Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Τα ταξίδια με τα πλοία της μυκηναϊκής εποχής δημιούργησαν τους πολιτισμούς

Από το βιβλίο της Δήμητρας Καμαρινού. [Credit: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Καμαρινού]

Πόσο εξελιγμένη ήταν η ναυπηγική τέχνη των Μυκηναίων; Γιατί η «σχεδία» του Οδυσσέα δεν ήταν … σχεδία; Πώς τα διαμεσογειακά ταξίδια της Εποχής του Χαλκού δημιούργησαν τον ελληνικό πολιτισμό;

Πτολεμαΐδα: «Φως» στο Αντάρτικο του Δυτικού Πόντου


Έλληνες του Πόντου το 1906, στο Ακ Νταγ Ματέν (φωτ.: Αρχείο Άννας Θεοφυλάκτου)

Εκδήλωση το Σάββατο 23 Μαρτίου, με ομιλητή τον θεολόγο και ιστορικό δρ. Θωμά Αλεξιάδη

Η εποχή της πτώσης


Πίνακας του Σωτήρη Σόρογκα
.

Η αποδόμηση των πάντων είναι ο νέος κομφορμισμός

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος
Δρ. κοινωνιολογίας - Πολιτικός αναλυτής

«Στρατηγικό βάθος» στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπει το Ιράν


Καμπανάκι για Κύπρο – Ελλάδα – Ισραήλ και ΗΠΑ η αναθεωρητική ατζέντα Ιράν – Τουρκίας

του Μάριου Πούλλαδου 

Τις ευρύτερες γεωπολιτικές φιλοδοξίες του αποκάλυψε το Ιράν μέσω του ανώτερου στρατιωτικού συμβούλου της χώρας, Yahya Safavi, που δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να δημιουργήσει «στρατηγικό βάθος» στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Ανάγκη ασφάλειας χωρίς κουλτούρα ασφάλειας


H αποτροπή επιτυγχάνεται μέσω της καλλιέργειας της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι είσαι έτοιμος να αναλάβεις στρατηγικό κόστος για την υπεράσπιση των κεκτημένων

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Έτοιμος να καταπιεί την Κύπρο ο Ερντογάν (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Το διπλό εκκρεμές της Άγκυρας και το Κουτί της Πανδώρας - Βάζει χέρι στην Ευρασία και κτίζει την αυτοκρατορία του πάνω στην «καρδιά της γης»

Η επικράτηση του κατευνασμού, που όμως όλοι απαρνούνται


Ήδη, το καθεστώς Ερντογάν προσμετρά κέρδη με τη «Διακήρυξη των Αθηνών».

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Με ποιες προοπτικές ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος, «ακόμα και αύριο», να διαπραγματευτεί;


Σάββας Ιακωβίδης

Οι διακηρύξεις Χριστοδουλίδη για ετοιμότητα διαπραγμάτευσης «ακόμα και αύριο», χωρίς πολιτική, διπλωματική και αμυντική ισχύ, μέσα σε ένα ζοφερό, ασταθές και επικίνδυνο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται διαρκώς και όπου η ισχύς επιβάλλει τους κανόνες, φαντάζουν ως παιδικά πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμόν αφελών. 

Αναχωρεί και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα


Εντός των επόμενων ημερών θα αναχωρήσει και το δεύτερο πλοίο από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η φρεγάτα «Υδρα» έτοιμη για τον επόμενο απόπλου της με σκοπό την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων: Κρίσιμη αποστολή σε νευραλγικό σημείο από το Ομάν ως τα επικίνδυνα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατά τον πλού της στον Κόλπο του Άντεν. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Δεν ήταν τυχαίο το βίντεο της φρεγάτας ΥΔΡΑ να συνοδεύει εμπορικό πλοίο στα «καυτά» νερά μεταξύ του Κόλπου του Άντεν και της εισόδου προς τα επικίνδυνα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ.

M-346: Εντυπωσιασμένοι οι νέοι Ίκαροι από τις επιδόσεις τους και το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον αεροσκαφών


*Του Κώστα Σαρικά

Οι πρώτες εντυπώσεις από την εκπαίδευση των νέων Ικάρων στα καινούργια M-346 δείχνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία χτύπησε «φλέβα χρυσού» με την απόκτηση των πανίσχυρων αεροσκαφών, τα οποία παραπέμπουν σε μαχητικά και μάλιστα τελευταίας γενιάς και όχι σε εκπαιδευτικά.

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.400 κατοικίες για στρατιωτικούς σε Έβρο και 13 νησιά του Αιγαίου


Μεγάλο πρόγραμμα έχει στα σκαριά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της οικιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά, που οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμβαση της IAI στην IDE για σύστημα υβριδικής ενέργειας του BARAK MX

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η INTRACOM DEFENSE (IDE), υπέγραψε συμβόλαιο με την Israel Aerospace Industries (IAI) για τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός προηγμένου Συστήματος Υβριδικής Ενέργειας & Κλιματισμού (Hybrid Energy & Climate Control System – HECCS) για την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (Air & Missile Defense – AMD) BARAK MX.

ΕΑΣ: Χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την παραγωγή πυρομαχικών – Θα λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο στο Λαύριο


Σημαντική χρηματοδότηση, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Νίκος Δένδιας: Συζήτηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Γάλλο ομόλογο του


Με τον Γάλλο ομόλογό του συζήτησε στο Ramstein της Γερμανίας σε εγκάρδιο κλίμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Το τελικό κόστος απόκτησης των F-35 Lightning II δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα

Ευθύμιος Λάζος

Απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα: «Ποια η τιμή αγοράς των ελληνικών F-35 από τις ΗΠΑ» (δείτε ΕΔΩ), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε ότι «το κόστος πρόσκτησης των F-35 εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης».

Στη Γερμανία αύριο ο Ν. Δένδιας για την συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Ο Νίκος Δένδιας ΑΠΕ

Στην Ramstein της Γερμανίας, μεταβαίνει αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία.

Κ. Κυρανάκης: Καταργείται το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης - Το Δημόσιο θα τα αντλεί κατευθείαν από το gov.gr (video)


Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή προανήγγειλε την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών από τους πολίτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Euronews: Αυτό που πετύχαμε στην Ευρώπη είναι μοναδικό στην ιστορία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Την άποψη ότι το επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μοναδικό στην ιστορία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews. 

“Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει, φαντασίωση η κατάργηση του πετρελαίου”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη “φαντασίωση” της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. 

Πίεση από Γαλλία, Γερμανία και άλλες 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να αλλάξει το καταστατικό της: Για να χρηματοδοτεί άρματα μάχης, ρουκέτες και οβίδες


FILE PHOTO: Γερμανικό Leopard στο Munster. EPA, FILIP SINGER

Στην πίεση Γαλλίας, Γερμανίας και δώδεκα άλλων κρατών προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία, κάτι που το καταστατικό της απαγορεύει επί του παρόντος, αναφέρεται δημοσίευμα της Les Echos που υπογράφει ο Vincent Collen.

Στερνή μου γνώση… Σουηδή βουλευτής ζητά συγνώμη για λαθρομετανάστες


Η Louise Meijer, βουλευτής του κεντρώου φιλελεύθερου κόμματος των Μετριοπαθών της Σουηδίας, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της για την προηγούμενη θέση της σχετικά με τα ανοιχτά σύνορα. Λυπάται που «έκανε λάθη», επικαλούμενη το άνοιγμα των συνόρων και το ότι οι πρόσφυγες [είναι] ευπρόσδεκτοι σχεδόν άνευ όρων. 

Η επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο Κάιρο με το βλέμμα σε Αν. Μεσόγειο και Λιβύη

Νίκος Μελέτης

Η «απόβαση» της υψηλόβαθμης Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας την Κυριακή στο Κάιρο έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ευρώπης στο μεγαλύτερο και με ισχυρότερο πολιτικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μέλος της Νότιας Γειτονίας, καθώς μετά και τις εξελίξεις στη Γάζα αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική, η Αίγυπτος αποτελεί βασικό πυλώνα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των νότιων συνόρων της Ε.Ε.

Πώς ο Ερντογάν δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν AP photo

Μαρία Τσιλινίκου

Όσο η κλεψύδρα αδειάζει για να στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει την επιθετικότητα έναντι της Κύπρου τραβώντας ξανά το χαρτί του εθνικισμού .

Ερντογάν: «Η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια και δεύτερο αεροπλανοφόρο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Πασινιάν: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεκινήσει νέος πόλεμος – Η Αρμενία θα επιστρέψει 4 χωριά στο Αζερμπαϊτζάν


Οπρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η Αρμενία θα παραδώσει 4 συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν για να επιστρέψουν στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης ως μέρος των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Νεκρός ο Μαρουάν Ισα, ο «Ανθρωπος Σκιά» και νο3 της Χάμας [Βίντεο]


Ο Μαρουάν Ισα (Marwan Issa), τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς και γνωστός με το παρατσούκλι «ο Ανθρωπος Σκιά» , σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Γάζα, ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Νετανιάχου: Μόνο με χερσαία εισβολή στη Ράφα θα εξοντώσουμε τη Χαμάς


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ισραήλ - Χαμάς: Ο αρχηγός της Μοσάντ αναχώρησε από την Ντόχα - Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται


Ο αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας Πληροφοριών αναχώρησε από την Ντόχα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Εξελίξεις στη Λιβύη με προεκτάσεις νότια της Κρήτης

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η διαβόητη ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU) αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις της μισθοφορικής Wagner στη Λιβύη και οι αξιωματικοί του Ναυτικού, που είναι εντεταγμένοι σε αυτή, επικεντρώνονται στη συλλογή κρισίμων πληροφοριών αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση νότια της Κρήτης, ενώ θα τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (GRU) και θα υπάγονται στο Αφρικανικό Σώμα (που θα παρακολουθεί το χώρο μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος-Κύπρου, υπό την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας της Ρωσίας.

Ανάλυση: Τα 5 SOS για τη νέα 6ετία του Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα λεγόταν και γραφόταν ήταν ότι ο Πούτιν θα επικρατούσε συντριπτικά(!) στις εκλογές, εγκαινιάζοντας άλλα έξι χρόνια ως πρόεδρος της Ρωσίας (υπό κανονικές συνθήκες…).

Μπλίνκεν: «Δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες» -Αντίδραση από Κίνα

Ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε σήμερα από τη Μανίλα τη «σιδηρά» δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Μανίλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Στην Κίνα το πρώτο ταξίδι του Πούτιν μετά την επανεγκλογή του


Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας θα γίνουν ισχυρότερες, είχε πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη μετεκλογική νικητήρια ομιλία του