Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κρύβουν τις αγιογραφίες για να γίνει τζαμί(Βίντεο)

Σχεδόν 55 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναπαλαίωσης και έξι χρόνια μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αναμένεται να γίνει πιο… μουσουλμανική. Μπορεί τον Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της Αμισού να ακύρωσε τα σχέδια που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων για την οριστική μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση αναπαλαίωσης που είναι σε εξέλιξη οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται κανονικά.

Τι θέλει η NASA στη Σαντορίνη - Η διεθνής αποστολή και ο μελλοντικός διαστημικός στόχος της Υπηρεσίας

Στο μικροσκόπιο μπαίνει ο ελληνικός βυθός γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπος στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής εξερεύνησης, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Η διεθνής αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019 με ελληνική συμμετοχή και θα αποτελεί για «πρόβα» ορισμένων νέων αυτόνομων και «έξυπνων» τεχνολογιών που τις επόμενες δεκαετίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση των εξωγήινων ωκεανών.

Η Αίγυπτος ζητά ξανά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης - «Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της»

O αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς επανέφερε το αίτημα της Αιγύπτου προς τη Γερμανία να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης.
«Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της, για να μπορούν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σάο Πάολο.
«Η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μάς πάει πίσω στο 1912, όταν μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπόχαρτ, επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, με την οποία λάμβανε το δικαίωμα να αποκτήσει μέρος των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα, που χτίστηκε από τον  Ακενατών και στέγασε την πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των ευρημάτων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου, ήταν η προτομή της Νεφερτίτης» αναφέρει η εφημερίδα Egypt Independent.
«Η προτομή της Νεφερτίτης έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και πυροδότησε μία έντονη συζήτηση μεταξύ Αιγύπτου και Γερμανίας, σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Γενί Σαφάκ: Το Μπαρμπαρός στην «ΑΟΖ Κύπρου»

Η Τουρκία διεύρυνε τις έρευνες φυσικού αερίου της στην ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας και την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου, με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε, γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
 
Προσθέτει πως στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα από το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός με τη συνοδεία των πολεμικών πλοίων Tanux-1 και Apollo Moon στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο: «Έλληνες, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»

Δραματικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον ηγέτη των «γκρίζων λύκων»
Μετά τον Ερντογάν που απείλησε ότι θα ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα, σειρά πήρε ο εθνικιστής και γνωστός για την εμπρηστική ρητορική του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο άνθρωπος που έχει απειλήσει στο παρελθόν την Ελλάδα με νέα Μικρασιατική καταστροφή, επιδίδεται για μια ακόμη φορά σε προκλητικές δηλώσεις που πυροδοτούν τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως: «Θα έρθει η μέρα και θα πληρώσει βαρύ τίμημα η ελληνική κυβέρνηση που λέει πως αν έρθουν οι Τούρκοι θα τους ισοπεδώσουμε».

Οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν στις 15 Ιανουαρίου για το Brexit - Αβέβαιη η επικύρωση - Επικρίσεις από όλες τις πλευρές

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν στις 15 Ιανουαρίου για τη συμφωνία του Brexit που εκπονήθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι συζητήσεις για το κείμενο αυτό πρόκειται να επαναληφθούν αύριο, Τετάρτη. Όμως η υιοθέτηση της συμφωνίας παραμένει πολύ αβέβαιη, εφόσον επικρίνεται τόσο από τους υποστηρικτές του Brexit όσο και από τους φιλοευρωπαίους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.