Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ερντογάν και Άσαντ προσπαθούν να βρουν τρόπο να... ειρηνεύσουν – Ο ρόλος του Ρώσου «κουμπάρου»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα αμοιβαία θετικά μηνύματα από τους προέδρους της Τουρκίας και της Συρίας θα μπορούσαν να προαναγγείλουν την επιστροφή σε άμεσες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού

Τα αμοιβαία θετικά μηνύματα από τους προέδρους της Τουρκίας και της Συρίας θα μπορούσαν να προαναγγείλουν την επιστροφή σε άμεσες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Στο ερώτημα αν το timing είναι κατάλληλο, η απάντηση θα μπορούσε να είναι «ιδανικό».

Πριν από δύο μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει σχέδια για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, λόγω επικείμενων αμερικανικών εκλογών, έβαλαν φρένο στα σχέδια και ανάγκασαν την Άγκυρα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Ερντογάν και Άσαντ
Ερντογάν και Άσαντ

Ο Ερντογάν στράφηκε στην διπλωματία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε σε διπλωματικές μεθόδους, όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο με όλη τη «γειτονιά», επαναφέροντας την πρόθεση για μια συνάντηση με τον Άσαντ, προκειμένου να κλείσει διαφορετικά το μέτωπο και κυρίως να απαλλαγεί από το βάρος των προσφύγων, το οποίο, μετά τις σοβαρές ταραχές στην Καισάρεια τη Δευτέρα, και στα τουρκικά σημεία ελέγχου στη βόρεια Συρία, επανάφεραν στο προσκήνιο τα εκρηκτικά αντι-συριακά αισθήματα της τουρκικής κοινωνίας και την υπόσχεση Ερντογάν να τους επιστρέψει το συντομότερο δυνατό πίσω στις εστίες τους.

Παράλληλα, και η πλευρά του Άσαντ δείχνει σημάδια ευελιξίας. Ιστορικά, η συριακή ηγεσία είχε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την άμεση και πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα συριακά εδάφη. Αυτή η αδιάλλακτη στάση αντανακλούσε την επιμονή του καθεστώτος Άσαντ στην αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση κάθε ξένης στρατιωτικής παρουσίας.

Αλλαγή προσέγγισης από τη Δαμασκό

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν μια αλλαγή προσέγγισης από τη Δαμασκό. Αντί να επιμένει στην άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, η κυβέρνηση Άσαντ φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια σταδιακή διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί επίσημα και συγκεκριμένα σε ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Αυτή η ευελιξία ενδέχεται να αντικατοπτρίζει είτε τις περιορισμένες δυνατότητες της Συρίας να επιβάλει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, είτε να αποτελεί μια στρατηγική κίνηση του Άσαντ να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, ή ενδέχεται επίσης να αποτελεί ένδειξη της επιρροής εξωτερικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία, που μπορεί να προωθούν μια πιο ρεαλιστική και συμβιβαστική προσέγγιση για την επίλυση του συριακού ζητήματος.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου