Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η Μάχη του Σκρα

Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον βουλγαρικό στην περιοχή Σκρα του Κιλκίς, στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.
Από το Δεκέμβριο του 1915 τα στρατεύματα των Κεντρικών Δυνάμεων (Βούλγαροι και Γερμανοί) είχαν πλησιάσει κοντά στο Σκρα και την άνοιξη του 1916 οι δυνάμεις της Αντάντ άρχισαν να προχωρούν προς το Σκρα ντι Λέγκεν, όπως είχαν ονομάσει οι Γάλλοι την τοποθεσία, με σκοπό να καθηλώσουν τις γερμανικές δυνάμεις, ώστε να μην μεταφερθούν μονάδες τους στο Δυτικό Μέτωπο. Από τον Απρίλιο του 1917 άρχισαν αψιμαχίες μεταξύ των δύο αντιπάλων, την ίδια ώρα που οι Γερμανοβούλγαροι οχύρωναν την περιοχή.

KIZLAR KAITESI! Το άγνωστο “Ζάλογγο” του ΠΟΝΤΟΥ!!!(Βίντεο - Φωτο)

*Το βίντεο να το δείτε ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Πήγα σε έναν ποντιακό σύλλογο, να μάθω χορούς. ”Νέος” ακόμα, θαρρώ 2η φορά ήταν, λέει ο δάσκαλος. Έξω οι άντρες, τώρα θα χορέψουν οι γυναίκες το Κιζλάρ… Όταν είδα την πρώτη που έσερνε το χορό να πέφτει, ωχ λέω η καημένη έπεσε… πέφτει και η δεύτερη και η τρίτη…. μετά έψαξα το γιατί…

Η περιοχή του Δυτικού Πόντου και ιδιαίτε­ρα της Πάφρας αποτελούσε νευραλγικό για τους Τούρκους σημείο και έπρεπε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τους εξισλαμίσουν και επειδή δεν το πέτυχαν σκέφθηκαν να τους απαγορεύσουν να ομιλούν την ελληνική γλώσσα και έτσι χάνοντας την ελληνική λαλιά τους θα ήσαν εύκολη λεία στα χέρια των ντερεμπέηδων και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν εναντίον τους τα όσα καταχθόνια σχέδια είχαν κατά νου και για να επιτύχουν τον σκοπό τους χρη­σιμοποίησαν Τατάρους, Γύφτους, Αρβανίτες και ληστές προερχομένους από τη Συρία, την Περσία κ.τ.λ.».

Νίγια: Η χαμένη αλεξανδρινή ελληνική πόλη στην Κίνα!

Ο αμφορέας αυτός βρέθηκε στην πόλη Νίγια κάπου 640 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Kashgar το 1993. Η ανακάλυψη δεν είναι νέα, δηλαδή δεν είναι ούτε του προαναφερόμενου χρόνου. Πηγαίνει αρκετά πίσω.

Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Όρελ Στέιν, περιδιαβάζοντας την Κίνα το 1903 (106 χρόνια πριν) άκουσε από Κινέζους χωρικούς για την ύπαρξη μιας αρχαίας ελληνικής πόλης κάτω από μεγάλους αμμόλοφους. ( Όταν επιβλήθηκε στην Κίνα το κομμουνιστικό καθεστώς τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα αδράνησαν.).

Ένταση με Τουρκία από ανάρτηση υιού Νετανιάχου (Εικόνα)

Με μια ανάρτησή του στο Instagram την Τετάρτη για λίγο διάστημα, o 26χρονος γιος του Βενιαμίν Νετανιάχου, Γιάρ προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, ενώ ήδη οι τόνοι είναι υψηλοί μετά τον δημόσιο μη διπλωματικό διάλογο των Ερντογάν και Νετανιάχου που ακολούθησε των επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Δευτέρα.

Η ανάρτηση είχε φόντο την τουρκική σημαία, το αστέρι και το κεφαλαίο γράμμα C, αλλά ο υιός Νετανιάχου έγραψε “FuC*k Turkey” σε κόκκινο χρώμα. Αμέσως προκλήθηκαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα ο 26χρονος Γιάρ Νετανιάχου να κατεβάσει την συγκεκριμένη ανάρτηση από το Instagram, ενώ σύμφωνα με κάποια τουρκικά ΜΜΕ, έκλεισε και τον λογαριασμό του. «Ο υιός Νετανιάχου έβρισε την Τουρκία», έγραφαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση χωρίς να φαίνεται καθαρά η επίμαχη λέξη, υποστηρίζοντας ότι ο νεαρός Γιάρ δεν άντεξε το γεγονός ότι «η Τουρκία δεν έμεινε σιωπηλή στο έγκλημα που συντελείται στην Γάζα».

Παμμακεδονικές Ενώσεις σε Τσίπρα για Σκοπιανό: Αναλαμβάνετε την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει - ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, δημοσιοποίησαν οι διοργανωτές των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Μέσω της επιστολής, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό που επί της ουσίας θα είναι ετεροβαρής κατά της χώρας μας.
«Η αντίθετη με τη θέληση του λαού ενδεχόμενη ενέργεια σας, να παραδώσετε το όνομα Μακεδονία στην ΠΔΓΜ, θα πυροδοτήσει λαϊκές αντιδράσεις τεράστιας έκτασης και έντασης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.