρι την παρούσα στιγμή το παραμικρό, αλλά περιορίζεται για άλλη μια φορά

Σπετσιώτικο ρεσάλτο στη Μήλο

Οι Σπετσιώτες ήταν η πρώτοι νησιώτες που συμμετείχαν στον εθνικό ξεσηκωμό.

Στις 3 Απριλίου του 1821 ο Γεώργιος Πάνου και ο Παναγιώτης Μπότασης υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στην καγκελαρία (διοικητήριο) των Σπετσών. Αμέσως μετά, μία μοίρα του πανίσχυρου στόλου του νησιού, με επικεφαλής τη Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα) και τον Μανόλη Ορλόφ, απέπλευσε για το Ναύπλιο, προκειμένου να ενισχύσει τους επαναστάτες που το πολιορκούσαν. Συγχρόνως, ένας άλλος σπετσιώτικος στολίσκος κατευθύνθηκε προς τη Μονεμβασιά για να υποστηρίξει από θαλάσσης την πολιορκία της καστροπολιτείας, με την κομβική σημασία για την τύχη της επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Η Νίκαια της προσφυγιάς 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή – Δύο σημαντικές εκθέσεις

(Φωτ.: Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» / Γιώργος Βασιλειάδης)

«Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο» είναι οι τίτλοι των εκθέσεων

Και το όνομα αυτής: Νίκαια! Η παλιά Κοκκινιά του Πειραιά που μετονομάστηκε επισήμως στις 3 Σεπτεμβρίου 1940 προς τιμήν των προσφύγων, φέτος στις 18 Ιουνίου γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ημέρα που μπήκε ο θεμέλιος λίθος της νέας πόλης που δημιουργήθηκε μετά την Καταστροφή του 1922.

Με αφορμή την επέτειο, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» φιλοξενούνται παράλληλα οι εκθέσεις «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο».

Η… αναμενόμενη ανώμαλη προσγείωση στα ελληνοτουρκικά

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Πριν κατακάτσει η σκόνη των σεισμών και ο κουρνιαχτός της ελληνοτουρκικής αλληλεγγύης και φιλίας η Άγκυρα έσπευσε να βάλει τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις  τους  διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις και εκθέτοντας όσους στην Αθήνα έσπευδαν να δουν παράθυρα ευκαιρίας  στο «θετικό κλίμα» που διαμορφώθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου σε μια εκτενή συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHABER ξεδίπλωσε όλη τη στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Το αμερικανικό υποβρύχιο διαταράσσει τις… ισορροπίες!

 Κώστας Βενιζέλος   

Η κατοχική Τουρκία ενοχλείται για την παρουσία, επιθετικού όπως το χαρακτηρίζει, υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan στο λιμάνι της Λεμεσού, που ειρήσθω εν παρόδω, επίσκεψη πραγματοποίησε.  Δεν ήλθε για να μείνει ή για να… ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου. Η Άγκυρα αντέδρασε πρόσφατα και στη συμφωνία συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς με το Νιού Τζέρσεϊ. Μια συνεργασία, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (State Partnership Program). Αντέδρασε, επίσης, στην άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι Αμερικανοί στην Κυπριακή Δημοκρατία για πώληση όπλων. Η άρση του εμπάργκο, ως γνωστό, αφορά μη επιθετικά όπλα (!), ό,τι και να σημαίνει τούτο.

Πολεμική Αεροπορία: Αεροδιακομιδή τραυματία από το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας «Languedoc»(Βίντεο)

Όπως γνωστοποίησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, ελικόπτερο τύπου Super Puma παρέλαβε, από τη γαλλική Φρεγάτα 

«Languedoc», η οποία έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λήμνου, έναν 26χρονο τραυματία, μέλος του πληρώματος και τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

«Αρματομαχία» για τα Bradley: Περιζήτητα τα Αμερικανικά τεθωρακισμένα – Το παρασκήνιο και η απάντηση των ΗΠΑ

Κώστας Σαρικάς 

Χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που επιθυμούν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο τους και να θωρακίσουν την άμυνα τους με το βλέμμα στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν μπει σφήνα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και ΗΠΑ για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley.

Χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που επιθυμούν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο τους και να θωρακίσουν την άμυνα τους με το βλέμμα στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν μπει σφήνα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και ΗΠΑ για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley. Και στοχεύουν και αυτές στα υπό παραχώρηση Αμερικανικά ΤΟΜΑ για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα ώστε να ενισχύσει σε πρώτη φάση τους Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού και να αντικαταστήσει τα γερασμένα M-113.

Bayraktar: Γιατί εξαφανίστηκαν τα τουρκικά drone;

Διονύσης Αντωνέλλος

 Να σημειωθεί πως τα τουρκικά drones TB2 είχαν εμφανιστεί δυναμικά ενώ πιστεύεται ότι βοήθησαν στη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva.

Bayraktar: Γιατί εξαφανίστηκαν τα τουρκικά drone στην Ουκρανιά και ποιος ο ρόλος της Τουρκίας.

Σε έναν ισχυρισμό που θα συζητηθεί προχώρησαν ο Ρώσος διοικητής της Πολεμικής Αεράμυνας, Αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν, καθώς και ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος της Αεροδιαστημικής Δύναμης.

Οι Ρώσοι αξιματούχοι ανακοίνωσαν ότι «περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία».

Τι σημαίνει ο εκσυγχρονισμός των Apache και οι πύραυλοι Spike NLOS: Μικρό κόστος, τεράστιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με 19 «νυχτερίδες» για την Αεροπορία Στρατού

 ΦΩΤΟ:Η επιλογή μιας λύσης εκσυγχρονισμού από το Ισραήλ ήταν η μόνη επιλογή για την Αεροπορία Στρατού ώστε να μην φτάσουν τα AH-64+ Apache στην πλήρη απαξίωση. Πηγη: Hellasjournal 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης των επιθετικών δυνατοτήτων της αεροπορίας στρατού περνά από τα AH-64+ Apache, ο εκσυγχρονισμός των οποίων «κλείδωσε» μαζί με τους πυραύλους Spike NLOS.

Είναι ο τύπος ελικοπτέρου με το οποίο εξοπλίστηκε ο στρατός ξηράς από το 1996 και που οδήγησε σε πλήρη αναβάθμιση του δόγματος αεροεδαφικής μάχης (σ.σ.Air Land Battle Doctrine).

Πρόγραμμα SPIKE NLOS: Κατακόρυφη αναβάθμιση των ικανοτήτων στοχοποίησης με τα Orbiter – To SandCat θα είναι το όχημα φορέας

 

Γιάννης Νικήτας

Το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS κεντρίζει το σημερινό αμυντικό ενδιαφέρον. Τη μεγάλη εικόνα συγκεντρώνουν φυσικά οι πύραυλοι SPIKE NLOS 6ης γενιάς οι οποίοι δύναται να προσβάλουν χερσαίους και ναυτικούς στόχους με χειρουργική ακρίβεια στα 32 χιλιόμετρα στα Θέατρα Επιχειρήσεων του Έβρου και του Αιγαίου. 

Ψευδοοικολόγοι και έρευνες υδρογονανθράκων… ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

 

Απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η πράσινη μετάβαση δεν συνάδει με τις έρευνες υδρογοναθράκων δείχνουν τα τελευταία σενάρια διεθνών οργανισμών και ενεργειακών κολοσσών για τη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ορυκτών καυσίμων. 

Επανήλθαν με προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για το Αιγαίο - Τι επιδιώκει η Αθήνα

 

Αλεξία Τασούλη

Η ελληνική πλευρά κρατά πολύ χαμηλούς τόνους και σε καμία περίπτωση δεν θέλει εν μέσω προεκλογικής περιόδου να υπάρξει ένταση, ατύχημα ή προβοκάτσια στο Αιγαίο, παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Παραμύθια αλά 2015

 


Γιάννης Τσαπρούνης

Τελικά, όχι μόνο δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, αλλά η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Yπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και θα επιστρέψουν στο Δημόσιο. Αλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Τζάμπα οι διαδηλώσεις και οι συναυλίες.

Θεοδωρικάκος: Έργο εθνικής ασφάλειας ο φράχτης στον Έβρο

 

Το 2022 η αστυνομία κατάφερε να κάνει 270.000 αποτροπές παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο, υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΔΝΤ: Στο 2,6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος – Υπετριπλάσια της Ευρωζώνης

 

Σε ανοδική αναθεώρηση τής πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Σ. Σούκρι

 

Η περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Welt: Τέλος της εποχής Ερντογάν

 

Οι διασυνδέσεις των συμμάχων του Ερντογάν με την τρομοκρατία αλλά και η ανάλυση του πρώην Πρέσβη της Γερμανίας στην Τουρκία για το επικείμενο τέλος της εποχής Ερντογάν στον γερμανικό Τύπο.

Σκόπια: Ξεκινούν οι συνταγματικές αλλαγές με ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας -Μποϊκοτάζ αλβανικής και σλαβικής αντιπολίτευσης

 

Απρίλιος 11, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές, με τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη τροπολογιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ρωσία: «Ψηφιακή αναβάθμιση» για την διαδικασία της επιστράτευσης ενέκρινε το κοινοβούλιο

 

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στρατολόγησης για να αυστηροποιήσει τη διαδικασία επιστράτευσης στη Ρωσία.

Παιχνίδια πολέμου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας: ΗΠΑ και Φιλιππίνες ξεκινούν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με το βλέμμα στο Πεκίνο

 

Για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν τη χρήση πραγματικών πυρών

Παραμένει υπό Κινεζικό κλοιό η Ταϊβάν

 

Εννέα κινέζικα πολεμικά πλοία και 26 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από το νησί, ανακοίνωσε πως εντόπισε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, την επομένη της ανακοίνωσης του Πεκίνου σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια.

Βούτσης: Δεν είναι μεγάλο θέμα οι καταδίκες Παππά Παπαγγελόπουλου

 

Δικαιοσύνη παντού.

Mαυροσκούφηδες: Το χαλύβδινο δόρυ του Ελληνικού Στρατού

 

Η κάμερα της Ζούγκλας και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης επισκέπτονται το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και καταγράφουν από κοντά την εκπαίδευση των μαύρων μπερέδων. Κάμερες: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης. Παραγωγή: Ζougla.gr WebTV 2023.

Ιακώβου και Καλεντερίδης για Τουρκία στο Μεσημέρι και Κάτι

 

Ιακώβου και Καλεντερίδης για Τουρκία στο Μεσημέρι και Κάτι

Επέστρεψαν στις προκλήσεις οι Τουρκοι - Ποιά στάση θα κρατήσει η Ελλάδα

 

Επέστρεψαν στις προκλήσεις οι Τουρκοι - Ποιά στάση θα κρατήσει η Ελλάδα

Δεν μας τα λες καλά κ. Δένδια (10-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν μας τα λες καλά κ. Δένδια

Οι διαφορές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με το ΚΥΣΕΑ στην Ελλάδα

 

1. Οι διαφορές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με το ΚΥΣΕΑ στην Ελλάδα
2. Παρέμβαση Τσουρούλλη για ρόλο Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και δηλώσεις Δένδια

Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα» ξανά στο προσκήνιο

Με το αναθεωρητικό όραμα του νεοοθωμανισμού να είναι βασικό συστατικό της πολιτικής του Ερντογάν, το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά δεν ήταν γραπτό του να μακροημερεύσει.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανάφερε μεταξύ άλλων και το θέμα κυριότητας νησιών του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει ρομάντζο, ούτε φλερτ Ελλάδας - Τουρκίας

 

Η Ελλάδα φυλάει τα νώτα της προσπαθώντας να εξασφαλίσει και τον κυπριακό ελληνισμό.

Π. Παστουσέας: Με την ήπια ρητορική της Τουρκίας, θα υποστούμε πιέσεις από τη Δύση | Ώρα Ελλάδος 11/04/2023 | OPEN T

 

1. Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία ορισμένων νησιών
2. Π. Παστουσέας: Με την ήπια ρητορική της Τουρκίας, θα υποστούμε πιέσεις από τη Δύση
3. Τουρκία: Κρίσιμη δημοσκόπηση 35 ημέρες πριν τις εκλογές

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου: «Μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο» | Σήμερα | 11/04/2023

 

1. Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου: «Μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο»
2. Ο Ερντογάν επανέφερε τη θεωρία της γαλάζιας πατρίδας
3. Ο Α. Λοβέρδος και ο Δ. Καιρίδης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά