Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

"Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος"

Του Σ.ΚαργάκουΑπό το king-paleologos
 
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1403. Ήταν ο τέταρτος γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου (1391 -1425) και αδελφός του αυ­τοκράτορα Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου (1425- 1449), Μητέρα του ήταν η Ελένη Δραγάτση γι’ αυτό και ονομάζεται και Δραγάτσης. Έζησε λί­γο στην Ταυρική και μετά ήρθε στην Πελοπόν­νησο, στο Μιστρά, όπου μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο ανέκτησαν όλες τις φραγκοκρατούμενες περιοχές.

Στο Δεσποτάτο του Μυστρά, που δέσποζε τό­τε σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο, και ουσιαστικά είχε εξελιχθεί σ’ ένα δεύτερο Βυζάντιο, πιο σφρι­γηλό όμως και ακμαίο σπα το πρώτο; είχαν εγκα­τασταθεί και οι τρεις γιοι του Ανδρονίκου: Θεόδωρος, Κωνσταντίνος και Θωμάς, Επειδή μεταξύ των αδελφών ανεφύησαν διάφορες, αποφασί­στηκε ν’ ανατεθεί η διοίκηση του Δεσποτάτου στους Θεόδωρο και Θωμά και ο Κωνσταντίνος να μεταβεί στην Πόλη, για να συμπαρασταθεί στον αυτοκράτορα αδελφό του Ιωάννη, που τότε αντι­μετώπιζε άμεσα την τουρκική απειλή.

Το νόημα της Άλωσης της Πόλης σε 6 προτάσεις από τον μεγάλο Ράνσιμαν…

Η τραγωδία ήταν τελική.
Στις 29 Μαΐου ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα.
Άφησε μια ένδοξη κληρονομιά στα γράμματα και στις τέχνες

Ο πολιτισμός αυτός έβγαλε χώρες ολόκληρες από την βαρβαρότητα και προσέφερε σε άλλες την εκλέπτυνση των ηθών.
Επί 11 αιώνες η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο ενός κόσμου φωτός.

Ο τάφος του Αριστοτέλη από ψηλά (Βίντεο)


Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή έρευνα στα αρχαία Στάγειρα, ο τάφος του Αριστοτέλη, ανακοινώθηκε από τον διδάκτορα κλασικής αρχαιολογίας, Κώστα Σισμανίδη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων – λίγα μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.

Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ


Του Πάνου Bαλαβάνη
Αν. καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο ρόλος του Δελφικού Μαντείου στον αρχαίο κόσμο ήταν πολυδιάστατος. Από το τέλος του 9ου αι. π.Χ. τουλάχιστον, που εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις της λατρείας του Απόλλωνος στους Δελφούς και της έναρξης της μαντικής διαδικασίας, μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ., που δόθηκε ο πολύ γνωστός, τελευταίος, συμβολικός ψευδοχρησμός στον αυτοκράτορα Ιουλιανό, για περισσότερο δηλαδή από 1.200 χρόνια, το δελφικό μαντείο εξέδιδε χρησμούς και σε ιδιώτες και σε πόλεις-κράτη, επηρεάζοντας, όσο κανένας άλλος θεσμός, ολόκληρη τη μικρή και τη μεγάλη αρχαία ελληνική ιστορία.

Εντυπωσιακές εικόνες από το χώρο ταφής των Μάγια σε καταβόθρα της μεξικανικής ζούγκλας Δείτε τις σπάνιες υποβρύχιες φωτογραφίες

Αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν το εγχείρημα ενός τολμηρού δύτη ο οποίος βούτηξε στα βαθιά νερά για να συλλάβει την εικόνα μιας καταβόθρας των Μάγια.
Ο βαθύς κρατήρας βρίσκεται στην καρδιά του δάσους των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία νεκροταφείου των Μάγια, ένα απόκοσμο σπήλαιο γεμάτο με οστά και απολιθώματα.
Οι θεαματικές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το γάλλο φωτογράφο άγριας ζωής και υποβρύχιων λήψεων Fabrice Guerin, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο οποίο ήθελε να μάθει περισσότερα για τη συναρπαστική καταβόθρα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis
 
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κείμενο-σχέδιο νόμου, που έρχεται προς ψήφιση την προσεχή Τετάρτη στην γερμανική βουλή, έχει από τώρα πυροδοτήσει τις άγριες τουρκικές αντιδράσεις και βάζει φωτιά στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.
Πρόκειται για ένα κείμενο με το οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει την μεγάλη γενοκτονία των Αρμενίων, Ποντίων και άλλων χριστιανών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Μικρά Ασία από τους Οθωμανούς και Κεμαλικούς, γεγονός που βάζει μπουρλότο στις σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας στην περίπτωση που παρά τις πολύ έντονες τουρκικές προειδοποιήσεις, περάσει και γίνει νόμος από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο 3XY Radio Αυστραλίας,
28/05/2016

Η Μόσχα "τελειώνει" οικονομικά την Τουρκία: 80% κάτω οι Ρώσοι τουρίστες - Ρεκόρ κρατήσεων στην Ελλάδα - ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μόσχα “τελειώνει” την Τουρκία οικονομικά εφαρμόζοντας ένα άτυπο εμπάργκο στην τουριστική κίνηση προς τους άλλοτε δημοφιλείς προορισμούς της γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή στρέφει τους Ρώσους τουρίστες προς την Ελλάδα. Μάλιστα η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε για τη χώρα μας αποτελούν ένα ακόμη σινιάλο για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Και μάλιστα την καλύτερη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τουρκία ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη γειτονική χώρα κατέγραψε συνολική πτώση 28% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών και οφείλεται κυρίως στις εχθρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, αλλά και στις βομβιστικές επιθέσεις που γίνονται συνεχώς στην Τουρκία.

«Βόμβες» ESM: Ξεχάστε τη δόση χωρίς όλα τα προαπαιτούμενα – Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, χωρίς την παραμικρή… ατασθαλία ή παρέκκλιση, απαιτεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προκειμένου να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας και να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα χρειαστούν νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.
Όπως ξεκαθαρίζει ο ESM, η Ελλάδα θα δει τα 7,5 δισ. μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχημένα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων.