Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Από την Ανταρκτική στη Πολυνησία - 15 τοπωνύμια με ελληνικές ρίζες (Εικόνες)

Κωστής Χριστοδούλου
Από το news247
 
Δεν υπάρχει ήπειρος χωρίς, μία τουλάχιστον, πόλη με ελληνικό όνομα. Ποταμοί, όροι, συμπλέγματα νησιών, θάλασσες ταξιδεύουν την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη μέσα από τις ονομασίες τους


Είναι γνωστό ότι η ελληνική γλώσσα κυριαρχεί σε αρκετές επιστήμες, όπως για παράδειγμα στην ιατρική όπου σύμφωνα με κάποιες πηγές οι όροι με ελληνικές ρίζες φτάνουν το 60% απαρατήρητη όμως έχει περάσει η συμβολή της γλώσσας μας στην ονοματοδοσία τοπωνυμίων σε όλο τον πλανήτη.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ – ΜΕΡΟΣ Β΄


Από την άλλη πλευρά, η σπαρτιατική κοινωνία δεν ήταν τόσο άκαμπτη και στιβαρή, όσο έχει θεωρηθεί. Όταν δεν εξασκείτο, ο Σπαρτιάτης διασκέδαζε με συμπόσια, χορούς, τραγούδι, κυνήγι, συμμετοχή σε εορτές και συνδιαλέξεις στην Αγορά. Άνδρες που γνώριζαν όσο κανένας άλλος το σκληρό πρόσωπο του πολέμου, γνώριζαν εξίσου καλά πως να χαίρονται την ζωή. Οι πολίτες της Σπάρτης απέρριπταν μόνο τα υλικά αγαθά και τις ανέσεις, τα οποία θεωρούσαν –δικαιολογημένα– ως διαφθορείς των ανθρώπων. Παρά το ότι ήταν στην ουσία πλούσιοι γαιοκτήμονες, η ζωή τους συνολικά, ήταν πιο λιτή και φτωχική από αυτήν ενός μέσου Έλληνα οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κράτους.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ – ΜΕΡΟΣ Α΄


Στα 18 του ο Σπαρτιάτης έφηβος γινόταν «είρην», δηλαδή ενήλικος άνδρας και πολίτης. Έως τα 19 του υπηρετούσε ως «πρωτείρας», δηλαδή αρχηγός μιας ίλης. Το τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσης του ήταν η «κρυπτεία», η υπηρεσία στις ομάδες εξόντωσης επικίνδυνων ειλώτων, για εκφοβισμό των υπολοίπων.
Οι Σπαρτιάτες που βρίσκονταν σε ηλικία περίπου 20 ετών εντάσσονταν σε μυστικές ομάδες, που περιπολούσαν τη νύχτα στην ύπαιθρο. Ήταν οπλισμένοι μόνο με εγχειρίδια και σκότωναν όσους είλωτες συναντούσαν να κυκλοφορούν. Λόγω της μυστικότητας της δραστηριότητας αυτής, κατά την διάρκεια της ημέρας οι νεαροί Σπαρτιάτες κρύβονταν σε απόμερα ορμητήρια. Μερικές φορές επιτίθονταν και κατά την ημέρα στους είλωτες που εργάζονταν στα χωράφια, σκοτώνοντας όσους είχαν θεωρηθεί από τις αρχές ως ύποπτοι για υποκίνηση εξέγερσης.

Η πραγματικότητα της ελληνικής ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου η πραγματικότητα της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έχουν βοηθήσει, βέβαια, τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο, Nότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης, διότι δείχνουν επί του πρακτέου τη σημασία και την αξία της ελληνικής ΑΟΖ σε πρακτικό επίπεδο. Υπάρχει, επίσης, και η δράση της Θεωρίας Παιγνίων, αφού ενεργοποιήθηκε ένα νέο πλαίσιο πολύ πιο μεγάλο από το παραδοσιακό, όπου παίζουν νέοι παίκτες, όπως είναι η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Νοητική Στρατηγική"(Βίντεο)


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Νοητική Στρατηγική".
 Αίθουσα διαλέξεων Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών "Palso". 
Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 27 A' όροφος, 
πίσω από το ξενοδοχείο Galaxy. 
Ηράκλειο. Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ζήλεψαν και οι Φαραώ τη δόξα των Μιράζ 2000-5 …Που πέταξαν στην κοιλάδα των Θεών! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

5june15-houras-100_0111Από την Παρασκευή 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Tanta, στην Αίγυπτο, η άσκηση «Houras 2015″, με τη συμμετοχή δυνάμεων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας – Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2015 των δύο χωρών.

Δήλωση γεμάτη νόημα από Β.Πούτιν: "Θα δούμε στο μέλλον ο ελληνικός λαός ποιο στρατόπεδο θα διαλέξει" ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥ

Σε πρόσκληση ένταξης της Ελλάδος στην Ευρασιατική Ένωση προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν μια ημέρα μετά το τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, καλώντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να αποφασίσει σε ποια οικονομική ζώνη θέλει να ανήκει! 
 
«Έχουμε πολύ στενές, ιστορικές και καλές σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα. Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση ως προς το ποιας Ένωσης και ποιας ζώνης θέλει να είναι μέλος, και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον», επισήμανε ο ρώσος Πρόεδρος στην Corriere della Sera αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενεδόμενο μέγιστης γεωπολιτικής αλλαγής.

Bild: Το 100ετές «τρελό» πρόγραμμα των Ελλήνων - Πώς «αραχνιάζουν» οι συνταξιούχοι

Με ένα προκλητικό σκίτσο, άλλο ένα «φρέσκο» δημοσίευμα σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το χρέος της προς τους δανειστές
Πρώτο θέμα ξανά σήμερα η Ελλάδα στη γερμανική Bild! Με ένα προκλητικό σκίτσο, άλλο ένα «φρέσκο» δημοσίευμα σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το χρέος της προς τους δανειστές.

Με δύο συνταξιούχους να κάθονται σε ένα καφενείο και να περνούν το χρόνο τους γελώντας και «αραχνιάζοντας» πάνω σε δύο καρέκλες, το δημοσίευμα γράφει για... το «τρελό» 100ετές πρόγραμμα των Ελλήνων.

Πώς αποκωδικοποιούν οι ξένοι την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Financial Times: Ο Τσίπρας απορρίπτει την προσφορά των δανειστών ενώ οι ελληνικές αγορές κατρακυλούν - Bloomberg: Η Ελλάδα φλερτάρει με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου - Διαβάστε τι αναφέρει και ο Independent
Μεγάλα αφιερώματα στην Ελλάδα και στις εν εξελίξει συζητήσεις, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έχουν όλα τα διεθνή δίκτυα. Financial Times, Bloomberg και Independent είναι κάποια από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναλύουν και αποκωδικοποιούν όσα συνέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων το βράδυ της Παρασκευής προσπαθώντας να εξηγήσουν ποια είναι η στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.