Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Το ιδιαίτερο εύρημα του αγάλματος του Ερμή της Ηράκλειας Σιντικής ‘επέζησε’ από ισχυρό σεισμό


Ιούλιος 6, 2024. Ελλάδα.

 Το αρχαίο μαρμάρινο γλυπτό του θεού Ερμή κοντά στο χωριό Ρούπιτε χρονολογείται γύρω στον 2ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας Σιντικής.

Λίνα Μενδώνη: Αποδίδουμε στη Σαμοθράκη το πλήρως αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ιδιαίτερη χαρά της για την απόδοση στο νησί της Σαμοθράκης, τους κατοίκους και τους επισκέπτες τού πλήρως αποκατεστημένου και αναβαθμισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του Μουσείου που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Παλαιόπολη. 

ΤΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ


Όπως είπαμε και παλιότερα η δολοφονική επίθεση της γυναίκας με το βιτριόλι έχει πετάξει το φεμινιστικό πλυντήριο σε ένα χάος πανικού και περισσότερης ασυναρτησίας και αναπόδεικτων υποθέσεων από ότι συνήθως. Είναι όταν οι γυναίκες δολοφονούν που διοργανώνεται ένα τεράστιο ταμπλό δύο μέτρων και δυο σταθμών. 

«Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις να ζητήσω συγγνώμη;» είπε σε δικαστή η γυναίκα που απείλησε με μαχαίρι τον άντρα της


Με έξι μήνες φυλάκιση, με αναστολή, τιμώρησε το δικαστήριο τη 47χρονη γυναίκα που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία κατά του συζύγου της.

«Πολιτική αυτοκτονία» ή «παρτίδα πόκερ» οι γαλλικές εκλογές και τρία σενάρια για τον Εμμανουέλ Μακρόν

Σάββας Ιακωβίδης

Επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, θα αποδυναμώσει την εικόνα της χώρας αλλά θα χαροποιήσει τη Μελόνι της Ιταλίας. Θα αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα στην ΕΕ, υποχείριο των ΗΠΑ, η οποία ενεπλάκη σε έναν πόλεμο (Ουκρανία), που δεν είναι δικός της. Ο γαλλογερμανικός άξονας θα υποβαθμιστεί. Ογδόντα σχεδόν χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται ξανά ενώπιον οδυνηρού διλήμματος: Δημοκρατία ή ακραίος λαϊκισμός

Τελικά η Αλβανία έχει εξωτερική πολιτική;


Απαιτείται η κατάρτιση μιας υψηλής στρατηγικής η οποία θα αντιμετωπίσει συνολικά και αποτελεσματικά τα επιδεινούμενα προβλήματα βορείως των ελληνικών συνόρων.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Ελληνισμός επιστρέφει προσεκτικά στην Ίμβρο


Σχεδόν πεντέμισι χιλιάδες Ρωμιούς κατοίκους είχε η Ίμβρος στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δηλαδή πριν 60 χρόνια, όταν και η τουρκική κυβέρνηση εφήρμοσε μια σειρά μέτρων σε βάρος της προστατευόμενης από τη Συνθήκη της Λοζάννης μειονότητας.

ΣΚΑΙ: Στον πάτο της τηλεθέασης και η νέα τουρκοσειρά!


του Λεωνίδα Κουμάκη*

Το περσινό πάθημα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, δεν του έγινε μάθημα.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατεχόμενη Κύπρο ως βασικό βραχίονα των γεωπολιτικών της επιδιώξεων: Στρατιωτικές υποδομές και ξένες επενδύσεις το πλάνο


FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan arrived in illegal “trnc”. Photo via Turkish Presidency

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Η συνεχής αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στα κατεχόμενα και η ενίσχυση της οικονομίας της αποσχιστικής οντότητας, είναι κομμάτια του γεωπολιτικού πάζλ της Άγκυρας.

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν: Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα


Η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός, ανέφερε η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε ανοιχτή επιστολή της που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, πριν την επίδοση της έκθεσής της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 10 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι η δέσμευσή της δεν έχει τερματιστεί και ότι θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση.

Διπλωματικοί εκβιασμοί με άρωμα κρίσης στη «νεκρή ζώνη» και φόντο τον ΟΗΕ και την Τουρκία (Αποκαλυπτικές φωτογραφίες και χάρτες)


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Πώς ο Στιούαρτ σπονσάρει την τουρκική θέση στο μεταναστευτικό και τη χωριστή συμφωνία με ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Παιχνίδια για χωριστή συμφωνία ψευδοκράτους με ΟΥΝΦΥΚΙΠ και πολιτικά κόλπα για προώθηση ισότιμης κυριαρχίας των θέσεων

Οι σκύλοι αμφισβητούν την εξουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ


Μέχρι και οι σκύλοι των Ελληνοκυπρίων ευθύνονται για παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη. Μας εκθέτουν τα συμπαθέστατα τετράποδα.

Βρόμικο παιχνίδι Όρμπαν για την αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) βρίσκεται ξαφνικά σε μία άνευ προηγουμένου κρίση: Ο αυταρχικός Βίκτορ Όρμπαν επέλεξε ως «φιλικά και συμμαχικά στρατόπεδα» τις αυλές του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, δύο μεγάλων εχθρών της ενωμένης Ευρώπης. Διότι και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας σκέφτεται για τις Βρυξέλλες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο ομόλογός του της Ρωσίας.

Στα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας το λογισμικό για τους ισραηλινούς πυραύλους Rampage


*Του Κώστα Σαρικά 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης των  πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων Rampage από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Μια ακόμη νέα φρεγάτα ή εκσυγχρονισμός για τις 4 ΜΕΚΟ; Το τεράστιο δίλημμα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς τα λεφτά δεν φτάνουν και για τα δύο


Για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ αναμένονται ακόμη δυο ή τρεις συναντήσεις με στελέχη της Γερμανο-Ολλανδικής κοινοπραξίας. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα ενημερώναμε το αναγνωστικό κοινό ότι την επομένη το πρωί ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας κατά την οποία θ’ αναλύονταν πτυχές της εισήγησης που είχε γίνει από το ναυτικό επιτελείο σχετικά με λύσεις που αφορούν την άμεση ενίσχυση του στόλου έως το 2030.

Άμυνα Αιγαίου: Μια επαναστατική πρόταση για αμφίβιους καταδρομείς και πεζοναύτες

Αναστάσιος Παπανδρέου

Το 2014 η ινδονησιακή εταιρία North Sea Boats σε συνεργασία με αριθμό άλλων τοπικών εταιριών εμφάνησε στην αγορά την ιδέα για ένα ταχύ θωρακισμένο σκάφος με ισχυρό οπλισμό το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και να υποστηρίξει αριθμό πεζοναυτών ή ειδικών δυνάμεων των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων. 

Πρώτο “soft kill” για το σύστημα αντι-drone της ΕΑΒ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου, η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F-454) που συμμετέχει στις αποστολές της Επιχειρήσεως ASPIDES της EUNAVFOR, είχε την πρώτη της εμπλοκή με εναέριες απειλές που εκτοξεύουν οι Χούθι από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν.

Φρεγάτα Ψαρά: Έτριβαν τα μάτια τους με το ελληνικό anti-drone σύστημα – Έστειλε… αδιάβαστα τρια drone με τη μία – Και ένα τέταρτο από τα όπλα της φρεγάτας

Προσέξτε, η συντονισμένη επίθεση των Χούτι έγινε με τέσσερα drone ταυτόχρονα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Επιχείρηση ASPIDES: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ κατέρριψε drones των Χούθι


Επίθεση με σμήνος από drones δέχθηκε η ελληνική  φρεγάτα ΨΑΡΑ ενώ συνόδευε πλοίο «υψηλού στόχου» στον κόλπο του Άντεν. Οι Χούθι εκτόξευσαν drones εναντίον του εμπορικού πλοίου και της ελληνικής φρεγάτας, στην οποία το enikos.gr βρέθηκε λίγο πριν τον απόπλου της από το Τζιμπουτί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κόλπος του Άντεν: Εμπλοκή της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» - Απέτρεψε επίθεση 4 drones κατά εμπορικού πλοίου


Προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, από επίθεση drones παρείχε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες η φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Αποσύρονται τα «φαντάσματα του Αιγαίου»: Τέλος εποχής για τα F-4 Phantom


 Ελένη Γαβριήλ

Τα αεροσκάφη που έγραψαν ιστορία για μισό αιώνα στην Πολεμική Αεροπορία αποσύρονται, καθώς στην Ανδραβίδα θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για την κατασκευή της βάσης των F-35.

Μαρινάκης: «Fake news» τα περί 6ημερης εργασίας – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πραγματικά ισχύει


«Ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα»

Στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης


Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτων

Μπορέλ: Η ΕΕ απορρίπτει τις προσπάθειες να νομιμοποιηθεί η τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ Johanna Geron, Pool Photo via AP

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε χθες Σάββατο στον Βίκτορ Όρμπαν, παρόντα στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών -όπως έχει μετονομαστεί ο πρώην Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών-, ότι εκπροσωπεί μόνο την Ουγγαρία και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα του ασκεί πλέον την εναλλασσόμενη προεδρία της.

Ο Ερντογάν και το «σχέδιο χάους»


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σύζυγός του Εμινέ και ο γιος τους Νετσμεντίν Μπιλάλ Ερντογάν στον αγώνα ποδοσφαίρου της Τουρκίας με την Ολλανδία, στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Filip Singer)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στις 2 Ιουλίου 2004 έγινε κάτι πολύ περίεργο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ένας Σύρος πρόσφυγας παρενόχλησε σεξουαλικά ένα επτάχρονο κοριτσάκι, κι αυτό από οικογένεια Σύρων προσφύγων. Ενώ τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά, χωρίς να υπάρχει αναστάτωση, αυτή τη φορά η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία και πολλές χιλιάδες άτομα νεαρής ηλικίας, άρχισαν να επιτίθενται σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και σε οικογένειες Σύρων προσφύγων.

Ερντογάν και Άσαντ προσπαθούν να βρουν τρόπο να... ειρηνεύσουν – Ο ρόλος του Ρώσου «κουμπάρου»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα αμοιβαία θετικά μηνύματα από τους προέδρους της Τουρκίας και της Συρίας θα μπορούσαν να προαναγγείλουν την επιστροφή σε άμεσες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού

Eagle Partner 2024: Η Αρμενία και οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εντός του μήνα


Η Αρμενία και οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην αρμενική επικράτεια από τη 15η ως την 24η Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Άμυνας στη Γερεβάν.

Κινεζικά drones με αποδέκτη τον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ, κατασχέθηκαν στην Ιταλία- Πως ανακαλύφθηκαν


Ιούλιος 6, 2024. Ελλάδα.

Η Ιταλία κατάσχεσε εξαρτήματα από δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  τα οποία είχαν παρουσιαστεί ως ανεμογεννήτριες σε κοντέινερ που δρομολογούνταν από την Κίνα προς τη Λιβύη, δήλωσαν οι τελωνειακές και ναυτιλιακές αρχές την Τρίτη, σύμφωνα το Business Insider.

Προειδοποίηση Λαπίντ προς Νετανιάχου: Δεν είμαστε έτοιμοι για παρατεταμένο πόλεμο, χρειάζεται συμφωνία για τους ομήρους


Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο, να συνάψουμε συμφωνία και να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι».

Τουλάχιστον 16 νεκροί στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου - Συγκρούσεις στον Λίβανο

Καπνοί υψώνονται μετά από βομβαρδισμό στη Γάζα (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jehad Alshrafi

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες Σάββατο νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ο ένας από τους οποίους προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων μέσα σε σχολείο όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα σκότωσαν μέλος της Χεζμπολάχ σε επιδρομή drone στον γειτονικό Λίβανο.

Γάζα: Αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ισραήλ στην Αίγυπτο για συνομιλίες επί πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός


Το δίκτυο Al Qahera News TV, που διατηρεί στενές σχέσεις με τις αιγυπτιακές κρατικές υπηρεσίες, μετέδωσε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ που θα συζητήσουν εκκρεμή θέματα πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα.

Ρωσικές βόμβες διέλυσαν τα ουκρανικά σχολεία – Χτίζουν υπόγειες αίθουσες


Και ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα στην ουκρανική επικράτεια, οι Αρχές στην περιφέρεια της Ζαπορίζια έχτισαν το πρώτο υπόγειο σχολείο, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί τους μαθητές το προσεχές φθινόπωρο.

Ουκρανία: Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 13 ρωσικά drones


Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 13 drones που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία για να πλήξουν ουκρανικούς στόχους, κατά την τελευταία επιθετική ενέργεια της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρχίζει να κατασκευάζει πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης στην Ινδία. Το «Mango» απειλεί τα σύγχρονα άρματα μάχης!


Ιούλιος 7, 2024. Ελλάδα.

Η Ρωσία άρχισε την κατασκευή θωρακισμένων πυρομαχικών «Mango» στην Ινδία, μέσω της θυγατρικής της «Rosoboronexport», η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές εξαγωγές και εισαγωγές, αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec.

Πώς εξοπλίζει η Ρωσία τα εργοστάσια ντριμπλάροντας τις κυρώσεις


Το σκιώδες δίκτυο προμηθευτών και μεσαζόντων που εξασφαλίζει στη Μόσχα, κυρίως μέσω Κίνας, μηχανήματα υψηλής ακριβείας για την κατασκευή πολεμικού υλικού.