Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

«Περίπλους»: Ο πληρέστερος ψηφιακός χάρτης της αρχαιότητας, από Ιρλανδία μέχρι Ινδία, με ένα κλικ


Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει έναν… περίπλου σε μέρη που ταξίδεψαν αρχαίοι γεωγράφοι; Να γνωρίσει όχι μόνο τις πόλεις με τις ιστορίες τους, αλλά και την τοπογραφία κάθε περιοχής, όπως ακριβώς ήταν στην αρχαιότητα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου


Στάθης Βασιλείου

Σε μια σειρά αντιποίνων του Γερμανικού στρατού κατά του αμάχου πληθυσμού κατεχομένων χωρών, τμήμα της 4ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων SS “Polizei” (μια δευτέρας διαλογής μονάδας από πρώην αστυνομικούς, προοριζόμενη για τήρηση τάξης στα μετόπισθεν) ισοπεδώνει το Δίστομο.

10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2024: 80 χρόνια από τη Σφαγή του Διστόμου


Η εμβληματική φωτογραφία της Μαρίας Παντίσκα από τον Ντμίτρι Κέσελ, ως φόντο στο μαύρο κατάστιχο των εκτελεσθέντων του Διστόμου (πηγές: wikipedia.org / Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Εκτελέστηκαν 117 γυναίκες, 111 άντρες και ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων, ακόμα και βρέφη

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ


Ο μύθος του δικαιώματος των γυναικών στην ψήφο είναι μια από τις μεγαλύτερες πλάνες του φεμινισμού. Ο Όργουελ είχε πει στο 1984 πως “Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν”. Ένα από τα βασικά εργαλεία του φεμινισμού είναι ότι έχει δημιουργήσει μια λανθασμένη αφήγηση της ιστορίας για να προωθήσει την προπαγάνδα του. 

ΣΥΖΥΓΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ, ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


Συζυγικές μονομαχίες ονομάζονταν οι μονομαχίες μέχρι θανάτου ανάμεσα σε μια γυναίκα και τον σύζυγο της. 800 χρόνια πριν στην Μεσαιωνική Ευρώπη οι γυναίκες και οι άντρες μπορούσαν να λύσουν τις οικογενειακές τους διαφορές με μονομαχία μέχρι θανάτου. Διαζύγια ή υποθέσεις μοιχείας μπορούσαν να επιλυθούν με αυτόν τον τρόπο. 

Η αποτίμηση της ευρωκάλπης για το μέλλον της ΕΕ


Υποστηρικτές της άκρας δεξιάς πανηγυρίζουν τη νίκη του Εθνικόυ Μετώπου στις χθεσινές ευρωεκλογές.
VIA ASSOCIATED PRESS
Οι Ευρωπαίοι πρόβαλλαν τον κυρίαρχο φόβο τους που είναι ο ριζοσπαστισμός της μουσουλμανικής μετανάστευσης.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Ευρωεκλογές: ιδεολογική στροφή και πολιτική αστάθεια


του Γιώργου Ρακκά

Αν έπρεπε να επιλέξει κάποιος μια πολιτική λεζάντα που να έρχεται ως επιστέγασμα των ευρωπαϊκών εκλογών, σίγουρα αυτή θα αφορούσε στην γενική άνοδο της ακροδεξιάς

Τα βάζει ξανά με την Ολγκίν ο Τατάρ: Η τ/κ πλευρά αντιμετωπίζει ίντριγκες


Η τ/κ πλευρά αντιμετωπίζει ίντριγκες και η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία είχε αναλάβει να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν μπόρεσε να δει ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαπραγματευτεί κάτι άλλο εκτός από την ομοσπονδία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στην τελετή έναρξης «συμποσίου για την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκαλούν την τουρκική εισβολή του 1974, στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λεύκας» (LAÜ).

Την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου υπέγραψε το ΓΕΕΘΑ, το ΕΛΚΑΚ και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Γιάννης Νικήτας

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, υπεγράφη την Παρασκευή 7 Ιουνίου, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). 

Σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις οι Πύργοι Επιτηρήσεως της Lambda Automata

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ηχεί αρκετά οικεία πλέον στα αυτιά όλων, η φράση για την “αμυντική καινοτομία”, την οποία προώθησε ως ιδέα ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας διά του ψηφισθέντος σχετικού νόμου και την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). 

Στην επόμενη φάση το πρόγραμμα της ευρωκορβέτας, θα κατασκευαστούν δύο πρωτότυπα πλοία μέχρι το 2029


Η Επιτροπή Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF : European Defense Fund) ανακοίνωσε την μετάβαση του προγράμματος της ευρωκορβέτας στην επόμενη φάση. Τη διαχείριση του προγράμματος θα έχει ο οργανισμός OCCAR-EA. 

Φρεγάτες ΜΕΚΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει το τελικό «πακέτο» εκσυγχρονισμού


*Του Κώστα Σαρικά

Στα χέρια του Ναυτικού Επιτελείου βρίσκεται, από την περασμένη εβδομάδα, ο φάκελος με τις τελικές προτάσεις της κοινοπραξίας TKMS-Thales Netherlands σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Απότομη προσγείωση για τα Canadair: Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την παραγωγή των αεροσκαφών


Το πρόγραμμα απόκτησης των νέων Canadair είναι στον αέρα και η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, κινδυνεύει να μείνει χωρίς νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Γ. Γεραπετρίτης για ευρωεκλογές: Ανατρέπεται η καθεστηκυία πολιτική τάξη στην Ευρώπη


«Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο κρατών στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, τους κινητήριους μοχλούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία και Γερμανία, να έχουμε αποτελέσματα τα οποία ανατρέπουν την καθεστηκυία πολιτική τάξη», εκτίμησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όσον αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Οι Βορειοπηρώτες πανηγύρισαν την εκλογή Μπελέρη (vid.)


Πραγματικό πανηγύρι στήθηκε στην Χιμάρα με αφορμή την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη, στην Ευρωβουλή. Οι Έλληνες της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, χόρεψαν και τραγούδησαν μια νίκη του Ελληνισμού. 

Επ. ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος στο Podcast της ΟΑ: Κρίσιμη η απειλή στον Έβρο το 2020 - Θα είχαμε σε σκηνές 100.000 μετανάστες αν πέρναγαν (video)


Αποκαλύψεις από τον Στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Φλώρο σε ένα εφ΄όλης της ύλης podcast με την Ομάδα Αλήθειας για την θητεία του ως ΑΓΕΕΘΑ.

Ενθουσιασμός στην Τουρκία για το κόμμα ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ

Δεν θα αρέσει στον Ερντογάν: Καταγραφή μελών του ΝΑΤΟ που στηρίζουν τη Χαμάς, προβλέπει νέα τροπολογία που κατατέθηκε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ


Εικόνα από τη Σύνοδο σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Στρατιωτικών Επιτροπών του NATO. photo via X, ΓΕΕΘΑ-HNDGS @hndgspio

Την καταγραφή των χωρών του ΝΑΤΟ που στηρίζουν τη Χαμάς προβλέπει νέα τροπολογία που κατατέθηκε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) από τον βουλευτή της Νέας Υόρκης Dan Goldman.

Χαμάς: Ο Μπλίνκεν μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ - Εμμένουμε στους όρους μας


Νωρίτερα ο Μπλίνκεν προέτρεψε από το Κάιρο τους ηγέτες των αραβικών χωρών να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ: Γιατί έγινε μακελειό στην επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων


Οι ομάδες κομάντο που επιχείρησαν και η προσπάθεια να βγουν ζωντανές με τους ομήρους. Τα διασταυρούμενα πυρά και η ισραηλινή αεροπορία.

Ο Μπλίνκεν προτρέπει τα αραβικά κράτη να πιέσουν τη Χαμάς να δεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα


Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Χαμάς είναι το μόνο που δεν αποδέχεται την πρόταση για μια συμφωνία τριών φάσεων

Τουρκία: Σε Ισπανία και Ιταλία θα βρεθεί ο Ερντογάν Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ισπανία στις 12-13 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου την Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G7, θα είναι ειδικός προσκεκλημένος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τζ. Μελόνι: Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε υπέρ μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε τη Δευτέρα είναι ότι πολύ νωρίς ακόμη για να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -Γερμανία: Οι όροι που θέτουν SPD και FDP για τη στήριξή της


Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Στο μυαλό του Εμανουέλ Μακρόν - Οι λόγοι που προκήρυξε εκλογές και το μεγάλο στοίχημα

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.AP Photo

Μαρία Κολώνα - CNN Greece

Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για το πιο σημαντικό στοίχημα της πολιτικής του καριέρας, καθώς αν αποδώσει καρπούς θα αποκαταστήσει το πληγωμένο του γόητρο από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όπου πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η άκρα δεξιά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πυροδοτήσει εκρηκτικές, εν δυνάμει, εξελίξεις, σε Γαλλία και Ευρώπη.

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Η ακροδεξιά έφτασε στο 93% στις γαλλικές πόλεις


Ιούνιος 10, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ μόλις ψήφισαν στο παραβάν με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας, για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα εκλογικό κέντρο στο Le Touquet, στη βόρεια Γαλλία στις 9 Ιουνίου 2024.  AFP

Βέλγιο: “Εξαϋλώθηκαν” οι οικολόγοι… θρηνεί κι η Γκρέτα


Η ηγεσία του κόμματος Ecolo, του γαλλόφωνου τμήματος της βελγικής οικολογικής οικογένειας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, μία από τις πρώτες απτές συνέπειες των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που σημαδεύτηκαν από την ενίσχυση του μπλοκ της δεξιάς στο Βέλγιο. 

Νικητές και ηττημένοι των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico: Οι εκ πρώτης όψεως αντιφάσεις που τελικά είναι απολύτως φυσιολογικές


epa11402042 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at the Christian Democratic Union (CDU) party’s headquarters in Berlin, Germany, 10 June 2024. EPA/CLEMENS BILAN

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μια σημαντική αναδιάταξη της πολιτικής εξουσίας σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει ανάλυση του  Politico που παρουσιάζει τους βασικούς νικητές και ηττημένους.

Κριμαία: Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε «με επιτυχία» ένα ρωσικό σύστημα S-400 και δύο S-300


Το γενικό επιτελείο στρατoύ της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν τρία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στη υπό ρωσική κατοχή Κριμαία στη διάρκεια της νύχτας.

Ευρωεκλογές Ρωσία: Ικανοποίηση για την εκλογική συντριβή Μακρόν και Σολτς


Οι Ρώσοι πολιτικοί δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τις βαριές ήττες των κομμάτων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις ευρωεκλογές ενώ το Κρεμλίνο σχολίασε την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ ο Πούτιν - Τι θα συζητήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.AP Photo

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ τις επόμενες εβδομάδες, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Βεντομόστι», επικαλούμενη διπλωματική πηγή.

Βόρεια Κορέα: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με τα γεμάτα απορρίμματα μπαλόνια Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά


Η Βόρεια Κορέα απέστειλε εκ νέου εκατοντάδες μπαλόνια με σκουπίδια προς τη Νότια Κορέα και προειδοποίησε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα αν η Σεούλ συνεχίσει τον "ψυχολογικό πόλεμο".