Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σερβία σε Σκόπια: Όχι στην παραποίηση της Ιστορίας, η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ

Ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι διέπραξε «σοβαρά φασιστικά εγκλήματα».

Έκανε επίσης απειλητικά σχόλια στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για όσα είπε σε συνέντευξή του στο BGNES πριν από λίγες ημέρες.

Μπροστά από το φιλοκυβερνητικό κανάλι του «Pink TV», ο Ντάτσιτς ρώτησε «αν ο σερβικός λαός γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της Βουλγαρίας».

Η συνομιλία ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη με τον Ζόραν Ζάεφ, στην οποία είπε ότι η Βουλγαρία είναι μια φιλική χώρα.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις»

Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλουν τις μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις τους, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ υποστήριξε ότι πρόσφατα η επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κατά της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για απώθηση μεταναστών με την ΕΕ να σιωπά.

Σε ομιλία του στο Φόρουμ του σταθμού TRT World, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “ενώ η Ελλάδα και η διοίκηση νοτίου Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις τους, η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της τδβκ και τα δικά της”. “Βλέπουμε συχνά πώς αυτά τα μέλη (Ελλάδα και Κύπρος) εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη της ΕΕ για να στηρίξουν την εθνικιστική τους ατζέντα.

Η Αίγυπτος σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία Παναγιώτης Νάστος

Παναγιώτης Νάστος
Από το pentapostagma

Τι αναφέρουν Αιγύπτιοι αναλυτές-Σύγκρουση Ερντογάν-Σίσι σε όλα τα επίπεδα

"Ο αυξημένος αριθμός ασκήσεων δείχνει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα", σύμφωνα με τον Ahmad Eliba, εμπειρογνώμονα άμυνας στο Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.

Οι ασκήσεις δείχνουν επίσης τις στρατηγικές δυνατότητες αποτροπής και τα οπλικά συστήματα της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

FSRU Αλεξανδρούπολης: «Έργο που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής» - «Αναδεικνύουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο οι επενδύσεις της ΔΕΣΦΑ»

Οι ενεργειακές επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης (02/12) στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μια από τις σημαντικότερες είναι και ο Πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο διευθυντής του πρότζεκτ κατασκευής, Κώστας Σιφναίος, ανέφερε ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής (βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, περισσότερες επιλογές προμήθειας κ.α.) ενώ έχει συνέργειες με όλα τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που αναπτύσσονται, καθώς και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Σε... lockdown οι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής - Κόκκινη κάρτα της Αθήνας σε διάλογο «άνευ όρων»

Της Χριστίνας Κοραή
Από το newpost

Συζήτηση εις βάθος θα γίνει στη Σύνοδο με δυναμική παρέμβαση και του Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ένα ασφυκτικό πρέσινγκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στο ...Βερολίνο. Το nein (όχι) σε αυστηρές κυρώσεις της Γερμανίας που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη επιρροής στην ΕΕ, με την Ισπανία και την Ιταλία να την συνεπικουρούν καθώς είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει εξαγωγές αμυντικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ με την Τουρκία, δεν προδιαθέτει για υψηλές προσδοκίες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σουλτάνος να ξαναπέσει στα χαμηλά, με ένα κοκτέιλ τιμωρίας που θα προσεγγίζει σε ...ασπιρίνες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.