Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Πολιτισμός Διονύσιος Σολωμός: Ο εθνικός ποιητής την ημέρα μνήμης του

 Κατερίνα Δαφέρμου

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 9 Φεβρουαρίου 1798. 

Σήμερα έχει καθιερωθεί η ημέρα μνήμης του. 

Μία εξαιρετική, νέα έκδοση από τον Πατάκη, θυμίζει την πλούσια και τρικυμιώδη ζωή του.

Διονύσιος Σολωμός: Σαν σήμερα το 1857 πέθανε ο Εθνικός μας ποιητής

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798  στη Ζάκυνθο,  ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

C-130 και C-27J: Ποια η κατάσταση στον στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Μια τεχνική βλάβη που προέκυψε χθες στο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της 356ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής» της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στελέχη και εξοπλισμό της 2ης ΕΜΑΚ στην Τουρκία, δεν άφησε κανένα περιθώριο στο πλήρωμα του αεροσκάφους και έτσι η δεύτερη ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να επιστρέψει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις και επισκευές.

Το παρασκήνιο για τα F-35: Το τελικό «go» δίνουν οι Αμερικανοί για την την Ελλάδα – Η «φωλιά» των stealth οι υποδομές και η ασφάλεια

 Κώστας Σαρικάς

Την ώρα που  η πρώτη και πιο κρίσιμη υπογραφή, αυτή του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου Ρόμπερτ Μενέντεζ με την οποία ανάβει το «πράσινο φως» για το μεγάλο deal είναι γεγονός. 

Την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας για τα έργα υποδομών και ασφάλειας αλλά και την τελική επιλογή της Βάσης η οποία θα φιλοξενήσει τα «αόρατα» μαχητικά F-35 περιμένουν οι Αμερικανοί προκειμένου να στείλουν την έγγραφη απάντηση τους  μέσω LOA(Letter of Acceptance and Availability) στο Ελληνικό αίτημα για πώληση 20 συν 20 αεροσκαφών 5ηςγενιάς.

Μαθήματα Ρωσίας-Ουκρανίας για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ, λέει ο γερουσιαστής Ριντ

«Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένη ανάγκη» και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στους απελπισμένους καιρούς αλλά να ενεργήσουμε από τώρα ώστε να αποφύγουμε την απεγνωσμένη ανάγκη.

Μαθήματα Ρωσίας-Ουκρανίας για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ, λέει ο γερουσιαστής Ριντ

“Ξέρουμε τί θέλεις να κρύψεις” – O Ερντογάν αντιμέτωπος με ποτάμι οργής “έκλεισε” Twitter και Facebook

 Έκκληση για συμπαράσταση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διακοπή πρόσβασης στο Twitter. @ilknurStudio

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για τουλάχιστον 12 ώρες από χθες το απόγευμα έως τα ξημερώματα σήμερα, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου.

H κίνηση ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα φίμωσης των σφοδρών αντιδράσεων για τις κυβερνητικες ευθύνες τόσο όσον αφορά τα “χάρτινα κτίρια” όσο και για την ανταπόκριση στις ανάγκες διάσωσης, εντοπισμού των θυμάτων ή αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Καλά τα RAFALE, F-16V, F-35… μα και η σημασία των EMB-145 AEW&C ERIEYE… είναι απλώς ΤΕΡΑΣΤΙΑ

Το πρώτο βήμα για την επανενεργοποίηση των ελληνικών ΑΣΕΠΕ, έγινε. Η τεράστια επιχειρησιακή τους αξία επιβάλλει άμεσα και τα άλλα δύο… Μετά την πάροδο ενός έτους (Ιανουάριος 2022) από τη προκήρυξη δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την υποστήριξη των αεροσκαφών EMB-145 AEW&C Erieye και των κινητήρων τους (ΑΕ-3007A1P), ανακοινώθηκε σήμερα η κατακύρωση του στην EMBRAER Aviation International. Παραμένουν βέβαια σε εκκρεμότητα οι συμβάσεις υποστήριξης των κινητήρων και του συστήματος αποστολής των ελληνικών ΑΣΕΠΕ. Πολύτιμων πολλαπλασιαστών ισχύος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω.

Σοβαρές παθογένειες στον στόλο των μεταγωγικών (και όχι μόνον) της Πολεμικής Αεροπορίας

Γιάννης Νικήτας

Το χθεσινό συμβάν με τη τεχνική βλάβη του C-130Η της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) που μετέφερε την ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Όχι γιατί ανακαλύψαμε τον τροχό ή τη πυρίτιδα αλλά γιατί οι παθογένειες στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων των μεταγωγικών αεροσκαφών αυξάνονται αντί να μειώνονται. Φυσικά δεν είναι μόνον τα C-130 ή τα C-27 J που για χρόνια ήταν δίχως σύμβαση τεχνικής υποστήριξης αλλά και άλλα πτητικά μέσα της ΠΑ όπως τα ελικόπτερα Super Puma ή τα ΑΣΕΠΕ.

Τουρκία: Δηλητήριο για την Ελλάδα από τον πατέρα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας»

 Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή, ο λεγόμενος και «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία, για να ρίξει το δηλητήριό του στους Έλληνες πυροσβέστες που σώζουν τους συμπατριώτες του από τα συντρίμμια των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές.

Ο ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτζί, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο προσωπικό που στέλνει για την διάσωση των επιζώντων, επειδή οι περιοχές που επλήγησαν είναι στρατιωτικά ευαίσθητες και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο κατασκοπείας. Άλλωστε, γράφει, αποδείχτηκε ότι το ίδιο έγινε με το προσωπικό που πήγε στους σεισμούς του 1999.

Σεισμός στην Τουρκία: Η ελληνική αποστολή εντόπισε το ρήγμα του φονικού σεισμού

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα του φονικού σεισμού στην Τουρκία εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Μόνο «κυβέρνηση βουνού» δεν έχουν πει ότι θα κάνουν

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Κουβεντιάζαμε εδώ, στο «Πολιτικό Καφενείο», πριν από λίγες ημέρες, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη θρυλική ταινία «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα. Οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου βάλθηκαν να μας επιβεβαιώσουν. Εβαλαν ως εισαγωγική μουσική για ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τον ύμνο του ΕΑΜ.

ΑΣ κάνουμε, όμως, μια μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο. Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το σενάριο της ταινίας «Underground», που αναφερόταν στην ιστορία της Γιουγκοσλαβίας από το ξεκίνημα έως τη διάλυσή της. Μία ομάδα πολιτών ζούσε σε ένα υπόγειο κελάρι για δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πιστεύοντας πως ο πόλεμος συνεχιζόταν… ακόμα.

Ν. Γιατρομανωλάκης: Οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών και των σχολών χορού δεν άλλαξαν επίπεδο διά του ΠΔ 85/2022

«Οι τίτλοι σπουδών τόσο των δραματικών σχολών όσο και των σχολών χορού δεν άλλαξαν επίπεδο διά του ΠΔ 85/2022», αναφέρει ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση αναφοράς που είχε υποβάλει η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ στην αναφορά της είχε συμπεριλάβει την ανακοίνωση του ΣΕΗ για το Προεδρικό Διάταγμα 85.

Στο προοίμιο της απάντησής του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σπεύδει να διευκρινίσει ότι «το ΥΠΠΟΑ δεν έχει την αρμοδιότητα να τροποποιήσει το ΠΔ85/2022, καθώς αφορά αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ζωή Κωνσταντοπούλου για το Μάτι: «Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε μετά την καταστροφή αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες»

“Ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε “η στραβή στη βάρδια τους” ανέφερε στην δίκη για την τραγωδία στο Μάτι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ολοκλήρωσε σήμερα την κατάθεση της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και νομικός, μία από τους πρώτους πολίτες που κατέθεσαν μήνυση για την απόδοση ευθυνών, είπε στο Δικαστήριο πως η υπόθεση εξετάζεται από την Δικαιοσύνη “πετσοκομμένη”, καθώς η ποινική δίκη έχει περιοριστεί σε ένα πλημμέλημα .

Σενάρια αναβολής των εκλογών στην Τουρκία λόγω του σεισμού

Το καταστροφικό μέγεθος του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει «σοβαρές δυσκολίες» για τις προγραμματισμένες εκλογές στα μέσα Μαΐου, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σήμερα, στο πρώτο σημάδι ότι οι αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει την κυριαρχία του για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις γνώμης που δημοσιεύθηκαν πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα ήταν η πιο δύσκολη εκλογική του πρόκληση μέχρι σήμερα.

«Το κινεζικό μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό» – Πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτουν

Φωτ. Chase Doak/ via REUTERS
Οι εικόνες από κατασκοπευτικά αεροπλάνα αποκαλύπτουν ότι το μπαλόνι που καταρρίφθηκε ήταν γεμάτο με αισθητήρες 

Εικόνες από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 έδειξαν ότι το κινεζικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν αναμφισβήτητα ειδικά εξοπλισμένο για τη συλλογή πληροφοριών και όχι δεδομένων καιρού, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Λεπτομερείς εικόνες που τραβήχτηκαν από U2 σε μεγάλο υψόμετρο έδειξαν πως ο εξοπλισμός του μπαλονιού «ήταν ξεκάθαρα για συλλογή πληροφοριών και δεν είχε καμία σχέση με εξοπλισμό μετεωρολογικών μπαλονιών», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία: Τα θαύματα της ΕΜΑΚ - Έχει σώσει 5 από τους 58 διασωθέντες των ξένων αποστολών - "Δεν είμαστε ήρωες"

"Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους", δήλωσε ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας

Δικαίωση στον αγώνα που δίνει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, και ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αποτελούν τα αποτελέσματα της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουν, μαζί με τα άλλα συνεργεία από όλο τον κόσμο, τα οποία επιχειρούν στις ισοπεδωμένες, από τον διπλό φονικό σεισμό, πόλεις, όπως δείχνουν και οι αριθμοί που προκύπτουν από την πορεία των επιχειρήσεων, μέχρι και χτες το βράδυ.

Κύπρος: Δεν αναχώρησε για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν - για την ώρα τουλάχιστον - καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση.

Λιβύη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την πρωτοβουλία του Καΐρου για απομάκρυνση των μισθοφόρων

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του Abdoulaye Bathily, ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη και Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη, όσον αφορά τους ξένους μαχητές και μισθοφόρους επισημαίνει ότι «Η αποσταθεροποιητική παρουσία τους υπονομεύει την ασφάλεια και τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια».

Βίτσας: Ήμουν και στην κάτω πλατεία και στην πάνω πλατεία και είμαι περήφανος

Χέρι - χέρι ήταν στις πλατείες και ας θέλουν να μας πείσουν τώρα για το αντίθετο.

Ι. Παπαφλωράτος: Πόσο αλλάζει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

 

Ο Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος μιλάει στο NaftemporikiTV

Γιώργος Φίλης, θα γκρεμίσει και τον Ερντογάν ο Σεισμός στην Τουρκία;

 

Ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία και η ανθρωπιστική κρίση στην γείτονα χώρα αλλάζει τα πάντα σημειώνει ο Καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης

Ο Πρ. του Συλλόγου πολιτικών μηχανικών αναλύει τους λόγους που ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός

Ο Βασίλης Μπαρδάκης, Πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: "Ερντογάν, με σεισμό ήρθες, με σεισμό θα φύγεις" (8-2-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: "Ερντογάν, με σεισμό ήρθες, με σεισμό θα φύγεις"

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Ράδιο Κρήτη 101.5

 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Ράδιο Κρήτη 101.5

Σεισμοί Τουρκία: Το σκίτσο που δείχνει τις αιτίες και το μέγεθος της καταστροφής | Ώρα Ελλάδος 09/02/2023 | OPEN TV

 

1. Τώρα αυτή τη στιγμή γίνεται σεισμός - Συγκλονίζει η περιγραφή του Ευθύμιου Λέκκα από το Χατάι
2. Σεισμοί Τουρκία: Προσπαθούν να εντοπίσουν ζωή στα ερείπια
3. Σεισμοί Τουρκία: Το σκίτσο που δείχνει τις αιτίες και το μέγεθος της καταστροφής
4. Σταθακόπουλος, Βαδαλούκας και Αϊβαλής για τα κτίρια στην Τουρκία
5. Σολτς: Ευγνώμων από το τηλέφωνο Μητσοτάκη - Ερντογάν
6. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για τη διπλωματία των σεισμών

Ο Ερντογάν φοβάται μην πάθει ό,τι ο Ετζεβίτ (ΣΚΑΪ, Σήμερα, 09.02.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Σχόλιο Πορτοσάλτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψήφους «χρυσαυγιτών» και «κασιδιαρέων» | Σήμερα | 09/02/2023

1. Σχόλιο Πορτοσάλτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψήφους «χρυσαυγιτών» και «κασιδιαρέων»
2. Γ. Χουλιάρας: Δεν αποκλείεται αντίστοιχος σεισμός στην Ελλάδα, αλλά οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες
3. Τους 12.873 έφτασαν οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία
4. Ο Μ. Κωστίδης μεταφέρει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Τουρκίας
5. Συγκινημένοι και συγκλονισμένοι με την ελληνική βοήθεια οι Τούρκοι – Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
6. Το viral ντουέτο Πέτρου Κόκκαλη και Χρήστου Σπίρτζη

Η αποστολή της 2ης ομάδας της ΕΜΑΚ προς την Τουρκία ανέδειξε τα προβλήματα του στόλου των C-130 | Πρώτη Εικόνα | 09/02/2023

 

1. Η αποστολή της 2ης ομάδας της ΕΜΑΚ προς την Τουρκία ανέδειξε τα προβλήματα του στόλου των C-130