Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Χρύσανθος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (1881 – 1949)

Έλληνας ιερωμένος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, που διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος από το 1938 έως το 1941. Η δράση του υπήρξε πολλαπλή, όχι μόνον ως ιεράρχη, αλλά και ως διπλωμάτη και συγγραφέα. Είχε αναπτυγμένο στον ύψιστο βαθμό το αίσθημα της εθνικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. «Προτιμώ ιπτάμενος ως αετός να πέσω ή έρπων να ζήσω», συνήθιζε να λέει. Η άρνησή του να ορκίσει την πρώτη κυβέρνηση δοσιλόγων υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου συνετέλεσε στην αποκαθήλωσή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Ο Χαρίλαος Φιλιππίδης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1881 στην Κομοτηνή. Μετά από εγκύκλιες σπουδές στο ημιγυμνάσιο της Ξάνθης, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1897-1903).

Χρηματικό πρόστιμο στους ψαράδες - Αφέθηκαν ελεύθεροι

Απέπλευσε  το απόγευμα από το λιμάνι της Κερύνειας το ψαροκάικο "Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα", μαζί με τους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες που είχαν συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή από τις κατοχικές αρχές. "Δικαστήριο" στην Κερύνεια διέταξε την απελευθέρωσή τους μετά την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Τα Ψαροκάικα", Άριστος Αριστείδου, ο ίδιος μετέβη σήμερα στα κατεχόμενα και κατέβαλε το χρηματικό πρόστιμο των 3,500 τουρκικών λιρών (500 ευρώ) για τον κάθε ένα από τους πέντε ψαράδες, ενώ μετά από διαβουλεύσεις με το "δικαστήριο", έγινε αποδεκτό να παραληφθεί το σκάφος από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, με την επιφύλαξη καταβολής του όποιου χρηματικού προστίμου για το ίδιο το σκάφος, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ:Τα «μακεδονικά» θα γίνουν η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ

Να ακολουθήσει τα βήματα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και να μιλήσει στα «μακεδονικά», αποφάσισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, σημειώνοντας ότι περιμένει «να γίνουν σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και με την υπουργό δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ετίλντα Γκιόνατς, ο Μπουγιάρ Οσμάνι τόνισε ότι η χώρα του θα πράξει τα μέγιστα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το δημοψήφισμα.

Bloomberg : Η πΓΔΜ ψηφίζει για να λύσει ένα πρόβλημα εθνικής ταυτότητας -Αλλά ίσως να το επιτείνει - ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η πΓΔΜ, μια φτωχή χώρα με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ίσως δεν είναι τόσο σημαντική σε γεωπολιτικό επίπεδο, ώστε να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο της με τίτλο: «Η μικρή "Μακεδονία" προσπαθεί να γίνει φυσιολογική», φιλοξενώντας την άποψη του καιηγητή Νομικής, Λιούμπομιρ Φερκόσκι.
«Είμαστε οι πρώτοι που επιλύουμε μια διαμάχη περί ταυτότητας με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Φερκόσκι, καθηγητής Νομικής, που συμμετείχε στην κατάρτιση του Συντάγματος και πρώην υπουργός.

Στα σκαριά νέο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των ελληνικών θαλασσών - Θα κάνει χρήση δορυφορικών τηλεπισκοπικών δεδομένων, σε συνδυασμό με δεδομένα πεδίο

Ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος στις ελληνικές θάλασσες άρχισαν να αναπτύσσουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης) και η ελληνική εταιρεία Geospatial Enabling Technologies (GET).
Το σύστημα αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος MARRE, που υλοποιείται μέσω της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020). Η εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση του έργου έγινε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.