Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: Γιατί έγινε μακελειό στην επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων


Οι ομάδες κομάντο που επιχείρησαν και η προσπάθεια να βγουν ζωντανές με τους ομήρους. Τα διασταυρούμενα πυρά και η ισραηλινή αεροπορία.

Μια ανταλλαγή πυροβολισμών που ξεκίνησε το Σάββατο σε σπίτι επεκτάθηκε σε μάχη μεγάλης έκτασης μεταξύ κομάντο και ισραηλινών δυνάμεων από τη μια, Παλαιστίνιων μαχητών από την άλλη, στους γεμάτους δρόμους της Νουσεϊράτ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία άρχισε να χτυπά δεκάδες στόχους μαχητών σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της Χαμάς και, μες στην αναμπουμπούλα, να δώσει στους ομήρους μια ευκαιρία να το σκάσουν, γράφει η Wall Street Journal.

Στα διασταυρούμενα πυρά, ένα όχημα γεμάτο ειδικές δυνάμεις και ομήρους χτυπήθηκε και ακινητοποιήθηκε, είπε ο Ντέιβιντ Τσουρ, πρώην διοικητής της ισραηλινής αστυνομικής ομάδας Γιαμάμ που πραγματοποίησε την απαγωγή. Στη συνέχεια, ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όρμησε για να σώσει τους διασώστες, αλλά κι αυτό ακινητοποιήθηκε από φωτιά. Έτσι, άλλη δύναμη έφτασε τελικά για να παραδώσει τους ομήρους σε ελικόπτερα, που περίμεναν να τους μεταφέρουν στο Ισραήλ, ανέφερε το Army Radio, ειδησεογραφικός οργανισμός που διευθύνεται από τον ισραηλινό στρατό. 

«Υπήρξε μια λεπτή γραμμή μεταξύ μιας τεράστιας επιτυχίας και μιας τεράστιας αποτυχίας», είπε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η συμπλοκή παρά λίγο να στοιχίσει τη ζωή στους ομήρους και την ομάδα κομάντο. Προκάλεσε επίσης την άγρια εμπλοκή του ισραηλινού στρατού, που εξηγεί τον υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι τα πυρά της Χαμάς σκότωσαν Παλαιστίνιους σ' ένα χάος ανταλλαγής πυροβολισμών. Ένας Ισραηλινός καταδρομέας σκοτώθηκε, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 274 πολίτες της Γάζας σκοτώθηκαν και σχεδόν 700 τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς σ' ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μαχητές. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες στιγμές σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 37.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, που δεν αναφέρουν πόσοι είναι μαχητές.  Σημειώνεται ότι παλαιστινιακές πηγές έχουν υποστηρίξει πως από τα ισραηλινά πυρά που είχαν σκοπό τη διάσωση των ομήρων έχασαν τη ζωή τους και... Ισραηλινοί όμηροι.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι είπαν ότι η επιχείρηση έκανε και πάλι σαφές πως οι ζωές τους δεν σημαίνουν τίποτα. «Περισσότεροι από 200 σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν για χάρη τεσσάρων Ισραηλινών. Αυτό είναι τρελό», είπε ο Αχμέτ Βάελ, 26 ετών, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη Νουσεϊράτ κατά τη διάρκεια του πολέμου, περιγράφοντας μια βροχή από βόμβες που έπεφταν στους δρόμους κοντά στην πολυσύχναστη αγορά της πόλης.

«Είμαι επίσης θυμωμένος επειδή η Χαμάς επέλεξε να κρύψει αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσά μας», είπε. «Γιατί;»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες, αφού το Ισραήλ ανακάλυψε τον Μάιο ότι η Νόα Αργκαμάνι, η οποίαείχε συλληφθεί όμηρος στο μουσικό φεστιβάλ Nova, βρισκόταν σε μια πολυκατοικία κοντά στην αγορά της Νουσεϊράτ. Περίπου 200 μέτρα μακριά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας μαχητής της Χαμάς, ο Αμπντουλάχ Αλ Τζαμάλ, κρατούσε τρεις ομήρους—τον Άλμογκ Μέιρ Τζαν, τον Αντρέι Κοζλόφ και τον Σλόμι Ζιβ—στο σπίτι του μαζί με την οικογένειά του.

Η επιδρομή μόνο σε ένα κτίριο θα ειδοποιούσε τους απαγωγείς στην άλλη τοποθεσία, έτσι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να κάνουν επιδρομή και στα δύο κτίρια ταυτόχρονα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τη διπλή επιδρομή, σε μοντέλα των δύο κτιρίων, είπε ο Χαγκάρι.

Το περιβάλλον ήταν άκρως επικίνδυνο. Η Νουσεϊτράτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς που χτίστηκαν στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 1948, όταν εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Είναι από τα λίγα μέρη στα οποία ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιχειρήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής του και εξακολουθεί να φιλοξενεί ανέπαφες μαχητικές μονάδες της Χαμάς.

Ο στρατός αποφάσισε να δράσει σε ώρα που οι απαγωγείς δεν θα το περίμεναν - νωρίς το μεσημέρι - με την ελπίδα να αποκτήσει πλεονέκτημα, είπε ο Χάγκαρι.

Η Χαμάς είπε ότι οι Ισραηλινοί κομάντο είχαν μεταμφιεστεί σε πολίτες. Ο Χαγκάρι δεν το επιβεβαίωσε, ωστόσο είναι τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Οι καταδρομείς έφτασαν στις εισόδους των διαμερισμάτων απαρατήρητοι, είπε ο Τσουρ, και «μετά εισέβαλαν».

Μια ομάδα της Γιαμάμ εισέβαλε στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, όπου κρατούνταν η Αργκαμάνι, και αιφνιδίασε τους απαγωγείς, δήλωσε ο στρατός. Στον τρίτο όροφο του άλλου κτιρίου ξέσπασε συμπλοκή με τους φύλακες. Ο Αρνόν Ζαμόρα, επικεφαλής της ομάδας της Γιαμάμ, χτυπήθηκε και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα σε οχήματα που τους περίμεναν.

Το ξέσπασμα πυροβολισμών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Χαμάς, σημαίνοντας συναγερμό για την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στο προπύργιό της. Μαχητές άνοιξαν πυρ ενάντια στα ισραηλινά στρατεύματα: Πυροβολισμοί και ρουκέτες «σε μια πραγματικά άγρια μάχης, κανονική πολεμική ζώνη», είπε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η ομάδα που μετέφερε τους τρεις άνδρες ομήρους εγκλωβίστηκε στα πυρά. Ισραηλινό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό τους ενεργοποιήθηκε, είπαν αξιωματούχοι. 

Ισραηλινό ελικόπτερο έφτασε στο καταφύγιο της Σάρα Ταχράουι πριν από το μεσημέρι. Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί απ' όλες τις πλευρές. 

Ο ισραηλινός στρατός είχε εκπαιδευτεί για μια κατάσταση στην οποία οι ομάδες του δέχονται πυρά, είπε ο Τσουρ. Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές στάλθηκαν για να ηγηθούν των προσπαθειών διάσωσης των καταδρομέων και των ομήρων. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί, τα ελικόπτερα, οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με drone ήταν όλα μέρος ενός προσεκτικού σχεδίου, είπε ο Τσουρ.

«Φυσικά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη», εξήγησε.

Φορτωμένα με τρεις ομήρους, καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές, ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα έτρεξαν για την ακτογραμμή της Μεσογείου, όπου ο στρατός ελέγχει παραθαλάσσιο δρόμο. Ο στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο με τους απελευθερωμένους άνδρες να βγαίνουν στην ηλιόλουστη παραλία και να περπατούν προς τα ελικόπτερα που περίμεναν να τους μεταφέρουν στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου