Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

«Στο βάθος μακριά, προβάλει η Κορυτσά…!»-H απελευθέρωση της Kορυτσάς

22 Νοεμβρίου 1940: 'Ελληνες στρατιώτες στον εξώστη του Δημαρχείου της Κορυτσάς
Στις 22 Νοεμβρίου 1940 τμήματα του ελληνικού στρατού εισέρχονται απελευθερωτές του βορειοηπειρωτικού διαμερίσματος της Kορυτσάς. O κόσμος βγήκε στους δρόμους και ζητωκραύγαζε: «Πήραμε την Kορυτσά!». H απελευθέρωση της Kορυτσάς ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Στρατού στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο ελληνικός στρατός εισερχόταν στην Κορυτσά. Κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο (Δεκέμβριος 1912), ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη, από την οποία αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914, παραδίδοντάς την στην νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή.

Η αντίστροφη μέτρηση της απελευθέρωσης της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού

Πολλά έχουν ειπωθεί για το κυπριακό αλλά λίγα έχουν γίνει επί της ουσίας. Μια σημαντική φάση ήταν βέβαια η περίοδος του εθνικού αγώνα 1955-1959. Στη συνέχεια, όμως, βλέπουμε τη Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 που προετοιμάζει το υπόβαθρο της εισβολής του 1974 δίχως να το αντιληφθεί η πλειοψηφία. Μετά ήρθαν ημερομηνίες σαν το 1975, 1977 και 1979 μόνο και μόνο για να προετοιμάσουν το 1983 και να κερδίσουν χρόνο. Από τότε έως το 2003 δεν έγινε απολύτως τίποτα παρόλο που κάθε αμερικάνικη τετραετία μας εξηγούσαν όλοι οι ειδήμονες ότι βέβαια θα λυθεί το κυπριακό. Η αλλαγή φάσης γίνεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου 2003 με ενεργοποίηση την 1η Μαΐου 2004 αλλά και τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Βιβλίο: Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον

Του Ν.Λυγερού

Τώρα που οι Έλληνες έχουν καταλάβει την αξία και το μέγεθος της Ελληνικής ΑΟΖ και τα δεδομένα των υδρογονανθράκων, έρχεται το βιβλίο του Μιχάλη Οικονομίδη και της ομάδας του, να μας διδάξει πρακτικά και αποτελεσματικά την επιστήμη της ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετική από άλλες προσπάθειες. Οφείλεται σίγουρα στη ριζοσπαστικότητα της σκέψης του υπεύθυνου της συγγραφής αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια μορφή αντεπίθεσης του Ελληνισμού αφού δεν ακούμε για μια πολλοστή φορά ένα ξένο think tank να ασχολείται με τα δεδομένα της Ελλάδας και να μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, αλλά έχουμε Έλληνες σε μια συγγραφική ομάδα που μελετούν διεξοδικά τα στοιχεία της ενέργειας στην Αμερική αλλά και στην Κίνα.

Κι όμως κινούνται!(Βίντεο)

Οι παραστάσεις των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων απεικονίζουν μόνο μια στιγμή στο χρόνο κι όμως σχεδόν πάντα αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία. Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς, με τρόπο κινηματογραφικό, το πριν και το μετά των στιγμών αυτών;

Το Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading πραγματοποίησε το μεγαλοφυές πρόγραμμα Panoply προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών της περιοχής για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αξιοποιώντας τη συλλογή αρχαίων ελληνικών αγγείων που διαθέτει.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΣ ΤΗΝ ΜΑΚΡΑΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

(Ε)ΙΝ-ΔΙΑ
Ο Αρριανός που περιέγραψε τις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου στο έργο τουΑλεξάνδρου Ανάβασις στο Ε΄ βιβλίο του έργου του, αναφέρει ότι όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στον Ινδό ποταμό, υπήρχε εκεί μιά πόλη που ονομαζόταν Νύσα.
Μια ομάδα απο Νυσαίους είπαν στον Αλέξανδρο να σεβαστεί την πόλη και να την αφήσει έλεύθερη ένεκα του Διονύσου. Αυτό και έγινε. Προς αναμνηση του περάσματος απο εκει ο Μ.Αλεξανδρους άφησε πίσω του εκεί απομάχους που δεν επέστρεψαν μαζί του πίσω. Στ’ αρχαία το κείμενο λέγει τα εξής:

Η ‘χρυσή στοά του Αλεξάνδρου’

Μεταλλωρύχοι  σε ώρα εργασίας, αναπαράσταση  από αρχαίο αμφορέα
(Αρχαίοι Θρύλοι του Κιλκίς)
Του Γιώργου Εχέδωρου
Από το mikres-ekdoseis
Υπάρχει ένας θρύλος. Ένας μύθος. Λένε πως η ιστορία μεταδόθηκε από πάππου προς πάππου. Από την αρχαία εποχή στο Μεσαίωνα. Από τους εντόπιους στους κατακτητές. Κι από αυτούς στους άλλους κατακτητές, στους περαστικούς που διανυκτέρευσαν μια νύκτα στα Κρούσια, στους πρόσφυγες. Μια ισχυρή παράδοση.
Η ιστορία της «Χρυσής στοάς του Αλεξάνδρου», έτσι την ονομάζουν.

ΤΡΟΜΕΡΟ... ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΝΕΦΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ! ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ... ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ;;;;


Ακόμα ένα δράμα στα χρόνια της κρίσης - Ένας πατέρας που παραμένει άνεργος εδώ και 2,5 χρόνια άφησε το σημείωμα που βλέπετε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο «Δεν πουλάω μόνο το νεφρό μου, θα μπορούσα να πουλήσω και το κεφάλι μου αν το ήθελαν, αρκεί να ζήσουν τα παιδιά μου». Ανθρώπινο δράμα στον καιρό της οικονομικής κρίσης με «πρωταγωνιστή» έναν Ηρακλειώτη, που κρύβεται πίσω από το χειρόγραφο σημείωμα, που τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Το irakliolive ήρθε σε επικοινωνία με τον άνθρωπο που βγάζει το νεφρό του στο... σφυρί για να ζήσουν τα παιδιά του. Μια επικοινωνία φορτισμένη και δύσκολη καθώς ο ίδιος δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλει να λάβει καμία δημοσιότητα.

Απαγορεύεται στην Ελλάδα το μάζεμα ρίγανης!

Η είδηση κάνει το γύρο των social media και μας έχει αφήσει...άφωνους!
Σύμφωνα με αστυνομική διάταξη, οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων μπορούν να μαζεύουν αρωματικά-ιαματικά φυτά, μόνον για δική τους χρήση.

Για εμπορικούς λόγους, επιτρέπεται μόνον έπειτα από έγγραφη άδεια της διευθύνσεως Δασών Δωδεκανήσου!

Η ίδια διάταξη προβλέπει ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών επιτρέπεται να μαζεύουν μέχρι 2 κιλά μανιτάρια, ενώ για την μεταφορά φυλλοχώματος από τα δάση, απαιτείται πρώτα άδεια.

Google: Ιδιωτική ζωή; Πρόκειται μάλλον για ανωμαλία !

«Η ιδιωτική ζωή μπορεί να είναι και μια ανωμαλία». Αυτή η φράση-σοκ που εκστόμισε ο Vint Cerf στις 20 Νοεμβρίου μπροστά στην FTC, την αμερικανική αστυνομία των τηλεπικοινωνιών, δεν πέρασε απαρατήρητη. Γιατί ο Cerf δεν είναι ο οποιοσδήποτε: είναι ένας από τους πατέρες του ιντερνετ. Και από το 2005 είναι επικεφαλής στην Google.

Σύμφωνα με τον Vint Cerf η ίδια η έννοια της ιδιωτικής ζωής είναι προϊόν «της βιομηχανικής επανάστασης και της ανάπτυξης στα αστικά κέντρα». «Η κοινωνική συμπεριφορά μας προκαλεί προβλήματα. Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε κώδικες που θα σέβονται περισσότερο την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων».

ΣΕΛΗΝΗ

Μια πολύ παλιά Σουδανική παράδοση της φυλής Σιλλούκ αναφέρει: «Τον παλιό καιρό οι άνθρωποι ανέβαιναν στο φεγγάρι από κάποιο ανηφορικό δρόμο αλλά μετά κουράστηκαν και δεν μπορούσαν ν' ανέβουν».
Τα Ινδικά χειρόγραφα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες θεοί πολέμησαν εναντίον των κατοίκων της σελήνης και των συμμάχων της.»
Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Ο Σωκράτης την χαρακτηρίζει: «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς». Αυτά αναφέρει ο Ξενοφάνης για τον δάσκαλο του. Αυτά που έλεγε ο Σωκράτης τα υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι.

Ἡ μόνη ἐλπίδα τῶν Ἑλλήνων εἶναι νά… μάθουν Τουρκικὰ

Του  Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου
 
Ἡ μόνη ἐλπίδα γιὰ τοὺς ἀπελπισμένους Ἕλληνες εἶναι νά… μάθουν τουρκικὰ καὶ νὰ βροῦν δουλειὰ στὴν ἀνερχόμενη οἰκονομία τῆς Τουρκίας.  Ὅπως ἀναφέρεται χαρακτηριστικὰ στὴν τουρκικὴ ἐφημερίδα Star, στὸ φύλο τῆς 21 Νοεμβρίου, οἱ Ἕλληνες ἔχουν ἐπιδοθεῖ μετὰ μανίας νὰ μάθουν τὴν τουρκικὴ γλώσσα ἐλπίζοντας σὲ ἕνα καλύτερο μέλλον τὸ ὁποῖο θά…. τοὺς προσφέρει ἡ Τουρκία ποὺ θὰ τοὺς «σώσει» ἀπὸ τὰ δεινά τς οἰκονομικῆς κρίσης ἡ ὁποία μαστίζει ἐδῶ καὶ μερικὰ χρόνια τὴν Ἑλλάδα.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΡΕΠΟΥΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ -ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑΣ - ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά προβληματική, ωστόσο υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που πέρασαν αυτούσιες στην καθημερινότητά μας και ευτυχώς μας θυμίζουν το δοξασμένο παρελθόν.


  • Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο. Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)

Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; -Η γενιά των social media σε ένα βίντεο για χιλιάδες «like»(Βίντεο)

Ενα χιουμοριστικό και μάλλον θλιβερό βίντεο ανέβασε στο διαδίκτυο ο κωμικός Μαρκ Μαρούν στο οποίο σκιαγραφεί την γενιά των social media. Όπως άλλωστε τιτλοφορείται και το φιλμάκι με ήρωες καρτούν που ζουν τη καθημερινότητά τους εξαρτώμενοι, σαν εθισμένοι ναρκομανείς, για ένα like που θα δώσει υπόσταση στην ύπαρξή τους.

Θεσσαλονίκη: Το παντοπωλείο που... επέστρεψε στη δραχμή - Δείτε την απόδειξη!

Οι αποδείξεις του καταστήματος έχουν γίνει θέμα συζήτησης στην πόλη - Δείτε τον λόγο...
Η εικόνα έρχεται από παντοπωλείο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Όπως βλέπετε και στην απόδειξη, οι πελάτες που ψωνίζουν μπορεί να πληρώνουν σε ευρώ, αλλά στην απόδειξη που παίρνουν βλέπουν και την αξία των προϊόντων τους σε δραχμές.

Στην απόδειξη βλέπουμε πως η συναλλαγή έγινε την περασμένη Τρίτη. Στις 19 Νοεμβρίου και... κάπως έτσι το παντοπωλείο έχει γίνει θέμα συζήτησης αφού με αφορμή τις αποδείξεις του, όλο και περισσότεροι συζητούν για τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ...

Ακαδημαϊκοί Αυστρίας: Οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς

«Επίθεση Σλάβων Σκοπίων κατά Αλβανών: Δεν κατάγεστε από τους Ιλλυριούς- ήρθατε μετά από εμάς»...

Δήλωση ιστορικών αυστριακών ακαδημαϊκών έχει συγκλονίσει το αρχαιόπληκτο κατεστημένο της Αλβανίας με τη δήλωσή τους ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαίο λαό των Ιλλυριών, δημοσιεύσει σήμερα η σκοπιανή Ρεπούμπλικα στην online έκδοσή της, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων.

«Οι ερευνητές της Βιέννης εκνεύρισαν τους Αλβανούς, που παραδοσιακά πιστεύουν ότι η γλώσσα τους προέρχεται από την αρχαία Ιλλυρική και η θεωρία τους πνίγηκε με ένα κρύο ντους», γράφει το δημοσίευμα.

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ!!!

ΠΡΏΤΗ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ!!!! ΑΝΑΚΑΛΎΦΘΗΚΕ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ!!
Από την βάση Μακ Μούρντο στην Ανταρκτική οι επιστήμονες λένε ότι κάτι έχουν ανακαλύψει. Αυτό που έχουν ανακαλύψει φαίνεται να είναι η Κιβωτός του Νώε βαθιά σε μια κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής, με ότι υπάρχει στο κατάστρωμα, ακόμα, μαζί με δύο από κάθε ζώο – όπου όλα είναι σε τέλεια κατάσταση και κατεψυγμένα!!

Η αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2012 ( Μα τους τελευταίους μήνες έγινε γνωστό ) από το Σουηδικό ερευνητικό σκάφος Aventyr ( Άβεντιρ ). Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έτσι βρισκόμενοι στο σημείο όπου είχαν αρχίσει και έλιωναν οι πάγοι, είδαν το σκάφος κιβωτό περίπου το ένα τρίτο του να εξέχει από τους πάγους!!

Στίβεν Φράι: «Δεν θα είμαστε ποτέ, ποτέ, ποτέ ικανοί να ξεπληρώσουμε το χρέος που οφείλουμε στην Ελλάδα»(Βίντεο)

Πριν λίγο καιρό, η οργάνωση Intelligence Squared, παρουσίασε ένα debate στο Λονδίνο για τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επιστροφής, σχολίαζε, ανάμεσα σε άλλα: «Η ιδέα πως επρόκειτο για μια "νόμιμη απόκτηση" του Λόρδου Ελγιν είναι σαν να λέμε πως ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ολλανδία πήγε στο Άμστερνταμ, όταν εκεί είχαν εισβάλλει οι Ναζί και έκανε μια συμφωνία με τον επικεφαλής των Ναζί στην Ολλανδία, να αγοράσει τον πίνακα του Ρέμπραντ "Νυχτερινή Περίπολος"».

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για την Rachel Corrie και τον Τom Hurndall. Την μεν Rachel, αμερικανή ακτιβίστρια, την έλιωσε μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στην
Παλαιστίνη καθώς προσπαθούσε να σώσει το σπίτι ενός γιατρού απ' το να το κατεδαφίσουν άδικα. 
Ο δε Tom, βρετανός φωτογράφος, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή. Το έγκλημά του ήταν ότι προσπαθούσε να δείξει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, στον υπόλοιπο πλανήτη αυτό που κρύβουν τα ΜΜΕ.
Πιστεύετε πως αυτό είναι τυχαίο;
Φαντάζεστε τι σάλος θα είχε προκληθεί αν δολοφονούνταν από ένα "φασιστικό" καθεστώς ένας εβραίος ακτιβιστής;
Θα το είχε μάθει όλος ο πλανήτης σε λίγα λεπτά.
Οι εβραίοι δεν φοβούνται να δολοφονήσουν  Ευρωπαίους ακτιβιστές.

Η αγγελία που συγκλονίζει(Βίντεο)

«Γροθιά στο στομάχι» για όλους μας, από μικρή αγγελία που φιλοξενήθηκε σε τοπική εφημερίδα των Τρικάλων, μέσα από την οποία οικογένεια με μικρό παιδάκι ζητά... ξυλόσομπα για να ζεσταθεί.

Η φτώχεια μπορεί να έχει ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμά της, όχι όμως και την αξιοπρέπεια ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι διακριτικά με μικρή αγγελία επέλεξαν να ζητήσουν τη βοήθεια όποιων μπορούν να τη παρέχουν.

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και η ανθυπαστυνόμος

Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων - «Δεν επιτέθηκα σε αλλοδαπούς», είπε ο φερόμενος ως τομεάρχης Πειραιά της ΧΑ.«Δεν είμαι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων», υποστηρίζει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης. Στην σχετική αίτησή του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σε βάρος του στοιχεία ή ενδείξεις ενοχής.

Υεμένη: Χόρευε το «Gangnam Style» κρατώντας Καλάσνικοφ και σκότωσε κατά λάθος τρεις ανθρώπους(Βίντεο)

Μετά την τέλεση γάμου ο άνδρας πυροβόλησε στον αέρα, αλλά οι σφαίρες βρήκαν τους καλεσμένους - Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες.
Ο ενθουσιασμός για το γάμο φιλικού προσώπου τους είναι διάχυτος. Ο έντονος ρυθμός από το γνωστό τραγούδι του Νοτιοκορεάτη Psy «Gangnam Style» αντηχεί παντού, παρασύροντας τους καλεσμένους σε ένα ξέφρενο γλέντι, με τους περισσότερους να προσπαθούν να μιμηθούν τις κινήσεις του τραγουδιστή.

ΑΓΡΙΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ -ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ(ΒΙΝΤΕΟ)

Από το rodiaki.gr

Για μια ακόμα φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων η Ρόδος δοκιμάζεται σκληρά απο την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε λίγο μετα τις 3 το απόγευμα πάνω από το νησί της Ρόδου.

Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, εγώ τεράστια είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και στην πόλη της Ρόδου, καθώς ο όγκος της βροχής που πέφτει ασταμάτητα, δημιουργήσε ένα κυκλοφοριακό χάος.

Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά είναι επίσης και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων που έχουν πλημμυρίσει.

Μικτή εικόνα στη Wall, προσπαθεί να "κρατήσει" τις 16.000 μονάδες ο Dow

Dow16.026,2416,25 0,10%  



  Nasdaq3.969,1547,88 1,22%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ του Dow, με τον βιομηχανικό δείκτη να υποχωρεί κινούμενο πλησίον των 16.000 μονάδων, ενώ οι S&P και Nasdaq συνεχίζουν σε ανοδικό έδαφος διευρύνοντας τα κέρδη τους.

«Βαρίδι» για τον Dow η μετοχή της Intel που υποχωρεί 3,1% μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων της εταιρείας για σταθερά κέρδη το επόμενο έτος.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 5,70 μονάδες (-0,04%) και βρίσκεται στις 16.004,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 12,20 μονάδων (0,31%) φτάνοντας 3.981,30 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,30 μονάδων (0,07%) και βρίσκεται στις 1.797,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Boeing καθώς διαπραγματεύεται στα $134,03 με άνοδο 1,10 δολλάρια ή σε ποσοστό 0,83%. Ακολουθούν η Nike με κέρδη 0,18% στα $73,0399 και η Johnson & Johnson στα $78,215 με άνοδο 0,16%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-3,29%), η Home Depot (-0,79%) και η (-0,68%).

Με πτώση ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ

Λευκωσία: Πτωτικά ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί την Παρασκευή κάτω από τις 120 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 118,82 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,70%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε απώλειες 1,32%, κλείνοντας στις 55,38 μονάδες. Σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την Πέμπτη, ήταν και η επενδυτική δραστηριότητα αφού ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε στις €205.334.

Σε εβδομαδιαία βάση, το ΧΑΚ παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 2%.

Έσπασε το πτωτικό σερί με εβδομαδιαία κέρδη 2,2%

Ανοδικό ξέσπασμα σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της Παρασκευής μία “ανάσα” από τις 1.170 μονάδες, με ώθηση από τις δηλώσεις στήριξης της Μέρκελ. Κέρδη άνω του 5% για τη ΔΕΗ, άνω του 4% για Τιτάν, ΕΛΠΕ και Τρ. Πειραιώς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ωστόσο στη συνέχεια... πάτησε φρένο αναμένοντας τις δηλώσεις από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη στήριξή της προς την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά θέλοντας να δείξει ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού. Βέβαια, η κα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο επισήμανε την επίτευξη πλεονάσματος.