Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο - Από την Γαλλία στον Βόρειο Πόλο

Οι Έλληνες βρέθηκαν και στην Μασσαλία, την ελληνική πόλη της Γαλλίας, η οποία ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Ελληνισμού.

Να σημειωθεί μάλιστα...πως οι Έλληνες ονόμασαν «Γαλάτες» τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, επειδή ήταν άσπροι σαν το γάλα. Οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις της Γαλλίας χτίστηκαν το 3.000π.Χ. περίπου εξελίξει της εκστρατείας του Ηρακλή προς την Αμερική.

Αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια ιδρύθηκε αξιόλογος αριθμός αποικιών, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν και περισσότερα στοιχεία λόγω της συντομότερης χρονικής αποστάσεως.

Μινωικές αποικίες στην Αμερική.

Ακούγεται ότι οι Μινωίτες ήταν δεινοί θαλασσοπόροι που δημιούργησαν αποικίες ως και στον Καναδά και εκμεταλλεύτηκαν τα τοπικά ορυχεία χαλκού

Ξαναχτίζοντας την «Αργώ», ο Βασίλης Δελημήτρος και ο Tim Severin απέδειξαν το 1984 ότι μπορούσε να φτάσει στην Κολχίδα. Θα μπορούσε όμως να νικήσει τον ωκεανό;


Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. 

Τι απέγιναν οι Παλαιολόγοι που επέζησαν της Άλωσης;

Η Δυναστεία των Παλαιολόγων ήταν η τελευταία αυτοκρατορική οικογένεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ιδρυτής της αυτοκρατορικής δυναστείας ήταν ο Μιχαήλ (Η΄) Παλαιολόγος, ο οποίος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας το 1261, όταν ανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και κατέλυσε την Λατινική Αυτοκρατορία η οποία είχε ιδρυθεί μετά την Δ΄ Σταυροφορία. Η Δυναστεία των Παλαιολόγων διήρκεσε μέχρι τις 29 Μαΐου 1453 και την άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα των Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε πέντε αδέλφια. Τον Ιωάννης (που βασίλεψε πριν τον Κωνσταντίνο και πέθανε το 1448), το Θεόδωρο (που πέθανε λίγους μήνες πριν τον Ιωάννη), τον Ανδρόνικο, τον Δημήτριο και τον Θωμά.

Το Βερολίνο στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

Κοινές θέσεις και απόψεις σε μια ευρεία σειρά θεμάτων έχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Γερμανία, διαπίστωση που προέκυψε από τις σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και ειδικότερα στην συνέχεια αυτής με τον ομόλογο του Χάικο Μαας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης «υπάρχει κοινή βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και με πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εντός της ΕΕ, καθώς υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Επεισόδια Θεσσαλονίκη: Αναζητούνται τρεις αστυνομικοί για επίθεση σε δημοσιογράφο

Τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία τριών μελών διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, όπως και του διοικητή τους, για επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το Σάββατο (08.09.2018), ζήτησε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, Εμμανουέλα Κετσιατζή.
Προηγήθηκε μήνυση του καταγγελλόμενου δημοσιογράφου Τάσου Ασλανίδη της ενημερωτικής ιστοσελίδας thestival.gr, όπου εκτός από την εις βάρος του επίθεση από τους διμοιρίτες, καταγγέλλει υβριστικές εκφράσεις κατά διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στη μήνυση που υπέβαλε ο ίδιος, επισυνάπτει οπτικοακουστικό υλικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει τις καταγγελίες του.

Η δύναμη του Συλλαλητηρίου Θεσσαλονίκης

Του Ν. Λυγερού

Η αξιολόγηση του Συλλαλητηρίου Θεσσαλονίκης είναι απλή. Κατάφερε να δείξει σε όλους ποια είναι η πραγματικότητα των ελληνικών δεδομένων. Και αυτή δεν είναι η καθιερωμένη ΔΕΘ όπου κάθε Πρωθυπουργός της Ελλάδας συνηθίζει να λέει τι έκανε και ποιο είναι το πρόγραμμά του για τους επόμενους μήνες. Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό διότι πολύ απλά καταπάτησε τα δικαιώματά του μέσω της καταπάτησης του ονόματος της Μακεδονίας. Κανένας δεν δέχεται πια αυτή την στάση και κανένας εκτός από τα κομματόσκυλα δεν θέλει να προχωρήσει το Προσύμφωνο στη Συμφωνία. Όλοι βλέπουν πόσο απαράδεκτη είναι η κυβερνητική στάση και κανείς δεν θέλει ούτε καν να φανεί ότι την αποδέχεται.