Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος (1405 – 1453)

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τις ορδές του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ στις 29 Μαΐου 1453. Με τον θάνατό του έγραψε την τελευταία σελίδα της χιλιόχρονης ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1405 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και της Σέρβας συζύγου του Έλενας Δραγάση (Γελένα Ντράγκας στα σλαβικά).
Όταν μεγάλωσε παρέμεινε για μικρό διάστημα στην Ταυρική (σημερινή Κριμαία) και στη συνέχεια πήγε στην Πελοπόννησο, όπου με τους αδελφούς του Θωμά και Θεόδωρο ανέλαβαν τη διοίκηση του Δεσποτάτου του Μωρέος ή Μυστρά

Όλη η γη θα ομιλεί ελληνικά για μια μέρα

Στις 9 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι απανταχού εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γλώσσας μας
Eκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Η συγκλονιστική τυφλή Αιγύπτια μαθήτρια με τα ΤΕΛΕΙΑ ελληνικά (Βίντεο)

Η 22χρονη Άντι Ελ Άραμπι παρέλαβε το ελληνικό πτυχίο «Γ2», που κατέκτησε ως η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης. Η ίδια δεν μπόρεσε να δει τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλους τους παριστάμενους στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, κατά τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Όμως, τα μάτια των παρισταμένων, που μπορούσαν να την δουν, γέμισαν από δάκρυα. Μία συγκίνηση που δεν μπόρεσαν να κρύψουν ούτε και οι επίσημοι, όταν η 22χρονη Άντι Ελ Άραμπι παραλάμβανε το ελληνικό πτυχίο της «Γ2», που κατέκτησε ως η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης.

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν από Πάιατ για ελληνικά νησιά και υφαλοκρηπίδα

Τη δέσμευση των ΗΠΑ «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σημείωσε, δε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους».
Ο Αμερικανός πρέσβυς επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Σκύρος: Γιατί επιλέχθηκε για «άσκηση ανακατάληψης» ένα νησί τόσο κοντά στην Αττική

Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του Σκύρου ως το «επίκεντρο» της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2020» που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 1.000 πεζοναυτών από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία.
Το βασικό σενάριο της άσκησης που εκτελέστηκε σήμερα, περιελάμβανε  αποβατική ενέργεια των ανωτέρω δυνάμεων για την ανακατάληψη του νησιού που προηγουμένως είχε καταληφθεί από δυνάμεις του εχθρού.