Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Τελικά η Αλβανία έχει εξωτερική πολιτική;


Απαιτείται η κατάρτιση μιας υψηλής στρατηγικής η οποία θα αντιμετωπίσει συνολικά και αποτελεσματικά τα επιδεινούμενα προβλήματα βορείως των ελληνικών συνόρων.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και ενώ η Ελλάδα πανηγύριζε την επιτυχία της εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας και άπαντες ανέμεναν τη θριαμβευτική αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, προς μεγάλη έκπληξη όλων ο Αλβανός πρόεδρος όχι μόνο δεν τον αποφυλάκισε αλλά προέβη και στην καθαίρεση του από τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, στην οποία είχε νομίμως εκλεγεί τον περασμένο χρόνο!

Η καθαίρεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία μετά την καταδίκη του σε μία δίκη παρωδία, στην οποία η διορισμένη αλβανίδα δικαστής είναι καταχωρημένη στο Σύστημα Πληροφοριών Schengen ως μη δυνάμενη να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια κατηγορούμενη για πλαστογραφία εγγράφων!

Τελικά φαίνεται ότι Αλβανία έχει εξωτερική πολιτική!

Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ το αλβανικό κράτος ήταν σε μία διαδικασία πλήρους κατάρρευσης πριν μερικά χρόνια και ορθοστάτησε μετά από την αμέριστη οικονομική και ηθική βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, ενεοί παρακολουθήσαμε την πρόσφατη επίσκεψη του αλβανού προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα σε μία απίστευτη συγκέντρωση αλβανών μεταναστών με εθνικιστικό παραλήρημα, η οποία προφανώς πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση της ένταξης του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος!

Βεβαίως, η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζεται ακόμη περισσότερο προκλητικά με απώτερο σκοπό να «διασκεδάσει» την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να δώσει τον νενομισμένο όρκο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όχι μόνο λοιπόν δεν περνά ένα τέτοιο μήνυμα η αλβανική κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως με ένα ιδιαίτερο προκλητικό και ειρωνικό τρόπο επιτρέπει στον Φρέντι Μπελέρη να παραστεί στην «τελετή» καθαίρεσης του από το αξίωμα του δημάρχου!

Το μείζον ερώτημα εν προκειμένω που ανακύπτει είναι η αν η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας είναι αυτόφωτη ή ετερόφωτη; Και τούτο διότι η Αλβανία δεν είναι η πρώτη φορά που εκπλήσσει την Ελλάδα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχει προηγηθεί η προσπάθεια της Ελλάδας να διευθετήσει με την Αλβανία την αποκλειστική οικονομική ζώνη, ένα ζήτημα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, αλλά αντιθέτως με μία ιδιαίτερα θετική και αποδεδειγμένα δημιουργική και υποστηρικτική στάση της Ελλάδας καθ’όλη τη διαρκεια της κατάρρευσης του αλβανικού κράτους τη δεκαετία του ’90, με το άνοιγμα των συνόρων και τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι εν συνέχεια αποτέλεσαν τον βασικό αιματοδότη της αλβανικής οικονομίας.

Κι όμως η Αλβανία ενώ είχε υπογράψει τη σχετική διμερή συμφωνία, καθ´ υπόδειξη της Τουρκίας απέρριψε τη συμφωνία αρνούμενη την αρχή της μέσης γραμμής και μη δεχόμενη την πλήρη επίπτωση των νησιών της Ερεικούσας και των Οθωνών!

Η ασκούμενη εξωτερική πολιτική της Αλβανίας υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας δεν σταματά εδώ. Η ναυτική παρουσία της Τουρκίας τόσο στον Αυλώνα όσο και στο Δυρράχιο είναι πλέον εμφανής τα τελευταία χρόνια, ενώ η προσπάθεια της να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία βορείως των ελληνικών συνόρων, λαμβάνει σάρκα και οστά με την πώληση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών, που μπορουν να φέρουν και οπλισμό, στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις και μελλοντικά τόσο στο Κόσοβο όσο και στα Σκόπια!

Τούτων δοθέντων λοιπόν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν είναι επαρκής μία ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία απλά και μόνο περιορίζεται σε λεκτικές παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Απαιτείται η κατάρτιση μιας υψηλής στρατηγικής η οποία θα αντιμετωπίσει συνολικά και αποτελεσματικά τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα βορείως των ελληνικών συνόρων με την ενεργή πλέον και την αναφανδόν ανάμειξη και καθοδήγηση της Τουρκίας. Διότι οι καιροί ου μενετοί …

***

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου