Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα η ψηλότερη νεολιθική εγκατάσταση – Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη


Κλίβανους, σφαιρικά αγγεία αποθήκευσης και σπάνιους τύπους ειδωλίων από το 6000 π.Χ. φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η ιδιαίτερη νεολιθική εγκατάσταση στην Καρδίτσα.

Οι ταμπέλες που οδηγούν μετά την Καρδίτσα στον «Βοτανικό Κήπο», συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Λίμνης Πλαστήρας. Ο Κήπος βρίσκεται στην περιοχή Φτέρη 33 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, στις δυτικές όχθες της Λίμνης και στο σημείο εκείνο έχει εντοπιστεί η ψηλότερη νεολιθική θέση στη χώρα. 

ΜΑΖΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ & METOO

Μια μαζική υστερία έχει απλωθεί στην Ελλάδα από τον ερχομό του metoo λίγες ημέρες πριν με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση. Οι αντιδράσεις, τα κείμενα και οι υπερβολές με κάνουν πραγματικά να νιώθω πως είτε εγώ είμαι τρελός, είτε ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας μας είναι. Ο φεμινισμός οδήγησε τον κόσμο σε μια μαζική υστερία.

Πιανίστρια που μαχαίρωσε το «όργανο» του συντρόφου της και του έριξε χλωρίνη στο πρόσωπο – «Αρνήθηκε να κάνουμε σεξ» – ΦΩΤΟ


Σε 7 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε μια 38χρονη πιανίστρια στο Σάσσεξ στη Βρετανία, επειδή μαχαίρωσε τον σύντροφό της πολύ κοντά στο μόριό του και στη συνέχεια τον περιέλουσε με χλωρίνη. Η πρωτοφανής ιστορία εκτυλίχθηκε τον Απρίλιο του 2023, στο σπίτι της καταδικασθείσης.

Μια οραματική πρόταση της κυβέρνησης για την ενέργεια;


τρισδιάστατη απόδοση εικόνας αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, Αντιδραστήρας σύντηξης tokamak τελευταίας τεχνολογίας που παράγει καθαρή, βιώσιμη ενέργεια με πλάσμα.
KOTO_FEJA VIA GETTY IMAGES
Μια συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια.

Δρ. Θανάσης Μπούνταλης, Αρθρογράφος
Χημικός-Ερευνητής

14 Σεπτεμβρίου 1829, η Συνθήκη της Αδριανούπολης – Πώς «οδήγησε» τους Έλληνες στην Τσάλκα


Η υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης στο παλαιό ανάκτορο της πόλης (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Με τη συγκεκριμένη συνθήκη έληξε ο πόλεμος ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία

Καταγγέλλει τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας η Κύπρος στον ΟΗΕ


Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ , περιγράφει εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης αναλυτικά τις παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.

Τρέχουν για έγκριση από το Υπουργικό την Τρίτη – Δεν κλειδώνει το τελικό κόστος της διασύνδεσης

Χρύσανθος Μανώλη


Κυβερνητικά στελέχη και λειτουργοί συνέχισαν και χθες τις προπαρασκευαστικές εργασίες για να ολοκληρωθεί το κείμενο των αλλαγών που θα επέλθουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Ο Ερντογάν “σηκώνει” ψηλά τη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου, “βλέπει” αμερικανική βάση στο νησί: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)


Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι

Η Τουρκία έχει ανακαλύψει νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον. Έχει επιλέξει να συγκρουστεί με τους Αμερικανούς και για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Athens Flying Week: Η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη στην Ανατολική Μεσόγειο «άνοιξε τις πύλες της» στην Τανάγρα [pics]


Με εντυπωσιακά άλματα αλεξιπτωτιστών ξεκίνησε σήμερα, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, η 12η Athens Flying Week.

Ελληνοτουρκικά: Λίγο πριν τις υπογραφές τα Switchblade 600 που αλλάζουν τα πάντα στο Αιγαίο και τον Έβρο

Πρόκειται για καμικάζι drone με δυνατότητα για πάνω από 40 λεπτά περιπλάνησης.

Διονύσης Αντωνέλλος

Νέα Υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό: Συγκριτική ανάλυση δυνητικών επιλογών και τεχνολογιών

 Αναστάσιος Παπανδρέου

Τεχνολογίες πρόωσης συμβατικών υποβρυχίων – Τεχνική Ανάλυση και παρουσίαση συστημάτων

Διπλή υποβρύχια πρόκληση σε πλήρη εξέλιξη: Πώς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να διατηρήσει το θετικό υποβρύχιο ισοζύγιο για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας


Τα υποβρύχια τύπου 214 της χώρας μας, κλάσης “Παπανικολής” έκαναν την μεγάλη διαφορά κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Πλέον χρειάζονται εκσυγχρονισμό ύστερα από 15 και πλέον χρόνια στον βυθό του αρχιπελάγους και της Μεσογείου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η απάντηση της Αθήνας για την ένταξη του υποβρυχίου 214 στον τουρκικό στόλο είναι δεδομένη και πολλά σημεία των κινήσεων που γίνονται δείχνουν, ότι το ναυτικό επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ έχουν εξηγήσει με σαφήνεια πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε χθες βράδυ τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεό της σε Βa1.

Κυβερνητικοί ερωτούν Μαξίμου για εγκληματικότητα Ρομά!


Με κοινή ερώτησή τους προς τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σοφία Ζαχαράκη και Νίκη Κεραμέως, ο Θάνος Πλεύρης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τους ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά της εγκληματικότητας των Ρομά που φαίνεται να αυξάνεται, με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει πως το 84% των διαρρήξεων γίνεται από τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Όμηρος των συμμοριών η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες


Δέκα χρόνια χρειάζονται για να εξαλειφθούν οι συμμορίες εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνδέει την έξαρση τη βίας με το μεταναστευτικό.

του Δημοσθένη Γκαβέα

Γιατί η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο τζιχαντιστών


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ένας 18χρονος ένοπλος Αυστριακός υπήκοος σκοτώθηκε, ενώ προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση κοντά σε μουσείο και στο ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο.

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία ανακοινώνει ότι θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης


Μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με την Κένυα για τη μετανάστευση


Η συμφωνία προβλέπει την πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων που μπορούν να καλύψουν τα κενά στην αγορά εργασίας της Γερμανίας 

Μεταναστευτικό: Η Γερμανία έφερε τρικυμία στην ΕΕ -Μέτωπο με άλλες 6 χώρες κάνει η Ελλάδα, «δεν θα γίνουν ανεκτές οι ενέργειες»


Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για να περιορίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Γιατί πρέπει η Αλβανία να αποκτήσει τώρα όπλα – αλβανική ανάλυση


Σεπτέμβριος 14, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

χρόνος ανάγνωσης 9′

Ως άνθρωπος που έζησε είκοσι χρόνια υπό ημιστρατιωτικό καθεστώς, σχεδόν μισούσα τον στρατό. Μου φαινόταν ο στρατός σαν μια αποθήκη γεμάτη περιττά πράγματα.  

Βουλγαρία σε Βόρεια Μακεδονία: Να εκπληρώσετε τις διμερείς δεσμεύσεις, αλλά και προς την ΕΕ


Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ράντεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει ακόμη αφήσει πίσω της την προεκλογική ρητορική

Ξάφνιασε τον Βούλγαρο πρόεδρο η πρόεδρος των Σκοπίων: Δεν ξέρω τίποτε για τους Βουλγάρους στο Σύνταγμα


Σεπτέμβριος 14, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σόφια.

Κατά την επίσκεψή της χθες Παρασκευή, η πρόεδρος Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ.

Ελλάς με μόνο σχέδιο τον Κατευνασμό


Κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει με την Τουρκία… Τι άλλο να μας πουν ή να μας κάνουν, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για εθνική εγρήγορση και κινητοποίηση απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, όπως η “Γαλάζια Πατρίδα” και οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο;

Υπάρχει πράγματι «ιστορική ευκαιρία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Νίκος Μελέτης

Την 6η συνάντηση τους σε έναν χρόνο αναμένεται να έχουν στη Νέα Υόρκη τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης και ο Τ. Ερντογάν, σε μια συνάντηση που μπορεί η Αθήνα να την εντάσσει σε κλίμα κανονικότητας, όμως είναι σαφές ότι η παρούσα διαδικασία προσέγγισης φθάνει στα όρια της.

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Στο επίκεντρο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ


«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Χουσεΐν Ζεϋμπέκ που στηρίζει το Παρακράτος της Άγκυρας στην Θράκη

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Για τον Εγκάθετο εκ μετεγγραφής βουλευτή της Νέας Αριστεράς κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις! Εξακολουθεί, ωστόσο, να προκαλεί την κοινή λογική των πολιτικών αναλυτών, ο καιροσκοπισμός και ο ανενδοίαστος αριστερο-λαϊκισμός του.

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες: Οι 10 ιστορικές κωλοτούμπες του Ερντογάν...


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το να κάνει ένα βήμα πίσω μετά από ένα άκρατο ξέσπασμα ή το να υπερασπίζεται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγε με πάθος θεωρείται πια η πιο προβλέψιμη πολιτική συμπεριφορά του Ερντογάν

«2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, Έλληνας υπουργός έκανε δηλώσεις για την Τουρκία»


Σεπτέμβριος 13, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, γράφει τουρκικό δημοσίευμα, προέβη σε δηλώσεις από απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές.

Λιβύη: Αντιδρά ο υπουργός Πετρελαίου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων


Σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης της Λιβύης, προκαλεί η υπογραφή τουρκολιβυκού μνημονίου από την κυβέρνησης Ντμπεϊμπά που αναθέτει στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Λιβύη, καθώς και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στην "πρόσκληση" της λιβυκής πλευράς.

Τουρκία – BRICS: Εκείνη τους θέλει. Εκείνοι τη θέλουν;

Οι κόντρες των Τούρκων με Ινδία και Κίνα

του Γιώργου Σκαφιδά από την ιστοσελίδα amynanet.gr

Το Bloomberg έκανε πρώτο, στις 2 του Σεπτέμβρη, τη σχετική αποκάλυψη, την οποία οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές έσπευσαν εν συνεχεία να επιβεβαιώσουν.

Γρίφος BRICS: Οι φίλοι και εχθροί της Τουρκίας - Είναι δυνατόν να υπάρξει ομοφωνία;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η φερόμενη αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS τη φέρνει ενώπιον μίας κρίσιμης καμπής

Το Ισραήλ επισημοποιεί το μέτωπο με τον Λίβανο


Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε από το πρωί πάνω από 50 ρουκέτες στην βόρεια Γαλιλαία και η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανταπάντησε με βομβαρδισμούς κατά στόχων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο. 

Ερυθρά: Πυρετώδεις προσπάθειες για διάσωση του «Sounion» - Σπεύδει το ναυγοσωστικό Aigaion Pelagos

X / ASPIDES

Nέα προσπάθεια διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα που παραμένει αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης, θα επιχειρηθεί εντός της ημέρας από το ελληνικό ναυγοσωστικό πλοίο Aigaion Pelagos. Το τάνκερ συνεχίζει να έχει στο κατάστρωμά του εστίες φωτιάς.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν από 103 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε μια


Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου με την κάθε πλευρά να απελευθερώνει 103 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Γερμανία: ρωσικά αεροσκάφη αναχαίτισε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/PACO PAREDES

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας αναχαίτισε σήμερα δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε η ίδια νωρίτερα απόψε.

Οι ταπεινώσεις των τανκς στα μέτωπα της Ουκρανίας


Πώς τα drones άλλαξαν τα δεδομένα για τον έως σήμερα «βασιλιά» στο πεδίο της μάχης. Οι απώλειες Abrams και Leοpard και τα νέα δόγματα. Ποια αντίμετρα εξετάζουν οι δυτικοί στρατοί.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία


Το NATO θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να εξοπλίσει την Ουκρανία για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή το 2022, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με drones – Το Κίεβο κατέρριψε τα 72 από αυτά


Η Ρωσία εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει εκ νέου έκκληση για περισσότερα συστήματα αντιαεροπορική άμυνας.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί ΗΠΑ και Λονδίνο ότι αποθρασύνουν τον Πούτιν


Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά κράτη να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Δυτικά όπλα στην Ουκρανία «Ουδέν νεώτερον» από Μπάιντεν και Στάρμερ - Απειλές πολέμου εξαπολύει η Μόσχα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αλλά αρνούμενοι να απαντήσουν δημοσίως σε ένα «καυτό» ερώτημα:

Στη Βόρεια Κορέα ο Σεργκέι Σοϊγκού - Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με Κιμ Γιονγκ Ουν

O Σεργκέι Σοϊγκού με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  Russian Defense Ministry Press Service

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος έγινε δεκτός χθες (14/9) στη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.