Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Μάχη του Σαρανταπόρου: Η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο

Η Μάχη του Σαρανταπόρου  αποτελεί την πρώτη πολεμική επιχείριση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Έλαβε χώρα στις 9-10 Οκτωβρίου του 1912 στα Στενά του Σαραντάπορου. 

Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού πέρασε την 5η Οκτωβρίου την ελληνοτουρκική μεθόριο, απώθησε αρχικά τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων και στη συνέχεια, την 6η Οκτωβρίου, τα εγκαταστημένα στην Ελασσόνα και Δεσκάτη τμήματα του εχθρού. Από την 7η Οκτωβρίου η Στρατιά άρχισε να προελαύνει προς τα βόρεια για να συναντήσει τις κύριες τουρκικές δυνάμεις, υπό το Στρατηγό Ταξίν Πασά, εγκαταστημένες αμυντικά στην οχυρή τοποθεσία Σαρανταπόρου και Λαζαράδων-Βογκόπετρας.

Οθωμανικές γελοιογραφίες: Ο αχόρταγος Έλληνας βασιλιάς, ο επιβλητικός Κεμάλ, ο ευγενής τουρκικός λαός

Άγνωστες για πολλούς αλλά πολύ σημαντικές ιστορικά είναι οι αναφορές των οθωμανικών γελοιογραφικών περιοδικών την περίοδο 1920-1922, καθώς επικεντρώνονται στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Οι γελοιογράφοι παρουσιάζουν τον βασιλιά Κωνσταντίνο ως δύσμορφο, αχόρταγο και ανίκανο, μεταξύ άλλων, και επιχειρούν να ανυψώσουν τον τουρκικό λαό σε θεμέλιο του νέου κράτους που γεννάται από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Αυτό το υλικό μελέτησε και παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και του Δήμου Καλαμαριάς, ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωακείμ Καρεπίδης.

Κύκλος προβολών: Η Μικρασιατική Καταστροφή στον κινηματογράφο – Έναρξη 10/10/22

 
Η Κινηματογραφική ομάδα του Άρδην ξεκινά την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00 (και για κάθε δεύτερη Δευτέρα) κύκλο προβολών με θέμα:

Η Μικρασιατική Καταστροφή στον κινηματογράφο

Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Προς νέα «Μικρασιατική Καταστροφή»;

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

ΦΩΤΟ:Η τουρκική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις στη Λοζάνη (πηγή: Frank and Frances Carpenter Collection)

Η Τουρκία ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και της ίδρυσης της «Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν από την αρχή της αναρρίχησής του στην εξουσία, έθεσε δύο στόχους:

Στοιβάζει ένταση ο Ερντογάν, ετοιμάζει το επόμενο βήμα: Η κατοχική Τουρκία δημιουργεί εναλλακτικές επιλογές για την πρόκληση κρίσης στην περιοχή

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε μετωπική σύγκρουση επιχειρεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στην περιοχή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα κινείται σε διπλωματικό επίπεδο για τη «νομιμοποίηση» νέων και παλιών τετελεσμένων, κυρίως στην Κύπρο. Όσο η Άγκυρα «στοιβάζει» στο κλίμα έντασης κι άλλες προκλητικές ενέργειες τόσο ορατή φαντάζει η στρατιωτική αντιπαράθεση. Όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση της Άγκυρας, κατά πόσο, τελικά, επιλέξει την πρόκληση επεισοδίου, την ώρα που δεν αποκλείεται πλέον να προκύψει σύγκρουση από ατύχημα. Η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας με τις συνεχείς προκλήσεις λειτουργούν όπως τη στάμνα που πηγαίνει πολλές φορές στη βρύση και όλοι αναμένουν πως κάποια στιγμή θα σπάσει. Συνεπώς τίποτε δεν αποκλείεται να συμβεί, την ώρα που οι απειλές είναι σχεδόν καθημερινές και ενισχύεται η ρητορική.

Τα φοβικά σύνδρομα Ελλάδας και Κύπρου και ποιος θ’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου

 

Σάββας Ιακωβίδης 

Πώς θ’ αντιδράσουν οι Δυτικοί-ΝΑΤΟϊκοί σε πιθανότητα τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί; Με εκκλήσεις στις δύο πλευρές να τα βρουν μέσω συνομιλιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συρθεί ξανά σε ένα νέο 1996 και σε νέα Ίμια. Πώς θα αντιδράσουν οι Δυτικοί σε πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία; Με φραστικές καταγγελίες και εκκλήσεις για συνομιλίες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι νέες συμμαχίες θα αποτρέψουν έναν νέο Αττίλα;

Ανέκαθεν, οι Τούρκοι δεν αποκρύβουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τους.

Τεράστιο λάθος η επιλογή για μη ενόχληση της Τουρκίας

Μιχάλης Ιγνατίου   

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Στην Κύπρο είχε γελοιοποιηθεί η προσπάθεια του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών για να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στην Αθήνα, δυστυχώς από επίσημα χείλη, διέρρευσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι …εθνικιστής και «θα μας βάλει σε περιπέτειες». 

Και να που φτάσαμε… Αφού η Αθήνα και η Λευκωσία συμφώνησαν αντί κυρώσεις να προσφέρουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Τουρκία, η οποία και τα απέρριψε χωρίς καν να τα διαβάσει, ακούμε ισχυρές φωνές στις δύο πρωτεύουσες υπέρ των κυρώσεων.  

Τουρκικές προκλήσεις: Νέες υπερπτήσεις από τουρκικά drones στο Αιγαίο - 43 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Που πέταξαν τα τουρκικά drones. 

Χωρίς «ρεπό« συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις τους. Δύο τουρκικά drones πραγματοποίησαν 43 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου την Κυριακή και τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, η οποία επιμένει στο αφήγημά της περί απειλής.

Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Οι Ευρωπαίοι τρέχουν για να σταματήσουν τη λαθραία μετανάστευση: Λαθρέμποροι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άμοιρων

 

O Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Μηταράκης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας κ. Fernando Grande – Marlaska Gomez, o Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας κ. Byron Camilleri προέβησαν σε δηλώσεις στην Πάφο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

To Associated Press σε ανταπόκριση από την Πάφο με τίτλο EU nations: Migrant departures should be stopped abroad μεταδίδει ότι αρκετές χώρες της Μεσογείου δήλωσαν το Σάββατο ότι η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex πρέπει να εργαστεί εντός τρίτων χωρών, για να εμποδίσει τους λαθρεμπόρους να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών, στέλνοντάς τους στην Ευρώπη σε επικίνδυνα ταξίδια με πλοίο.

Φονικός Spike ER2 φέρνει το “τέλος” των επιθετικών ελικοπτέρων όπως τα ξέρουμε σήμερα;(Βίντεο)

To τέλος του επιθετικού ελικοπτέρου; Ο φονικός Spike ER2 διαθέσιμος στα ελικόπτερα H145 που αποκτήθηκαν και από την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στο σημαντικό βήμα. Ένα πρόσφατο βίντεο της Airbus σχετικό με τις δυνατότητες του Η145 σε ρόλο υποστήριξης επίγειων δυνάμεων αλλά και αντιαρματικό, με την προσβολή στόχου με πύραυλο Spike ER2, αποκαλύπτει τη νέα μορφή των επιχειρήσεων ελικοπτέρων όπως αυτές διαμορφώνονται από τις δυνατότητες των νέων αερομεταφερόμενων πυραύλων.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η Κύπρος λοιπόν αποσύρει από την ενέργεια τα 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P που διαθέτει και θα

Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας - «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Άπαντες με το δάχτυλο στη σκανδάλη

 Βασίλης Σκουλαράκος 

Απόλυτη ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο – Ανεπτυγμένο σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο όλο το Πολεμικό Ναυτικό - Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και κομάντο της ΔΕΠ – Συνεχείς απαιτητικές ασκήσεις σε όλους τους Κλάδους.

Ψυχραιμία απέναντι σε κάθε πρόκληση, συνεχής εκπαίδευση και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι το πλάνο στο οποίο κινείται το ΓΕΕΘΑ, την ώρα που η Τουρκία επιμένει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Απόρρητη έκθεση της CIA: Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και ο «τσαμπουκάς» του Παπανδρέου στην κρίση του ‘87

 Τον ελληνικό «τσαμπουκά» και την υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο ανέλυε λεπτομερώς η CIA σε απόρρητη έκθεσή της που καταδεικνύει τη στρατιωτική υπεροχή της. Αναλυτικά όσα ανέφεραν οι Αμερικανοί στη έκθεση που μετέπειτα αποχαρακτηρίστηκε

Οι καθημερινές απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της χώρας μας είναι πρωτοφανείς πυροδοτώντας πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελλάδα και Τουρκία όμως έφτασαν πραγματικά στα πρόθυρα πολέμου τον Μάρτιο του 1987 όταν η Αγκυρα αποφάσισε τη διενέργεια θαλάσσιων ερευνών στα 6 ναυτικά μίλια από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό προειδοποιώντας ότι η Αθήνα θα απαντούσε στρατιωτικά. Ολόκληρος ο στόλος παρατάχτηκε στο Αιγαίο, ο στρατός έλαβε θέσεις μάχης στον Εβρο και στα νησιά και η Πολεμική Αεροπορία ήταν έτοιμη να χτυπήσει.

Χαρδαλιάς – Χόγκαν μαζί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Τουρκία στο επίκεντρο

Όπως γράφαμε πριν μερικές ημέρες στο enikos.gr, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποιεί σειρά βαρύνουσας σημασίας επαφών σε μία ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Dereck J. Hogan, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα Σοβαρά

Του Κώστα Κόλμερ

Ο Τούρκος πρόεδρος εδήλωσε στην Πράγα, ότι η Ελλάς οφείλει να λαμβάνει σοβαρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, για το πώς θα ανταποκριθή αυτή στις αξιώσεις γειτονικών χωρών. «Επαναλαμβάνοντας την παράφορο ρητορική που χρησιμοποίησε τελευταίως ο Ερντογάν,  ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από τις δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να  καθίσουν στην τράπεζα διαπραγματεύσεων και να επικεντρώσουν την προσοχή στην απειλή που προξενεί η Ρωσσία», κατά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ

Με την προσθήκη αλλού ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάϊντεν λαμβάνει σοβαρά κι αυτός την Ρωσσική απειλή για πυρηνικό πόλεμο.

Δεν θα κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, παίζουν κι άλλοι μπάλα

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

Ίσως αποδειχθεί μια πολύ ωραία ιδέα για γενικότερες ανατροπές αυτή του χριστιανοδημοκράτη Γερμανού ευρωβουλευτή Πέτερ Λίζε, να κατεβάσει ρολά το κτίριο της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο το χειμώνα, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση. Με μια σωστή επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο και του αντίστοιχου κτιρίου των Βρυξελλών-το οποίο για να εκσυγχρονιστεί θέλει καμιά 500αριά εκατομμύρια λένε-των γραφείων της Κομισιόν και των άλλων επιτροπών στη θεωρούμενη έδρα της ΕΕ.

Λόγους οικονομίας προβάλλει ο αβανταδόρος της «Μπιλντ», τους ίδιους λόγους μπορούν να

Ελλάδα και Τουρκία στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο

 Κώστας Λάβδας

Η προχθεσινή δήλωση του προέδρου Μπάιντεν, ότι η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας τo 1962, μπορεί ίσως να διαβαστεί με διάφορους τρόπους.

Αλλά ο βασικός είναι αυτός που παραπέμπει σε συμβουλή για σύνεση και παρότρυνση για τον σταδιακό περιορισμό των ενεργειών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν χρονικά από άρθρα (μεταξύ άλλων στο Newsweek) που υποστήριζαν την ανάγκη η Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια περισσότερο αποστασιοποιημένη προσέγγιση από αυτή του Ζελένσκι αναφορικά με τους όρους για μια διαπραγματευτική διέξοδο στον πόλεμο. 

Δένδιας από Αίγυπτο: Η Τουρκία εκβιάζοντας τη Λιβύη δημιούργησε ένα «νομικό τερατούργημα»

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη», δήλωσε από το Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι 

Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, με το τελευταίο θέμα να κυριαρχεί.

Σκληρή γλώσσα ΠτΔ για Ερντογάν και ευθύνες διεθνούς κοινότητας. «Η ανοχή της Ευρώπης τον εκτρέπει»

Η ανοχή της Ευρώπης που εκτρέπει τον Ερντογάν – Έθεσε ΕΕ και ΗΕ προ των ευθυνών τους για τη στάση στο Κυπριακό ο ΠτΔ – Έκανε λόγο για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που δεν προάγει το διεθνές δίκαιο

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, και την ανοχή που επιδεικνύει ο διεθνής παράγοντας, είτε αυτός λέγεται ΕΕ είτε Ηνωμένα Έθνη, σχολιάζοντας και την κριτική στην οποία έγινε δέκτης για τους χειρισμούς του γύρω από το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του κατά την στην Αντικατοχική Εκδήλωση του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη,

Nordstream: Υποπτες πτήσεις drones πάνω από τη Νορβηγία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Παρά τις έντονες κυοφορούμενες συζητήσεις ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα (πεδίου μάχης) για να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τμήματα του ουκρανικού εδάφους (τη στιγμή που παραπαίει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας), η Μόσχα πιθανότατα να έχει ήδη αρχίσει μία μορφή υβριδικού πολέμου κατά της Νορβηγίας και της Βόρειας Ευρώπης, ειδικά των Βαλτικών Κρατών αλλά και της Γερμανίας, για να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για τον επερχόμενο χειμώνα.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ “ΤΥΠΟΥ ΊΜΙΑ” ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Άγκυρας την περίοδο αυτή, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το «πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί» στρατιωτικοποιώντας την κατάσταση, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Τουρκία δείχνει πολύ διστακτική για ανάληψη επιθετικής ενέργειας με καθαρά στρατιωτικούς όρους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μία μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού ειδικά τώρα απαιτείται από το ΝΑΤΟ συμπαγές συμμαχικό πνεύμα έναντι της Ρωσίας και θα είναι κατακριτέα κάθε ενέργεια διάσπασης της Συμμαχίας σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ δύο μελών της.

Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας: Πρέπει να αποκαταστήσουμε βασικές στρατιωτικές δυνατότητες – Πρέπει να γίνουν σοβαρές δαπάνες

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία κάτι που δεν έχουμε», είπε ο υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, εξηγώντας γιατί η χώρα αποφάσισε να μην στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
Αντίθετα, ο Ζάκοφ σημείωσε τις άμεσες στρατιωτικές αναβαθίσεις που πρέπει να γίνουν στην χώρα. Αυτές περιλαμβάνουν ανάπτυξη δυνατοτήτων υποστήριξης πυροβολικού, απόκτηση τρισδιάστατων ραντάρ, κατασκευή συστήματος αεράμυνας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων, πυρομαχικά για ναυτικά σκάφη, παράκτια πυραυλικά συστήματα και την απόκτηση εξοπλισμού επικοινωνίας πεδίου.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς – Στο επίκεντρο η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντέρεκ Χόγκαν στο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι μακροχρόνιοι και ισχυροί ιστορικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίοι εκπορεύονται από τη δυτική τους κληρονομιά, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων που αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλαπλούς τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιάς με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ντέρεκ Χόγκαν.

Αναστασιάδης για Ερντογάν στην Πράγα: Έκανα χειραψία από αβρότητα – Δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα στην Κύπρο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος σε εκδήλωση στον Αστρομερίτη, στο πλαίσιο της 42ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου. Πρέπει να συνειδητοποιήσει δεν μπορεί να απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Κληθείς να αναφέρει το περιεχόμενο της σύντομης συνομιλίας του με τον Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «από αβρότητα, καθόταν με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, φίλους, χαιρέτησα τους υπόλοιπους, δεν ήταν δυνατόν να μη χαιρετήσω τον ίδιο. Μέσα στα πλαίσια του πολιτισμού αλληλοχαιρετιστήκαμε, κάναμε μια χειραψία. Θεώρησα ότι καλό ήταν να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός, αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς».

Δένδιας από Αίγυπτο: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα

 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το "μνημόνιο" του 2019», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Επισκόπηση τύπου RND: Πόλεμος στη Μεσόγειο;

Μαρία Ρηγούτσου 

Για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο ενός πολέμου, το φετινό Νομπέλ Ειρήνης και το πλαφόν στο φυσικό αέριο ο γερμανικός Τύπος.

Το δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;». Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτωντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά

Σκωτία: Αισιόδοξη η Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο του 2023 - «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο»

Θετικά βλέπει η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Ναι, είμαι αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί να συμβεί», απάντησε στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο BBC, όταν ερωτήθηκε για το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο. Είμαι αισιόδοξη ότι η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια έχει υποσχεθεί ότι μία ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα σημαίνει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα πρέπει να δώσει μάχη στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου που θα

Έρχεται η πρώτη αποθήκη της Ελλάδας για διοξείδιο του άνθρακα

 Χριστίνα Ζαφειρούλη 

Η αποθήκευση CO2 είναι μια τεχνολογία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2και πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα για το πρώτο έργο υπόγειας αποθήκευσης CO2 στη χώρα που θα αξιοποιήσει εκ νέου το κοίτασμα του Πρίνου και θα δώσει λύση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και θα συμβάλει στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Ο Ερντογάν θα βάλει πεζοναύτες σε νησί και..." - Αμερικανός αναλυτής εξηγεί πώς μπορεί να γίνει πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας

 Σε άρθρο του ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin, δίνει μία εφ' όλης της ύλης εξήγηση της συμπεριφοράς του Ερντογάν και τις πιθανότητες μίας ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα

Η ακραία ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει φέρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα ιστορικό ναδίρ, με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμα και ένοπλης σύρραξης να μην μπορεί πια να αποκλειστεί.

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Δημιουργούμε ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην παράνομη μετανάστευση

Το ότι η παράνομη μετανάστευση συνιστά κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διεμήνυσαν σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν σύσκεψη στην πρωτεύουσα του Έβρου κατά την οποία όπως επεσήμαναν επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα, ενώ επισκέφθηκαν και το φράχτη στην περιοχή του Πόρου.

Πρόεδρος Σερβίας: Μας έγινε μια απαράδεκτη πρόταση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τα δυτικά κράτη πρόσφεραν στη χώρα του μια γρήγορη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον όρο ότι το Βελιγράδι θα συμφωνήσει με την ένταξη της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει το RIA Novosti.

Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γαλλίας παρέδωσαν στις σερβικές αρχές ένα προσχέδιο εγγράφου που πρότεινε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά ο Βούτσιτς απέρριψε την πρόταση. 

Ρωσία: Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας θα «αγγίξει» τον Πούτιν

 

Αντίποινα ζητούν υποστηρικτές του Κρεμλίνου 

Όπως εκτιμά το Λονδίνο «αυτό το περιστατικό πιθανότατα θα αγγίξει ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν»

Τουρκία: Η Επιτροπή της Βενετίας την καλεί να απορρίψει το νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση

 Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αυτή θα αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Ludovic Marin, Pool via AP)

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση στην Τουρκία απειλεί την ελευθερία του λόγου και είναι ενδεχόμενο να πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφία, πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας που είναι ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κριμαία: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Πούτιν – Οι δύσκολες αποφάσεις μετά την έκρηξη στη γέφυρα

 

Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα στο προφίλ της ρωσικής δύναμης που φαίνεται είτε ευάλωτη στον εχθρό είτε αδύναμη να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό της

«Ξεχείλισε το ποτήρι» στη Ρωσία: Ξεκίνησαν οι συλλήψεις στρατιωτικών, λέει η ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών

 

Η έκρηξη στην γέφυρα Κερτς της Κριμαίας φαίνεται να ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» στη Ρωσία και άρχισαν οι συλλήψεις των υπευθύνων για τις ήττες του στρατού στην Ουκρανία.

Κριμαία: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες μετά την έκρηξη στη γέφυρα

Δείτε τις δορυφορικές εικόνες από της Maxar Technologies.


Φωτογραφίες από δορυφόρο έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας. Θυμίζουμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει διατάξει έρευνα.

Ρωσία: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για τη Δευτέρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ικανοποίηση στη Μόσχα από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για το πετρέλαιο

 

“Αυτό, τουλάχιστον εξισορροπεί το χάος που προκαλούν οι Αμερικανοί”, δήλωσε ο Ντ. Πεσκόφ σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λιθουανία: Πρεμιέρα για την ταξιαρχία πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ

 

Λιθουανία   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Mindaugas Kulbis/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.

Το αρχηγείο της νεοσύστατης ταξιαρχίας πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία εγκαινίασε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ το Σάββατο. Η ταξιαρχία θα ενισχύσει την ομάδα κρούσης της Συμμαχίας που βρίσκεται στη χώρα και της οποίας ηγείται η Γερμανία από το 2017.

Ιράν: Σκοτώθηκαν από το πλήθος 2 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

 

Μαίνεται το κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οργισμένη με τις ΗΠΑ η Γερμανία: Ανεπίτρεπτο οι λεγόμενες «φιλικές χώρες» να ζητούν αστρονομικά ποσά για φυσικό αέριο

 

Μετά τις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, η Γερμανία έχει γίνει ακόμα πιο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο των «φιλικών χωρών» αυτή τη φορά

Οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ λαχανιάζουν...

 

Του Κώστα Ράπτη

Προσβλέπουν σε έναν κόσμο "πολυπολικό", το κέντρο βάρος του οποίου θα βρίσκεται στην ευρασιατική ηπειρωτική μάζα. 

Παίζοντας το χαρτί της κλιμάκωσης απέναντι στη Δύση

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

Μέσα σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση της Β. Κορέας έχει ήδη πραγματοποιήσει επτά βαλλιστικές βολές, με πιο θεαματικό στοιχείο να παραμένει η υπερπτήση επάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος την περασμένη εβδομάδα από έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΧΩΡΑ ΠΕΙΡΑΤΗΣ

 

Τον υφυπουργό παιδείας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο έχει προσκεκλημένο η ομάδα των Ανιχνεύσεων για τον Καφέ της Κυριακής στις 10.30 το πρωί. 

Μιχάλης Σταυρινός: Το "κλειδί" για την πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο βρίσκεται στην Κύπρο

 

Μιχάλης Σταυρινός: Το "κλειδί" για την πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο βρίσκεται στην Κύπρο

Ζαχαρίας Μίχας: Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου συμφέρει & τους Αμερικανούς-Το επιχείρημα

 

Ζαχαρίας Μίχας: Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου συμφέρει & τους Αμερικανούς-Το επιχείρημα

Σωτήρης Σέρμπος: Στην Ελλάδα δίνεται "βαρύς" ρόλος Θα τον σηκώσει; Η Τουρκία "κονταίνει" δυτικά

 

Σωτήρης Σέρμπος: Στην Ελλάδα δίνεται "βαρύς" ρόλος Θα τον σηκώσει; Η Τουρκία "κονταίνει" δυτικά

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM - Hellenic Radio με τον Δ. Φιλιππίδη, New York 07/10/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM - Hellenic Radio με τον Δ. Φιλιππίδη, New York 07/10/2022

Ο Τατάρ στον ALPHA: Επιμένει για δύο κράτη, στέλνει μηνύματα στον Αναστασιάδη

 

1. Η περίκλειστη πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο, πέρασαν δύο χρόνια από το άνοιγμα
2. Ο Τατάρ στον ALPHA: Επιμένει για δύο κράτη, στέλνει μηνύματα στον Αναστασιάδη
3. Αιχμές για απραξία άφησε ο Αναστασιάδης σε Ευρωπαϊκούς ηγέτες
4. Διακήρυξη MED5 για μεταναστευτικό
5. Θέτει πρόταση ο ΥΠΕΣ για αιτήσεις ασύλου προ της Εισόδου

Δημήτρης Καραϊτίδης, Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός ο διάλογος με την Τουρκία

 

Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός ο διάλογος με την Τουρκία δηλώνει ο πρέσβης ε.τ Δημήτρης Καραϊτίδης

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Πούτιν σε παγίδα, η ρωσική "αρκούδα" στο δόκανο

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Πούτιν σε παγίδα, η ρωσική "αρκούδα" στο δόκανο