Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Απελευθέρωση Σαμοθράκης 19-10-1912

Ιεροδιδασκάλου π. Εμμανουήλ Καμπούρη
 
Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου του 1912, πριν από 99 (σχόλιο ΛΦ: σήμερα 104) ολόκληρα χρόνια, η Σαμοθράκη, το στολίδι του θρακικού πελάγους, το νησί με τους αμέτρητους θρύλους και τα ασύγκριτα διδάγματα αυτοθυσίας και πατριωτισμού, απέκτησε την πολυπόθητη λευτεριά της.
Η Σαμοθράκη, ο ακριτικός αυτός φάρος δόξας και μεγαλείου, έγραψε τη συμμετοχή του στον ιερό αγώνα της λευτεριάς του 1821 με το αίμα εκατοντάδων ηρωικών της παιδιών, που έπεσαν από το σπαθί των βαρβάρων δημίων της Ανατολής, κι έγιναν ολοκαύτωμα στο βωμό των ιδανικών της φυλής μας.

Η μαρτυρική Σαμοθράκη έμεινε υπόδουλη στους Τούρκους από το 1454 μέχρι το 1912. Όμως η ψυχή της έμεινε αδούλωτη κι ο ηρωικός λαός της περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να αποτινάξει το ζυγό που του επέβαλλαν επί αιώνας οι βάρβαροι γείτονές της. Το σάλπισμα της Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε απ’ τα παλικάρια της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου, βρήκε τις καρδιές των αγνών νησιωτών έτοιμες για το μεγάλο ξεσηκωμό.

Ο τελευταίος επιζών του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής» θυμάται…


«Όταν φτάσαμε στη βάση υποβρυχίων, οι σειρήνες από όλα τα καράβια δεν σταματούσαν. Η μπάντα του ναυτικού έπαιζε συνέχεια. Σήκωσαν τον κυβερνήτη από τους ώμους, και από τη βάση, από τον μόλο, τον πήγαν στο ναυπηγείο. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ακριβώς αισθανόταν ο κόσμος».
Η φωνή του γεμάτη ενθουσιασμό. Το βλέμμα του μοιάζει να ταξιδεύει αντίστροφα στο χρόνο καθώς ανακαλεί στη μνήμη του μία από τις πλέον ένδοξες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας, στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-'41: τη βύθιση μεγάλης νηοπομπής, μέσα σε ιταλικά ύδατα, από το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Ένα πολύτιμο αντικείμενο, μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ Μεξικού και Αυστρίας Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό του μετρά πολλά χρόνια

Ένα υπέροχο αντικείμενο στρογγυλοκάθεται σε βιενέζικο μουσείο, μόνο που ανήκει σε έναν τόπο πολύ-πολύ μακριά.
Ήταν το 1878 όταν ο αυστριακός γεωλόγος και εξερευνητής Ferdinand von Hochstetter, αναζητώντας εκθέματα για το νεοσύστατο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης που είχε διοριστεί μόλις διευθυντής, σκόνταψε πάνω σε έναν θησαυρό μέσα σε ένα ντουλάπι αυστριακού κάστρου.

Παρά την κακή κατάσταση του αντικειμένου, ο έμπειρος Hochstetter συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για κάτι που «μύριζε» Αζτέκους και προερχόταν πιθανότατα από την αυλή του Μοντεζούμα Β’,

ΕΕ: Δεν θα παρέμβουμε στη διένεξη Ισπανίας και Καταλονίας - Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Συνόδου Κορυφής

Τουσκ: Είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας - Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν ανοιχτά την κυβέρνηση Ραχόι - Τι συζητήθηκε για το προσφυγικό - Σε δεύτερη μοίρα το «παγωμένο» Brexit 
Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.


Για μια ακόμα φορά, δεν αναμένονται -σημαντικές- αποφάσεις, καθώς το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ζήτημα του Brexit παραμένει στάσιμο, αφού δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η αρχή της παραγωγής ελληνικού ζεόλιθου

Του Ν. Λυγερού

Επιτέλους μετά από χρόνια αγώνα, βλέπουμε ότι υλοποιείται το όραμα της εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου. Και αυτό έγινε χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του κυρίου Γεωργιάδη με την εταιρεία του που κατάφερε να έχει την άδεια έρευνας το 2014 και την άδεια εξόρυξης το 2017. Έτσι με τη συμφωνία που έκανε με το ελληνικό δημόσιο που βασίζεται πάνω στο νόμο περί λατομείων, κατόρθωσε να δείξει το παράδειγμα σε όλους τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να δουν ότι μπορούν να επενδύσουν με τον ίδιο τρόπο στη Θράκη μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το στάδιο της αδράνειας και της μιζέριας που επικρατεί σε όλη τη χώρα λόγω της παράλογης διαχείρισης της οικονομίας.